Kasih Juju: 2014

December 24, 2014

Segmen 12 Jam Bloglist #12 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Januari dan Februari 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 24 Disember 2014, iaitu tepat jam 10.30 pagi sehingga 10.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #12 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Lirik Lagu Kau Tercipta - Lah VE Ost Istikharah Cinta

Kau Tercipta - Lah VE
Pic source: google.com
Telah lama ku nantikan
Saat semua ku impikan
Kau jadi ratuku
Wahai bidadari ku
Langkah lah duniaku

Bawalah aku ke alam mimpimu
Mencintai mu takkan pernah menjenuh akan ku
Tulusnya hatiku dalam mencintai mu
Semuanya untukmu

Peluklah aku jika terkenang
Semua kau idamkan
Semua hanya milikmu
Kau tercipta untuk diriku

Bukan maksudku untuk melukaimu
Bukan niatku dari dahulu
Semua hanya kerna ku sayang padamu
Kau tercipta untuk temani diriku

Bersyukur kita pada Yang Esa (terciptanya cinta)
Ku mendoakan kebahgiaan selalu
Peluk lah aku jika terkenang
Semua kau idamkan semua hanya milikmu
Kau tercipta untuk diriku

Bukan maksud ku untuk melukai mu
Bukan niatku dari dahulu
Semua hanya kerna ku sayang pada mu
Kau tercipta

December 16, 2014

Jadual Cuti Am Tahun 2015

Untuk rujukan diri sendiri dan kawan-kawan juga.
Tahun ni banyak cuti long weekend. Jadi, boleh plan cuti awal-awal. 

Semoga tahun 2015 ni ada rezeki mama Muhammad Firash bertukar kerja ke Johor. InsyaAllah, amin. Tak tahu macam mana rasanya jadi suri rumah tangga sepenuh masa nanti. Macam tak sabar pun ada jugak ni. Semoga Allah permudahkan segalanya. Amin.

Terima kasih sudi singgah.
Wassalam.

Tarikh Gaji Tahun 2015

Untuk rujukan diri sendiri dan kawan-kawan juga :)

December 11, 2014

Kebaikan Minum Susu Kambing Semasa Mengandung

Hai korang, harini SukaGelak nak kongsi dengan korang kebaikan minum susu kambing masa mengandung. Hah, mesti ade yang kembang tekak bila sebut pasal susu kambing ni kan. Terbau-bau hamisnya kambing tu kan. Tapi lepas korang baca kebaikan yang SukaGelak nak kongsi ni mesti korang telan jugak air tu. :)

SukaGelak tak ingat kat mana SukaGelak baca pasal kebaikan susu kambing ni. Tapi lepas SukaGelak rasa sendiri faedahnya, SukaGelak nak share jugak dengan ibu-ibu mengandung dekat luar sana.

Kebaikan minum susu kambing semasa hamil.
1/ Anak tak kena kuning (jaundice)
2/ Kulit anak cantik
3/ Tak de masalah ruam susu pada pipi anak

Ha, inilah faedah yang SukaGelak dapat. Kalau ade ibu-ibu kat luar sana yang cakap tak minum susu kambing pun anak tak kena kuning pun. Itu kira rezeki masing-masinglah. 

SukaGelak pilih susu kambing jenama HiGoat. Kenapa HiGoat? Sebabnya bila bancuh susu ni tak de bau pun. Kalau korang masih jugak terasa kambing dalam susu tu, boleh bancuh dengan milo ke nescafe ke. Op op, jangan selalu sangat bancuh dengan kafein yek. Tak berapa bagus untuk baby dalam dalam perut.
SukaGelak ada jugak try minum yang fresh punya. Tapi kemain kambing lagi rasanya. Mungkin sebab SukaGelak pilih perisa coklat kot. Bila amik perisa plain rasa macam susu biasa pula. 

Meh belanja gambar si mudak montel tu sekeping.
Terima kasih sudi baca :)
Wassalam

December 10, 2014

Muhammad Firash Ke Aquaria, KLCC

Assalamualaikum kengkawan. Sihat ke semua? Harap-harap sihatlah yek. Maklumlah, sekarangkan musim demam selsema. Cuaca tak menentu. Panas kemain terik lagi lepastu boleh hujan pulakkan.

SukaGelak nak kongsi trip Muhammad Firash ke KLCC Sabtu lepas. Kemain lagilah budak kecik tu. Macam paham jek die tengok ikan-ikan yang ade dalam Aquaria tu. Sebenarnye mak dia yang 'eksaited' terlebih. Budak tu dok tidur jek dalam kantung die. Ngeh ngeh ngeh..


Jenuh panggil si Tisya tengok kamera, tetap jugak si ikan yang dapat perhatian.
Bayaran masuk untuk dewasa rm38 dengan mykad, kanak-kanak pulak rm28 untuk yang berumur 3 - 12 tahun. Kire okeh la tu kan. Tak besar sangat macam dekat Underwater World Langkawi. Tapi view die memang menarik. Memang terujalah budak-budak tu.

Masa ni SukaGelak park kereta dekat Suria, KLCC. Kemain jauhlah kami menapak ke Aquaria ni. Huhuhu. Menyesal tak search awal-awal parking yang dekat dengan Aquaria tuh. Ntah berapa ratus meter dah kitorang jalan kaki. Nasib baiklah Muhammad Firash tidur je. 

Meh SukaGelak kongsi sikit kantung yang SukaGelak guna tu. Muhammad Firash kalau masuk je dalam kantung tu mesti dia tidur. Kalau die tak tidur pun mesti die terkebil-kebil tengok atas, kiri, kanan lepastu mesti tertidur jugak. Aman sungguh travel dengan kantung tu. 

Kantung tu ataupun dalam bahasa sebenarnya dipanggil soft structured carrier SukaGelak beli online je. Brand Patapum. Ade banyak brand lain lagi.

Okeh, sampai sini dulu. Sambung di lain entri.
Terima kasih sudi baca.
Wassalam.

December 9, 2014

Lirik Lagu : Seluruh CInta - Siti Nurhaliza ft Cakra Khan Ost Suamiku Encik Perfect 10

Menatap kepergian dirimu
Meratap menangis sedih tak tertahan
Terbaik saat bersama
Lewati masa terindah
Saat kau memelukku
Tuturkan cinta

Kaulah seluruh cinta bagiku
Yang selalu menenteramkan perasaanku
Diri mu akan selalu ada
Di sisiku selamanya

Kau bagaikan nafas ditubuhku
Yang sanggup menghidupkan segala gerakku
Ku kan selalu memujamu
Hingga nanti kitakan bersama

Tak sanggup ku memikirnya lagi
Habis separuh nyawaku tangisimu
Tiada lagi bait terindah
Terdengar merdu terucap
Merayu menyanjungku tenangkan jiwa

Kaulah seluruh cinta bagiku
Yang selalu menenteramkan perasaanku
Dirimu kan selalu ada
Di sisiku selamanya

Kau bagaikan nafas ditubuhku
Yang sanggup menghidupkan segala gerak ku
Ku kan selalu memujamu
Hingga nanti kita kan bersama

Tiada cinta yang setulus cinta mu (cinta mu)
Tiada yang sanggup gantikan dirimu
Tiada rasa seindah kasihmu
Tiada yang mampu temani diriku

Kaulah seluruh cinta bagiku
Yang selalu menenteramkan perasaanku
Dirimu akan selalu ada
Di sisiku selamanya

Kau bagaikan nafas ditubuhku
Yang sanggup menghidupkan segala gerakku
Ku kan selalu memujamu
Hingga nanti kitakan bersama

Kau bagaikan nafas ditubuhku
Yang sanggup menghidupkan segala gerakku
Ku kan selalu memujamu
Hingga nanti kitakan bersama

Ku kan selalu memuja mu hingga nanti kitakan bersama

November 25, 2014

Lirik : All About The Bass - Meghan Trainor


All About The Bass - Meghan Trainor

Because you know I'm all about that bass
'Bout that bass, no treble
I'm all about that bass
'Bout that bass, no treble
I'm all about that bass
'Bout that bass, no treble
I'm all about that bass
'Bout that bass,

Yeah it's pretty clear, I ain't no size two
But I can shake it, shake it
Like I'm supposed to do
'Cause I got that boom boom that all the boys chase
And all the right junk in all the right places

I see the magazine workin' that Photoshop
We know that shit ain't real
C'mon now, make it stop
If you got beauty, beauty, just raise 'em up
'Cause every inch of you is perfect
From the bottom to the top

Yeah, my mama she told me don't worry about your size
She says, "Boys like a little more booty to hold at night."
You know I won't be no stick figure silicone Barbie doll
So if that's what you're into then go ahead and move along

Because you know I'm all about that bass
'Bout that bass, no treble
I'm all about that bass
'Bout that bass, no treble
I'm all about that bass
'Bout that bass, no treble
I'm all about that bass
'Bout that bass,

I'm bringing booty back
Go ahead and tell them skinny bitches that
No, I'm just playing. I know you think you're fat
But I'm here to tell ya
Every inch of you is perfect from the buttom to the top

Yeah, my mama she told me don't worry about your size
She says, "Boys like a little more booty to hold at night."
You know I won't be no stick figure silicone Barbie doll
So if that's what you're into then go ahead and move along

Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com



Ephyra Skin Bar berfungsi dengan begitu pantas bahawa hanya dalam satu malam, anda akan mula melihat, kulit lebih lembut, kedutan berkurangan, jerawat mengecut dan kulit yang lebih cerah. Hasilnya akan lebih terserlah jika penggunaan berterusan yang konsisten.

Jangan fikirkan umur anda atau keadaan kulit anda sekarang. Kerana EPHYRA SKIN BAR yang mengandungi bahan alam semulajadi yang berkualiti tinggi mampu mengubah keadaan kulit anda menjadi lebih cerah, halus selembut kulit bayi.

Anda akan benar-benar kagum, apabila anda melihat apa yang ia boleh lakukan untuk muka anda dalam setengah jam yang pertama sahaja!

Anda akan melihat bahawa kulit kusam, menggerutu dan kulit kendur di wajah anda mula muncul lebih licin, lebih segar, lebih tegang dalam masa beberapa hari. Pastinya dengan EPHYRA SKIN BAR, rahsia kecantikan semulajadi menjadi milik anda....


WAJAH CERAH BERSERI TANPA CELA, EPHYRA SKIN BAR sabun ajaib untuk kecantikan kulit dan wajah anda. Formulasi terbaik + Kesan Menakjubkan!! 
  • Menggebu dan mencerahkan kulit
  • Menghaluskan kulit dan menghilangkan jeragat
  • Menghilangkan parut dan kedutan
  • Membantu menghilangkan bintik- bintik hitam
  • Melembapkan kulit dan menaikkan seri wajah
Kesan Penggunaan ( hasil berdasarkan testimoni dari 300 pengguna selama 7 hari )
  • Membuatkan kulit muka lebih cerah, lembut dan tegang 
  • Menanggalkan semua kotoran, minyak dan sel kulit mati
  • Menghilangkan parut jerawat & jeragat
  • Menghilangkan ‘blackheads’ di muka
  • Menanggalkan kesan solekan dengan efektif
  • Memberi kesan kesegaran sepanjang hari
  • Badan tidak melekit walaupun ketika atau selepas berpeluh
  • Boleh menghilangkan bau badan
  • Memudarkan kehitaman di celah-celah badan dan bawah lengan ( ketiak )



EPHYRA SKIN BAR mengandungi :
  • Bearberry Alpha Arbutin A Extract paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit. Bersama-sama dengan Glutathione ia membantu  menjadikan tona kulit lebih sekata dan bersih dari bintik-bintik hitam
  • Glutathione. Kaya antioksida yang melindungi protein enzim dan mencegah kerosakan kulit yang boleh menyebabkan kedutan dan parut. Glutathione boleh melambatkan proses penuaan dan memperbaiki keadaan kulit. Ia mengawal kesan-kesan bahaya radikal bebas dan mengelakkan pembentukan parut tebal.
  • Kolagen. Menyokong ketahanan fizikal dan keanjalan kulit dan menggantikan sel-sel kulit dengan lebih cepat untuk menjadikannya lebih tegang dan anjal.
Kelebihan EPHYRA SKIN BAR :
  • Ciri-ciri antioksida. Apabila sabun yang mengandungi ciri-ciri antioksida, ia benar-benar boleh memberikan kesan yang baik pada kulit anda. Ia dapat membuang racun yang dihasilkan oleh badan dan melindungi kulit anda dari kerosakan yang sedia ada dan selanjutnya.
  • Ciri-ciri anti-penuaan. Pengggunaan EPHYRA SKIN BAR secara konsisten dapat merangsang pembentukan kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelenturan serta kehalusan kulit (anti aging & anti wrinkle / kerut)
  • Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit terhadap pengaruh negatif faktor luar seperti pencemaran, matahari, iklim, asap rokok dan sebagainya.
  • Pencerahan kulit. Tidak semua sabun dapat mencerahkan kulit anda. Ada yang tidak boleh benar-benar memberikan hasil yang anda harapkan. Tetapi dengan EPHYRA SKIN BAR, dapat dilihat kecerahan kulit yang mengagumkan tanpa pengelupasan kulit, dan selamat digunakan.
  • Glutathione bertindak menghalang pengeluaran melanin dalam kulit anda sehingga memberikan efek lutsinar dan kulit anda bercahaya semula jadi dan berseri-seri. Selain daripada itu semua, ia tidak hanya berfungsi sebagai sabun pemutih tetapi produk penjagaan kulit lengkap yang menghilangkan masalah kulit untuk semua lelaki mahupun wanita.
Soalan yang kerap ditanya :
  1. EPHYRA Skin Bar ni berkesan ke? Insyallah berkesan, kerana dah lebih 300 orang yang telah mencuba dan berikan feedback yang sangat bagus
  2. Skin bar ni boleh tahan berapa lama? Ephyra Skin Bar adalah 50g boleh tahan selama sebulan.
  3. Apa kandungan dalam Ephyra Skin Bar ni? Glutathione, Kolagen ikan, Ekstrak Carrot, Bearberry Alpha Arbutin A Extract, Banana Enzyme, Rice Bran Oil, Glycerin & Aromatherapy fragrance
  4. Berapa lama nak lihat kesannya? Bergantung pada individu, ada yang boleh rasa serta-merta  kulit lebih halus dan tegang, ada yang pakai 3 hari dah nampak kulit makin cerah, dan jerawat makin kecut. Rata-ratanya akan nampak kesan ketara dalam 1 minggu. 
  5. Boleh hilangkan parut jerawat? Jeragat degil? Boleh, Ephyra Skin Bar sangat berkesan dalam menghilangkan parut jerawat serta jeragat degil kerana ada kandungan Bearberry Alpha Arbutin A Extract bersama Glutathione yang paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit & memudarkan parut-parut hitam atau berlubang.
  6. Macamana nak guna? Basahkan sabun dengan air, biarkan ia berbuih sedikit dan terus sapu pada muka. Urut seketika dalam 2-3 minit. Untuk kulit bermasalah, boleh urut sedikit lama dalam 5 minit. Bilas sepenuhnya, dan sapukan pelembap anda seperti biasa ( boleh guna toner dan pelembap dari jenama lain )
  7. Setakat ini, hanya Ephyra Skin Bar saja? Ephyra ada dalam bentuk minuman kesihatan dan kecantikan (Ephyra Premium & Trial Pack). Ia lebih untuk merawat dalaman dan seterusnya memperbaiki luaran kita. Ephyra Skin Bar adalah produk kedua selepas kejayaan produk Ephyra di pasaran, melengkapi produk Ephyra kerana bukan saja dalaman kita terpelihara malah luaran juga diperbaiki dan lebih sempurna. Jika guna kedua-duanya ( minum Ephyra dan guna sabun Ephyra Skin bar) , kesan yang menakjubkan akan diperolehi. 
  8. Boleh guna sekali sambil minum Ephyra drinks? Boleh. Sangat digalakkan. 
  9. Boleh ke pakai toner & moisturizer jenama lain? Boleh tiada masalah. Sabun Ephyra Skin Bar membersihkan segala kotoran dan sel-sel kulit mati dan sangat ‘mild’ dan boleh digunakan bersama toner dan pelembap dari jenama lain.
  10. Kalau ada resdung, boleh pakai? Boleh.
  11. Ada kesan-kesan sampingan tak? Macam menggelupas ker? Pedih kalau kena matahari ke? Tiada kesan sampingan. Ephyra Skin Bar, dirumus dengan teknologi terkini yang berkualiti tinggi dan terbukti selamat dan tidak mengakibatkan pengelupasan kulit. Ephyra Skin Bar tidak mengandungi Hydroquinone.
  12. Boleh pakai kat badan sekali? Boleh, ia sangat lembut untuk dipakai di muka, sekaligus boleh digunakan di seluruh  badan.
  13. Lelaki atau wanita, keduanya boleh pakai? Boleh, sesuai untuk kedua-duanya.
  14. Bilakah Ephyra Skin Bar akan dijual di pasaran? Insyallah Ephyra Skin Bar akan mudah didapati dari pengedar dan kedai-kedai terpilih bermula Januari 2015 nanti. Saiz untuk jualan adalah 50 gram dengan harga RM40.

Official Instagram : @ephyra2u
Hotline : 019 3999 238 / 03 41417889 ( office hours only)



Sila jawab soalan-soalan berikut :

Siapakah akan mencuba Ephyra Skin Bar? Saya sendiri yang akan mencuba Ephyra Skin Bar

Umur pengguna? 30 tahun

Jantina pengguna? Perempuan

Jenis kulit? Kombinasi

Masalah kulit yang dihadapi. Jelaskan kenapa anda perlu dapatkan Ephyra Skin Bar.
Parut jerawat.
Semasa mengandung, jerawat teramat suka singgah dimuka dan tangan saya pula tak reti duduk diam, suka sangat nak picit. Dan sekarang penuh parut jerawat dimuka.

Pengguna Ephyra? Tidak


Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com ini dianjurkan pada 24 November hingga 3 Disember 2014 oleh blogger Mia Liana dengan kerjasama Oceanlife Marketing Sdn Bhd dalam mencari 50 orang blogger. Kepada blogger yang berminat nak join, sila klik SINI. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.

November 20, 2014

Kenapa SukaGelak Tak Update Blog

Assalamualaikum semua,

Harini SukaGelak nak buat entri pasal persoalan je. Walaupun tak de yang tanya soalan tersebut, tapi SukaGelak nak bagitau juga.

Kenapa SukaGelak tak update blog?
: Kalau dulu tak update blog sebab SukaGelak dalam tempoh berpantang. Nak belek anak je. Tak nak belek blog :)

Kenapa SukaGelak tak update blog?
: Sekarang ni ofis dah pindah tempat baru. Tempat baru yang tak berapa nak baru sangat ni belum ada line internet lagi.

Kenapa SukaGelak tak update blog?
: Ofis baru ni kan, kalau line maxis kemain cemerlang lagi. Tapi SukaGelak guna line Celcom. Kalau tengok signal memang cemerlang, tapi bila buat call atau line internet die terus hilang.

Kenapa SukaGelak tak update blog?
: 'Sematfon' SukaGelak ni tak besar mana pun. Sekarang baru rasa menyesal sebab tak beli tablet. Huwarghhh.

Semangat nak menulis tu memang membuak-buak. Tapi bila tengok keadaan nak menaip tu terus hilang mood.

Okeylah kawan-kawan, jumpa lagi di lain lembaran. Have a good day you alls.

Terima kasih sudi baca.
Wassalam.

November 6, 2014

Selipar Nak Putus

Assalamualaikum semua, selamat hari khamis.
Minggu ni minggu pertama naik kerja setelah habis cuti bersalin 3 bulan. Sungguh syahdu keadaan ofis SukaGelak ni. Kebanyakkan department dah pindah. Tapi SukaGelak belum dapat arahan pindah lagi. So, kenalah stay sensorang dok melangok kat ofis ni.

Dengan xde komputer, line telefon pulak rosak. Hadoilah, tak dapat nak berbelog walking. Tapi nasib baik line wifi masih lagi berfungsi. Tu pun access terhad. Tak boleh buka YouTube ye.

Boss, saya macam scary mary je duduk ofis ni sensorang. Kiri kanan dah gelap. Saya kat tengah-tengah ni nak buat ape bos? Huhuhu..

Okeh, sebenarnya nak share gambar selipar SukaGelak ni ha.
Hampir 9 bulan jugak lah selipar ni berjasa dengan SukaGelak. Sepanjang mengandungkan Muhammad Firash sampailah Muhammad Firash selamat dilahirkan. Sempat beraya ke sana ke sini. Dari Pontian balik Kuala Lumpur balik ke Pontian balik. Masih elok lagi. Ngam-ngam hari pertama masuk opis terus nak berhenti berkhidmat ye.

Bila fikir-fikir balik, rupenye SukaGelak pakai selipar ni masa admit ward haritu. Bawak mandi sekali. Memanglah jahanamkan. Sabor jelah.

Okeylah kengkawan, meh SukaGelak belanja gambar Muhammad Firash sekeping.
Masa ni belum keluar NICU lagi. Berat masih 2kilo. Umur baru 4 hari. Mmuah ciked.

Terima kasih sudi baca.
Wassalam.

October 27, 2014

Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak

Giveaway Cuti Sekolah by JiwarOsak.Com
Mari Sertai Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak.Com


Hadiah Terkumpul 
Cash : RM 360 
Topup : RM 195 
Barangan : Tudung Pashmina x 1, Shawl x 2, Novel Sanctuaria x 1, Tudung Aidijuma x 1, Bantal Handmade x 2

Terima Kasih kepada Sponser

AbgferOz | Mahadi Mohamed Arifin | Yanty Lee | Afzal Sukasuki | Mawar Biru | Cik Pjaz | Ieta Mat Sa’ad | Mohamad Nasir | Yan Saflina | Mohd Noor Shawal | Dila KazUha | Muaz Faris | Helmi Julia | Nadia Johari | Suzlin Azreena Nordin| Nurul Syarafina II | Khaty Aiman| KyLe Kesha | Cik Yaya | Putery Memory | Edo Hayra | Delima Zamrud | Karen Nisa

Untuk menyertai Giveaway Cuti Sekolah anda boleh klik Banner atau SILA LIHAT SINI

October 25, 2014

Giveaway Contest RM700 Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11 by Emas Putih .

As-salam


Berita baik untuk semua kaki shopping online kerana Lazada Malaysia akan menganjurkan 1 jualan besar-besaran selama 1 hari pada 11th November 2014 dengan potongan harga sehingga 94%. 



Terdapat Flash Sale selama 1 jam untuk setiap satu kategori (12 Kategori) bermula 11 pagi hingga 11 malam! Harga rendah ditawarkan untuk semua kategori di Lazada Malaysia sepanjang Flash Sale. 

Mark your calendar and Jom Gegarkan Jualan Hebat ini dengan klik link ni : Jualan Hebat 

Any update tentang jualan besar-besaran ini sila ke Lazada Malaysia !! 

Ini adalah Blogger Giveaway Contest anjuran Lazada Malaysia dengan kerjasama Kisah Emas Putih. 11 Pemenang bertuah akan dipilih untuk memenangi hadiah berjumlah RM 700! Untuk sertai contest ini, sila ke blog Kisah Emas Putih dengan ke link ini : LINK CONTEST .

October 24, 2014

Doa Akhir dan Awal Tahun

Assalamualaikum semua,

SukaGelak nak kongsi doa akhir tahun dan awal tahun Islam ni. Semoga tahun baru ni menjadikan kita insan yang lebih baik daripada sebelumnya.

Doa akhir tahun dibaca selepas atau waktu solat Asar.
Photo: Doa akhir tahun :

• Dibaca sebanyak 3x selepas waktu/solat Asar & sebelum masuk waktu maghrib pada akhir Zulhijjah1435H*.
• Boleh dibaca secara berjemaah atau sendirian. 

* InsyaAllah Asar Jumaat (24/10/14) = akhir Zulhijjah1435H 

Selamat beramal & mohon 'viral' info ini !!!

#darulmurtadza #doa #akhir #tahun #1435h #zulhijjah #asar #jumaat #azam
Klik gambar untuk lebih jelas

Doa awal tahun dibaca selepas solat Maghrib.
Photo: Doa awal tahun :

• Dibaca sebanyak 3x selepas solat fardhu maghrib pada awal Muharam*.
• Boleh dibaca secara berjemaah atau sendirian.

* InsyaAllah maghrib Jumaat (24/10/14) = 1 Muharam 1436H (Maal Hijrah).

#darulmurtadza #doa #awal #tahun #1436h #muharam #maghrib #azam #hijrah
Klik gambar untuk lebih jelas
Source : Facebook Islam Itu Indah
Terima kasih sudi baca :)
Wassalam.

October 21, 2014

Cara 'Troubleshoot' Laptop Yang Keluar Mesej 'The User Profile Service service failed the logon'

Assalamualaikum semua, salam sejahtera juga.

Nak kongsi dengan korang ni, malam tadi on laptop sebab nak update bloglahkan macam biasa. Bila masuk pasword keluar macam gambar kat bawah ni.
2,3 kali jugalah masukkan password, restart, shutdown. Tapi tetap tak boleh login. Dalam kepala dah berfikir-fikir nak kena hantar kedai ke laptop aku ni. Aduhai, kemalasan betul nak pegi ngantarnye. Last-last SukaGelak pun dok merayau-rayau dekat Google. Tak sangka pulak ramai yang pernah jadi.

Okeh, kat situ dah nampak peluang tak payah bawak laptop pergi kedai. Buat sendiri lagi bagus. Boleh juga tambah ilmu.

1.Pertama sekali, lepas on laptop klik F8 cepat-cepat.
2.Klik 'Safe mode'
3.Log in to your account
4.Click Start, type regedit in the Search box, and then press ENTER.
5.In Registry Editor, locate and then click the following registry subkey:
HKEY_LOCAL_MACHINE -> SOFTWARE -> Microsoft ->Windows NT -> CurrentVersion -> ProfileList
6.In the navigation pane, locate the folder that begins with S-1-5 (SID key) followed by a long number.
7.Click each S-1-5 folder, locate the ProfileImagePath entry in the details pane, and then double-click to make sure that this is the user account profile that has the error.

2705065

  • If you have two folders starting with S-1-5 followed by some long numbers and one of them ended with .bak, you have to rename the .bak folder. To do this, follow these steps:
    1. Right-click the folder without .bak, and then click Rename. Type .ba, and then press ENTER.
      2493038
    2. Right-click the folder that is named .bak, and then click Rename. Remove .bak at the end of the folder name, and then press ENTER.
      2493039
    3. Right-click the folder that is named .ba, and then click Rename. Change the .ba to .bak at the end of the folder name, and then press ENTER.
      2493040
  • If you have only one folder starting with S-1-5 that is followed by long numbers and ends with .bak. Right-click the folder, and then click Rename. Remove .bak at the end of the folder name, and then press ENTER.
8.Click the folder without .bak in the details pane, double-click RefCount, type 0, and then click OK.
9.2493045
10.Click the folder without .bak, in the details pane, double-click State, type 0, and then click OK.

2493046

11.Close Registry Editor.
12.Restart the computer.
13.Log on again with your account.

Ni lah caranya step by step. Err, harap-harap korang paham step yangSukaGelak share ni. Alhamdulillah, sekali cuba terus menjadi. Berdebar-debar je masa nak log in tadi. bile dah boleh masuk, terlompat jap. Pelik je Muhammad Firash tengok mama dia. Hehehe..

Terima kasih sudi baca :)
Wassalam.

October 20, 2014

Food Review : HKCC Collagen Cappucino

Assalamualaikum semua.

SukaGelak nak tanya, siapa kat sini suka minum kopi?? Sape? Sape?
Okeh, kite geng. Meh sini give me 5.Hehe..

Mesti sebelum ni korang minum kopi sebab rasa ketagih ataupun nak hilangkan rasa mengantuk. Apa kata korang tukar gaya hidup korang sekarang. Daripada minum kopi yang macam tak berapa nak ada khasiat sangat tu, apa kata tukar dengan kopi HKCC Collagen Cappucino ni.
Eh, apehal beriya-iya sangat promote kopi ni?
Ini testimoni SukaGelak sendiri. SukaGelak ni baru habis berpantang. Masa berpantang SukaGelak ada masalah sembelit. Kemain bercinta lagi kalau nak pergi tandas. Nasiblahkan sebab tak boleh nak makan macam-macam. Nak membuang pun jadi fobia. Lepas minum kopi ni, alahai kemain seronok lagi ke tandas hari-hari. Menyesal sebab tak berjodoh dengan kopi ni lepas bersalin haritu.

Dan lagi satu, kalau korang nak tambah susu badan, kopi ni boleh membantu tau. Memang melimpah-limpah. Alhamdulillah, cukup makan anak SukaGelak. Membesar bagai juara. Yeayyy..



Selain tu, kopi ni boleh membantu korang yang nak hamil. Eh,eh, kopi pun boleh buatkan hamil ke? Meh tengok testimoni mereka-mereka yang dah berjaya hamil dengan minum kopi ni.
Ni testimoni hamil yang ke 330 tau. Alhamdulillah, dengan izin-Nya.

Ha, yang ni bonus untuk korang. Mane tau kot dapat mengurangkan berat badan. Hanya dengan minum kopi je. Tak perlu telan ubat yang tak pasti lagi bahan apa yang ada dalam ubat tu.

Nak bancuh kopi pun senang.
Dan last sekali, minumlah kopi tu.. :)

Korang boleh contact agen jual kopi yang cun melecun ni dekat :
Ha, memang tak tipu kan. Tokey jual kopi cun-melecun. Dan jangan lupa like facebook HKCC kat bawah ni ye kengkawan. 
Terima kasih sudi baca.
Wassalam.

October 13, 2014

Segmen 12 Jam Bloglist #11 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan November dan Disember 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 13 Oktober 2014, iaitu tepat jam 11.15 pagi sehingga 11.15 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #11 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Oktober 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Our Bundle Of Joy

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah, masih diberi ruang dan kesempatan untuk meng'update' blog yang dah macam bersawang ni. Lately SukaGelak macam biskut chipsmore. Kejap ade kejap takde. Hehe.. Kalau dekat opis tu memang pc selalu on je kan. Tinggal nak menaip entry jek. Ni dok kat umah macam malas pula nak on kan laptop ni. Laptop ni pun macam dah nak merajuk jek. Alahai encik laptop, janganlah merajuk. Kite dah ketuk-ketuk keyboard awak ni :)

Okeh, jom sambung cerita dekat hospital. Part SukaGelak dah habis dah. Eh, yeke dah habis??
Nak cerita pasal baby pulak. Kalau korang ade pengalaman beranak yang kembar air lepas tu kena operate, mesti anak korang kene tahan dekat NICU kan. Kena tahan ni untuk kebaikan dia jugak. Masa dalam perut air yang untuk protection dia dah takde. Doktor takut kalau dalam darah dia ade kuman. sebab tu diorang tahan baby dekat situ. Senang diorang nak pantau.

Anak SukaGelak kena tahan seminggu. Ya Allah. Seminggu jugaklah SukaGelak dengan suami dok ulang alik dari rumah ke hospital. Dah tak macam orang berpantang dah rasenye.

Sedih sangat tengok anak tak boleh balik lagi. Meleleh airmata bila tengok dia kena masuk tiub dekat mulut. Doktor cakap baby tak aktif. Tidur je. Tu yang diorang nak tukar antibiotik. Tangan kiri kanan memang dah lebam kene cucuk. Kaki pun lebam jugak sebab nak amik darah. Kita yang dah besar ni pun rasa sakit kalau kena cucuk, inikan pulak baby. Kesiannye. Hari-hari doa supaya anak SukaGelak kuat. Tak sanggup tengok die dengan wayar yang berselirat semua.

Alhamdulillah, hari ke-7 dekat NICU baby dah boleh discharge. Bersyukur sangat-sangat. Dah tak perlu ulang-alik ke hospital.

Sekarang, anak SukaGelak dah berusia 76 hari. Membesar dengan sihat dan kuat ye anak mama ni. Opss... Lupa nak bagitau. Nama anak SukaGelak ni Muhammad Firash bin Helmi. Okeh, tau, sama dengan anak korang, anak kengkawan korang. Okeh, fine. Tahun ni memang tahun Firash.

Terima kasih sudi baca.
Wassalam.

October 12, 2014

Segmen Bersiri #1: Nak URL Please Bersama Ibuhana.com

Teks: Norhana Marsom
Gambar: Norhana Marsom

Assalamualaikum w.b.t,


Segmen Bersiri #1: Nak URL Please Bersama Ibuhana.com ini bermula pada jam 8.30 pagi 9 Oktober 2014 sehingga 11.59 malam 16 Oktober 2014. Menawarkan hadiah berupa 1 canister ESP yang mempunyai pelbagai khasiat (klik sini)  dan sesuai untuk seisi keluarga.


Tujuan segmen ini diadakan adalah untuk merapatkan ukhuwah sesama blogger dan berkenalan di antara satu sama lain serta dapat juga saya membantu mereka yang tidak pernah mengambil ESP shaklee, merasai nikmat yang telah saya rasai. 


Semua blogger dijemput join untuk menyertai segmen bersiri ini.


Syarat-syaratnya:

1. Wajib follow blog Ibuhana.com
2. Buat entri bertajuk Segmen Bersiri #1: Nak URL Please Bersama Ibuhana.com
3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri INI.


Hanya 1 pemenang yang bertuah akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumum pada 20 Oktober 2014.


Good luck semua!

Pesanan: Klik pada BANNER untuk join







Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang

Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang

Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang bermula pada jam 9.30 pagi 9 Oktober 2014 hingga 11.59 malam 28 Oktober 2014.Sepuluh blogger bertuah akan dipilih untuk memenangi Template Eksklusif untuk Bloglist dari cikkumbang.

Semua blogger dijemput untuk menyertai Giveaway ini sambil berkenalan sesama blogger.

Syarat-syarat penyertaan:

1. Follow Blog Sponsor
CikKumbangAzhafizahSyiraLokmanDayangDeno

2. Like Fanpage Sponsor


3. Buat entri bertajuk Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang

4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan publish.

5. Make sure korang tinggalkan link entri di ruangan komen INI & nyatakan Bulan Kelahiran korang untuk memudahkan Cik Kumbang letak di Bloglist mengikut Bulan Kelahiran plus boleh wish birthday nanti (x__X)

TARIKH TAMAT: 28 Oktober 2014

Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang

Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Oktober 2014.

Good luck!

babab.net

Lilypie Second Birthday tickers Blogged.my

Kasih Juju Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign