Kasih Juju: September 2015

September 29, 2015

How to control your anger.

Assalamualaikum gais.. 

sebenarnya nak meluahkan yang terbeban dekat dada ni. tapi rasa macam tak sesuai pula nak cerita kat sini. cukuplah encik suami yang jadi pendengar setia dan tukang bagi nasihat. rase kurang sikit tekanan dalam diri.

saya selalu positif dalam kehidupan seharian. bila kita positif, InsyaAllah kita akan tenang. bila kita tenang, hati pun senang.
malangnya, ramai pulak yang sakit hati bila dia tengok kita happy je kan. dalam 2 bulan ni dah 2 kali saya rasa nak ketuk kepala orang yang dok seronok mengata dan menghakimi apa yang saya lalui. tapi akal yang rasional suruh bersabar.

korang nak tau ke apa yang saya buat bila dah terlalu marah? okeh, meh sini nak share dengan korang:

1/ Sit down - Duduk. yesss, kalau korang berdiri korang akan lagi marah. (kalau saya, tangan dah menggigil nak menampor)
2/ Mark a deep breath - Tarik nafas dalam-dalam. sampai rasa marah tu kurang. kalau rasa masih banyak tarik lagi nafas dalam-dalam.
4/ Istighfar banyak-banyak. masa tengah marah ni lah 'shytonn' suka curah petrol.
3/ Thinkfikir balik mana silap kita. yang ni penting. korang kena ingat, bukan semua benda yang kita buat tu, betul. mesti ade jugak kekurangannya.
4/ Face to face - and lastly, bersemuka dengan orang yang buat onar tu. bukan nak ajak gaduh ye. ajak bincang elok-elok. emosi dah stabilkan. so bolehlah bawak berbincang part mana yang tak puas hati tu.

Alhamdulillah, saya dapat mengawal emosi marah saya. lagipun buat apa kita nak cerita masalah kita dekat semua orang kan. diorang tak patut tau pun. tapi bagus jugak ade orang macam gini. at least kite tau yang die care sangat-sangat dekat kita.. auchh.. so sweet..

dan kita jugak kena beringat yang manusia ni ada macam-macam perangai. bukan semuanya bercakap jenis yang berlapik. paling sakit hati kalau berkawan dengan manusia yang outspoken. bila die mengata kita bukan main lagi. tapi bila kita terlazer die sikit tau pula nak sentap. adoi, macam-macam hal lah manusia ni.


okeh, itu saja nak kongsi harini. harap-harap tips yang saya bagi tu dapat membantu korang juga.
terima kasih sudi baca.
wassalam :)

September 28, 2015

FUYOOO !!! GIVEAWAY by Mama Darwiish


klik banner untuk join
FUYOOO !!! GIVEAWAY 
by Mama Darwiish
Hadiah  :
1x Leonovo A560 + 8Gb SD Card 
1x Cartoon Power Bank 8800 mAh 
1x Mini MP3
1x Neesya Serum
1x Cash RM50
Tempoh :
28 Sept 2015 - 28 Okt 2015
Pengumuman Pemenang 31 Okt 2015
Syarat-syarat :
1. Blogger yang beralamat di malaysia
2. Wajib mempunyai akaun instagram
3. Follow, Add, Like semua blog, fanpage, G+, instagram penaja
4. Copy Code yang disediakan dan paste di ruang html blog anda
5. Tag minimum 3 rakan  anda yang lain dan pastikan mereka tahu
6. Tinggalkan link penyertaan & emel di kotak komen entri ini
Pemilihan pemenang :
1. Kesemua pemenang akan dipilih menggunakan random
2. Penyertaan akan terbatal jika gagal ikut syarat terutama No.2
3. Pemenang akan dihubungi melalui email
Follow Blog  : http://mamadarwiish.blogspot.my/ http://sharingiscaring-fiza.blogspot.my/ http://unclezuan.com/ http://mrspuex.blogspot.my/ http://mekzumbie.blogspot.my/ http://www.hafizhafizol.my/ http://aderakukeysah.blogspot.my/ Follow G+ :  : Khalid Kyle Blurrydino
Like Page Penaja :
Mama Darwiish
SuperMom With SuperKids
Blog Uncle Zuan
MrsPuexDotBlogspotDotCom
Gloxina17
Acacia Beauty Care HQ
Qyra Beauty Care
Follow Instagram :

September 22, 2015

Lirik lagu Setia - Elizabeth Tan ft Faizal Tahir (OST-Mencintaimu)

