Novel Review - Sinopsis Tuan Anas Mikael

Puan Sri Tengku Anansa telah memberikan Tuan Anas Mikael tempoh selama tiga bulan untuk mencari perempuan yang sempurna bagi menolak calon pilihannya, Safra Ariana, cucu Tun Akhiruddin.
Oleh kerana, setelah hampir dua bulan mencari, Tuan Anas Mikael tidak berjumpa, jadi dia merancang untuk menyiapkan Ayu Maisarah, anak tukang cuci rumahnya itu, sesempurna kriteria yang dia mahukan tanpa Ayu Maisarah tahu tujuan sebenarnya dia menjalani semua latihan-latihan yang disediakan. Yang Ayu Maisarah tahu, Tuan Anas Mikael sedang menyiapkan dia sebagai pengurus projek di Krabi.
Di sebalik rancangan ini, Tuan Anas Mikael tidak tahu, Ayu Maisarah menyimpan rahsia besar daripadanya. Akibat daripada takut identiti sebenar Ayu Maisarah terbongkar, Ayu Maisarah telah bersetuju dengan penyamaran itu.
Namun, hal yang melibatkan hati dan perasaan bukan boleh dibuat main-main. Sewaktu dalam tempoh Ayu Maisarah menjadi kekasih Tuan Anas Mikael, Ayu Maisarah mula jatuh cinta. Takut dengan peristiwa hitam dalam keluarganya bakal berulang kembali, Ayu Maisarah menyimpan rasa cintanya terhadap Tuan Anas Mikael secara diam-diam.
Tetapi… Di Krabi…
“Saya suka awak, Ayu Maisarah.” – TUAN ANAS MIKAEL
Tuan Anas Mikael mengaku sudah jatuh cinta kepada Ayu Maisarah menyebabkan Ayu Maisarah mula memasang angan-angan dan memetik segala bintang dan bulan. Apabila tiba waktu yang ditetapkan, Tuan Anas Mikael telah menukar hasratnya dan memilih…
Mom perkenalkan, the love of my life, my girlfriend, Raisya Putri. – TUAN ANAS MIKAEL
Ayu Maisarah, kecewa!
“Tuan… Tuan tahu apa kopi yang paling pahit? Oh, tak tahu, ya? Kopi-lih dia itulah yang paling pahit! Saya benci tuan… Tapi, macam mana, saya dah tersayang tuan.” – AYU MAISARAH
Konflik mula memuncak, Tuan Anas Mikael ditakdirkan dalam kesusahan. Untuk menolong Tuan Anas Mikael, Ayu Maisarah terpaksa membongkarkan rahsia identiti dirinya sendiri dan mendedahkan dirinya untuk dibunuh.
Tetapi adakah pengorbanannya itu berbaloi? Perlukah Ayu Maisarah terus menyelamatkan Tuan Anas Mikael atau membiarkan Tuan Anas Mikael yang kekwat itu…. Mati selepas apa yang telah Tuan Anas Mikael berbuat kepadanya?
“Jaga saya elok-elok, Cik Ayu. Kalau awak jaga saya elok-elok, saya akan jaga awak elok-elok juga.” – TUAN ANAS MIKAEL
Penulis: Syamnuriezmil
Penerbit: Penulisan2u
Harga: RM25(Semenanjung) // RM28(Sabah & Sarawak)
Layari web Karyaseni & Penulisan2u di
www.karyaseni.my & www.p2u.my
Follow kami di Instagram
@karyaseni

10 Comments

salmiah awang said…
best juga cerita ni.
sha dhira said…
wah.. best tak kak novel ni, ehehee.. :D
iffah hussin said…
tak sabar nak tunggu drama dia hu hu hu
iffah hussin said…
BW dr http://www.bondezaidalifah.com/2015/10/senarai-url-blog-19.html

Salam perkenalan dan done follow sini...
Fieza Sani said…
Jalan citer macam menarik..tak cliche sangat macam jalan citer novel lain yang mula-mula paksa kawin, lepas tu suka..yang ni macam lain sikit..
QasehnyaRania said…
menarik
nice sharing
tp dh lama x mmbca novel. hikhiks