February 2018 - Kasih Juju

February 28, 2018

Where to Apply Highlight

3:32 PM 4
Where to Apply Highlight

Where to Apply Highlight
  1. To open the eyes.
  2. To accentuate your forehead and help bring dimension.
  3. To make your nose appear straighter.
  4. To bring out cheelbones.
  5. To make your lip appear bigger.
  6. To accentuate your chin and make your lip look bigger.


February 22, 2018

Perbualan anak-beranak sebelum tidur malam tadi

9:30 AM 24
Perbualan anak-beranak sebelum tidur malam tadi
Assalamualaikum semua, mood menulis bulan dua ni memang kelaut China Selatan dah ni. Jadi sementara ada mood nak menaip ni apa kata korang baca je kisah yang Juju nak kongsikan ni. Hehe.


Semalam Juju dengan si Firash sampai rumah dalam jam 6.30 petang. Setelah dua malam bercuti riang ria dekat Port Dickson. Memang sengaja bercuti masa budak-budak sekolah. Sebab tak ramai orang. Boleh mandi kolam puas-puas. Puas dia tu sampai si Firash tak nak balik. Kemain lagi ko ye, mula-mula takut air. Lepas tu ko lah hero dekat kolam tuh. Kemain lagi.

Nak dijadikan cerita, kami 3 beranak masuk bilik awal malam tadi. Dalam jam 9 macam tu bilik dah gelap. Kemain masing-masing kan. Macam penat sangat. Tiba-tiba si Firash bersuara:

Firash: Mama, kita nak susu boleh tak?
Mama: Aik, tadikan baru lepas susu. Yash haus ke?
Firash: Ala kita nak susu lagi.
Mama: Asyik mintak kat mama je. Mintak dekat ayah la pulak.
Firash: Ok mama.

Dan si anak pun berpaling mengadap ayah dia yang pura-pura dah lena sangat.

Firash: Ayah, Yash nak susu.
Firash: Ayahhhh, Yash nak susulah.
Ayah: Alah tadikan dah minum susu.
Firash: Yash nak susu lagi.
Ayah: Hurmmm Yash minum air masak jelah.

Firash terus berpaling mengadap Juju.

Firash: Mama....... Tengok ayah ni. Yash tak nak air masak.
Gambar sekadar hiasan :)
Mama dengan ayah dia dah terkekeh-kekeh menggelakkan si Firash. Yang ayah dia pun kemain kejam lagi tak nak buatkan susu. Ada ke disuruhnya anak tu minum air masak je. Mendera perasaan dan perut anak betullah suami Juju ni. Sabar ajelah dak Firash.


February 8, 2018

Menjaga Kesihatan Mengikut Cara Nabi

8:30 AM 3
Menjaga Kesihatan Mengikut Cara Nabi
Image result for info kesihatan wanita

Menjaga Kesihatan Mengikut Cara Nabi

- Selalu bangun sebelum subuh
- Aktif menjaga kebersihan
- Tidak pernah makan berlebihan
- Gemar berjalan kaki
- Tidak pemarah
- Optimis dan tidak putus asa
- Tidak pernah iri hati
- Pemaaf

February 7, 2018

PolicyStreet Menawarkan Insurans Terbaik di Malaysia Serendah RM5/Sebulan

3:50 PM 1
PolicyStreet Menawarkan Insurans Terbaik di Malaysia Serendah RM5/Sebulan
[Siapa Nak Join Contest Ini Sila Tekan Banner Diatas]

PolicyStreet Menawarkan Insurans Terbaik di Malaysia Serendah RM5/Sebulan | PolicyStreet merupakan syarikat insurans yang menawarkan perkhidmatan insurans untuk sesiapa sahaja yang berkemampuan. Mereka memberikan nama syarikat mereka sebagai PolicyStreet kerana mereka mahu menjadi sebahagian daripada perjalanan hidup anda ketika anda melalui waktu – waktu yang kritikal seperti mendapatkan telefon pintar pertama anda, percutian ke luar negara, gadaian yang pertama, perkahwinan anda dan juga menjadi ibu bapa.

No automatic alt text available.

Teknologi telah membantu mereka untuk menjalani komitmen ini tetapi apa yang lebih penting adalah semangat mereka untuk membantu masayarakat telah membuatkan mereka untuk menubuhkan syarikat PolicyStreet ini. Insurans ini ditubuhkan oleh sekumpulan orang dan mereka mahu meneruskan legasi ini. Mereka juga komited dalam menawarkan insurans untuk orang yang tersayang, untuk benda yang anda hargai serta masyarakat dengan cara yang mudah dan berkemampuan.

Image may contain: text

Pakej – Pakej Yang Ditawarkan di PolicyStreet Yang Anda Perlu Miliki
  1. Manulife ManuProtect Term Life Insurance 


Ia merupakan pakej insurans yang digelar sebagai insurans yang paling berpatutan di dalam insurance kehidupan di Malaysia. ManuProtect memberikan bayaran penuh pada waktu kematian atau kecacatan yang disebabkan oleh sebab semulajadi ataupun kemalangan, dengan beberapa pilihan untuk liputan untuk sakit yang kritikal. 

Antara ciri – ciri dan tawaran yang diberikan oleh Manulife ManuProtect adalah;

  • Insurans Premium yang bermula dari RM5/ Sebulan
  • Amaun keseluruhan yang bermula dari RM 50K – RM 600K
  • Amaun kematian dari kemalangan yang berjumlah 2X ganda dari amaun keseluruhan
  • Penyakit kritikal akan menerima 30% dari amaun keseluruhan
  • Umur kemasukan yang terakhir adalah 60 tahun manakala umur yang ditamatkan adalah 80 tahun
  • Tiada kontrak untuk jangka masa yang panjang dan anda boleh membatalkan pada bila – bila masa

Kelebihan yang disediakan oleh ManuLife ManuProtect adalah;
  • Kematian disebabkan oleh faktor semulajadi 
          - Amaun keseluruhan berjumlah RM50K – RM600K
          - Dibayar kepada penama
  • Kecatatan yang disebabkan oleh faktor semulajadi atau kemalangan
          - Amaun keseluruhan berjumlah RM50K – RM600K
          - Dibayar kepada orang yang membayar insurans
  • Kematian disebabkan oleh kemalangan 
          - 2X ganda daripada amaun keseluruhan
          - Dibayar kepada orang yang membayar insurans ataupun penama
  • Penyakit kritikal 
          - 30% daripada amaun keseluruhan (RM15K – 180K)
          - Dibayar kepada orang yang membayar insurans

Dapatkan ManuLife ManuProtect SEKARANG di https://products.policystreet.com/manulife/manuprotect/overview 


2. AXA 200 Cancer Care 

Image result for axa 200 cancer care

Dengan jumlah pesakit kanser yang ramai pada hari ini, insurans ini ditawarkan untuk melindungi orang ramai daripada penyakit kanser, dengan memberikan bayaran penuh apabila anda dikesan dengan kanser, dan juga bayaran tahunan untuk anda merawat kanser.

Antara ciri – ciri AXA 200 Cancer Care adalah;
  • Ia berada di bawah AXA Affin Life di mana bayaran adalah dijamin kepada pembayar insurans
  • Bayaran premium yang bermula dari RM45/bulan bergantung kepada umur
  • Bayaran Rawatan Terapi yang bermula dari RM30K
  • Bayaran Untuk Kesihatan yang bermula dari RM6K setahun
  • Pendapat Perubatan Kedua yang diberikan secara percuma 
  • Umur terakhir untuk menyertai insurans ini adalah 50 tahun dan perlindungan diberikan selama 20 tahun
  • Pemeriksaan kesihatan yang berjumlah RM 599 di Beacon Hospital
  • Anda tidak memerlukan pemeriksaan kesihatan untuk menyertai AXA 200 Cancer Care

Tujuan insurans ini diwujudkan adalah untuk menyediakan satu jumlah wang untuk rawatan kanser  sekiranya anda didiagnosis dengan penyakit tersebut. Anda akan diberikan bayaran keseluruhan dan juga bayaran ‘bonus’ sehingga lima tahun untuk setiap tahun anda hidup. Insurans ini akan bertahan sehinga 20 tahun dan apabila tahun tersebut berakhir, anda boleh mendapatkan insurans yang baru sekiranya anda berumur di bawah 50 tahun.

Image may contain: text

Kelebihan – kelebihan yang ditawarkan oleh AXA 200 Cancer Care termasuklah;
  • Manfaat untuk Rawatan Terapi
        - Sekiranya orang yang membayar insurans tersebut didiagnos dengan kanser, mereka akan                   menerima bayaran insurans minimum RM30K.
  • Manfaat Untuk Sembuh
        - Orang yang membayar insurans juga akan menerima bayarann insurans secara tahunan yang                 berjumlah minimum RM6K setahun selama 5 tahun.
  • Pendapat Perubatan Kedua
        - Apbila anda mendapat pendapat untuk terapi atau pembedahan yang pertama daripada seorang             doktor, insurans ini menyediakan pendapat kedua dari doktor panel secara percuma.
  • Manfaat untuk Penama
       - Sekiranya orang yang membayar insurans meninggal sebelum didiagnos dengan kanser, penam            akan menerima bayaran insurans minimum RM1K.
  • Servis Penjaga
      - Orang yang membayar insurans boleh menghubungi AXA untuk mendapatkan penjagaan dari              jururawat, perubatan, ataupun pembuatan rambut palsu.
  • Baucer Pemeriksaan Kesihatan
      - Anda akan menerima baucer pemeriksaan kesihatan bernilai RM599 dengan setiap pembelian              pakej AXA 200 Cancer Care.


Dapatkan AXA 200 Cancer Care SEKARANG di https://products.policystreet.com/axa/cancercare/overview

3. MSIG Take It Easy Pet Insurance

Image result for pet insurance

Insurans ini dijamin oleh MSIG, di mana ia adalah satu – satunya insurans untuk haiwan peliharaan anda yang berada di pasaran. Bermula dari hanya RM18/bulan, insurans haiwan peliharaan ini memberikan perlindungan untuk veterinar, bil ER, ubat – ubatan & suntikan dan juga kos untuk pengebumian sekiranya haiwan peliharaan anda sakit, cedera ataupun meninggal. 

Ciri – ciri MSIG Take It Easy Pet Insurance adalah;

Related image
  • Dijamin oleh MSIG
  • Bayaran Premium bermula RM18/sebulan
  • Manfaat Perubatan Haiwan Peliharaan sehingga RM5K
  • Manfaat kematian disebabkan oleh sakit dan juga kemalangan sehingga RM5K
  • Manfaat pengebumian dan pembakaran sehingga RM1K
  • Pengiklanan dan juga kos penembuhan untuk haiwan peliharaan yang hilang sehingga RM1K
  • Boleh didapati untuk anjung dan kucing yang mempunyai mikrocip yang berumur 12 minggu sehingga 9 tahun
  • Insurans ini tidak disediakan untuk haiwan yang larangan ataupun spesis yang diharamkan oleh keraajaan, orang awam, ataupun pihak berkuasa.


Kelebihan – kelebihan yang boleh didapati sekiranya anda mengambil MSIG Take It Easy Pet Insurance termasuklah;
  • Manfaat Veterinar dan juga Pembedahan
Sekiranya haiwan peliharaan anda cedera ataupun sakit, insurans ini akan memberikan perlindungan kepada bil veterinar sehingga RM5K. Sekiranya terdapat pembedahan, ia akan melindungi kos selepas pembedahan sehingga 60 hari.
  • Manfaat Kematian 
Tuan kepada haiwan peliharaan yang mati akan menerima sehingga RM5K untuk mendapatkan haiwan peliharaan yang baru.
  • Manfaat Untuk Pengebumian 
Anda akan menerima sehingga RM1K untuk kos pengebumian ataupun pembakaran.
  • Pengiklanan Untuk Haiwan Peliharaan Yang Hilang 
Anda akan menerima bayaran sehingga RM1K untuk mengiklankan haiwan peliharaan anda yang hilang dan juga untuk membayar ganjaran kepada orang yang menemui haiwan anda.
  • Asrama Untuk Haiwan Peliharaan Anda
Apabila tuan haiwan peliharaan tersebut dimasukkan ke hospital lebih dari tiga hari, haiwan peliharaan anda akan dimasukkan ke asrama dan dibayar sehingga RM 2.5K.
  • Liabiliti Pihak Ketiga
Apabila haian peliharaan anda melakukan kecederaan kepada orang lain ataupun merosakkan harta benda mereka, insurans ini akan memberikan perlindungan sehingga RM100K.

Dapatkan MSIG Pet Insurance SEKARANG di : https://products.policystreet.com/axa/cancercare/overview

Kelebihan Mendaftar Insurans Dengan PolicyStreet 

Image may contain: text

Mudah Digunakan

Policy Street tidak memerlukan anda untuk pening kepala kerana ia menawarkan pakej – pakej yang sesuai untuk anda. Setiap pakej telah diberitahu akan fungsi dan kelebihan masing – masing, jadi anda hanya perlu memilih pakej yang anda perlu gunakan dan mula mengambil insurans tersebut untuk kehidupan, harta dan juga kesihatan anda. 

Pelbagai Pakej Yang Ditawarkan

Image may contain: text

Anda boleh memilih pakej – pakej yang diberikan berdasarkan keperluan dan juga kepentingan anda. Contohnya, jika anda mempunyai penyakit kanser, anda boleh memilih AXA 200 Cancer Care kerana Policy Street akan memberikan perlindungan insuran untuk anda yang mendapat penyakit ini dan juga duit tahunan untuk anda gunakan bagi mengubati penyakit ini. Anda juga boleh memilih pakej untuk melindungi kehidupan, harta dan juga perniagaan anda.

Harga Yang Berpatutan

No automatic alt text available.

Setiap pakej Policy Street akan memberikan anda komitmen bulanan yang amat rendah dan mampu milik di mana anda tidak akan terkesan dengan potongan insurans pada setiap bulan. Anda boleh membayar serendah RM5 / sebulan untuk insurans perlindungan kehidupan anda dan anda akan dilindungi oleh insurans Policy Street.

Dapatkan Insurans Daripada PolicyStreet Sekarang!

PolicyStreet sedang mengadakan promosi sempena Tahun Baru Cina jadi anda perlu mendapatkannya sekarang. Anda boleh menerima Ang Paw bayaran balik sehingga RM 50 dengan menggunakan kod rujukan yang anda akan terima apabila anda melakukan pembelian melalui Policy Street. Caranya adalah dengan menekan link seperti berikut;

Promosi Tahun Baru Cina PolicyStreet: http://campaign.policystreet.com/web/cny/index.html

Lirik Lagu Nafas Cinta - Soffwany Yusoff

1:37 PM 1
Lirik Lagu Nafas Cinta - Soffwany Yusoff


Lirik Lagu Nafas Cinta - Soffwany Yusoff

Tak pernah terdetik dalam hati
Aku bertemu diri kamu
Kau datang membawa cinta ini
Walau kau tahu ia kan terhenti

Ku simpan coretan katamu
Dalam ingatan sepanjang hayatku

Sempurna
Biarpun sementara
Setiap saat ku bahagia

Separuh nyawaku hilang
Bila kau tiada
Nafas cinta kekal selamanya
Dalam kisah terindah

Ku simpan coretan katamu
Dalam ingatan sepanjang hayatku

Sempurna
Biarpun sementara
Setiap saat ku bahagia

Separuh nyawaku hilang
Bila kau tiada
Nafas cinta kekal selamanya
Dalam kisah terindah

Tak pernah aku menyangka
Saat indah bersama dirimu
Hanya seketika
Kau genggamlah cintaku sampai ke syurga

Sempurna
Biarpun sementara
Setiap saat ku bahagia

Separuh nyawaku hilang
Bila kau tiada
Nafas cinta kekal selamanya
Dalam kisah terindah

Sempurna
Biarpun sementara
Setiap saat ku bahagia

Separuh nyawaku hilang
Bila kau tiada
Nafas cinta kekal selamanya
Nafas cinta kekal selamnya
Dalam kisah terindah






Kisah baru bermula di bulan Februari

8:13 AM 2
Kisah baru bermula di bulan Februari

Kisah baru bermula di bulan Februari l Assalamualaikum semua, selamat pagi juga. Lama KJ tak menjengah dekat blog kesayangan ni. Walaupun trafik blog KJ ni sendu je. Hehe. Macam-macam dah KJ kongsikan dekat blog kesayangan ni. Suka, duka, jerih perih. Mujur ada blog tempat meluahkan perasaan.


Dan bersempena dengan 7 hari yang berlalu di bulan Februari ni, sajalah KJ nak kongsikan bulan anniversary KJ dengan korang. Ini bukan anniversary perkahwinan mahupun perkenalan dengan suami tau. Tapi anniversary KJ bekerja dengan Wilayah Kota Tinggi.

Haha, tarikh masuk kerja pun sibuk nak simpan. Tak kisahlah kan. Manalah tahu satu hari nanti bila dah tua boleh cerita dekat anak cucu semua. Mesti dorang suka sebab KJ cerita pasal diorang dekat blog ni. Hehehe.. Jiwa sentimental sangat.

Kalau korang nak tau, 2 tahun lepas KJ secara rasminya telah bertukar ke Wilayah Kota Tinggi setelah 2 minggu di Cawangan Negeri Johor. Sebelum dapat bertukar ke Negeri, KJ telah berkhidmat selama 8 tahun Ibu Pejabat. 

Walaupun masa tu dah bersalinkan si Firash, KJ tetap berulang KL-Benut. Dia punya penat dekat atas jalan tu jangan cakaplah. Tapi bila dah jumpa buah hati penat tu pun melayang entah kemana. Part yang paling berat sekali tiap kali nak balik semula ke KL. Berat je hati nak tinggalkan diorang. Meleleh-leleh air mata sepanjang jalan.

Alhamdulillah, penyiksaan tu tak lama. Dapat juga bertukar. Walaupun kena berulang dari Kluang ke Kota Tinggi, tapi hati dah seronok. Nampak anak membesar depan mata. Uruskan makan pakai dia dan suami. Alahai, bahagia sungguh perasaan ini. Hehe

Okkay lah, terima kasih sudi baca luahan hati KJ. 
Jumpa lagi :)