Picture source ; google image
Lirik : Setia - Elizabeth Tan ft Faizal Tahir

Selamat pagi sayangku

Apa khabar dirimu?
Maafkan andai mengganggu lenamu

Andai pernah melukakan

Maafkan ku tak sengaja
Harus kau dan aku selalu bicara

Kau tahu kau satunya

Ku mahu kita selamanya

Kau dan aku Mungkin tak sempurna

Kau dan aku Tahu takkan mudah
Kau dan aku Mahukan sempurna
Kau dan aku Mengharap bahagia

Setia aku

Demi dirimu
Setia aku
Hanya padamu

Andai hatimu berubah

Pasti ku cuba fahami
Tetap ku melangkah terus berani

Kau tahu kau satunya

Ku mahu kita selamanya

Kau dan aku Mungkin tak sempurna

Kau dan aku Tahu tak semudah
Kau dan aku Mahukan sempurna
Kau dan aku Mengharap bahagia

Setia aku

Demi dirimu
Setia aku
Hanya padamu

Terima seadanya

Perbezaan kau dan aku
Biarpun apa saja
Ku percaya kau setia

Kau dan aku

Mengharap bahagia

Setia aku

Demi dirimu
Setia aku
Hanya padamu

Setiaku demi dirimu

Setiaku hanya padamu
Selamat pagi sayangku
Apa khabar dirimu?

Menang giveaway mum & sister l Tengkubutang

Assalamualaikum semua.

Rasa macam lama je tak de entri baru dekat blog ni kan.
Sibuk sikit la minggu lepas. minggu ni pun sibuk juga. tapi curi-curi masa nak menaip entri ni. azam nak menaip tetiap hari. tapi hampeh. argghhhh...

okeh, berbalik pada tajuk kat atas tu yek. jangan nak merapu banyak sangat. just nak share dengan korang. hadiah yang saya menang masa join giveaway adik tengkubutang haritu.
Ha... menang topup rm20. weeeeee.... okey la kan. mane ade orang nak bagi topup banyak tu kan. korang boleh terjah blog cik sepet yang jadi sponsor untuk giveaway ni tau. 

Manis orangnya. korang yang terjah blog beliau jangan lupa follow beliau sekali ye. hehe
terima kasih jugak pada tengkubutang sebab anjurkan giveaway ni :)

okkay, jumpa lagi di lain entri.
wassalam.


September 11, 2015

Bukan plastik tapi realistik!

Assalamualaikum korang, Salam Jumaat.

Harini nak share sikit pasal quote dekat atas ni. ini pesanan untuk diri sendiri jugak. sebabnya saya selalu jadi mangsa umpatan. tapi saya tak kisah pun. bila fikir balik diorang yang ngumpat kita tu tak berada di situasi kita. toksah simpan dalam hati lah kan.

mula-mula memang sakit hati. sampai menggigil tangan menahan marah. lepas berjaya mengawal kemarahan barulah dapat berfikir dengan rasional.

saya pulak jenis yang malas nak bermasam-masam muka. lagipun kerja di bawah satu bumbung yang sama. pergi mana-mana pun terserempak juga. kalau baik dengan semua orang kan senang nak buat kerja.

kalau orang tu tak mo baik dengan kita pulak cemane? well, senang je. kita biarkan dia bermonolog dengan penyakit hati dia. lagi bagus kalau kita doakan dia. semoga tuhan dapat memberikan petunjuk dan sinar hidayah untuk mereka. InsyaAllah. Amin

terima kasih sudi baca.
wassalam :)

September 10, 2015

Exam SPA Open Book? Nak lulus ke nak gagal?

Bagaimana dengan persediaan untuk peperiksaan Separa Perubatan korang? Harap semuanya berada dalam keadaan teratur!

Ada yang ambil mudah ke sebab exam ni Online?

Tetapi percayalah, mengikut pengalaman Tim Infokerjaya ianya tak bagi korang 'advantage' besar.

Ini tanggapan calon;

"Open book maa! Waktu exam pun boleh studi. Google ja"

--------------------------------------
Korang akan menyesal kalau buat macam tu - Tim Infokerjaya
--------------------------------------

Korang akan berada dalam keadaan yang 'sangat kalut' kalau korang buat macam tu.

1 - Soalan banyak
2 - Talian internet sangat penting

Kami cadangkan Korang hanya buka browser peperiksaan sahaja.
Jangan buka multiple browser

Lihat apa berlaku pada calon exam online yang lalu. Sistem 'hang + jammed'

Apa yang menyedihkan, ianya tidak berlaku kepada semua calon. Hanya sebahagian sahaja dan majoriti mereka adalah yang buka 'multiple browser' dengan tujuan nak cari maklumat masa jawab exam!

Erkkkk!

Jangan jadi macam ini. Buat persediaan seawal mungkin.

Rujukan ini akan membantu persediaan korang;


Jangan ambil mudah dan jangan biarkan kesilapan ini membunuh potensi lulus korang.

Mungkin ada yang masih ragu-ragu untuk melakukan pembelian Separa Perubatan untuk sesi peperiksaan 14 SEPT ini.

Sebenarnya tiada risiko pun, sebabnya;

1 - Jaminan Pulangan Wang
>> Pembelian korang diberikan jaminan yang kalau korang rasa ianya langsung tidak membantu korang, dalam tempoh 7 hari selepas pembelian korang boleh mohon untuk dapatkan duit korang balik.

2 - UPDATE percuma 3 tahun.
>> Sebenarnya kami nak korang lulus dan tak nak korang berputus asa. Kalau korang gagal tahun ini dan dipanggil untuk exam sesi seterusnya untuk jawatan Separa Perubatan ini, korang tak perlu beli semula rujukan ini. Update PERCUMA selama 3 tahun untuk korang!

3 - Tim Infokerjaya sangat dipercayai
>> Tim Infokerjaya telah membantu lebih 65,000 orang calon sejak tahun 2009. Ini adalah tahun yang ke-7!

Lihat testimoni telus ini. Ada yang lulus dan ada yang gagal. Tapi kami cuba bantu sebaik mungkin. Ini untuk beberapa jawatan SPA tahun 2014 sahaja;

>> Exam Penguasa Kastam

>> Exam Akauntan

>> Exam Pegawai Arkib

>> Exam Penolong Penguasa Kastam

>> Exam Pegawai Teknologi Maklumat

>> Exam Pegawai Penerangan

-----------------------------------------------------
Itu kisah mereka. Macammana pulak cerita korang?

Serius kami nak korang berjaya dan kami ada pengalaman yang mahu dikongsikan dengan korang.

Ada ribuan lagi kisah kejayaan tetapi semua itu tidak bermakna untuk masa depan korang. Langkah untuk berjaya dengan USAHA dan bukan HANYA HARAPAN

Ini antara usaha yang anda perlukan;


Jualan akan ditutup dalam masa terdekat. Buat pembelian sekarang!

p/s Dah bertahun Tim Infokerjaya membantu graduan.

GIVEAWAY 2nd ANNIVERSARY BLOG AKIF IMTIYAZ


Hai korang. Jom join giveaway dari blogger Akif Imtiyaz ni. Hadiah die gempak wey. 
Klik je banner kat atas tu untuk syarat penyertaan dan join giveaway ni ye.

Meh tinjau sikit apa yang ada dekat butik Halwa Attire ni.
Ini screenshot dari IG shop HALWA ATTIRE - https://instagram.com/halwaattire/

Yang ni pula screenshot dari facebook HALWA ATTIRE - https://www.facebook.com/halwaattire
 

Segmen tamat 15 September 2015. Tak lama lagi dah tu.
Terima kasih sudi baca.
wassalam.


September 9, 2015

Giveaway Chocolate Vochelle by dyan zakhi


Gais, jom join giveaway ni. Meleleh pulak air liur tengok gambar coklat pepagi ni wey.
Harap-harap tersenarai dalam 5 orang yang bertuah.
InsyaAllah...Amin :)

Korang yang nak join klik je banner gambar coklat tu yek.

Tamat : 13 September 2015 , 11.59pm (1 minggu shj)
Keputusan : 14 September 2015

September 5, 2015

Lirik lagu Indah Ruhaila - Disebalik takdir

Ku sangka nama kita
Tertulis dengan mekar
Daun seranting pohon takdir

Namun gugur akhirnya
Di halaman berbisa
Kemarau hadir menghirup cinta

Aku terlalu dahagakan kasihmu
Tidak mampu ku tanpamu

Tuhan berikanlah padaku petunjuk
Kenapa kau menentu
Dia bukannya untukku

Tuhan tunjukkanlah agar ku mengerti
Hikmahnya disebalik takdir

Mungkin kau tidak tahu
Ku taruhkan jiwaku
Sepenuh hati mencintai

Galau memendam raga
Berjurai airmata
Menghimpun sayu sanubari

Aku terlalu dahagakan kasihmu
Tidak mampu ku tanpamu

Tuhan berikanlah padaku petunjuk
Kenapa kau menentu
Dia bukannya untukku

Tuhan tunjukkanlah agar ku mengerti
Hikmahnya disebalik takdir

Tuhan berikanlah padaku petunjuk
Kenapa kau menentu
Dia bukannya untukku

Tuhan tunjukkanlah agar ku mengerti
Hikmahnya disebalik takdir
Hikmahnya disebalik takdir
Hikmahnya disebalik takdir

September 4, 2015

Mini Birthday Giveaway by MiminAdam

Mini Birthday Giveaway by MiminAdam | seharian nak juga nak buat persediaan ni. Akhirnya! Mimin merasmikan Mini Birthday Giveaway byMiminAdam Bermula 1 September 2015 sehingga 30 September 2015. Penyertaan anda amat Mimin alu-alukan. Semoga berjaya !

Bismillahi.....

Mini Birthday Giveaway byMiminadam
WishBirthday Terbaik untuk Mimin:
Assalamualaikum Mimin, firstly akak nak wish selamat hari lahir mimin yang ke ?? tettttttt. Semoga segala impian mimin tercapai. jadi anak yang solehah. hormat orang tua. dan semoga apa yang mimin lakukan diberkati oleh Allah swt. InsyaAllah aminn.


Syarat-syarat penyertaan:

1. Terbuka kepada para blogger
2. Copy coding kat bawah sekali
3. Mencipta WishBirthday yang menarik untuk Mimin
3. Klik sini :



4. Follow blog :
MiminAdam, MeraHussain. ShahiraAlfi StudioSafuraraKhaty AimanAlongAna jinggasayidah NapisahNoor Akma, Nurbeuty, WawaWanibahejabellamaisarahGrafixCik enFarhainLittle WeirdoMimi RheemRoseAna, AishaIbrahim

5. Follow Instagram
MiminAdam, dalizgrafix, Shahira rahimaim94, Wawamaisarah_humairaeintan_nurfuzieLittle WeirdoMimi RheemS A BeautyNurBeautAnggunalfiramadhani, ahkakgojesaisya_zuhaili


Tarikh Tamat: 30 September 2015
Senarai Sponsor dan Hadiah

September 3, 2015

5 perkara yang tidak perlu ada dalam resume

Sekian lama anda bekerja, mungkin agak lama tidak mengemaskini resume. Besar kemungkinan resume anda mengandungi informasi yang tidak lagi diperlukan, atau sudah lapuk untuk dikongsikan. Akibatnya, resume anda akan kelihatan tidak professional dan tiada sentuhan. Di sini kami senaraikan 5 perkara yang tidak perlu ada dalam resume anda.

1. Bertanggung  jawab kepada… 
Sekiranya anda melakukan sesuatu perkara, pastinya anda bertanggung jawab tentangnya. Menggunakan perkataan “bertanggung jawab kepada…” ini kelihatan tidak menarik kerana kurang efektif dan anda tidak serius dengannya. Sebagai contoh, “bertanggung jawab kepada rekaan senibina menara Kuala Lumpur” tidak memberikan impak berbanding “mereka senibina menara Kuala Lumpur”. Perkataan ini tidak akan menambah nilai kepada pencapaian anda.

2. Format yang pelik. 
Menggunakan tulisan yang bersimpul seperti rekaan kad kahwin memang tidak sesuai. Atau paling kurang anda meletakkan font dengan gaya tulisan komik. Pilih font yang biasa digunakan dalam dokumentasi sudah cukup. Elakkan juga dari mewarnakan resume anda kerana biasanya pengurus jawatan kosong berkenaan akan mencetak resume anda dengan hitam putih sahaja mengakibatkan resume anda tidak kelihatan seperti yang anda mahukan.

3. Pengalaman kerja yang lama. 
Kerjaya anda mungkin sudah melebihi 10 tahun, namun anda tak perlu tuliskan secara panjang lebar. Pilih pengalaman yang berkaitan dengan skop kerja yang bakal anda pohon. Anda boleh letakkan senarai syarikat yang pernah anda sertai dalam surat iringan resume.

4. Emel yang meloyakan. 
Perkara ini nampak enteng sahaja, namun ia perlu diambil kira. Gunakan emel yang kelihatan profesional dan serius. Ia bakal digunakan untuk berkomunikasi dengan pelbagai pihak di kemudian hari. Usah letakkan budaknakal@yahoo.com sebagai emel anda, kerana sedikit sebanyak ia mencerminkan siapa diri anda. Ambil inisiatif untuk menghasilkan satu emel khas untuk kerjaya anda.

5. Senarai sekolah dan institusi yang meleret. 
Kecuali untuk mereka yang baru hendak memulakan kerja yang pertama, informasi ini tidak perlukan senarai yang panjang. Anda hendak memohon pekerjaan yang baru, jadi keluarkan senarai sekolah rendah dan sekolah menengah. Masukkan pendidikan yang tertinggi dan senarai pengalaman anda.

