Kasih Juju: October 2015

October 29, 2015

Barisan Pelakon Tuan Anas Mikael


Barisan pelakon Tuan Anas Mikael

Aaron Aziz - Tuan Anas Mikael
Zara Zya - Ayu Maisarah
Wan Sharmila - Miss Mikayla Haji Ebrahim / Kay
Raja Ilya - Safra Ariana
Normah Damanhuri - Tun Amina
Shah Rezza - Pak Hamid
Roy Azman - Dato Azhar
Fazlina Ahmad Daud - Cik Su
Dato Jalaludin Hassan - Tun Akhiruddin
Ziela Jalil - Puan Sri Tengku Anansa
Sarah Anne -
Emmelia - Melinna

Drama ni akan ditayangkan pada 9 November 2015 dekat Astro. Tak sabar pulak nak tengok scene-scene romantik Tuan Anas mikael dengan Cik Ayu Maisarah. Baca novel pun sambil fefeeling dorang berlakon. Alahai sweetnya.

Meh baca sinopsis novel dulu meh --> http://juliajamaludin.blogspot.my/2015/10/novel-review-sinopsis-tuan-anas-mikael.html

Kembar 3 nak tingalkan The Return of Superman??

Song Il Gook and Triplets Reported to Be Leaving “The Return of Superman,” Show Responds
We all know it’s inevitable. Song Il Gook and his lovable triplets will one day leave the popular KBS variety show “The Return of Superman.” It will leave a hole in our hearts and have us crying tears equal to, but not as cute as, the amount Minguk has shed over his food being taken away.
Local news source Ilgan Sports reports that actor Song Il Gook has decided that he and his sons will stop appearing on the show early next year (around January – February). The exact timing is still in discussion. This reportedly became known during discussions about CF contracts that involve the triplets, with the companies wanting to know the Song family’s plans for leaving the show that made them famous.
In response to this report, both Song Il Gook’ reps and KBS have stated that nothing is decided, which is a vague enough answer to have fans of the show worried.
This past July, it was reported that Song Il Gook will star in the KBS historical drama “Jang Young Sil” (working title), expected to air starting January 2016
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Okkay gais,
Sape dekat sini peminat reality show korea 'The Return of Superman', meh nak sep sikit. Kite geng. Suka betul tengok macam mana cara dorang jaga anak masing-masing. Dari kecik tak pandai merangkak sampai dah berlari. 
SukaGelak pun tak delah nak follow sangat cerita tu. Tengok pun part yang kembar 3 nilah. Sebab diorang ni unik. Kembar tak seiras. Nama pun unik. Daehan (Korea), Minguk Republic), Manse (Long live/Hurray).
Tapi diorang dah nak keluar pulak dari cerita ni. Sedihnye korang.  SukaGelak tak berapa minat nak tengok yang lain-lain tu. Huhu. 
Okeylah korang. Tu je nak share harini.
Terima kasih sudi singgah. Wassalam :)

October 28, 2015

Giveaway Duit Saku Dari BBL


< Klik gambar untuk join >

Assalamualaikum & hello there,


Rasanya dah makin stress rakyat Malaysia dengan isu harga barang & perkhidmatan dah naik. Pergi sana - harga barang naik, pergi situ - harga itu naik & datang sini pun dah naik harga. Tapi jangan risau jangan kusut kepala kerana BBL nak kasi duit saku untuk korang! 

Tepuk tangan sikit!

Boleh buat belanja nasi lemak & teh tarik untuk breakfast atau beli nasi goreng telur mata makan malam ya. Kiran macam BBL belanja versi digital la. Okay check out berapa banyak duit saku untuk pemenang.

Hadiah duit saku dari BBL

Duit saku RM30 
untuk 1 orang pemenang

Duit saku RM20 
untuk 1 orang pemenang


Duit saku RM10 
untuk 2 orang pemenang

Duit saku RM5 
untuk 4 orang pemenang

Cara nak join sangat mudah. Follow step dibawah :

1. Add BBL di

Follow blog

#Masukkan blog BBL dalam Bloglist Korang

LIKE fan page

Add Google+

Add Twitter

Add  Instagram

2. Buat satu entri bertajuk "Giveaway Duit Saku Dari BBL"

3. Copy coding yang disediakan & paste kat ruang HTML & publish entri


Cara nak paste code dalam entri


4. Tinggalkan link URL entri korang dalam kotak komen SINI (link)

Tu saja. Senang sangat kan.

Tarikh tamat giveaway pada 14 November 2015

Pemenang akan diumunkan pada 16 November 2015 nanti


BBL ~ Cepat submit link URL korang
o\( ̄ρ ̄)/o

Sekian terima kasih & selamat hari raya

October 27, 2015

Novel Review - Sinopsis Tuan Anas Mikael

Puan Sri Tengku Anansa telah memberikan Tuan Anas Mikael tempoh selama tiga bulan untuk mencari perempuan yang sempurna bagi menolak calon pilihannya, Safra Ariana, cucu Tun Akhiruddin.
Oleh kerana, setelah hampir dua bulan mencari, Tuan Anas Mikael tidak berjumpa, jadi dia merancang untuk menyiapkan Ayu Maisarah, anak tukang cuci rumahnya itu, sesempurna kriteria yang dia mahukan tanpa Ayu Maisarah tahu tujuan sebenarnya dia menjalani semua latihan-latihan yang disediakan. Yang Ayu Maisarah tahu, Tuan Anas Mikael sedang menyiapkan dia sebagai pengurus projek di Krabi.
Di sebalik rancangan ini, Tuan Anas Mikael tidak tahu, Ayu Maisarah menyimpan rahsia besar daripadanya. Akibat daripada takut identiti sebenar Ayu Maisarah terbongkar, Ayu Maisarah telah bersetuju dengan penyamaran itu.
Namun, hal yang melibatkan hati dan perasaan bukan boleh dibuat main-main. Sewaktu dalam tempoh Ayu Maisarah menjadi kekasih Tuan Anas Mikael, Ayu Maisarah mula jatuh cinta. Takut dengan peristiwa hitam dalam keluarganya bakal berulang kembali, Ayu Maisarah menyimpan rasa cintanya terhadap Tuan Anas Mikael secara diam-diam.
Tetapi… Di Krabi…
“Saya suka awak, Ayu Maisarah.” – TUAN ANAS MIKAEL
Tuan Anas Mikael mengaku sudah jatuh cinta kepada Ayu Maisarah menyebabkan Ayu Maisarah mula memasang angan-angan dan memetik segala bintang dan bulan. Apabila tiba waktu yang ditetapkan, Tuan Anas Mikael telah menukar hasratnya dan memilih…
Mom perkenalkan, the love of my life, my girlfriend, Raisya Putri. – TUAN ANAS MIKAEL
Ayu Maisarah, kecewa!
“Tuan… Tuan tahu apa kopi yang paling pahit? Oh, tak tahu, ya? Kopi-lih dia itulah yang paling pahit! Saya benci tuan… Tapi, macam mana, saya dah tersayang tuan.” – AYU MAISARAH
Konflik mula memuncak, Tuan Anas Mikael ditakdirkan dalam kesusahan. Untuk menolong Tuan Anas Mikael, Ayu Maisarah terpaksa membongkarkan rahsia identiti dirinya sendiri dan mendedahkan dirinya untuk dibunuh.
Tetapi adakah pengorbanannya itu berbaloi? Perlukah Ayu Maisarah terus menyelamatkan Tuan Anas Mikael atau membiarkan Tuan Anas Mikael yang kekwat itu…. Mati selepas apa yang telah Tuan Anas Mikael berbuat kepadanya?
“Jaga saya elok-elok, Cik Ayu. Kalau awak jaga saya elok-elok, saya akan jaga awak elok-elok juga.” – TUAN ANAS MIKAEL
Penulis: Syamnuriezmil
Penerbit: Penulisan2u
Harga: RM25(Semenanjung) // RM28(Sabah & Sarawak)
Layari web Karyaseni & Penulisan2u di
www.karyaseni.my & www.p2u.my
Follow kami di Instagram
@karyaseni

October 26, 2015

Sorotan bajet 2016

Bajet2016_Infographic

Sorotan bajet 2016.
Untuk rujukan. Tak nak komen lebih-lebih. Hadap je apa yang diberi. Peace :)

Terima kasih sudi singgah
wassalam.

Preview Rujukan Temuduga Pembantu Penguasa Kastam W17

Pengenalan

Untuk bergelar penjawat awam, anda perlu melalui tapisan temuduga terlebih dahulu menerusi SPA atau Kerajaan Negeri mahu pun Kementerian atau Agensi yang terbabit. Apabila anda telah mengisi borang permohonan jawatan SPA, nama anda akan ditapis dan dipanggil ke sesi peperiksaan dan seterusnya ke sesi temuduga. Untuk menghadiri sesi temuduga, anda perlu tahu beberapa perkara asas dahulu. Oleh itu ebook ini bakal membantu anda untuk persediaan anda menghadapi temuduga nanti.

Untuk makluman anda, ebook ini dibahagikan kepada 3 bahagian dan anda harus menumpukan sepenuh perhatian anda untuk mendapat maklumat sebanyak mungkin sebelum menghadiri temuduga Pembantu Penguasa Kastam W17. Bahagian yang dimaksudkan adalah :

1.      Asas menghadiri temuduga kerja kerajaan
2.      Nota-nota penting Pembantu Penguasa Kastam W17
3.      Contoh-contoh soalan temuduga dan jawapan

Nota 1 : Maklumat Perjawatan (Edaran Umum SPA)

·         Kumpulan: Sokongan
·         Kem/Jab: Kastam Diraja Malaysia
·         Jadual Gaji:
GAJI
MINIMUM
GAJI
MAKSIMUM
KADAR KENAIKAN
GAJI TAHUNAN
RM929.00
RM3,377.00
RM95.00
·         Syarat Lantikan:
o    Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan serta kepujian dalam subjek Matematik pada peringkat peperiksaan tersebut;
[ Gaji Permulaan : RM929.00 ] dan
o    kepujian Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

·         Deskripsi Tugas:
Bertanggungjawab menjalankan peperiksaan ke atas barang-barang yang diimport / eksport, bagasi-bagasi penumpang yang keluar / masuk di pintu-pintu masuk negara, membuat imbangan daftar-daftar muatan, mengawal pergerakan barang-barang yang keluar/masuk kawasan-kawasan zon bebas, gudang pengilangan berlesen, gudang-gudang berkesan, kilang-kilang eksais, menjalankan tugas-tugas juruwang serta pungutan duti, menjalankan tugas-tugas pencegahan seperti pengintipan, serbuan, rondaan serta penggeledahan kapal/kenderaan dan membantu dalam tugas-tugas pentadbiran biasa.

Nota 2 : Visi Misi dan Etika Kastam
Nota 3 : Fungsi Dan Peranan JKDM
Nota 4 :  Slogan Kastam
.
.
.
Nota 46 : Fungsi Unit Analisis Dan Dasar Cukai
Nota 47 : Fungsi Unit Komitmen Antara Agensi
Nota 48 : ATA Carnet

Nota 49 - 61 Berkaitan GST

Nota 49 : Definisi GST
.
.
.
Nota 59 : Tindakan Kerajaan Untuk Kelancaran CBP
Nota 60 : Kesan CBP Kepada Defisit Fiskal
Nota 61 : Usaha Kerajaan Untuk Menerangkan CBP

51 contoh soalan lazim tentang pembantu
penguasa kastam w17

1.      Sila perkenalkan diri anda. Nyatakan sekali pendidikan dan pengalaman kerja.
2.      Nyatakan di antara tugas-tugas seorang Pembantu Penguasa Kastam.
3.      Nyatakan Visi, Misi dan Etika Jabatan Kastam Diraja Malaysia
4.       
5.       
6.       
7.

Dapatkan Versi Penuh Di :



CONTEST: SAYA NAK HADIAH

Syarat-syaratnya:

1) Wajib ada blog dan warganegara malaysia!

2) Follow/ join/ like dan masukkan url blog dalam bloglist sepertimana yang tertera:
FOLLOW BLOG:


LIKE FANPAGE:

     

FOLLOW TWITTER:



 


MASUKKAN BLOG NI DALAM BLOGLIST:


3) Buat satu entri bertajuk "CONTEST: SAYA NAK HADIAH"

4) Letak banner di atas dan backlink ke entri ini. Tak tahu nak buat? Klik INI ! Sila letakkan link instagram, twitter dan facebook anda untuk tujuan penyemakan kerana penyertaan yang tidak tepati syarat akan dibatalkan dengan serta merta. 

5) Sila jawab soalan ini dan tulis no hadiah yang menarik perhatian anda.

 "Adakah belog Ombak Bergigi akan mecapai target 300 follower pada hujung bulan oktober?" Ya atau Tidak.
Ya. 305

6) Komen link penyertaan anda di entri ini ! Di cbox atau entri lain tidak akan dilayan.

TARIKH CONTEST BERMULA PADA 11 OKTOBER 2015 - 11 NOVEMBER 2015 !

Giveaway irrayyan | Kalau Dah Jodoh

Giveaway irrayyan | Kalau Dah Jodoh
Syarat-syarat  mommy bagi mudah jer. Kena ikut semua tau. 

1. Folow blog irrayyan.com . Yang dah follow, terima kasih.

2. Letakkan banner giveaway irrayyan di atas pada permulaan entri.

3. Tajuk "Giveaway irrayyan | Kalau Dah Jodoh" dan linkkan ke entri ini.

4. Berikan url entry korang kat ruangan komen di bawah dalam entry ni sahaja. Kalau paste kat tempat lain mommh tak kira ye.

October 23, 2015

GMBM 1st ANNIVERSARRY GIVEAWAY

GMBM 1st ANNIVERSARRY GIVEAWAY



JOM MERIAHKAN SEGMEN 
KLIK BANNER SEGMEN UNTUK INFO LANJUT

DETAIL SEGMEN

** 19 PEMENANG DI CARI
** MULA : 21 OKTOBER 2015
** TAMAT : 31 OKTOBER 2015


GMBM 1st ANNIVERSARRY GIVEAWAY ini di taja sepenuhnya oleh Kathy, Mamaniza, Sofu, Suria, Sally,  Hani, Eyra, Fuza, Adna, Ayumie, Yong, Zie, Eda, Hana, Yana Yani, Ida, Fiza, Ida Bits & Aida.

Segmen 12 Jam Bloglist #17 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan November dan Disember 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 23 Oktober 2015, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #17 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Oktober 2015.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

October 22, 2015

OKTOBER GIVEAWAY BY MEKZUMBIE


Syarat-syarat penyertaan :
1. Follow blog MekZumbie
2. Follow Instagram MekZumbie,
3. Buat satu entri & cerita pasal Blog Mek Zumbie (Ringkas aje),
4. Letakkan banner Giveaway yang di HIPERLINK kan ke entri GA ini,
5. Komen entri ini sekaligus dengan URL entri korang & Nama Instagram korang & paling penting URL FB korang untuk memudahkan aku nak contact kalau korang pemenangnya hehehe.
6. Tarikh tutup GA ini ialah pada 31 Oktober 2015 pada jam 12 malam waktu Malaysia.
---------------------------------------------------------------------------------------------

Okeh, SukaGelak nak komen sikit blog Mek Zumbie ni. Eh, eh, komen ke cerita? Haha.. Tak tau nak describe cemane. Pada pandangan mata dan masa SukaGelak, blog Mek ni kemas, loading pun laju, simple habis, button follow ada, blog archive pun dah terpampang.

SukaGelak tak suka kalau korang sorok blog archive korang. Sesah nak tengok entri yang epas-lepas. Lagipun ape ke faedahnye korang nak rumitkan pembaca blog korangkan. Lebih baik korang buat macam blog Mek Zumbie ni. Terus terpampang. Tak payah nak klik sana, klik sini. kalau loading laju takpe lah jugak. Hehe.. Banyak pula cekadaknya ye.

Okeh, itu saja. Korang yang nak join segmen mek ni klik je dekat banner segmen ni yek.
Wassalam.

October 21, 2015

Sukaa Sukii Giveaway by SFCT

Syarat-syaratnya:

   1) Buat entry Giveaway bertajuk "Sukaa Sukii Giveaway by SFCT"

  2) Copy banner dan backlink ke entry ni.

  3) Follow blog 


   4) Follow Instagram


  5) Like Fanpage


   
6) Publish entry dan tinggalkan link entry di dalam ruangan komen

   

Senang je kan...


Antara hadiah-hadiahnya :

6 Poskad Streert Art, Penang by Sally Samsaiman

3 Buah buku novel by Faez Ramly

5 buku note Street Art, Penang by Ct yang menaip



(Hadiah akan di'update'  jika ada penambahan)


Segmen ini akan berlangsung.....

MULA 20hb Oktober l TAMAT 30hb Oktober (11.59pm)


Kami akan gunakan khidmat Uncle Random.org untuk pilih 14 orang blogger ye...

Terima kasih....


p/s : 2 November 2015 keputusan akan di update....

October 20, 2015

segmen blogwalking by mirza syazwina

syarat-syarat 


2)buat satu entri yang bertajuk "segmen blogwalking by mirza syazwina"

3)add Google+

4)copy banner dan backlink kan banner ke entri ini

5)tinggalkan url blog ke entri ini sahaja

6)siap !

tarikh tutup : 25 OKTOBER 2015 JAM 12 MALAM

October 19, 2015

Ingin Dapatkan Contoh Soalan Penolong Akauntan Gred W27?

PERHATIAN KEPADA SEMUA CALON PENOLONG AKAUNTAN W27 PEPERIKSAAN SESI 21 OKTOBER 2015 INI

Firstly, tahniah diucapkan kepada calon yang telah berjaya melayakkan diri untuk ke peperiksaan jawatan tersebut. Ramai yang dukacita selepas beberapa bulan lalu SPA umum tutup ambilan kerajaan. Minggu ini diumumkan ada ambilan untuk jawatan Penolong Akauntan W27

Semak sekiranya nama anda dipanggil melalui link;

Jika anda dipanggil, usah risau kerana rujukan ini bakal membantu anda.

Format ambilan kerajaan berubah lagi kali ini. Ianya akan dilangsungkan secara online
dan hanya mengambil masa tak sampai 3 jam! Ada 3 Seksyen tapi yang paling mengejutkan untuk seksyen C anda diberikan masa 9 SAAT SAHAJA untuk jawab 1 soalan...

Oiii! 9 Saat ja. Hadoi!

Tak nak komen. Tapi anda boleh dapatkan rujukan untuk bantu anda di sini;

Ini memang cara nak singkirkan calon yang sangat ramai. Hanya mereka (ANDA!) yang serius dan
berusaha keras inshaAllah berjaya.
Apa yang ada dalam buku rujukan ini?

1/ Nota ringkas himpunan nota-nota penting berkaitan tugas dan skop jawatan.
2/ Seksyen A. 50 contoh soalan dan jawapan.
3/ Seksyen B. 40 contoh soalan dan jawapan.
4/ Seksyen C. 200 contoh soalan dan jawapan.

Anda serius nak masuk kerja kerajaan?
Jika anda masih belum melakukan pembelian, jualan akan ditutup pada jam 11.59 PM malam ini (ISNIN)

Terus ke;

Pembelian selepas itu tidak akan diterima dan ditolak

p/s; Besar bezanya mereka yang melakukan persediaan dengan rujukan dan tanpa rujukan. Anda di pihak mana? Pilih untuk buat persediaan dengan rujukan.

babab.net

Lilypie Second Birthday tickers Blogged.my

Kasih Juju Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign