Saya Baru Pandai Buat Screenshot Handphone!

Okeh, SukaGelak tau ini lawak. Sila jangan gelak.
Sebenarnya dah lama SukaGelak ade masalah nak buat screen shot hp ni. Sebelum tukar android 4.0.4 ni tak de masalah pun. Sebabnya bila tekan butang 'Power' lama-lama akan keluar option macam dekat gambar bawah ni.
Tapi lepas SukaGelak update sendiri telefon tu dari android 2.3 ke android 4.0.4, menu take screenshot tu hilang. Masa tu puas jugaklah google ke sana-sini. Almaklumlah, kite ni tak terer English pun. Broken English bulehlah. Hehe..

Agak lama jugaklah SukaGelak mengabaikan mende ni. Sebab macam tak nak guna sangat. Tetiba harini gigih dok mencari jalan penyelesaian. And this is what i found.
Cuma tekan butang power dengan volume down serentak dan hold selama 3 saat. Dah boleh buat screenshot. Huwarghhhh... Rasa nak maki je diri sendiri sebab tak pandai-pandai nak godeh google ni. Huhu. Tak terfikir langsung sebelum ni nak install dari google play. Padahal melambak-lambak software die kat sana. Haha. tak meluas betul pemikiran.

Anyway, this credit goes to --> http://www.techyleakz.com/take-screenshot-in-sony-ericsson-xperia-neo-v-without-software/

Terima kasih sudi baca :)
Wassalam.

5 Comments

tahniah julia kerana dah pandai... *_^
Atiqah Wadiah said…
Haha..kwn sy pon dulu ada prob jgk nk screenshot..puas kami dok google..hehe
saya punya lenovo n samsung xde pun
ni yang nak nangis ni huhuhu