Begitulah 5 perkara yang perlu anda titik beratkan di dalam penulisan resume. Sesuaikan ia dengan keperluan syarikat atau bakal majikan yang anda pohon. Resume anda mencerminkan bagaimana anda bekerja. Biar resume anda kelihatan skema asalkan ia berpotensi untuk menjadi tiket kejayaan anda.

 

September 1, 2015

Rasminya, anda apprentice NINJA



Ini entri last mengenai "DVD Ninja Affiliate'

Anda perlu mendapatkan ianya sekarang kerana SEBENTAR NANTI ianya akan ditutup jualan.

Buat pembelian untuk tambah pendapatan anda. Untuk keluarga mungkin anak-anak;

[+] http://infotambahan.com/ninja/24183

Harap anda sempat. All da best untuk anda, sahabat yang saya kasihi :) 
--

Maaf. Peluang ini tidak dapat dilanjutkan.

Anda kenal Tuan Zeo Unic? Beliau adalah satu-satunya agen affiliate yang buat jualan konsisten dalam cabaran affiliate yang disertai. 5 Angka komisen adalah biasa bagi beliau.

Anda kenal Tuan Muaz Hadi? Beliau juga adalah orang yang bertanggungjawab menghasilkan jualan besar untuk produk tempatan. 

Ahhh saya tak nak cerita mengenai beliau. Cukup kalau saya sebut beliau adalah speaker untuk program-program keusahawanan di seluruh negara. 

Jika anda mengikuti program usahawan online KPDNKK anda akan jumpa beliau. Program di MATRADE, 
anda akan jumpa beliau. Program di PUIM, jumpa beliau. Bulan lalu program mega BAHTERA pun anda jumpa beliau.

--

Dalam DVD Ninja Affiliate, anda akan belajar dengan 2 orang 'Top Notch' pemasar internet yang memang mempunyai pencapaian hebat untuk mengajar anda.

Peserta Bootcamp Ninja Affiliate ini membelanjakan RM1,600 untuk bersama mereka selama 2 hari dan kini anda diberikan peluang untuk dapatkan rakaman Bootcamp tersebut dengan harga tak masuk akal di;

[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/ninja/24183

.. dan harga ini akan tamat pada hari ini. Selepas ini ianya akan ditutup dan dijual semula dengan harga premium yang sepatutnya.

Anda RUGI BESAR jika tak ambil peluang ini. Bukan sahaja pada harga, tetapi pada nilai ilmu dan pengalaman yang didedahkan.

Untuk ekonomi anda, saya syorkan untuk anda;

[+] http://jvsecurepay.com/affiliates/ninja/24183/extra

Salam sukses untuk anda

p/s Strategi 'Triangle of Trust' sangat memukau hati saya!

Terfikir untuk......

Salam Kemerdekaan ke 58!

Firstly, SukaGelak nak mintak maaf dengan korang sebab asik cerita pasal "DVD Affiliate Ninja" sejak beberapa hari ini. Bujkannya apa, SukaGelak nak anda tahu yang produk ini sangat berbaloi untuk korang miliki.
Ianya bukan produk buat duit cepat, skim cepat kaya, tapi ianya adalah satu konten yang 
sangat hebat yang bakal membolehkan korang;

>> Belajar ilmu pemasaran
>> Tahu lubuk duit besar
>> Buat duit tanpa produk sendiri

Ilmu-ilmu ini sebenarnya akan membuatkan bakal pelanggan menganggap anda HERO dan mendengar apa yang anda katakan.

Pendek kata, ianya seperti anda memukau mereka! Itu strategi 'trusted introducer' yang  dikongsikan dalam DVD ini.

Itu paling 'WIN' untuk anda. Tak mahukah anda mempunyai satu SISTEM STRATEGI yang membolehkan anda menjual apa sahaja kepada bakal pembeli anda?

TAPI...

Anda bakal terlepas peluang menguasai ilmu RARE ini kerana ianya bakal ditutup jualannya HARI INI.

Rujuk countdown di laman ini;

[+] 

Ianya akan ditutup dan rahsia-rahsia ini akan menjadi ilmu premium dengan harga yang jauh lebih 
tinggi apabila ianya dibuka semula nanti.

Tak perlu fikir sebab saya dah fikirkan untuk anda. Percaya pada saya, beli produk ini;


Maaf jika link di atas dah tak boleh klik. Ertinya anda terlewat baca blog saya...


Moga sempat. Saya serius

Kasih Juju Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign