2018 - Kasih Juju

June 14, 2018

A Fresh New Addition to Domino’s Hottest Korean Sensation

8:46 AM 1
A Fresh New Addition  to Domino’s Hottest Korean Sensation
SELANGOR, June 13, 2018 – Fall in love all over again with the sweet and spicy Ssamjeang flavors especially created by Domino’s Pizza. Hot on the trail of its popular Ssamjeang Pizza range, Domino’s introduces its latest addition, the new Ssamjeang Prawn pizza, the fourth variant added to the range.

Featuring springy, succulent prawns marinated with Italian herbs & spices coupled with nutritious seaweed that’s rich with umami flavour, fresh cherry tomatoes, green peppers, sprinkled with roasted sesame seeds atop the specially developed Ssamjeang sauce, the Ssamjeang Pizza is packed with well-balanced flavors and textures.


Speaking on the new flavors, Shamsul Amree, Senior General Manager, Operations, Domino’s Pizza Malaysia and Singapore said, “We received tremendous love and support from our customers and Korean fans when we first launched the Ssamjeang Tuna, Chicken and Beef. The response was overwhelming and to cater to the growing request of the Ssamjeang pizzas, we have taken it further and created Ssamjeang Prawn. We believe this new addition enhances the flavor profile of the Ssamjeang sauce especially with the delicious combination of multiple flavours and textures in a single pizza.”

“We are heartened by the positive response from our customers and we hope this new flavor will be well received as well. Fasting month and the Raya period is a great opportunity to get together with family and friends while enjoying your favorite pizzas. We are offering fantastic deals for the festive period and we hope our customers will take up the opportunity to enjoy this latest item on our menu while it lasts!”

Truly inspired by Malaysians love for Korean food, Domino’s Ssamjeang Pizzas were specially crafted to deliver the perfect combination of savory, sweet and spicy flavors. Versatile and flavorful, the Ssamjeang sauce is also available with Ayam-haseyo Chicken Wings, a side of chicken wings baked to perfection with an outer coating of the deliciously addictive Ssamjeang sauce.

During the festive Ramadan and Raya period, customers can enjoy Ssamjeang Prawn with the two combo deals namely Ssamjeang Buddy Combo and the Ssamjeang Super Combo. Priced at RM37.65(GST zero-rated price), the Ssamjeang Buddy Combo includes one Regular Ssamjeang pizza, one Ayam-Haseyo, one Garlic Twisty Bread and two cans of soft drinks; while the Ssamjeang Super Combo, priced at RM56.51(GST zero-rated price) comprises of two Regular Pizzas, one Ayam-Haseyo, one Cheesy Mozzarella/Cheddar Stix and a bottle of 1.5L soft drink.


The all new Ssamjeang Prawn is available at all Domino’s Pizza stores for a limited time only, from June 4 to July 1, 2018, while stocks last.


Visit Domino’s stores, order online at http://www.dominos.com.my/, or call 1300-888-333 to make an order. To learn more about Domino’s Pizza Malaysia’s Ssamjeang Prawn Pizza as well as other ongoing promotions, visit us at http://www.dominos.com.my

June 11, 2018

Berus Gigi Miswak Pertama di Dunia Mengandungi Khasiat Miswak

11:31 AM 8
Berus Gigi Miswak Pertama di Dunia Mengandungi Khasiat Miswak
Hai semua, so macam mana puasa hari ke 26 ni? Mesti makin bertenaga sebab dah nak raya kan. Ada ke yang tak happy nak sambut raya? Sekajap je rasa masa berlalu. Tak sedar Ramadhan dah nak meninggalkan kita.

Harini Juju nak berkongsi sikit dengan korang kebaikan bersugi. Kalau korang nak tau, kayu sugi diperbuat daripada akar pokok "Aarak" ataupun nama saintifiknya Salvadora Persica yang berasal dari negara Arab.

Diriwayatkan dalam sebuah hadis bahawa "solat yang dikerjakan dengan bersugi adalah 70 kali lebih baik daripada solat tanpa bersugi" dan "hendaklah kamu mengambil berat tentang bersugi kerana bersugi mempunyai 10 faedah".
  • Kebaikan Bersugi/ Siwak adalah:
  • Membersihkan mulut.
  • Mendapat keredhaan Allah.
  • Tidak disukai syaitan.
  • Allah dan Malaikat mengasihi orang yang bersugi.
  • Mengharumkan mulut.
  • Menguatkan gusi.
  • Menghapuskan Safra (Sejenis penyakit).
  • menghilangkan kahak.
  • Menguatkan pandangan mata dan
  • Menghilangkan bau busuk mulut.
Tapi, dekat mana pula nak cari pokok tu dekat Malaysia ni kan. Jangan risau, dengan adanya teknologi yang serba canggih sekarang ni, khasiat-khasiat bersugi ni korang boleh dapatkan dengan menggunakan berus gigi Miswak. Berus gigi pertama di dunia yang mengandungi khasiat Miswak.


Berus gigi ini menggabungkan tradisi Arab dengan teknologi Jepun terkini. Kombinasi unik dalam bulu berus gigi ini membawa suatu konsep baru yang mengetengahkan alam semulajadi dan Sunah ke dalam gaya hidup seharian.


Apa itu miswak?
Miswak, juga dikenali sebagai siwak atau kayu sugi, merupakan kayu pembersihan gigi yang telah digunakan sejak beribu tahun dahulu. Ia didapati dari akar dan ranting pokok Peelu (Salvadora Persica). Dipercayai mengandungi elemen antibakteria yang berupaya mengurangkan plak, memutihkan gigi dan menghilangkan bau mulut. Penggunaan miswak ini merupakan sunah Nabi Muhammad saw dan ianya satu amalan yang sangat disyorkan. Sesungguhnya, Nabi Muhammad s.a.w. juga menggunakan miswak dan menyarankan penggunaannya setiap kali sebelum waktu solat.
Atas dasar keistimewaan yang diperakui tentang miswak ini, terhasilnya berus gigi Miswak pertama di dunia!


Tidak Perlu Ubat Gigi!
Berus gigi miswak tidak memerlukan penggunaan ubat gigi. Ini kerana seramik semulajadi yang terkandung dalam bulu berus bertindak sebagai unsur pembersih. Seramik kuarza semulajadi ini didapati hanya di Aichi Prefecture, Jepun. Ianya kuat, berdaya kikisan yang baik, dan juga mampu tahan impak, haba dan bahan kimia. Bukan itu sahaja, ia juga menjana cas ion negatif yang banyak semasa tindakan pemberusan gigi. Ion-ion ini berupaya melicinkan permukaan gigi dan mengurangkan plak gigi. Oleh kerana seramik tersebut telah dihancurkan sehingga halus dan dicampur dengan bulu berus gigi, tiada risiko kerosakan pada gigi dan gusi.


Buatan Jepun
Terkenal dengan penghasilan produk-produk yang inovatif dan bermutu tinggi, barangan buatan Jepun lazimnya menimbulkan tanggapan sebagai barangan nilai terbaik di kalangan pengguna serata dunia. Begitu juga dengan berus gigi Miswak di mana ianya terbukti 100% selamat digunakan. Ianya dihasilkan di Yao dan bandar berdekatan di Osaka Prefecture, sebuah kawasan yang terkenal dengan penghasilan berus gigi.

Cara penggunaan:

  • Basahkan bulu berus
  • Berus dengan lembut
  • Berkumur dengan air.
Untuk maklumat lebih lanjut dan pembelian, boleh buat di:
Laman web rasmi: www.miswak.com.my/
Whatsapp: +6010 201 3357






June 10, 2018

Program CSR Paradigm Mall Johor Bahru bersama Anak Mutiara, SK Kangkar Pulai 2

2:00 PM 6
Program CSR Paradigm Mall Johor Bahru bersama Anak Mutiara, SK Kangkar Pulai 2
Pada 8 Jun yang lalu, bertempat di Paradigm Mall Johor Bahru, telah diadakan satu program Corporate Social Responsibility (CSR) di mana pihak Paradigm Mall dengan berbesar hatinya meraikan Anak Mutiara daripada Sekolah Kebangsaan Kangkar Pulai 2.

Salah satu hiasan di Paradigm Mall
Kanak-kanak yang seramai 40 orang ini telah diraikan dengan persembahan tarian zapin. Selain itu, mereka juga telah diberi Duit Raya serta beberapa barangan keperluan sempena Hari Raya yang bakal menjelang. Ini adalah sebahagian daripada inisiatif khas Paradigm Mall JB untuk bulan Ramadhan dan Syawal kerana perhatian harus diberikan kepada golongan yang kurang bernasib baik ini.

Sebahagian Anak-anak Mutiara yang hadir
Pengacara majlis
Majlis dimulakan dengan persembahan zapin
Sesi penyampaian sumbangan duit raya dan barang keperluan hari raya.
Sesi penyampaian sumbangan duit raya dan barang keperluan hari raya.
Sesi penyampaian sumbangan duit raya dan barang keperluan hari raya.
Bergambar kenangan diantara pengurusan Paradigm Mall dan anak-anak mutiara.
Sesi mencuba baju raya.
Sesi mencuba baju raya.
Sesi mencuba baju raya.
Sesi mencuba baju raya.
Sesi mencuba baju raya.


Pemberian kuih raya
Berbuka puasa di Restoran KFC.
Jelas terpancar riak kegembiraan di wajah anak-anak ini. Tak tergambar perasaan macam mana agaknya kehidupan mereka yang serba kekurangan. Semoga bantuan yang mereka terima ini dapat digunakan dengan sebaiknya.

Bersempena dengan musim perayaan yang bakal tiba tidak lama lagi, Paradigm Mall JB mengalu-alukan rakyat Malaysia untuk bersama-sama merayakan Hari Raya pertama mereka dengan tema kilauan emas yang menggambarkan suasana istana -istana di Timur Tengah.

Kempen ‘Royale Raya’ ini sudahpun bermula pada 17 Mei 2018 yang lalu dan akan berterusan sehingga 1 Julai 2018. Sepanjang tempoh ini, para pengunjung dapat menikmati suasana cantik dan indah sama seperti berada di istana diraja. Seluruh pusat membeli-belah akan bermandikan hiasan emas dan pelbagai motif geometri.

Selain itu, pelbagai aktiviti menarik dan juga menyeronokkan akan diadakan antaranya Pertandingan Royale Congkak dan bengkel membuat batu seremban yang popular satu ketika dahulu.

Para pengunjung juga berpeluang menyertai pertandingan Baju Raya Lip Lap, Royale Sireh Junjung Paling kreatif, bengkel membuat kad raya ‘pop-up’ yang rumit, menghias balang kuih raya dan melukis batik. Semua aktiviti akan diadakan di Aras G.

Untuk maklumat lanjut, boleh layari laman Facebook atau laman sesawang rasmi di;
Laman web rasmi: www.paradigmmall.com.my/jb



June 7, 2018

Super honor Day Menampilkan honor 7A dan honor 10 Edisi Phantom Green - Shopee Malaysia

9:14 AM 4
Super honor Day Menampilkan honor 7A dan honor 10 Edisi Phantom Green - Shopee Malaysia
Super honor Day Menampilkan honor 7A dan honor 10 Edisi Phantom Green – Dilancarkan Secara Eksklusif di Shopee Malaysia Potongan harga sehingga 30% bagi semua produk honor

Pada 5 Jun 2018 yang lalu, bertempat di Kuala Lumper, Shopee, platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan berbesar hati mengumumkan usahasamanya dengan honor Malaysia untuk melancarkan honor 7A dan honor 10 edisi Phantom Green secara eksklusif pada jualan murah Super honor Day di Malaysia pada 8 Jun 2018. Sepanjang jualan murah tersebut, peminat produk berasaskan teknologi boleh menikmati jualan kilat ke atas dua model telefon ini dan potongan harga sehingga 30% bagi semua produk honor.


“Shopee berbangga dapat meneruskan usahasama dengan honor Malaysia selepas kejayaan pelancaran honor 9 Lite dan honor 10. Kedua-kedua jenama ini berkongsi visi yang sama dalam menerokai potensi penuh industry e-dagang Malaysia dan memberikan pengalaman pelanggan yang terbaik kepada pelanggan kami,” kata Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee. “Dalam masa yang sama, Shopee juga komited untuk menawarkan insentif yang hebat; Penghantaran Percuma ke seluruh Malaysia, Komisyen Sifar (0), Jaminan Produk Tulen 100% dan Penghantaran Semula Percuma dalam tempoh 15-hari”.


“Sebagai e-jenama telefon bimbit terkemuka di dunia bagi penggemar digital, usahasama kami dengan Shopee, sejajar dengan rekod cemerlang mereka dalam menawarkan pengalaman membeli-belah secara dalam talian yang mudah untuk semua pengguna di Malaysia, merupakan suatu langkah yang pintar untuk kedua-dua pihak. Kami bekerja keras untuk memastikan produk kami berkualiti, mengikut aliran semasa, moden serta boleh didapati dengan mudah. Kerjasama kami dengan Shopee membolehkan peminat honor berpeluang untuk balik kampung dengan telefon bimbit berprestasi tinggi pada harga yang berpatutan,” kata Zhao Zhiwei, Ketua honor Malaysia.


honor 7A yang baharu dijangka menjadi telefon pintar bajet yang terbaik dengan paparan FullView 5.7 inci yang selesa dipegang. Untuk memberi pengguna swafoto yang berkualiti untuk diabadikan dan dikongsi bersama insan tersayang, honor 7A turut dilengkapi dengan dwikamera yang merangkumi kamera hadapan 8MP.


Ia juga dilengkapi dengan bateri 3000mAh yang mampu bertahan sepanjang hari walaupun digunakan secara berterusan. Telefon pintar ini juga lebih berkuasa dengan EMUI 8.0 yang mampu menyokong pelbagai fungsi. honor 7A juga menampilkan dua SIM dan slot kad SD untuk kemudahan pengguna. Pengguna boleh mendapatkan honor 7A menerusi hihonor dan Kedai Rasmi honor di Shopee pada harga istimewa RM429 (RRP: RM479) sepanjang Super honor Day.

Bagi mereka yang terlepas tawaran istimewa honor 10 yang lalu pasti akan teruja dengan pengenalan honor 10 dalam edisi Phantom Green yang didatangkan khas di Shopee pada jualan Super honor Day. Pada 8 Jun 2018, peminat honor bukan sahaja boleh mendapatkan variasi Phantom Green ini pada harga RM1,599, malahan dengan setiap pembelian, pembeli akan diberi hadiah percuma bernilai RM298, selagi stok masih ada.

Untuk menikmati keistimewaan pada Super honor Day, layari: https://www.hihonor.com.my atau https://shopee.com.my/honormy.officialstore
Untuk maklumat lanjut, layari: www.hihonor.com.my or https://shopee.com.my/
Muat turun aplikasi Shopee secara PERCUMA menerusi App Store atau Google Play.



June 6, 2018

Resepi Ikan Siakap Stim Limau

9:39 PM 5
Resepi Ikan Siakap Stim Limau
Resepi ikan siakap stim limau.


Bahan-bahan;
  • 1 ekor ikan siakap
  • 2 ulas bawang putih ditumbuk
  • 2 inci halia ditumbuk
  • 8 - 10 biji cili api. ditumbuk (kalau tak nak pedas kurangkan)
  • Serai di ketuk
  • Halia di hiris
  • Kiub ayam
  • Sos ikan
  • 2 biji limau kasturi
  • Daun ketumbar

Cara-caranya;
  • Ikan dibersihkan dan dikelar badannya. Lumur dengan kiub ayam
  • Halia dihiris dan serai diketuk masukkan di sebelah dalam ikan
  • Dalam mangkuk lain,  satukan halia, bawang putih, cili api, limau, sos ikan dan daun ketumbar. 
  • Curahkan di atas ikan dan kukus sehingga ikan masak.
  • Hiaskan dengan daun ketumbar, hirisan bawang dan tomato

Mudah je kan nak masak ikan ni. Lagipun menu yang sihat. Selamat memcuba semua :)

June 2, 2018

Potongan Sehingga 90% bersempena dengan Lazada Riang Ria Raya Sale

10:00 AM 4
Potongan Sehingga 90% bersempena dengan Lazada Riang Ria Raya Sale
Hai korang, bersempena dengan lagu raya yang dah mula berkumandang di corong-corong radio ni, Juju nak tanya, persiapan raya korang dah siap ke? Juju punya belum 100% lagi. banyak lagi yang belum cukup. Semuanya barang-barang Firash. Kasut dia, selipar dia, songkok, baju melayu dia semualah belum beli lagi. Bila dah dengar lagu raya ni barulah bersemangat sikit nak merayau cuci mata.

Dan kalau korang ni suka membeli-belah secara dalam talian, Juju cadangkan korang terjah website Lazada harini juga. Ada sale sempena nak menyambut Hari Raya tau. Paling menarik sekali sebab dia ada potongan sehingga 90%. Wow.....


Ada lebih daripada 30 jenama terkenal yang terlibat sepanjang Riang Ria Raya ini berlangsung. Antaranya Watsons. Carlo Rino, Cala Qisya. Aduhai. Tak sabar rasanya hati ni nak tengok handbag Carlo Rino tu.

Eh tadi bukan ke kata barang Firash je yang tak cukup? Hehehe. Dah alang-alang menyeluk pekasam. Biar sampai ke pangkal lengan. Kalau korang rasa nak tukar handphone baru pun boleh terjah Lazada sekarang. Banyak sangat diskaun menarik. 

Kalau korang belum download aplikasi Lazada dekat smartphone, Juju sarankan korang download aplikasi dia sekarang. Untung sabut korang dapat menang duit raya dalam Duit Raya Shakin' Deals. Korang boleh menang voucher bernilai sehingga RM 50.00. 


Juju dah nampak macam-macam barang nak grab ni. Antaranya sarung cadar, handbag, tudung, barang buat kuih raya.. OMG.. Banyaknya barang Juju nak beli. Ada duit ke tu?

Selalunya, kalau Lazada buat sale perkara yang Juju tunggu-tunggu ialah:

  • Flash sale,
  • Deals on raya essential and Buka Puasa Buffets
  • Bundles and partner exclusive offer

Barangan di flash sale ni akan bertukar setiap beberapa jam dan kuantitinya juga tak banyak. Jadi korang kena rajin tengok barang apa yang flash sale sekarang. Kalau lambat buka website ni memang habislah barang yang berkenan tu.



Ni adalah hasil yang berjaya Juju screenshot untuk tatapan korang dulu. kalau rasa tak puas tengok gambar-gambar ni, korang boleh klik dekat sini --> https://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/ Ada banyak lagi tawaran menarik yang pasti membuatkan korang pening kepala.

Eh, kenapa kena pening kepala pula? Sebab Juju dah pening tak tau nak pilih yang mana satu. Semua barang murah-murah nih.

Sale ni berlangsung selama 4 hari je tau. Bermula 1 Jun hingga 4 Jun sahaja. Cepat-cepat terjah. Jangan menyesal kalau terlepas nanti.

Iklan Raya Lazada _ Buah Hati Raya


Korang dah tengok ke belum iklan raya Lazada ni? Sweet sangat tau atok dengan nenek ni. Siap panggil Yang lagi. Hehe.. Bersemut skrin handpone Juju ni tau. Moden betul nenek tu. Habis semua barang dalam rumah dia tukar.

Let Us Celebrate Ramadan with the Spirit of Charity
Every single year, Muslims all over the world celebrate the coming of the holiest month of the Islamic calendar, Ramadan. Many Muslims in Malaysia especially are excited with the arrival of Ramadan. "Marhaban, Ya Ramadan", "Ramadan Mubarak" or "Welcome, O Ramadan" are often being said when Ramadan is nearing. An annual celebration, for the entire month, able-bodied Muslims are required to fast every day from dawn until dusk. Muslims are also encouraged to perform more deeds and to be more charitable to those who are less fortunate.

We at Lazada Malaysia recognize this as something significant that should be nourished and shared. "Good Things should be Shared" where we believe that everyone should help those around them who are less fortunate and help them in any way that we can. Who knows, maybe those who we had helped will one day help us when we are in need.

If you are on the search for items that can aid you with the process of helping others, feel free to browse all major categories on Lazada Malaysia. Here you can find a wide range of products, from the latest extensive collection of the latest men, women, and children's clothing for Ramadan to the most affordable home and kitchen appliances that you can use come this holy month. Come and visit us if you are looking for the best of Ramadan Sales and Ramadan Deals in 2018 with "Riang Ria Raya" sales, only on Lazada Malaysia!

Celebrate the Arrival of Aidilfitri with "Riang Ria Raya – Nikmat Dikongi Bersama"
The spirit of charity should also be extended when Syawal arrives. Those who are less fortunate also deserve to be happy when the most festive month of the Islamic calendar is here. Eid, or more commonly known in Malaysia as "Hari Raya Aidilfitri" or "Hari Raya Puasa" is the first day of Syawal when Ramadan is over. This is the time when those who live in the city will "Balik Kampung" (Going back to the Hometown) to visit their parents and family.

Few days before Aidilfitri are perhaps the busiest time when people will be busy with the final preparation of Aidilfitri. Every little help is very much appreciated; this is when Lazada Malaysia comes into the picture. If you are looking for the best place to shop for everything that you need to celebrate the arrival of the biggest celebration in Malaysia, Lazada Malaysia is the place for you. From the latest fashion items to the newest home appliances and consumer electronics, there are so many items and products that are offered for unbelievable prices and deals! Make your Aidilfitri more enjoyable and memorable with "Riang Ria Raya" sale on Lazada Malaysia today!

Grab the Best of Deals and Offers for "Marhaban, Ya Ramadan" and "Riang Ria Raya" Sales!
Running from June 1st to 4th, you are privy to the latest offerings and deals by Lazada Malaysia. With millions of products that are organized and cataloged on Malaysia's largest online shopping destination, you will never be short of options and choices!

If you are already on the search for the best Aidilfitri 2018 sales, then you have made the right decision to make a stop here. Every single day throughout each campaign day, apart from the normal discount offers, you are also being served with various flash sales featuring some of the latest and highly sought-after products in Malaysia! Now you will have more time to plan to make your Ramadan and Syawal that much sweeter!

Stay current and up-to-date with the latest deals and exclusive offers by downloading the latest Lazada Malaysia mobile app from Google Play store and iTunes App Store! Or you can follow us on our social media such as Facebook, Twitter and Instagram with the hastags #MarhabanYaRamadhan and #RiangRiaRaya. Do keep any eye on exclusive app-only deals for further saving! Now your plan to make others and your own Ramadan and Syawal memorable has become easier with all these offers and services by Lazada Malaysia.



June 1, 2018

Resepi Nasi Goreng Cendawan Juju's Style

12:30 PM 5
Resepi Nasi Goreng Cendawan Juju's Style
Memandangkan ada yang mintak resepi nasi goreng yang Juju publish tempoh hari. Maka harini Juju nak tunaikan permintaan korang.

Resepi nasi goreng cendawan.

Bahan-bahan;
  • Nasi
  • 1 biji bawang besar (ditumbuk)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • Ikan bilis (ditumbuk) 
  • 3 sudu cili kisar
  • Garam
  • Gula
  • Kicap
Cara-cara;
  • Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk,
  • Apabila dah naik bau, masukkan cili kisar. Kalau suka pedas boleh tambah lagi cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.
  • Perasakan dengan gula dan garam,
  • Curah kicap. 
  • Masukkan nasi dan ratakan dengan bahan-bahan tumis tadi,
  • Last sekali masukkan cendawan dan gaul rata.
Dah tengah-tengah bulan puasa ni mesti kita dah tak tau nak masak apa kan. Mulalah dalam kepala tu fikir nak buka di luar. Tak pun nak masak yang mudah-mudah je. Jadi bolehlah cuba resepi nasi goreng ni. 

Okkay, selamat mencuba.


May 31, 2018

Menu Berbuka Puasa 13 Ramadhan 1439H

8:30 AM 10
Menu Berbuka Puasa 13 Ramadhan 1439H
Assalamualaikum semua, harini Juju nak share dengan korang menu berbuka puasa. Kalau korang perasan, Juju jarang share pasal menu berbuka puasa sebabnya mak yang masakkan. Untunglah duduk dengan mak. Dapat makan air tangan mak hari-hari. Mehehe...

Kebetulan 29hb Mei haritu cuti hari Wesak, abah pulak dah bagi mandat suruh masak lauk berbuka. Abah dengan mak nak balik kamoung melawat atuk katanya. Masa ni dalam kepala dah ligat dah fikir nak masak apa harini.

Sebenarnya dalam kepala dah tau dah nak masak apa, tapi saja tanya encik suami kotlah tekak dia teringin nak makan apa-apa. Bila tanya tak kisah nak makan apa. Okeh, menu dalam kepala boleh on.

Setelah bersilat dekat dapur, maka terhasillah

Ikan siakap stim limau
Popia otak-otak
Nasi goreng cendawan
Ayam goreng tepung bestari
Ikan tu masa ambil gambar dia masih berenang atas kuali. Hehe..Tak menyabor nak amik gambar. Sekor siakap makan 5 orang. Licin kate ko.

Popia otak-otak tu beli yang frozen punya. Nasi goreng tu lebih nasi sahur pagi tadi ada banyak lagi, ladi kita jadikan dia nasi goreng cendawan. Licin juga.

Ayam goreng tepung bestari. Sebenarnya Juju baru jumpa tepung bestari ni. Selalu kalau belanja barang rumah, pergi dekat Econsave kluang. Tapi kenapa dekat sana takde tepung ni. Frust betul. Bila dah jumpa dekat pasaraya Target Kluang terus Juju rembat 2 perisa. Spicy dengan original. Memang standby untuk puasa punya. Raya nanti kita beli lagi. Hehe.

Okkaylah korang. Terima kasih sudi baca :)







May 30, 2018

Ramadhan Buffet @ Swiss-Inn Johor Bahru

2:00 PM 4
Ramadhan Buffet @ Swiss-Inn Johor Bahru
Ramadhan Buffet @ Swiss-Inn Johor Bahru l Hai korang, kalau korang tak tahu nak berbuka puasa dekat mana, Juju cadangkan korang berbuka di Hotel Swiss-Inn Johor Bahru. Pelbagai juadah pembuka selera boleh korang dapatkan disini.

Alhamdulillah, Juju dapat juga merasa food review tahun ni. Walaupun datang untuk cover event CSR, tapi tak salah pun kalau nak buat food reviewkan. (Baca entri Program Majlis Berbuka Puasa Bersama Warga Pekak anjuran Swiss-Inn Johor Bahru di SINI) Sambil menyelam minum air. Eh, tak boleh minum air. Puasa.

Juju hadir ditemani adik dan juga si Firash. Ayah dia kerja, tak dapat nak ikut. Apa yang buat Juju teruja dekat sini, cara persembahan makanan dia. Unik sangat. Letak dekat atas tong, lepas tu letak makanan dalam kuali. memang rare lah. Okeh jom kita tengok gambar-gambar makanan yang dihidangkan.

Ikan tongkol masak kari bersama terung

Daging masak hitam pedas.
Juju suka betul dengan daging masak hitam pedas ni. Daging dia tak liat dan pedas dia tu boleh tolerate lagi. Sedap. Makan pula dengan nasi minyak. Macam makan lauk kenduri kahwin.

Ayam mask gulai bersama timun

Nasi minyak

Sayur lodeh tambak Johor

Kailan ikan masin ni sebenarnya sayur campur. Ada cendawan butang dekat celah-celah sayur tu. Sedap sangat.

Udang masak nestum.

Nasi putih
Kalau dah namanya hotel, tak sah kalau tak ada kambing kan. Jadi menu yang istimewa dekat sini ialah kambing bakar bersama nasi beriyani. Korang rasa Juju nak tengok je kambing tu posing maut dekat dalam tray tu. Adoi.. Meleleh air liur.

Kambing bakar bersama nasi beriyani

Aneka kerabu

Pelbagai ulam-ulaman dan sambal pencicah
Kita ni kalau takda sambal belacan memang bukan nama tekak melayulah kan. Kalau makan nasi wajib ada sambal belacan. Kalau takde belacan pun cencaluk pun jadi. Aduhai. Sedapnya.

Rojak buah

Pecal

Mihun sup

Aneka spageti
Juju cuba dua-dua kuah spageti yang dihidangkan ni. Bolognesse dengan carbonara. Sedap sangat. Makan panas-panas.

Air panas dan sejuk
Adik Juju suka betul dengan mesin air panas ni. Ada 8 jenis air panas yang boleh korang pilih. Tekan je butang air apa yang korang nak. Nanti dia akan keluar. Juju pilih white coffee. Hadoi. Padu betul kopi dia. Gula kena tambah sendiri. Air sejuk tu pun Juju ambil juga. Nak bilas air kopi tadi. Haha, patutnya bilas dengan air masak. Eh, air masak pun ada disediakan juga tau. Air cuckoo.

Sate daging

Sate ayam

Goreng pisang dan keropok lekor
Si Firash suka betul dengan keropok lekor ni. Berulang 4 kali jugalah Juju ambil keropok lekor ni. Suruh makan nasi dia tak mau. Dah makan keropok lekor tu nak yang itu je. Suapkan nasi pun tak nak.

Otak-otak

Pelbagai pilihan ikan bakar

Bubur pulut hitam

Buah-buahan tempatan

Sup tulang rawan
Sup tulang rawan ni pun antara signature dish dekat sini. Daging dia empuk sangat. Tak liat. Nak pisahkan daging dengan tulang tu pun mudah je. Tabur pula bawang goreng dengan daun sup. Pergh...
Laksa Johor

Puding pelbagai perisa

Kalau nak buat tempahan, korang boleh hibungi:

RAMADHAN BUFFET @SWISS-INN JOHOR BAHRU
17 May to 14 June 2018

@ Rilek The Café

Special Deal – Buy 5 Adult Vouchers FREE 1 Voucher

Normal Price
RM98 nett (Adult)
RM40 nett (Child)

For reservation & enquiries, please call
07-218 3333 or email at info@sijb.swissgarden.com