10 April 2013

Pemikiran Positif.

Hamboi.. Tajuk..
Sejak bile pulak SukaGelak jadi pakar motivasi ni??
(^.^)v

Di pagi hari Rabu yang cerah ni, SukaGelak dengan rasa berbesar hatinya nak berkongsi dengan pembaca blog, apa yang SukaGelak dapat mase Kursus Pembentukan Imej Profesional, Etiket Sosial dan Protokol itu hari.
Ade banyak tajuk yang didedahkan kepada semua peserta kursus.
Tapi yang SukaGelak nak kongsi ni tajuk Pemikiran Positif. 
Penceramah : Encik Kamril Juraidi bin Abdul Karim.

PRAKTIKKAN POSITIF

> Melihat kepada kebaikan :
Focusing on the good. There is always sunshine after the rain.

> Latih minda yang baik :
Help others will make you feel good.

> Gunakan bahasa positif :
Use words that evoke feelings and mental images of strength, happiness and success.

> Gaya hidup sihat :
Meditasi, bersenam dan amalkan diet yang sihat.

> Bersyukur.
Sentiasa bersyukur dengan apa yang kita ada.

> Menerima, jangan buat andaian.
Berusaha untuk accept people as they are.

> Dikelilingi oleh insan yang positif :
Boleh berkongsi idea yang positif.

 > Kurangkan kritikan negatif :
Selain daripada komplen, ambil tindakan yang membina terhadap sesuatu perkara.

> Tingkatkan daya saing :
Kebanyakkannya dah plan nak berjaya dalam apa jua bidang yang diceburi, tapi tak berjaya sebabnya hanya sedikit je yang betul-betul berusaha.

> Belajar dari kesilapan :
Kesilapan adalah peluang untuk belajar. Keupayaan untuk belajar dari kesilapan adalah satu keistimewaan.

> Kurangkan gosip :
Negative conversation are a waste of energy and time.

Part yang last tu mesti ramai yang susah nak buat kan.
Ape-ape pun, jom berubah sikit-sikit.
Semoga berjaya :)

Wassalam.

(Source : Nota kursus dari Gakushu Kreatif)
Previous Post
Next Post

post written by:

3 comments:

  1. thanks for sharing dear... ^_^ ilmu yang ada untuk dikongsi kan?

    ReplyDelete
  2. Bila fikir positif, hasil krja yg dbuat pun psitif,kan, kan :D

    ReplyDelete

Disclaimer

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of kasihjuju.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.