25 September 2017

5th Brick-Versary Legoland Malaysia Theme Park

Hai korang,

Lepas kitorang dah kenyang mengisi perut dekat KFC Medini Mall, kami tak terus ke Theme Park. Sebabnya kena tunggu hujan teduh dulu. Sedih betul tengok hujan turun mencurah-curah. Dan akhirnya hujan pun berhenti lebih kurang pukul 2.15 petang. Bukannya kami tak standby payung, tapi hujan tu lebat sangat. Risau pula kalau si Firash demam nanti. Kalau mak dia yang demam takpe lagi. Tak sampai hati wey tengok anak tu melepek je nanti.

Sampai je dekat tempat scan tiket tu, korang kena beratur dulu. Dan sekali lagi beg korang akan diperiksa. Masa ni KJ dah simpan beg yang berisi baju basah masa mandi dekat water park. Tak sanggup si suami nak mengangkut beg tu ke hulu-hilir.

Loker simpan beg ada di sediakan di sebelah kiri pintu masuk theme park. Kadar loker tu RM20.00 untuk 1 hari. Ada juga untuk 3 jam. Kalau tak silap KJ dalam RM15.00. Tapi KJ pilih yang 1 hari punya. Sebab dah plan nak keluar dari Theme Park pukul 7 malam. Kemain lagi kan.

Dekat sini ada juga disediakan perkhidmatan sewa stroller baby. Tapi bayarannya agak mahal. RM106.00. Dan bila nak pulangkan semlua stroller tu pihak Legoland akan bayar semula RM50.00. Errr, marilah kita membawa stroller sendiri. Lagipun korang boleh seludup makanan dalam stroller tu. Shhhh... Jangan bagitau siapa-siapa tau. Ini rahsia.


Okeh, dalam pada menunggu kak Eda berfikir-fikir nak sewa stroller ke tak kami terserempak dengan Blogger Serikanditanahjauhar a.k.a Kak Seri. Kemain lagi kak Seri ni dengan topi dan spek mata besar dia tu. Macam nak berkelah tepi pantai.

Dari kiri: KJ, Kak Seri, Mama Maszull, Kak Eda, Wife blogger Onlajer.com, Bro Onlajer aka Hj Yazid dan anak-anak. Kak Hernee wakilkan bujang dia je yang muka masam pakai baju warna biru gelap tu :P
Tak sempat nak bergambar dengan Kak Lin, entah kemana dia menghilang lepas dah masuk dalam theme park ni. Memang tak nampak batang hidung langsung. Kalau tau dia menghilang mesti dari awal masa jumpa dekat kaunter tiket KJ dah ajak bergambar dah. Sama juga dengan blogger Dilah. Dah lah first time jumpa. Ruginya wei. Kena buat event lagilah macam ni. Hehe.

So dari pintu masuk theme park ni kami menghala ke sebelah kanan dulu. Kononnya nak naik keretapi sebelum menjelajah ke tempat lain, tapi wife blogger onlajer dah panggil kitorang untuk tengok LEGO Ninja Go Live Show. Makanya berlari-lari anaklah kami mengejar waktu tayangan.

Pertunjukan ni berlangsung selama 20 minit dengan menampilkan Bunraku, iaitu persembahan boneka gaya tradisi masyarakat Jepun. Boneka ini diperbuat daripada EVA foam, plastik, aluminium, carbon fibre dan fabrik.

1 boneka dikawal oleh 2 orang craftsmen. Sorang kawal bahagian kepala dan seorang lagi kawal bahagian-bahagian lain di badan. Karekter yang dimainkan di sini ialah Kai, Nya, Zane, Cole, Jay dan Lloyd berdasarkan siri asal yang memang popular di Jepun.

Dekat sini korang akan rasa pengalaman jatuh dari kapal terbang. Korang juga akan dapat merasai angin yang kuat. Mana-mana yang pakai skirt tu jaga-jaga. Takut tersingkap pula kain nanti. Efek angin je ya. Efek jatuh tak de. Hehe.

Lepas tengok Ninja Go Live Show ni barulah kami bergerak ke tempat menunggu keretapi. Jenuh jugalah menunggu keretapi ni sampai. Dah memang pilih tarikh cuti umum kan. Jadi silalah bertabah bila terpaksa beratur panjang sementara menunggu keretapi ni sampai.
Dan tibalah turn kami naik keretapi ni. Nampak tak tempat parking stroller tu? Tinggal je barang-barang kat situ. InsyaAllah selamat. Tapi jangan pula korang tinggalkan handbag. Memang mencari nahas namanya tu.


Dapat pusing se'round, kami terus bergerak ke Land of Adventure. Dekat sini KJ tak masuk pun. Sebab dah nampak umat manusia beratur panjang sampai ke luar. KJ pun meneruskan perjalanan ke LEGO Ninja Go World.
https://www.instagram.com/p/BZLDgXsFXwP/?taken-by=aida_yusof81
Kalau tengok dari luar tak nampak pun macam ramai orang. Sekali bila dah masuk dalam sama jugala kisahnya. Ramai hoi. Tapi tempoh menunggu tu takdelah lama sangat. masih boleh diterima lagi. Sambil tunggu sambil belajar cara-cara nak lawan penjahat. Hehe.. KJ teruja betul. Si Firash lagilah seronok. Ayah dia pula konon tak nak main. Sekali dia yang senyum meleret. Kahkah.

Cara nak main permainan ni korang cuma perlukan pergerakan tangan. Nanti akan keluarlah efek api, petir dan ais. Kena pakai spek 3D tau dekat dalam ni. Barulah feel nak lawan penjahat tu semua.

Lepas keluar jangan lupa snap pic gambar yang korang dapat cepat-cepat sebelum skrin bertukar untuk orang lain pula. Tapi pihak Legoland pun ada juga snapkan gambar masa korang tengah beraksi. Harga dia RM 60.00 sekeping. KJ tak beli pun.

Destinasi seterusnya kami ke The Observation Tower. Lebih kurang macam Menara Taming Sari. Boleh nampak keseluruhan Legoland dari atas. Sempat jugalah KJ buat live dekat Facebook.

Kalau korang nak tau, Observation Tower ni boleh memuatkan sehingga 1000 visitor setiap jam dengan ketinggian 41 meter dari atas tanah. Kalau korang gayat atau kata lainnya takut tinggi, korang tengok atas jelah. Tapi rugi tau kalau tak tengok bawah. banyak view cantik-cantik.

Buntang mata si Firash masa nak naik. Haha. Geli agaknya perut dia. Pengalaman pertama untuk si Firash. Nanti dah sekolah boleh pergi dengan kawan-kawan pula ye.


Lepas tu kami terus ke Miniland. Tak sanggup rasanya nak singgah dekat Lego Kingdom. Dekat Lego Kingdom ni ada The Dragon Roller Coaster. Tak rasa macam nak cuba pula naik roller coaster tu (sebenarnya KJ penakut). Okeh, bye bye roller coaster.

Jom tengok gambar-gambar dekat Miniland pula.
Singapore Riverside Point


Eye On Singapore
Bangunan Sultan Ibrahim

Dataran Bandaraya JB

Bangunan PNB KL

Menara Kuala Lumpur
Rooftop Symphony KLCC
Pasar Seni, Kuala Lumpur
Dekat setiap replika bangunan di Miniland ni, semua ada tiang hijau macam gamabr last yang si Firash duk tekan butang dia tu. Bila korang tekan butang tu, akan keluar bunyi dan ada pergerakan orang Lego. Mula-mula KJ tak tau apa fungsi butang hijau ni. Rupanya bila kita tekan, ada benda yang bergerak.

Macam dekat gambar Dataran bandaraya JB tu, bila kita tekan butang hijau ni akan keluar lagu bola pasukan bola sepak Johor. Mula-mula Kj tercari-cari juga dari mana datangnya bunyi-bunyi ni semua. Haha.. Jakun sekejap. Si Firash pun syok menekan butang hijau tu.

And last but not least, bersempena dengan ulang tahun ke 5 Legoland Malaysia, acara penutup pada hari tu ialah Brick Dance Parade. Bertempat di pentas utama. Ada karekter-karekter yang keluar dan menari-nari dengan korang. So cute.


Comel je tengok diorang ni berjoget. Ada 3 lagu kalau tak silap KJ. Kemain lagi budak-budak yang duduk depan stage. Si Firash je muka takda perasaan. Macam ayah dia. Kihkihkih. Sabar aja lah tengok hero dua orang ni. Brick Dance ni cuma ada sampai 30 September ni sahaja ya. Kalau korang nak meet n greet dengan karekter Legoland ni korang kena datang sekarang. YES!! SEKARANG! Sebab lepas ni dah takde dah.

Live Facebook -->
Tepat jam 7 malam KJ sekeluarga keluar dari Legoland. Fuh! Letih betul. Tapi teramat seronok. Sebenarnya tak cukup masa. Kalau dapat pergi 2 hari barulah seronok. Sehari dekat water park, sehari dekat theme park. Baru boleh explore habis-habisan.

Anyway, terima kasih dekat Legoland Malaysia sebab sudi bagi KJ sekeluarga peluang untuk berseronok dekat sini. Kena repeat lagi next time. Tapi tak taulah bila. Hehe..

Jom tengok tiket LEGOLAND MALAYSIA dekat sini --> https://www.legoland.com.my/



Previous Post
Next Post

post written by:

3 comments:

Disclaimer

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of kasihjuju.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.