31 Disember 2018

Goodbye 2018

Isnin, Disember 31, 2018 4


Pejam celik, pejam celik sampai dah kita di hari terakhir dalam bulan 12 dan merupakan hari terakhir juga dalam tahun 2018. So, apa yang kita dah capai tahun ini?

Kalau nak cerita pencapaian blog, Alhamdulillah. JDT Blogger semakin dikenali ramai. Walaupun JDT Blogger ini masih baru lagi dalam dunia blog, tapi berkat kerjasama dan kesungguhan ahli-ahli JDT Blogger yang sentiasa memikirkan arah tuju JDTB ni dan si sinilah kami sekarang.

Juju sendiri tak sangka blog Juju ni dah bawa Juju jalan-jalan. Merasa jugalah jadi travel blogger. Muehehehe. Juju juga mendoakan semoga rakan-rakan blogger yang lain juga diberi peluang merasai pengalaman yang bermakna dalam melaksanakan tugas sebagai blogger.

Nampak macam mudah je kerja sebagai blogger ni. Tapi cabaran dan dugaan yang mendatang tu korang kena ambil kira juga. Bila datang writters block tu dia punya tahap sampai tak boleh nak sambung menaip. Terpaksa tunggu idea mengarang tu datang. Barulah entri yang dihasilkan tu berkualiti.

Itu dari segi blog, untuk kehidupan pula alhamdulillah juga. Firash berjaya menghabiskan sesi persekolah di tadika dia pada usia 4 tahun. Mula-mula eksaited dak Yash tu, lepas tu dia punya drama sampai rasa nak mengamuk je rasanya. Syukur dikurniakan suami dan keluarga yang sangat-sangat membantu.

Okaylah, berjumpa lagi di entri tahun 2019 ya :)

Belitung Island Journey Day 3: Ketenangan Yang Ku cari Rupanya Tersembunyi Di Sini

Isnin, Disember 31, 2018 5
Okeh, kini tibalah hari yang ditunggu-tunggu oleh semua orang. Tibalah waktunya kami nak island hoping dan bersnorkling. Yahoo.. tak sabar rasa hati nak tengok keindahan di dasar laut.

Pulau Tinggi

Destinasi pertama yang kami tuju adalah Pulau Tinggi. Perjalanan dari hotel ke pulau ini cuma mengambil masa selama 30 minit sahaja. Kami telah diingatkan supaya memakai baju untuk mandi di laut dan stand by baju untuk ditukar selepas aktiviti ini nanti. Baju ni kami tinggalkan dekat bas je. Tak perlu bawa naik bot sekali.

Pulau Tinggi
Kalau korang nak tau, di Pulau Tinggi ini juga merupakan lokasi penggambaran filem Laskar Pelangi. Banyak betul batu-batu besar yang terdapat di sini. Ada juga papan kenyatan yang menyatakan tentang lokasi penggambaran ini. Jujur Juju bagitau yang Juju belum lagi menonton filem ni. Bila dah tengok tempat yang cantik-cantik ni terus perasaan nak menonton filem tu datang.

Lokasi penggambaran filem Laskar Pelangi

Lokasi penggambaran filem Laskar Pelangi

Papan tanda amaran
Papan tanda amaran dan petunjuk arah
Pemandangan dari Pulau Tinggi


Pemandangan dari Pulau Tinggi
Selepas ke Pulau Tinggi, kami bergerak ke bot yang telah di khaskan untuk kami island hoping. Pemandangan dekat pantai ni pun cantik sangat-sangat. Lautnya membiru. Tenang sungguh rasa hati.

Kami disediakan dengan dua biji bot yang akan membawa kami ke Pulau Garuda, Pulau Lengkuas, makan tengahari di Pulau Kelayang dan Pulau Batu Belayar.

Bot 1

Bot 2
Pulau Garuda
Persinggahan pertama kami adalah di Pulau Garuda. Kami cuma menikmati pemandangan pulau ini dari atas bot sahaja. Memandangkan air sedang pasang, jadi tak sesuai untuk kami berlabuh di sini. Perjalanan dari pantai ke pulau ini agak jauh juga. Terbuai-buai mata dengan pemandangan dan arus air.

Pulau Garuda

Pulau Garuda
Pulau Lengkuas
Seterusnya kami ke Pulau Lengkuas. Di pulau ini terdapat rumah api yang pertama di bina oleh pihak BRITISH semasa memerintah di sini. Rumah api ini dulunya dibuka sehingga ke tingkat atas sekali. Tapi atas beberapa faktor, mereka tidak membenarkan pelawat naik ke tingkat atas.

Pulau Lengkuas

Rumah Api, Pulau Lengkuas

Love from Pulau Lengkuas
Kami tidak melepaskan peluang untuk mengambil gambar di sini. Gigih juga Juju dan kawan-kawan memanjat batu-batu besar yang ada di sini. Dan hasilnya sangat-sangat mengagumkan. Korang tengoklah sendiri.

Group photo is a must!
Dan kalau korang pilih MTN Getaways sebagai travel ejen, korang qkan dapat menikmati air kelapa secara percuma. Kalau tak korang kene beli dengan harga Rp25,000. Kau bayangkan tengah penat naik turun batu-batu besar lepas tu dapat minum air kelapa fresh. Perghhhhh... Tak tergambar perasaan dia.

Nikmat sungguh air kelapa
Pengalaman pertama snorkling.
Seterusnya kami ke tempat untuk snorkling. Teruja betul Juju sebab ini adalah kali pertama Juju melakukan aktiviti snorkling ni. Teruja, takut, cuak semua perasaan bercampur. Okeh tak nak cakap banyak, korang boleh tengok sendiri gambar-gambarJuju dekat bawah ni.

Juju snorkling

Juju snorkling

Juju snorkling

Makan tengahari di Pulau Kepayang
Lepas snorkling kami di bawa makan tengahari di Pulau Kelayang. Sekali agi kami dihidangkan dengan makanan laut yang segar-segar.

Pinjam gambar bro Taju :p

Lauk tengaharik kami. Semuanya segar-segar.

Lepas makan kami sambung lagi snorkling. Tapi di tempat kedua ini kami tak dapat nak snorkling lama sebab arus deras sangat. Menarik kami ke tengah laut. Juju pun tak berani nak pergi jauh. Cuma berpaut je dekat tali bot. Risau kalau terlepas karang Juju ni bukan reti berenang pun.

Pulau Kelayang
Di pulau ini, kami di bawa menyusuri denai lebih kurang dalam 5 minit dan kami sampai di kawasan berbatu yang sangat cantik. Batunya seakan-akan terapung dan di tengah-tengahnya terdapat laluan air.

Jom simbah mereka!
Macam tak puas pula mandi pantai di tempat yang kecil, kami keluar terus ke pantai dan membuat terjunan di pantai. Hah,barulah puas mandi pantai.

Seronok berendam wey
Agak lama jugalah kami di pantai ni. Sempat juga menyaksikan satu keluarga penduduk tempatan mencari teritip untuk dimakan. Ada juga yang cuba untuk mengutip sendiri teritip ini. Seronok pula tengok diorang makan begitu sahaja.

Seterusnya kami di bawa ke pantai di mana kami mula-mula sampai tadi. Bergegas ke tandas untuk salin baju. Harga untuk mandi dan tukar baju di sini ialah Rp5,000. Demi nak cepat punya pasal, Juju berkongsi bilik mandi dengan kawan Juju. Haha, cuak member tu. No choice, kalau tak sampai ke maghrib pun kami tak siap tukar baju lagi.

Dan destinasi seterusnya kami singgah di kedai oleh-oleh klapa. Dekat sini Juju beli cenderahati sikit untuk mak mertua dan kawan-kawan pejabat. Apa yang uniknya di sini ialah kain batik belitung. Memang lain daripada yang lain. Dia ada corak tang timbul. So korang memang kena pegang dan rasa sendiri kain batik ni.

Selain tu, Juju beli juga kopi manggar yang memang terkenal di kalangan pengunjung di sini dan apa yang menariknya lagi, kalau korang beli banyak ada juga disedikan kotak siap seal dan tampal nama lagi. Senang sungguh. Tak payah tambah beg hoi. 

Okeh, Juju stop story hari ketiga dekat sini dulu. Nantikan entri hari keempat atau hari terakhir Juju di Pulau Belitung ya. 

27 Disember 2018

Lirik Lagu Semua Sudah - Elizabeth Tan

Khamis, Disember 27, 2018 3
Picture sourcr: https://www.instagram.com/elizabethtsm/


Lirik Lagu Semua Sudah - Elizabeth Tan

Setelah
Semua yang sudah ku alami
Dulu,
Yang dulu ku tak mengerti

Kini ku lebih berani
Kini ku tak akan lari
Jika mahu
Eh, boleh je kau uji

Selagi
Ku bernafas lagi
Selagi ku berdiri
Tak ada yang aku kesali

Semua sudah
Semua sudah

Nampak pun sudah
Kenal pun sudah
Sayang pun sudah
Gaduh pun sudah

Semua sudah
Semua sudah
Semua sudah
Semua sudah

Nampak pun sudah
Kenal pun sudah
Sayang pun sudah
Gaduh pun sudah

Semua sudah
Semua sudah

Barang mewah, mahal dan baru
Tak faham motif semua itu
Hidup ni cepat sangat berlalu
Bagai pergerakan peluru

Rahsia, rahsia, rahsia
Setia, setia, setia
Tak bermaksud apa-apa
‘Why’
Ataupun boleh tengok siapa
‘Bye’

Selagi
Ku bernafas lagi
Selagi ku berdiri
Tak ada yang aku kesali

Semua sudah
Semua sudah

Nampak pun sudah
Kenal pun sudah
Sayang pun sudah
Gaduh pun sudah

Semua sudah
Semua sudah
Semua sudah
Semua sudah

Nampak pun sudah
Kenal pun sudah
Sayang pun sudah
Gaduh pun sudah

Semua sudah
Semua sudah

Jatuhpun dah berkali kali
Namunku masih bangun lagi
Apa lagi yang ku boleh bagi
Redah api juga aku sudi

Semua sudah
Semua sudah

Nampak pun sudah
Kenal pun sudah
Sayang pun sudah
Gaduh pun sudah

Semua sudah
Semua sudah
Semua sudah
Semua sudah

Nampak pun sudah
Kenal pun sudah
Sayang pun sudah
Gaduh pun sudah

Semua sudah
Semua sudah

26 Disember 2018

23 Disember 2018

Lirik Lagu Temberang - Ayda Jebat

Ahad, Disember 23, 2018 1


Lirik Lagu Temberang - Ayda Jebat
Aduh aduh aduh aduh aduh abang
Aduh aduh aduh aduh jangan
Aduh aduh engkau temberang

Aduh aduh aduh aduh aduh sayang
Aduh aduh silap besar abang
Aduh aduh kalau kau temberang

Bilang pada ku apa kau mahu
Mahu diriku dekat-dekat tapi engkau malu
Katakan saja ku yang kau punya
Janji bahagia jangan biar tunggu lama-lama

Kerana ku mahu kau selamanya untukku
Katakan engkau mahu

Aduh aduh aduh aduh aduh abang
Aduh aduh aduh aduh jangan
Aduh aduh engkau temberang

Aduh aduh aduh aduh aduh sayang
Aduh aduh silap besar abang
Aduh aduh kalau kau temberang

Hadir dirimu dalam hidupku
Biar selalu malam-malam ku mimpi kan kamu

Kerana ku mahu kau selamanya untukku
Katakan engkau mahu

Aduh aduh aduh aduh aduh abang
Aduh aduh aduh aduh jangan
Aduh aduh engkau temberang

Aduh aduh aduh aduh aduh sayang
Aduh aduh silap besar abang
Aduh aduh kalau kau temberang

Aku tahu kau suka
Kerana aku juga sama
Jangan kau temberang

Aduh aduh aduh aduh aduh abang
Aduh aduh aduh aduh jangan
Aduh aduh engkau temberang

Aku tahu kau suka
Kerana aku juga sama
Jangan kau temberang

Aku tahu kau suka
Kerana aku juga sama
Jangan kau temberang

Jangan kau temberang
Jangan kau temberang

Pencarian Bloglist 2019 Mamapipiedotcom

Ahad, Disember 23, 2018 1
Pencarian Bloglist 2019 Mamapipiedotcom. Jemput sama-sama meriahkan.

Pencarian Bloglist 2019 Mamapipiedotcom Klik sini untuk JOIN.

Seperti yang mama ada beritahu dalam post sebelum ni, mama ni adalah sejenis yang suka blogwalking. Dan sesiapa yang ada di bloglist mama biasanya akan mama blogwalk dulu dengan syarat blog Tu kena selalu update la ye. Memandangkan dah nak masuk tahun baru aka umur baru bagi mama, maka mama mencari 20 blog untuk dimasukkan ke dalam bloglist mainpage mama, 

Bagi yang tak terpilih pula jangan lah risau, mama akan buatkan satu page dan masukkan kesemua link yang join segment ni.  dan Semoga dengan adanya segment ni akan membuatkan mama bertambah berkobar-kobar semangat blogging untuk tahun 2019.

Jom tengok syarat-syarat: 

1. Buat satu blog post bertajuk "Pencarian Bloglist 2019 Mamapipiedotcom". Tampal banner di ats beserta link ke post ini.
6. Follow Twitter: https://mobile.twitter.com/mamapipie
7. Follow FB page: https://m.facebook.com/mamapipie/
8. Tinggalkan link pernyertaan korang di post ini.

Done. Mudah saja kan. Bagi sesiapa yang ada masalah untuk nak buat perkara di atas dengan alasan munasabah mama tetap akan terima penyertaannya. Dun worry OK!

Segment ini berakhir pada 31/12/2018 11.59 Malam.



18 Disember 2018

Belitung Island Journey Day 2: Pengembaraan Bermula

Selasa, Disember 18, 2018 11
Hai semua,

Harini Juju nak sambung kisah di Pulau Belitung. Lepas dah berehat semalaman, maka hari kedua di bumi Belitung kami mulakan dengan sarapan pagi di hotel. Kalau nak dibandingkan makanan di sini dan di Malaysia sebenarnya takda yang berbeza sangat pun. Lebih kurang sama je.

Credit Picture to Farah Didi
Menu yang ada setiap hari ialah bubur ayam dan suhun goreng. Bubur ayam dia memang sedap sangat. Korang kena wajib cuba tau. Tiap-tiap hari Juju makan bubur ayam dia. Sedap namatey.

Bubur ayam

Dari hotel, kami bergerak menuju ke Belitung Timur pada jam 8.30 pagi. Perjalanan mengambil masa selama lebih kurang satu jam setengah. Jauh juga nak ke sana. Tapi Juju tak tidur pun. Leka berborak dengan travel mate yang dah lama tak jumpa.

Replika sekolah SD Muhammadiyah (Sekolah Laskar Pelangi)
Destinasi pertama kami adalah SD Muhammadiyah iaitu replika sekolah yang terdapat dalam filem Laskar Pelangi yang popular pada tahun 2009. Kami juga menyanyikan semula lagu tema filem Laskar Pelangi ini. Terasa macam ada dalam filem ni tau. Feeling sangat.
Replika Sekolah Laskar Pelangi

Replika sekolah Laskar Pelangi

Replika sekolah Laskar Pelangi

Replika sekolah Laskar Pelangi

Replika sekolah Laskar Pelangi

Suasana di dalam kelas.
Dermaga Kirana
Seterusnya kami bergerak ke Dermaga Kirana. Teretak tak jauh pun dari SD Muhammadiyah ni. Berdepan je. Ha dekat sini cantik sangat pemandangan dia. Ada pondok yang berbentuk seperti keong. Keong itu bermaksud siput. Sangat unik.

Dermaga Kirana

Dermaga Kirana

Dermaga Kirana

Dermaga Kirana
Muzium Kata Andrea Hirata
Lepas selesai bergambar di Dermaga Kirana, kami di bawa ke Muzium Kata Andrea Hirata. Andrea Hirata ni merupakan penulis skrip filem Laskar Pelangi. Dan kalau korang nak tau, muzium ini merupakan muzium yang pertama di bina oleh Andrea Hirata yang menghimpunkan koleksi buku-buku yang beliau hasilkan.
Muzium Kata Andrea Hirata

Muzium Kata Andrea Hirata

Selain itu, reka bentuk muzium yang berwarna-warni ini juga sangat menarik perhatian. Berebut-rebut kami mengambil gambar di sini. Masing-masing tak mahu lepaskan peluang untuk mengabadikan memori di sini.

Muzium Kata Andrea Hirata
Muzium Kata Andrea Hirata
Muzium Kata Andrea Hirata
Muzium Kata Andrea Hirata
Muzium Kata Andrea Hirata
Kampung Ahok
Destinasi seterusnya kami di bawa ke Kampung Ahok. Ahok ataupun nama sebenarnya Basuki Tjahaja Purnama merupakan Bupati di Belitung Timur. Bupati tu macam penghulu lah maksud dia. Ahok ini merupakan orang yang bertanggugjawab memperkenalkan Pulau Belitung kepada orang ramai.
Kampoeng Ahok
Diseberang jalan, tersergam indah kediaman orang tua Ahok yang masih menginap di situ. Bak kata Oty, jika bernasib baik orang tua Ahok akan buka pintu untuk orang awam singgah masuk dan melihat-lihat ke dalam rumah.

Makan Siang di Restoran Fega
Kami bergerak menuju ke Restoran Fega untuk solat dan makan tengah hari. Walaupun nampak macam santai je aktiviti harini, tapi mencabar juga sebab cuaca panas. Kalau korang nak tau, kebanyakan surau di sini kena berkongsi dengan kaum adam. So, pandai-pandailah jaga aurat ya.

Picture credit to: uyulrosli.com
Picture credit to: akuainkausiapa.blogspot.my
Vihara Devi Kwan In
Seterusnya kami singgah di Vihara Devi Kwan In ataupun dalam bahasa lainnya tokong agama Budha. Kebanyakkan penduduk di Belitung timur adalah penganut agama Budha. Berbanding di Tanjung Pandan yang majoritinya merupakan penganut agama Islam.

|Picture credit to sislin76.com
Menyaksikan Matahari Terbenam di Tanjung Pendam
Dari Vihara Devi Kwan In kami bergegas menuju ke Tanjung Pendam untuk menyaksikan matahari terbenam. Tanjung Pendam ini merupakan lokasi yang popular untuk melihat matahari terbenam. Subhanallah, cantik sungguh pemandangan di sini.

Picture credit to dik bee dengan caption "BFF goals"

Picture credit to dik bee
Makan Malam di Belitung Timpo Duluk
Dan tempat yang terakhir kami tuju adalah Belitung Timpo Duluk. Tempat makan malam kami untuk hari yang kedua. Makan dekat sini special sikit. Sebabnya kami dihidangkan dengan makan berdulang. Eh! Apa yang special sangat makan berdulang tu? Macam dekat Malaysia takde makan berdulang.


Haha, yang uniknya kami makan mengikut adat kaum di sini. Dalam 1 meja ada 4 orang. Adat tu dimulai dengan yang paling muda akan buka tudung saji. Yang paling tua akan cedok nasi dulu, yang paling muda akan dapat giliran yang terakhir sekali. Sama juga dengan cedok lauk. Haha, kesian yang muda. Kena tunggu yang tua habis cedok lauk baru dia dapat cedok.

Picture credit to: akuainkausiapa.blogspot.my

Tapi dekat tempat kita pun ada juga adat yang macam ni. Cuma kita dah tak amalkan je. Juju dulu kena tunggu mak abah siap makan baru boleh bangun basuh tangan. Itulah cara kita belajar untuk menghormati yang lebih tua.

Okeh tamat dah cerita untuk hari kedua. Nantikan sambungan pengembaraan Juju di Pulau Belitung ya.