Kasih Juju: February 2013

February 28, 2013

Segmen : Siapa blogger bertuah by Anak En.Yusni


Jom join segmen simple ni :)

Tag :

Segment expired on 31/03/2013 11.59am

February 21, 2013

Entri Bergambar : Muzium Perang, Batu Maung, Pulau Pinang.

Sebenarnye kan, SukaGelak lupe sangat-sangat nak buat entri pasal bercuti dekat Pulau Pinang mase cuti sekolah hujung tahun lepas.
Tengah belek-belek gambar dekat handphone baru perasan.
Oh my! Oh my!
Cemane boleh terlupa ni..? Nak kene makan kismis minda banyak-banyak ni. Hehehe..

Okeh, berbalik pada muzium perang ni.
Well, at first I thought there will be a huge amount of tourist memandangkan masa kitorang datang ni musim cuti sekolah.
Tapi yang ade cuma 5,6 ketul kereta jek. Dalam hati berkata-kata "Tempat ni bukak ke x? Apesal tak ramai orang?"
Serius memang xde orang. Yang ade pun mase tu sepasang lelaki yang memang tengah bercuti, I guess.
Lepas beli tiket dan penerangan serba sedikit pasal muzium ni, kitorang pun bergeraklah ke kawasan yang berkenaan berpandukan peta yang dibekalkan.

Jom layan gambar pulak.




















Tempat ni sangat luas. Sebenarnya ade banyak gambar lagi yang boleh dipetik, tapi tangan SukaGelak ni takut nak menjulur masuk dekat sel-sel tempat kene seksa tu. Seram betul tempat ni.
Dalam sel tu gelap, tapi nampak la si patung perempuan dalam gelap dengan rambut panjang. Terkejut betul tengok patung tu. Ini betul-betul patung tau. Dalam bilik tu penuh blood spill (or red paint I guess) sebab nak naikkan mood penyeksaan dekat tempat tu. Bila baca keterangan dekat papan kenyataan rupenye sel tu tempat penderaan seksual. That's why la ade patung perempuan dalam tu. Huhuhuhu.. Tak boleh nak bayangkan kehidupan mereka-mereka kat dalam tu.

Doa SukaGelak, semoga takde lagi penyiksaan, penderaan atau macam-macam lagi yang menyakitkan berlaku di zaman sekarang ni. InsyaAllah.

So,pada korang yang nak rasa pengalaman bulu roma tegak tak turun-turun tu, korang pegilah melawat muzium ni.
Sejarah nenek moyang kita.

Wassalam.

February 20, 2013

Jom pegi kursus kahwin.

Yeay.. Jom pegi kursus kawen.
Hehehe.. Suka pulak ye nak pegi kursus kawen.
Orang cakap kursus bosan.
Tapi kalau ade kene-mengena dengan pasanagn hidup, kehidupan harian, cabaran-cabaran alam rumah tangga tu bosan ke?
Terpulanglah pada pendapat masing-masing.

Buat pengetahuan semua, SukaGelak akan menghadiri kursus pra perkahwinan ni dekat Masjid Jamek Benut, Pontian, Johor pada 09/03/2013-10/03/2013.
So, pada sape-sape yang nak join SukaGelak teramatlah dialu-alukan.
Sebabnya SukaGelak pegi sensorang jek..Huhuhuwargh.. Sampai hati encik Tunang tamau teman.
Sroott..srooott.. Takpe lah. Die sibuk carik duit lebih. Huh..

Well, sebenarnya SukaGelak dah pegi kursus ni tahun 2009. 
Mase tu ade jugak la ustaz tu bagitau sape-sape yang tak sempat nak amik sijil, die boleh tolong pos kan. Cuma bayar rm5 untuk proses pos.
Masa tu SukaGelak dengan kawan confident giler nak datang amik.
Penyudahnya sampai ke tahun 2013 ni tak amik-amik.
Ha.. Padan la muka aku kene pegi kursus sensorang..
Huhuhuwargh....

Wassalam.

February 16, 2013

Lirik Lagu Kau Anggap Apa - Ungu

Dikala malam yang hening lagi sejuk dan menyejukkan ni, terasa nak share lirik lagu yang SukaGelak dok dengar satu hari ni. 
Belum rasa jemu lagi nak tukar lagu lain.. Mesti korang pun sama kan kalau dah suka sangat dekat lagu tu.
Jom layan lirik ni.

Ungu - Kau Anggap Apa


Sulit tuk ku mengerti jalan fikiranmu
Setengah hatiku terluka, senangkah hatimu
Ku akan pergi kau tak menginginkan ku
Kau lukai kebangganku, perasaanku
Dengan sedar menyakitiku 

Ku takkan pergi bila kau anggap aku ada
Hanya mencintamu pun aku bisa
Takkan ku sesali, hidup tanpa mu aku bisa
Akan hanya cinta yang ku bawa pulang

Sulitnya tuk mungkiri hati yang terbagi
Sepenuh hatiku memuja mu, engkau anggap apa
Ku akan pergi, Kau tak menginginkan ku
Ku tak ada di hatimu lagi, khianati ku
Dengan sedar menyakitiku

Ku takkan pergi bila kau anggap aku ada
Hanya mencintamu pun aku bisa
Takkan ku sesali, hidup tanpamu pun aku bisa
Akan hanya cinta yang ku bawa pulang

Ku tak ada di hatimu lagi, khianatiku

Ku takkan pergi bila kau anggap aku ada
Hanya mencintamu pun aku bisa
Takkan ku sesali, hidup tanpamu pun aku bisa
Akan hanya cinta yang ku bawa pulang

Ku takkan pergi bila kau anggap aku ada
Hanya mencintamu pun aku bisa
Takkan ku sesali, hidup tanpamu pun aku bisa
Akan hanya cinta yang ku bawa pulang



Jom layan lagu ni sama-sama okkay :)

Wassalam.

February 14, 2013

Pre-Wedding Preparation

Hai kawan-kawan blog sume. Korang cuti panjang ke Raya Cina ni? SukaGelak memang tengah cuti panjang ni. Orang Cina yang raya orang melayu yang sibuk cuti panjang. Ape kes?
Kite kan 1 Malaysia. (Alasan semata-mata)
Sebenarnya SukaGelak sibuk berurusan dengan Gomen. Maklumlah, SukaGelak nak nikah da in 2 or 3 months ni.. (wuhuuuu.. macam tak caye jek).
Tapi tak de tarikh rasmi lagi.. Huh.. Sedih betul. Sibuk je pegi siapkan itu ini. Tapi bile orang tanya bila tarikh, terkujat-kujat nak menjawab.
Penyudahnya bagi jawapan macam ni "Ni la yang payahnye bile abah keje polis.Takut nanti bile Najib umumkan tarikh PRU, terkene plak taim wedding tu ha cane?"
Huhuhuwargh.... DS Najib, cecepat la bubar parlimen.. 

Eh, eh, jauhnye melalut. Sebenarnya nak share pengalaman sebelum proses nikah ni ha. Sangat-sangat berguna kalau ade pembaca yang dari negeri Johor sebab SukaGelak dan bakal suami pun orang Johor.

Mula-mula encik tunang yang pegi pejabat agama daerah Kluang amik borang nikah. Pastu dorang cakap kalau sama negeri boleh isi online jek. Ni websitenye eNCR.johor.gov.my
Tapi, memandangkan encik tunang tak de kemudahan internet, kitorang isi manual jek. Ade jugak pengalaman dekat Pejabat Agama Pontian. Tapi sama jugak macam kes encik tunang, orang kat situ suruh masukkan dekat webite eNCR jugak.


Tak pe lah kan.. Dapat jugat tau persekitaran tempat tu macam mane.
Part yang paling best sekali mase tengah tunggu giliran nak beli borang tu terdengar ade orang bace doa Qunut, rukun nikah.. Ohohoho... Part yang tu belum sampai lagi nak story kat sini. Yang tu lepas da siap semua dokumen nak hantar baru boleh cerita..
(Psst.. tempat korang mesti tak kene interview mase hantar borang nikah kan? Johor kene interview wey..)

Habis cerita dekat Pejabat Agama. Semalam pegi amaik borang, harini pegi buat HIV test dekat Klinik Kesihatan Kahang. Punye lah jauh pegi klinik kesihatan, macam dekat Kluang tu xde je kan..
Sebenarnye sepupu SukaGelak keje situ. Dah alang-alang nak buat ni terus je pegi kat Kahang. 
Sekejap je proses die. Result pun boleh dapat taim tu jugak. No need to wait a weeks or a month like my future-bro-in law did. Haish,tak tahu la kenapa they have to wait that long. Sadis..

Dan, begitulah berakhirnya kisah pre-wedding untuk kali ini. Next taim SukaGelak update lagi yeh. 

Wassalam.

Kasih Juju Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign