Kasih Juju: March 2016

March 20, 2016

Giveaway Cash RM600 MAC2016 by Emas Putih


*sila tekan banner diatas untuk join*

Hadiah :
Top Referral RM100x1
Random Cash RM50x10

Start : 20 Mac 2016 - 3 April 2016

March 16, 2016

Pemenang Blogwalking Segment by kasihjuju.com


Seperti yang dijanjikan, harini saya nak umumkan pula senarai pemenang Blogwalking Segment by kasihjuju.com.

Pemenang diambil kira melalui kaedah top refferal , random.org dan juga teknik SEO. Ya, ada penambahan di situ. Jom kita tengok siapa yang bertuah.

Pemenang top refferal :
Pemenang top refferal Nuffnang :
Pemenang teknik SEO :

Jom tengok pula siapa yang bertuah melalui random.org :
1.
2.
3.

Saya dah pun masukkan blog anda yang bertuah ni dekat tab Bloglist "Blogwalking Segment". Harapnya korang pun sudilah kiranya masukkan blog saya dalam bloglis korang yek.

Sampai berjumpa lagi.
Wassalam.

March 14, 2016

SEGMEN TAMAT : Senarai peserta Blogwalking Segment by kasihjuju.com

Hai korang, Alhamdulillah. berakhir juga segmen pertama blog kasih juju ni. Saya nak ucapkan terima kasih banyak-banyak dekat korang yang dah join segmen saya ni.

Syabas dan tahniah juga kepada mereka yang dah mula blogwalking. Advance betul korang yek. List belum keluar tapi korang dah jalan-jalan dulu. Tahniah, tahniah..

Pada yang belum mula jalan-jalan tu, meh tinggalkan jejak dekat semua peserta yang join segmen ni meh.

1/ http://seindahcerita.blogspot.my/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
2/ http://www.kennymerligal.com/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjuju-com.html
3/ http://www.carehappytips.com/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
4/ http://www.mariafirdz.com/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
5/ http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
6/ http://www.keladionline.com/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
7/ http://tentangyaya.blogspot.com/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
8/ http://zahiyazainuddin.blogspot.my/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
9/ http://belajardanberbagi29.blogspot.co.id/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
10/ http://www.syahidahfadilah.com/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html

11/ http://mummysupplementshop.blogspot.my/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
12/ http://dazzlingyana.blogspot.com/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
13/ http://huhahuhajerr.blogspot.my/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
14/ http://hiphiphorray15.blogspot.my/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
15/ http://akhalilah.blogspot.my/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
16/ http://www.masturadin.com/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
17/ http://www.efaothman.com/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
18/ http://www.mialiana.com/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
19/ http://yangbaik.blogspot.my/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
20/ http://www.dhiyaafraabella.com/2016/03/blogwalking-segment-by-wwwkasihjujucom.html

21/ http://nadinesblog.blogspot.com/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
22/ http://adrianafaizul.blogspot.com/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
23/ http://alyasygsanda.blogspot.com/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
24/ http://rightnot.blogspot.com/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
25/ http://meteoraproduction.net/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjuju-com/
26/ http://ciknurul23.blogspot.com/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
27/ http://www.azhafizah.com/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
28/ http://www.kisahsidairy.com/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
29/ http://jombercontest.blogspot.my/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
30/ http://hatinufid.blogspot.my/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html

31/ http://www.aimisyahirah.com/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
32/ http://missinspirit.blogspot.my/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjuju.html
33/ http://www.mohdnoorshawals.com/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
34/ http://meteoraproduction.net/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjuju-com/
35/ http://nursyahirahmatzain.blogspot.my/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
36/ http://meandkittystory.blogspot.my/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
37/ http://mashumashmello.blogspot.my/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
38/ http://hadiahbintangjatuh.blogspot.my/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
39/ http://muslimahsejati96.blogspot.com/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html
40/ http://hadiahbintangjatuh.blogspot.my/2016/03/blogwalking-segment-by-kasihjujucom.html

Link siapa yang tertinggal sila bagitau saya cepat-cepat yek. Sebabnya saya nak buat carian untuk bloglist pula. Pemenang bloglist saya akan umum kan besok pagi tepat jam 0900. Jadi, sila rajin-rajin singgah blog saya ye. Wassalam.

Firash dan tukang gunting rambut

assalamualaikum korang,

okeh, pada adik-adik yang tengah bercuti sekolah tu, tahniah akak ucapkan (eh, boleh lagi ke panggil akak? haha, tak kira. aku nak jugak panggil akak). pada yang bekerja tu, marilah kita sama-sama bekerja dengan seikhlas hati ye.

sebenarnya terlupa harini budak dah cuti sekolah. punyelah kelam kabut bersiap sebab risau nanti bertembung dengan mak bapak yang nak hantar anak pergi sekolah. sekali sampai depan sekolah terus tepuk dahi. haha, lengang giler jalan dekat depan sekolah tu. yang lalu pun lori bawak bangla dengan indon nak masuk ladang.

tergelak sendiri dalam kereta. tak payah nak speed sangat bawak kereta la kan. santai-santai je mengadap jalan yang 60km ++ nak sampai office. eh, macam jauh je nak pergi kerja. kire okey la tu, kalau nak kire sebelum ni 80 ++ km hoi. syukur alhamdulillah.

macam dah jauh pulak dari topik sebanar nih. haha, intro pengenalan haruslah panjang berjela. barulah korang rasa dekat sikit dengan saya kan. hehe..

berbalik pada topik, untuk pengetahuan korang, si anak saya ni tak pernah di bawa gunting rambut dekat kedai. maknya pun hati keras je tengok rambut anak tu dah panjang. kalau anak tu gegirl tak kisah lah juga nak biarkan panjang-panjang. ini anak lelaki. sungguh tak sajak dengan rambut panjang. dengan lasaknya, dengan peluhnya, homaigad.

mehla firash, kita ke barber. kata si ayah pada anaknya. saya pun nak tumpang sekaki lah join diorang ni gunting rambut. tapi saya tak gunting pun. nak pegang si firash jek. maklumlah, kali pertama nak gunting rambut dekat kedai. korang rasa dia menangis ke tak?

haaa...confirm la menangis. sepanjang gunting rambut ni meleleh-leleh je air mata dia. bak kate mak sedara "kalau tadah airmata ni mau dapat secawan." hahaha.. ni lah akibatnya jarang bawak anak gunting rambut dekat kedai.

okeh firash, mama janji lepas ni tetiap minggu kite dating dekat kedai gunting rambut ye. kena biasakan. kalau tak nanti melalak jelah kerja die mase gunting rambut. india yang gunting rambut die pun buat kerja laju-laju. dah biasa agaknya gunting rambut budak mase tengah melalak.
Ha, kan nampak handsome tu anak mama. kalau nak lasak berpeluh pun tak delah nak masam sangat bau kepala tu. hehe.. yang sebelah firash tu kakak sepupu dia. sibok suruh firash pakai baju sama dengan dia. mama firash pun layankan aje.

Okaylah korang.. terima kasih sebab sudi singgah. jumpa lagi di entri yang lain pula.
wassalam.

March 13, 2016

Majlis Pelancaran Jus Delima Madu Plus Collagen Koperasi Wanita Unggul

Hai korang,

Nebes ni nak buat entri pasal event pelancaran produk. Almaklumler, saya ni mana pernah dapat invitation event yang macam ni. Selalunya review produk sedia ade je. Sila jangan gelakkan saya yek. Dapat jemputan pun sebab produk koperasi. Wajiblah saya support kan.

Majlis Pelancaran Jus Delima Madu Plus Collagen telah berjalan dengan lancar dan dihadiri oleh tetamu VIP yang talah diundang. Antaranya ialah Datuk Dr. Adham bin Baba (ADUN Bhg. Tenggara), Encik Fadilah bin Salim (Timbalan Pengarajh Suruhanjaya Koperasi Malaysia Negeri Johor), Tn. Hj. Sazali bin Abd. Hamid (Pengerusi ANGKASA Negeri Johor), Encik Hafsanizam bin Kastari (Ketua Pemuda Kg. Bukit Lintang), Haji Jumat bin Aman (Pengerusi PIBG SK. Bukit Lintang), Datuk Harun dan isteri, serta Puan Hamizah binti Tukiran dari Suruhanjaya Koperasi Malaysia Kota Tinggi.







Produk ni sesuai diminum bemula usia 2 tahun dan ke atas. Saya dah cuba bagi pada si Firash yang memang masa tu tengah batul dan selsema. Alhamdulillah, masuk hari ke dua consume Jus Delima Madu plus Collagen ni dah nampak perubahan dekat batuk dia. Semakin berkurangan dan selsema juga berkurangan.

Produk ni sesuai juga untuk korang yang ada masalah sakit lutut. biasanya yang selalu sakit lutut ni warga tua. mak-mak kita. ssaya juga ada buat testimoni dekat bapa mertua yang dah lama sakit lutut. Selepas 3 hari minum jus ni beliau dah boleh berjemaah di masjid.

Alhamdulillah, semuanya dengan kuasa tuhan. Mungkin juga mereka ini serasi dengan bahan-bahan yang terkandung dalam jus ni.

korang boleh dapatkan produk ni dengan menghubungi nombor telefon yang terdapat dalam flyers dekat gambar atas ni. Puan Nor tu pengerusi Koperasi Wanita Unggul ni dan juga pengasas Jus Delima Madu Plus Collagen.

Kalau nak beli dari saya pun boleh juga. Boleh pm tepi okeh. Jangan malu-malu dan segan.
Sampai berjumpa lagi di lain entri.

Wassalam.

GIVEAWAY by RosNordin




1.Follow Blog  RosNordin ( Yang ini WAJIB ) dan Follow Instagram ( Yang ini Kalau SUDI ) 
2.Buat entry tajuk "GIVEAWAY by RosNordin" Copy banner diatas dan backlink ke entry ini.
3.Dah siap sila letak link korang di ruangan komen entry ini dan tulis sekali hadiah pilihan.

Giveaway berlangsung selama 20 hari bermula 11 March 2016 hingga 31 March 2016

March 9, 2016

Segmen Blogwalking By Seindahcerita

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Syarat-syarat Penyertaan
  1. Sila Follow Blog SEINDAHCERITA
  2. Sila Like Page SEINDAHCERITA  
  3. Sila Follow Twitter @nieylanadia
  4. Sila Follow Instagram @nieylanadia
  5. Buat entri bertajuk " Segmen Blogwalking By Seindahcerita "
  6. Copy banner segmen dan link kan semula ke entri ini. 
  7. Publish dan tinggalkan komen anda di ruangan komen entri ini sahaja.

    atau
  8.  Copy je semua code yang ade dekat ruangan kotak di bawah ni dan paste kan di HTML, dan publish. Senang kan.. :)

Bonus!
  • Sempena bulan Birthday Nieyl bulan nie, nieyl akan pilih 5 Blog yang bertuah melalui perkhidmatan random.org untuk menjadi bloglist nieyl :)

March 8, 2016

Gerhana Matahari 9 Mac 2016

Assalamualaikum korang.

Nak share dengan korang satu gambar ni. Meh tengok gambar dulu meh.


Ha.... Kalendar korang ade ke masuk pasal gerhana matahari tu? Kikiki... Astaghfirullah, tak baiknye riak. Haha, saya cuma nak tunjuk je. Kalendar yang saya dapat ni ada peringatan pasal gerhana matahari yang diramal akan berlaku besok.

GERHANA MATAHARI SEPARA DI MALAYSIA
Di Malaysia, kita dapat melihat Matahari terlindung oleh Bulan sehingga mencapai litupan maksimum kira-kira 87% di Sarawak dan juga di bahagian selatan Semenanjung Malaysia pada waktu pagi semasa Matahari sedang terbit.  Peratus Matahari dilindungi oleh Bulan semakin mengurang apabila kita semakin ke bahagian Utara Semenanjung Malaysia dan Sabah. Kita akan berpeluang untuk menyaksikan Gerhana Matahari Separa dari jam 7:30 a.m. hingga 9:30 a.m.Secara amnya, Gerhana Matahari berlaku ketika fasa bulan baru dan pada masa yang sama Bulan melintas di antara Matahari dan Bumi menyebabkan Matahari tertutup sebahagian atau keseluruhannya seperti yang terdapat dalam Rajah 3.
Catatan:Umbra – Bahagian bayang yang sangat gelap
Penumbra – Bahagian luar bayang yang relatifnya lebih cerah
Rakyat Malaysia akan berpeluang menyaksikan Gerhana Matahari Separa bermula pada jam 7:24 a.m. apabila Bulan mula menyentuh cakera Matahari.  Keadaan ini dikenali sebagai “sentuhan pertama” iaitu permulaan Gerhana Matahari Separa. Kebanyakan pemerhati sukar mengesan sentuhan gerhana pada masa ini disebabkan Matahari terlalu terang. Gerhana hanya akan dapat dilihat apabila Bulan mulai menutupi Matahari secara perlahan membentuk sabit tua sehingga litupan maksimum tercapai pada jam kira-kira 8:24 a.m.. Ketika sentuhan akhir pada jam 9:31 a.m., bayangan Bulan mula hilang secara perlahan.  Keadaan Gerhana Matahari Separa yang berlaku di Malaysia boleh dirujuk pada Jadual 1.  Rajah 4 menunjukkan apa yang akan kita lihat dari Kuala Lumpur.
Jadual 1: Keadaan Gerhana Matahari Separa di Malaysia
NO
LOKASI
PERMULAAN GERHANA
GERHANA MAKSIMUM
PENGHUJUNG GERHANA
LITUPAN
(%)
Waktu
Jam:Minit:Saat
Waktu
Jam:Minit:Saat
Altitud Matahari
Waktu
Jam:Minit:Saat

1
Alor Setar
07:30 (r)
08:25:08
13
09:30:22
68
2
Bintulu
07:27:22
08:33:23
28
09:49:16
81.8
3
Georgetown
07:30 (r)
08:24:35
13
09:30:08
70.7
4
Ipoh
07:27 (r)
08:24:24
14
09:30:47
73.7
5
Johor Bahru
07:23:09
08:23:46
17
09:32:44
85.7
6
Kangar
07:31 (r)
08:25:23
13
09:30:21
66.6
7
Kota Bahru
07:27:32
08:26:18
15
09:32:50
68.2
8
Kota Kinabalu
07:32:23
08:40:01
33
09:57:43
72.9
9
Kuala Lumpur
07:24:20
08:23:36
14
09:30:48
79.4
10
Kuala Terengganu
07:26:44
08:26:06
16
09:33:26
71.1
11
Kuantan
07:25:07
08:25:00
16
09:33:00
76.9
12
Kuching
07:24:40
08:29:01
24
09:42:49
86.9
13
Labuan
07:30:59
08:38:09
31
09:55:19
74.9
14
Lahad Datu
07:32:18
08:41:33
35
10:01:11
77.5
15
Melaka
07:23:35
08:23:22
15
09:31:13
82.9
16
Miri
07:28:21
08:34:28
29
09:50:27
79.1
17
Sandakan
07:33:11
08:42:09
35
10:01:25
74.7
18
Seremban
07:23:59
08:23:29
15
09:30:59
81
19
Sibu
07:25:55
08:30:59
26
09:45:40
84
20
Tawau
07:31:05
08:39:56
34
09:59:08
79.4
 
Nota:
r -  Fenomena gerhana telah berlaku semasa Matahari terbit
Litupan – Peratusan Keluasan Matahari ditutup oleh Bulan semasa gerhana maksimum
Altitud – Ketinggian Matahari ketika gerhana maksimum

Rajah 4: Gerhana Matahari Separa di Kuala Lumpur pada 9 Mac 2016.
Artikel kat atas ni boleh didapati di laman web --> http://www.angkasa.gov.my/

Kalau ikut dekat daerah Kota Tinggi ni, besok diorang akan buat solat sunat gerhana di Bandar Penawar. Kalau korang ada di kawasan yang berhampiran bolehlah sama-sama datang ke Masjid As-Syifa, Bandar Penawar.

Itu je untuk harini. Oh ye, korang dah join ke segmen saya? Kalau belum semua jemput join yek. Klik je link yang saya dah bagi dekat bawah ni.

Wassalam.

babab.net

Lilypie Second Birthday tickers Blogged.my

Kasih Juju Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign