Kasih Juju: Cara Melegakan Melecet di Celah Kelengkang Bayi

June 2, 2015

Cara Melegakan Melecet di Celah Kelengkang Bayi

Assalamualaikum semua.

nak share dengan korang ni. haritu muhammad firash kena berak-berak. kesian sangat dekat die. lepas nyusu je mesti berak. bukan sekali. tapi mesti 2x kena tuka pampers die. kalo lambat kang takut melecet. lagi susah nak jaga. mak cakap budak nak beralih bulan memang macam tu. 

okeh, pening kepala jap nak buat macam mana ni. kesian pulak dekat budak tu.bagi susu je berak. tak bagi susu kang haus pulak die. serabut betul. penyudahnya mak suruh buat bagi susu jugak. tapi buat cair-cair.

tapi masih jugak budak tu berak-berak. last-last melecet jugak celah kelengkang die. tiap kali nak bersihkan mesti die meraung-raung. alahai, tersentuh hati. alangkan kite ni kalau melecet pun tak tentu arah, ni kan pulak baby.
bila mak tengok cucu die meraung-raung macam tu die pun suggestkan letak minyak dengan bedak cornstarch dekat tempat melecet tu. dan alhamdulillah, kesan melecet semakin kurang. kemain mujarab lagi petua mak ni kan.
Image result for simbol tambah

Image result for simbol sama dengan
Ha.. nampak tak. kemain happy lagi bila tengok kesan melecet dah nak hilang. yang jadi tak happynya sebab firash masih lagi berak-berak. okeh, risau masih lagi bersarang dalam hati.

besoknya bawak firash pegi klinik. doktor bagi ubat untuk berak-berak dengan antibiotik. extra krim untuk melecet jugak. yang ni sebab sukagelak mintak. mane lah tau kot-kot lagi cepat baik. hehe.. okeh, krim ni memang mujarab. beprogent cream.hilang terus merah-merah dekat montot dengan celah kelengkang die. weeeeeee......

lastly, meh nak belanja gamba budak nak beralih bulan ni.
ralit tengok iklan keriangan dekat tv3
terima kasih sudi baca.
wassalam.
(all picture source from google image execpt picture off my beloved son)


2 comments:

  1. alaaa...dah okey tak dari berak2 ni?? risau pulak kalau kena rota virus.. take note k.. moga cepat sembuh dari segala penyakit.. =)

    ReplyDelete

Disclaimer

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of kasihjuju.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Kasih Juju Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign