Kasih Juju: December 2016

December 19, 2016

Pengalaman pertama kali menyertai sukan MAKSWIP 2016

Hai korang,

Harini saya nak share pengalaman saya menyertai pertandingan sukan integrasi MAKSWIP 2016. Kalau nak diikutkan kategori sukan ni ada banyak. Tapi jabatan kami ni baru jer berjinak-jinak nak menyertai salah satu pertandingan yang ditandingkan

Okeh, selama ni kami selalujadi juara kalau lawan antara zon dalan jabatan je. tak pernah pula nak cuba lawan dengan orang luar. Jadi entah macamana terbuka pula hati sorang ni nak meluaskan jajahan juara dia lah kononnya.

Kami yang lain-lain ni pun teruja jugalah sebab tahun ni jabatan kami takde sukan. Kena tunggu tahun depan. Jabatan kami hantar wakil dalam pertandingan bola tampar pantai lelaki dan wanita. Dalam 1 pasukan cuma ada 4 orang pemain sahaja dan 2 orang pemain simpanan.

Mula-mula cuak jugalah sebab memang tak pernah training dengan pasir pantai pun. Macam gayat pun ye juga. Maklumlah, dalam 6 orang team tu hanya saya sorang je yang dari Johor. Hehe, ketinggalan sungguhlah kalau ade training pun.

Tapi dengan berkat keyakinan diri, ku gagahkan jua kaki ini untuk menyertai pertandingan tu. Dah memang saya ni suka giler dengan bola tampar. Rasa macam rugi jer kalau tak join kawan-kawan yang lain kan.

Okeh, membebel je bukan korang nak baca kalau saya taip panjang-panjang kan. Hehehe.. Jom layan gambar pulak.









Kami tak bawa balik apa-apa pingat. Tapi kami bawa balik 1001 kenangan. Korang rasa baru pertama kali join sukan ni boleh terus dapat pingat ke? Haha, memang silap besarlah. Diorang dah training habis-habisan tau. Walaupun nampak macam senang je nak kalahkan, tapi sekali diorang spike ha ternganga mulut memasing.

Walauapa pun kami nak cuba lagi untuk tahun depan. hehe, kena ada persiapan mental dan fizikal lebih lagi lepas ni. Tak boleh main tadah je. Nanti malu mana nak sorok muka?

Sampai berjumpa lagi.
Wassalam.

December 18, 2016

AsyaAmin - Fixed Bloglist Segment

Syarat-syarat untuk join bloglist ni mudah sangat,

1. Follow blog ni AsyaAmin , inshaaAllah  I'll follow back
2. Buat entri bertajuk 'AsyaAmin - Fixed Bloglist Segment'
3. Copy banner, letakkan di entry dan backlink kan

Tarikh mula : 17 Disember 2016
Tarikh tamat : 23 Disember 2016

New Year Giveaway by MF


Tidak lama lagi sudah hendak masuk tahun 2017.
Mya nak launch New Year Giveaway yang akan bermula hari ini,
14 Disember 2016 - 11 Januari 2017.


KLIK BANNER UNTUK JOIN

Hadiah:

Grand Top Referral : RM100

Weekly Top Referral : RM20
(21hb, 28hb, 4hb)

Planner x 2 winners
Topup RM10 x 2 winners
Pouch x 2 winners

*hadiah akan diupdate dari masa ke semasa*

MAHA 2016 Terima Kunjungan Tertinggi Dalam Sejarah MAHA

Assalamualaikum korang,

Harini saya nak bercerita pasal MAHA 2016.

MAHA 2016 - Malaysia Agriculture, Horiculture & Agrotourism Show ataupun dalam Bahasa Melayunya Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Perlancongan Malaysia telah berlangsung selama 11 hari bermula 1 Disember 2016 hingga 11 Disember 2016 yang berlangsung di Malaysia Agro Exposition Park Serdang (MAEPS).


Tema tahun ini ialah "Our Food Our Future".

Perbandingan jumlah pengunjung dan jualan tahun 2014 dan 2016

  • 2014
    • Jumlah pengunjung = 3.5 juta
    • Jumlah jualan = RM 152 juta
  • 2016
    • Jumlah pengunjung = 3.8 juta
    • Jumlah jualan = RM 380 juta

Hah, korang nampak tak peningkatan jualan yang berganda-ganda dekat situ. Itu maksudnya kualiti produk dari MAHA ni adalah yang terbaik.

Tapi saya tak sempat nak berkunjung ke MAHA 2016 ni. Banyak sangat aral melintang pukang. Jeles je tengok mak, sedara mara, kengkawan hantar gambar dekat Whatsapp.

Image may contain: one or more people, crowd and outdoor

Image may contain: one or more people, crowd and outdoor





Tengok gambar dekat atas tu je dah tau dah betapa meriahnya sambutan MAHA tahun ni. Banyak sangat produk tempatan yang dipamerkan. Bukan saja untuk pameran, tapi korang boleh cuba dan rasai sendiri.

Antara tempat menarik yang wajib singgah adalah Kampung Mok Cun dan jugak Kampung Durian Runtuh. Dekat sinilah korang boleh jumpa pelakon-pelakon drama Mok Cun dan jugak watak animasi kesukaan kanak-kanak, Upin Ipin.

Tahniah kepada penganjur, Kemeterian Pertanian dan Industri Asas Tani. Dan doakan juga supaya tahun depan saya berkesempatan hadir ke MAHA 2017. InsyaAllah, aminnnn.

December 14, 2016

Giveaway by Pulsera MY

TARIKH: 12 DISEMBER 2016 - 16 JANUARI 2017
Ikuti syarat syarat yang mudah dibawah:

1. Save gambar banner dan link kan ke entry ini.
2. Mesti letak tajuk entry "Giveaway by Pulsera MY"
3. Copy link entry anda dan paste kan di ruangan komen blog ini.
4. Post gambar banner di IG personal anda dan tag @pulsera.my dan 3 orang rakan anda. Pastikan IG anda Public ya (Hanya sekali post sahaja, tak perlu banyak banyak) *YANG TAKDE IG TAKPE, BOLEH SKIP THIS SYARAT*

Eh, mudahnyaaaa. Tak banyak syarat. 4 syarat je :D Hadiah yang bakal pemenang dapat adalah seperti gambar dibawah.

December 11, 2016

365 days Daily Planner Giveaway by Luqman Zakaria

Guys,
Jom join giveaway yang super duper simple ni.
Klik je dekat gambar atas ni yek.

Manalah tau boleh dapat salah satu planner yang bro Luqman ni nak bagi.
Haha.. Aminn..

Lirik Lagu Lebih Sempurna - Syamel

Syamel - Lebih Sempurna
Image result for syamel lebih sempurna
Ombak laut angin bayu
Menemaniku dikala terkenang dirimu
Manis indah dalam cinta
Tak pernah ku sangka kau pergi hanya kerana
Dia....

Bertahun sudah kita bersama
Hanya dusta sebalik setia
Kau biar ku derita
Menangis di dalam jiwa

Kau terluka akulah peneman
Kau bahagia aku ditinggalkan
Mudahnya kau berubah
Sepiku berteman airmata

Berlalulah kau masa
Aku tidak berdaya
Temukannya yang lebih sempurna

Bertahun sudah kita bersama
Hanya dusta sebalik setia
Kau biar ku derita
Menangis di dalam jiwa

Kau terluka akulah peneman
Kau bahagia aku ditinggalkan
Mudahnya kau berubah
Sepiku berteman airmata

Berlalulah kau masa
Aku tidak berdaya
Temukannya yang lebih sempurna
Temukannya yang lebih sempurna
Temukannya yang lebih sempurna

December 8, 2016

Kursus Tadbir Urus Dan Jati Diri Koperasi

Hai korang,

Hari ni saya nak share pasal kursus semalam. Kalau korang nak tau, semalam kami buat kursus untuk para korperator. Tercapai jugak KPI tahun ni. Walaupun persediaan agak kelam kabut, tapi Alhamdulillah semua berjalan lancar.

Kursus telah dihadiri hampir 90 orang korperator di Kota Tinggi, Johor. Kursus ni lebih kepada refresher untuk koperasi yang dah lama dan juga koperasi baru. Masa ni lah kita nak bagi kesedaran pasal pentadbiran koperasi. Haha, kenapa pula nak bagi kesedaran? Sebabnya ramai yang dah syok sendiri. Dia ingat koperasi tu dia punya. Hehehe... Nama pun koperasi kan. Ataupun dalam bahasa Inggeris nya Co-operative. Kerjasama.

Korang kalau nak tau pasal penubuhan koperasi ke boleh tanya saya yek. InsyaAllah saya boleh bantu mana yang termampu. Jangan pulak korang tanya "ni koperasi yang bagi loan tu ke?" Sila kembangkan ilmu koperasi korang yek.
Penceramah pertama En Hafizal daripada Maktab Koperasi Malaysia Negeri Johor. Beliau bawak tajuk Mesyuarat Agung. Nampak macam biasa-biasa je kan tajuk ceramah tu. Tapi kalau korang tak de ilmu, mesyuarat agung tu boleh terbatal tau. Jangan main-main hokeh.
Penceramah kedua ni dari ANGKASA Negeri Johor, En Sazali namanya. Beliau banyak cerita pasal peluang perniagaan yang ANGKASA boleh bagi dan boleh tolong kepada Koperasi.
Penceramah terakhir ni dari Suruhanjaya Koperasi Malaysia Negeri Johor. Bawak topik perundangan. Topik yang sangat menarik. Sebabnya kalau koperasi tak nak ikut undang-undang yang telah ditetapkan, kami boleh kenakan kompaun. Hahaha.. Eh, eh tak lah. Kami ni tak lah kejam sangat.
Okeh, itu saja update untuk hari ini. Nantikan next update. Saya nak kongsi pengalaman menyertai pertanndingan bola tampar pantai.

Sampai berjumpa lagi. Wassalam.


December 6, 2016

Giveaway Hand & Body Lotion By Suriaamanda


Syarat penyertaan;

Hanya Like & Follow media Sosial Suriaamanda
          Blog : http://www.suriaamanda.com/
          Facebook : www.facebook.com/Parizan.mohdzain
          Instagram : www.instagram.com/Rizzdania78

          Twitter : www.twitter.com/Suriaamanda1
          Facebook page : https://www.facebook.com/Suriaamanda78/
          Google Plus : https://plus.google.com/112901880379308072455

Christmas Beauty Box Giveaway Worth RM600 by Anil Wanina


*Sila klik banner diatas untuk join*

Hadiah :
1 x cash voucher dari Premier Clinic
1 x beauty box dari The Face Shop
1 x beauty box dari Missha
1 x beauty box dari Premier Clinic
2 x beauty box dari Skinfood

Tarikh Giveaway : 5 Disember - 15 Disember 2016

babab.net

Lilypie Second Birthday tickers Blogged.my

Kasih Juju Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign