April 2018 - Kasih Juju

April 26, 2018

Segmen Blogwalking Ramadan-Raya 2018

11:23 AM 0
Segmen Blogwalking Ramadan-Raya 2018

Segmen ini akan berlangsung bermula dari 24 April hingga 29 April 2018. Jadinya, ada tempoh selama 5 hari untuk rakan blogger menyertai Segmen Blogwalking Ramadan-Raya 2018 ini.

Cara Sertai Segmen Blogwalking Ramadan-Raya 2018
Syaratnya mudah sahaja.
  1. Mestilah blogger Malaysia dan ada blog yang aktif.
  2. Tulis sebuah post berkaitan segmen ini.
  3. Gunakan banner segmen ini dan muatkan dalam post tersebut.
  4. Senaraikan lima aktiviti yang akan anda lakukan dalam bulan Ramadan (macam kira azam la) dalam post tersebut. Kalau boleh aktiviti ini mesti sesuatu yang boleh jadikan anda lebih baik dari Ramadan sebelum ini. Contohnya: Saya akan sholat berjemaah terawih selama 20 malam pertama tanpa tinggal atau Saya akan cuba banyakkan sedekah awal pagi sepanjang Ramadan.
  5. Pastikan ada satu link yang menuju ke blog ini atau blog post ini.
Ha, mudah je kan syarat dia. So jom kita buat checklist Ramadhan nanti. Macam sekejap je dah nak Ramadhan semula. Seronoknya. Hehe.. Alhamdulillah, berjumpa lagi dengan Ramadhan yang sentiasa dirindui.

Checklist Ramadhan Juju:
  1. Nak khatam Al-Quran
  2. Nak khatam tafsir Al-Quran
  3. Solat sunat terawih setiap malam (jika diizinkan)
  4. Bersedekah
  5. Kurangkan belanja di bazar Ramadha (doakan Juju kuat okeh)
Korang yangnak join segmen Bro HH ni boleh klik dekat banner segmen tu ya. Selamat mencuba :)



Indahnya Awan di Langit Biru

8:49 AM 4
Indahnya Awan di Langit Biru
Indahnya Awan di Langit Biru l Haha.. Gelak dulu masa taip tajuk ni. kemain lagi macam nak bermadah bagai. Padahal nak masukkan gambar langit berawan je. Dapat jugalah menambah entri dekat blog Juju ni ha.

Sejak kebelakangan ni Juju suka sangat tengok awak masa balik kerja. Cantik sangat. Memang terpukau habislah tengok awan yang terbentuk tu. Tapi dalam masa yang sama Juju sentiasa berhati-hati dengan pemanduan. 

Kalau korang nak tau, Juju ni balik kerja mengadap matahari terbenam. Jadi memang tak boleh nak laju sangat. Silau wey. Kalau tak tahan boleh migrain kepala. Okeh jom tengok gambar-gambar yang sempat Juju snap.


Gambar yang pertama ni gamabr awan lepas hujan. Suka awan yang bertompok-tompok macam ni. Redup je jalan. Tapi kena jugalah cahaya matahari. Matahari lepas hujan kan teriknya lain macam. Berbayang dashboard kereta dalam gambar ni.


Gambar yang kedua ni pulak Juju snap semalam. Terik tetap terik. Tapi suka tengok kejadian awan tu. Dengan background yang membiru sambil mulut tak berhenti menyebut "SubhanAllah".

Okeh, nilah kerja Juju sepanjang perjalanan balik. Bagi mengelakkan mata mengantuk, kita nikmati pemandangan semulajadi yang indah sambil bernyanyi-nyanyi riang dalam kereta. Masa ni nak nyanyi lagu yang bernada tinggi pun takda masalah sebab tak ada yang dengar. Hehehehe..

Okaylah korang. Terima kasih sudi singgah :)



April 23, 2018

Tips Kekal Sihat di Musim Panas

9:00 AM 1
Tips Kekal Sihat di Musim Panas

Tips Kekal Sihat di Musim Panas
  • Banyakkan minum air kosong
  • guna kipas atau penghawa dingin untuk menyejukkan badan
  • Lebihkan masa berada di dalam ru,ah dan hadkan aktiviti luar
  • Pakai losyen pelindung suria (SPF 30 ke atas lebih baik)
  • Kurangkan minum minuman berkafien, alkohol dan bergula
  • Pakai pakaian yang ringan, berwarna terang dan longgar
  • Tidak duduk di dalam kenderaan yang bertutup tanpa penghawa dingin
  • Minum minuman isotonik untuk menggantikan garam yang hilang akibat berpeluh
  • Pakai topi atau payung untuk melindungi daripada pancara haba terus ke badan
Sumber: Kementerian Kesihatan Malaysia


April 22, 2018

Top 5 Homemade Skincare Tips For Glowing Skin

2:00 PM 3
Top 5 Homemade Skincare Tips For Glowing Skin
Image result for beauty tips and tricks

Top 5 Homemade Skincare Tips For Glowing Skin
  1. Beautiful skin begins with cleansing - Using a mild natural cleanser morning and night is essential. For a natural alternative mix raw honey with a teaspoon of milk. Warm for a few seconds in the microwave and apply all over the pace and neck. Wash it off with a warm water.
  2. Steaming is key - Steam your face once a week to get rid of toxins, blackheads and other blemishes. Adding oil to your skin type is a plus. Facial saunas help to clear the skin and restore a healthy glow.
  3. Homemade scrubs - Exfoliates the skin with homemade scrub once or twice a week. Mix virgin olive oilwith a bit of brown sugar. Rub very gently over the skin and remove with warm water. Splash your face with cold water to close pores.
  4. Always moisturize! - Using vegetable oils such as almond or rosehip is great to keep the skin hydrated and prevent wrinkles.
  5. Don't forget your facial mask! - Use a weekly facial mask aimed to your skin problem. Try this one: Mix 2 spoons of cream with a mashed banana and a vitamin E capsule. Apply over face and neck for 15 minutes and remove with a cloth soaked in tepid.
Source: www.skinkissable.com

Best Foods for Healing Wounds

8:33 AM 1
Best Foods for Healing Wounds

Best Food for Healing Wounds:
  1. Turmeric - speeds up healing process
  2. Drinking fresh fruits juices is a good remedy
  3. Sweet potatoes - help in quick wound healing
  4. Foods rich in iron, zinc or vitamin C are good remedies
  5. Dressing with honey - reduces inflammation and pain
  6. Diary products such as yogurt - speed up healing
Source: www.organicfacts.net

April 19, 2018

Competitors Vying for Champion in 16 minutes Speed Eating Contest

12:48 PM 4
Competitors Vying for Champion in 16 minutes Speed Eating Contest
Competitors Vying for Champion in 16 minutes Speed Eating Contest
Competitors challenged their limits in SDS #LongLoafChallenge 2018.


Johor Bahru, 17/4/2018 – A big eater came to compete SDS #LongLoafChallenge 2018 of 16 inches long loaf with ½ KG Golden Fries at Paradigm Mall Johor Bahru on 17thApril 2018.

“I came to break the record, and win,” said Rainbow Kumi (Tng Mei Fong, 27), Malaysia famous female champion eater who was also one of the challengers.

Challengers came in one goal. Nine challengers, including Rainbow Kumi, were lined up to speed eat SDS 16 inches long loaf served with 0.5KG golden fries within 16 minutes.

Challenge started after signing consent form. Challengers stuffed their face in long loaf set presented in front of them. Rainbow Kumi was crowned champion once she finished long loaf set in 4 minutes 7 seconds. Another successful challenger, Mr. Kua Zhi Jian completed the challenge in 16 minutes, right on time when the challenge stopped.

“I can be faster if not because I’m sick today,” commented Rainbow Kumi.


“I’m aiming to finish the whole set below three minutes. It’s pity that I’ve hurt my jaw recently, and this slowed down my speed. I hope to get well soon and break faster record.”

Rainbow Kumi was the only female challenger during the challenge. She has broken an earlier record of 10 minutes 56 seconds set by Mr. B.K. Padam.

Rainbow Kumi and Mr. Kua were awarded SDS #LongLoafChallenge 2018 champion drape and certificate to certified their champion status. Other challengers who failed the challenge were given free cappuccino voucher which can be used during their next visit to SDS Cafe outlets. Top 5 challengers are to compete in Finale Championship up for a year dining voucher.

“We are surprised by the challengers’ courage and determination,” said Ms. Alice Loh, Marketing Manager of SDS.

“They are determined to finish the huge set of long loaf at their fastest speed. Although some failed, they have proven champion in spirit as they have challenged their limits and did their best.”

Challenge were recorded down and can be viewed at SDS official Youtube channel, http://youtu.be/n1Ck_eadDoo .

SDS #LongLoafChallenge 2018 was launched in early April, and have attracted many challengers. SDS #LongLoafChallenge 2018 will be carried out until 30th June 2018 at SDS cafe outlets. Customers are invited to walk-in and take up the challenge. Long loaf set served during the challenge is free of charge for successful challengers. Certificate and champion drape will be given to commemorate their capability.

“We dare heavy eaters to challenge the huge set of long loaf within 16 minutes, and we look forward to the next record breaker.” Ms. Alice commented.

Interested challenger may take up #LongLoafChallenge at any SDS participating outlets located at AEON Tebrau City (FANPEKKA Café), Taman Johor Jaya, City Square, Kota Tinggi, Taman Perling, AEON Kulaijaya, AEON Bandar Dato’ Onn, Taman Universiti, Paradigm Mall Johor Bahru, KSL City, and AEON Bukit Indah.

A winner chart will be updated on SDS official Facebook fan page. Follow SDS Facebook page at http://bit.ly/sdslongloafchallenge18 for further information on SDS #LongLoafChallenge 2018.



With total 27 outlets, SDS outlets in Johor are located at Paradigm Mall JB(NEWEST), AEON Bandar Dato’ Onn, AEON Tebrau City (Fanpekka Cafe), Johor Jaya, JB City Square, AEON Kulaijaya, Taman Perling, Taman Universiti, Kota Tinggi, KSL City Mall, AEON Bukit Indah, Larkin Sentral, Plaza Pelangi, S’Mart, Giant Plentong, Masai, Ulu Tiram, Kota Raya, Kangkar Pulai, Setia Indah, Kota Masai, and
SDS Bakery at La Boheme AEON Tebrau City, AEON Kulaijaya, AEON Permas Jaya, AEON Bukit Indah, AEON Taman Universiti, and AEON Bandar Dato’ Onn.

SDS is the retail subsidiary of SDS Groups. As a Johor home-grown company, SDS Groups develop its business with three subsidiary brands including SDS, wholesale subsidiaries Top Baker and Daily’s Bakery. Top Baker and Daily’s Bakery are bakery product suppliers and wholesalers delivering delectable bread to Nationwide daily. New factory launched in Seremban has begun its operation producing products.

SDS which is well-recognized in Johor region for its quality confectionery products valuable for money and excellent customer service. Since 1987, SDS continuously invents new creations monthly to keep customer’s excitement in SDS products. Aligned with the Share, Dine, Smile motto – SDS envisions to give its valued customer the most unique and enjoyable dining experience.

The wide array of SDS confectionery includes bread, pastries, cakes, western food, local food, casual dining, coffee and beverages, buffet catering, festive cookies and hampers, mooncakes, baby full moon and wedding gift sets. 

Official website www.sdsgroups.com
Official Facebook www.facebook.com/sdsgroups
SDS #LongLoafChallenge 2018 Official Event Page: http://bit.ly/sdslongloafchallenge18
Official hashtags: #sdsgroups #ilovesds
Official Campaign hashtag: #LongLoafChallenge

April 17, 2018

Kursus Rancangan Perniagaan Kewangan dan Pemasaran

7:22 PM 2
Kursus Rancangan Perniagaan Kewangan dan Pemasaran
Kursus Rancangan Perniagaan Kewangan & Pemasaran

22 April 2018 (Ahad)
📍 Primecity Hotel, Kluang
🚗 [Waze] "Prime City Hotel"
⏰ 8.30 Pagi - 5.00 Petang

**Percuma & Terhad kepada 100 usahawan Johor sahaja

Event oleh Perbadanan Islam Johor x EDC Of Johor

Facebook Page Perbadanan Islam Johor (Link),
https://www.facebook.com/islamic.corp/

Facebook Page EDC of Johor (Link),
https://www.facebook.com/EDCOfJohor/

Instagram [@edcofjohorofficial]

#JohorEventApril #KeusahawanJohor

Source: fb page Visit Johor

April 16, 2018

Neubazaar Vol. 8 X Carousell

4:25 PM 2
Neubazaar Vol. 8 X Carousell

Neü Bazaar datang lagi berkolaborasi bersama Carousell! Ramai vendor-vendor power dari Carousell dan vendor yang rare akan dijual secara car boot sale dan pop-up store! Jangan lepaskan peluang jom ajak kawan kawan korang datang serbu!

🗓 28th & 29th April 2018
📍 Neühaüs Café & Restaurant
🚩 Muaz Bandar Baru Uda
⏰ 6pm - 12am
📞 +60182384959

Facebook Page: Neühaüs Café & Restaurant
(Link) https://bit.ly/2IZ9aI6

Instagram [@neuauscafebyssmy]

Twitter [@neuhausbyssmy]

Ikuti [@johorevent] di Twitter & Instagram untuk mendapatkan maklumat terkini event sekitar Johor

#JohorEventApril #NeüBazaar

April 12, 2018

SDS "Messy Bun" Let's Get Messy!

4:00 PM 21
SDS "Messy Bun" Let's Get Messy!
SDS "Messy Bun" Let's Get Messy! Hai semua, kalau korang perasan minggu ni Team JDT Blogger ramai sangat yang post gambar comot-comot makan roti. Juju pun tak ketinggalan juga diberi peluang untuk mencuba sendiri roti keluaran SDS ni. So let's check it out.

SDS "Messy Bun"

Chocolate croissant with chocolate filling, coated with chocolate ganache and cocoa powder
Originated from Korea since early 2017
Become popular in Korea, China, Taiwan, and Malaysia recently. Celebrities, influencers, public and kids are crazy for its deliciousness of it, and posted photos of messy look when eating the bun
Why is it “Messy”: Cocoa powder will easily leave stain on face, while chocolate ganache causing teeth dirty. The person eating the bun will look “Messy” in the end
You can eat any way you like as long as it gets messy.

Ha sebab tu nama dia Messy Bun. Masa makan roti ni jangan haraplah korang boleh control ayu. Memang comot teruk tau. Kau sedialah tisu banyak manapun, takkan mampu setiap kali kunyah kau nak lap mulut. Penyudahnya Juju pun lantakkan ajelah. Hehe..



Si Firash ni pun pada awalnya suka sangat dengan roti. Yelah, siapa yang tak suka, ada coklat ganache dekat topping diakan. Tapi bila dia tengok tangan dengan muka dia comot terus dia berlari cari tisu. Haha, pembersih sangat tau si anak ni. Tapi lepas tu dia sambung makan lagi. Sampai menjilat jari.

Juju pun makan tau roti ni. Mane boleh tengok si Firash makan sorang-sorang. Lagi-lagi bila sampai part dia jilat jari tu ha. Eh, membuak-buak perasaan nak rasa roti ni.





Ha tengok, Juju pun makan comot. Haha, masa makan ni Juju dah gelak-gelak dah dengan Firash. Lepas tu si Firash lap mulut mama, mama pulak lap mulut Firash.

Kalau korang nak dapatkan roti ni, boleh dapatkan dengan harga pre-launch special price bermula 13 hingga 15 April 2018 iaitu RM 3.00 sahaja di outlet SDS terpilih iaitu di Kota Tinggi, Paradigm Mall Johor Bahru, AEON Mall Kulai Jaya, FANPEKKA Kafe by SDS, Taman Johor Jaya, Plaza Pelangi dan Giant Plentong sahaja. Bagi outlet SDS yang lain akan dijual bermula 16 April 2018 dengan harga RM 5.80 sebuku.


Yang di Melaka, Negeri Sembilan, Kuala Lumpur dan negeri-negeri lain kalau nak rasa Messy Bun keluaran SDS ni silalah datang ke Johor. Sambil-sambil melawat tempat menarik dekat Johor ni. Bolehlah cuba sekali roti ni.

Untuk maklumat lanjut:
Official Facebook www.facebook.com/sdsgroups @SDS Bakery & Cafe
Official Instagram https://www.instagram.com/sdsgroups/ @sdsgroups


Reka Sendiri Hadiah Hari Lahir Anda Dengan Printcious Gift

10:09 AM 14
Reka Sendiri Hadiah Hari Lahir Anda Dengan Printcious Gift
Reka Sendiri Hadiah Hari Lahir Anda Dengan Printcious Gift


Hai semua. Kalau bercakap mengenai Printcious rata-ratanya dah mengenali website ni kan. Kalau ada yang masih belum kenal dengan website ni, jom Juju cerita serba sedikit pasal laman web Printcious ni.


Kalau korang nak tahu, Printcious ni adalah laman web yang menyediakan perkhidmatan personalised dan customised gift idea. Contohnya kalau korang nak abadikan gambar kenangan pernikahan, sambutan hari lahir atau moment kelahiran anak, korang boleh cuba letak gambar tu dekat bantal ke, cawan ke. kalau nak letak dekat tshirt pun boleh.

Sebenarnya Juju memang dah lama setia dengan laman web Printcious ni. Dah macam-macam produk dia yang Juju dah cuba. Dari bantal membawa ke fridge magnet. Mousepad je belum pernah cuba beli. Kalini Juju nak cubalah. Tengok material description dia nampak berkualiti.

Hah! Menarik sangatkan. Jom kita tengok macam mana kita nak buat sendiri. Ini contoh Juju sendiri tau. Korang boleh tengok cara dia step by step dekat bawah ni:-

 Step 1.
Pilih dulu produk apa yang korang nak. Ada banyak pilihan disediakan. Antaranya ialah tshirt, mug, bantal, canvas print, ceramic tile, puzzle, mouse pad, tote bag dan macam-macam lagi.

Dekat bawah ni Juju pilih mouse pad.

Step 2.
Lepas tu korang klik dekat "Create Your Mousepad Now" dan korang akan di bawa ke page untuk edit gambar macam dekat bawah ni.


Step 3.
Bila dah keluar page macam ni barulah korang boleh masukkan gambar. Edit sikit warna latar belakang, tambah perkataan atau ayat-ayat yang korang nak letak dan seterusnya klik "Done".


Step 4.
Lepas klik done tu dia akan keluar gambar macam dekat atas ni dan korang boleh terus "Add to Cart". Lepas tu jangan lupa check out pula ye. Karang dah penat-penat design tapi tunggu barang tak sampai-sampai. Kalau korang nak design lebih dari satu pun boleh. Sebabnya kalau korang beli lebih dari RM 70.00 korang akan dapat free postage.

Dari segi pembayaran pula dia menggunakan sistem MolPay yang memang sangat-sangat secure. kalau tak secure takkanlah Juju dah beli banyak kali kan. Kalau korang tak yakin guna online payment, korang boleh juga gunakan cash deposit machine ataupun ATM. Ikutlah yang mana senang korang nak guna.

Dan kalau korang berbelanja lebih dari RM 80.00 pula korang boleh beli barang secara Purchase With Purchase dari harga serendah RM 2.40. Wow murah sangat tu. Naik juling mata Juju skrol laman web Printcious ni ha.

Yang buatkan Juju lebih tertarik dengan produk ni, dia ada cawan yang kalau korang isi air panas, ada gambar yang akan keluar dekat cawan tu. Menarik betul. Magic Mug nama dia. Cawan ni pun boleh buat kejutan untuk orang yang kita sayang. Mana yang kerja dekat pejabat tu pesan dekat dia kalau nak buat air panas, guna cawan magik ni. Jangan guna cawan lain. mesti si dia pun teruja tengok ada gambar yang tiba-tiba muncul. Hehe..

Jadi korang tunggu apa lagi. Cepat-cepat terjah lama web Printcious sekarang. Boleh cuba-cuba dulu masukkan gambar ke, cuba buat mug yang boleh keluar gambar tu ke. Okeh, selamat mencuba.

If you are looking for button badge for college, don’t forget to contact them.
Or if you have any upcoming birthday party and would like to impress your guest, photo booth rental is your best entertainment.”





April 11, 2018

Best Foods For Healing Wounds

11:16 AM 2
Best Foods For Healing Wounds

Best Foods For Healing Wounds
  • Turmeric speeds up healing process
  • Drinking fresh fruit juices is a good remedy
  • Sweet potatoes help in quick wound healing
  • Foods rich in iron, zinc or vitamin C are good remedies
  • Dressing with honey reduces inflammation and pain
  • Dairy products such as yougurt speed up healing







April 9, 2018

TSUJIRI @ Austin JB

2:30 PM 15
TSUJIRI @ Austin JB

Hai korang, kali ni Team JDTBlogger telah diberi peluang untuk mencuba keenakan dan kelazatan maknan dan minuman yang ada si sini. Kafe ini menyediakan pelbagai jenis hidangan yang berasaskan matcha atau nama lainnya teh hijau.

Jom kita tengok menu yang ada dekat kafe ni:




Hampir keseluruhan menu di sini menggunakan teh hijau sebagai bahan utama. Tak kiralah samada dalam minuman ataupun makanan. Tapi kalau korang tak suka teh hijau pun ade juga pilihan menu lain dekat sini. Jadi tak perlu risau ye.

Haritu kami telah disajikan dengan pelbagai minuman dan kek yang sangat-sangat menyelerakan. Jom kita terjah satu-satu.

O-Matcha Cappuccino dan Signature O-Matcha 

Gambar yang belah kiri tu O-Matcha Cappuccino dan yang sebelah kanan tu Signature O-Matcha. Kalau korang dah biasa minum teh pahit mesti boleh habiskan yang belah kanan tu. Serius pahit sangat-sangat. Bahan-bahan dia cuma serbuk matcha dan air panas. Dikacau menggunakan wooden whisk sehingga sebati. Juju minum sikit je. Sebab tak tahan pahit sangat. Tapi yang bestnya teh ni pahit yang tak kelat.

Tapi kalau korang tak boleh habiskan yang pahit tu oleh pilih O-Matcha Cappuccino. Yang ni dah ditambah krimer. jadi rasa dia taklah sepahit air yang sebelah dia.

Float Selection O-Matcha Milk
Kalau korang tak nak yang ada float ni boleh pilih dekat ice blended selection. Base dia semua sama. Cuma yang berbeza ice-cream tu. Boleh pilih samada nak aiskrim O-Matcha ataupun aiskrim Houjicha.

Dak Firash suka sangat air ni. Dia boleh hadap air ni sorang-sorang. Tak jeling-jeling sebelah pun. Huh! Mak dia amik sikit pun dia marah. Sabar ajelah.

TSUJIRI Parfait
Yang ni pula TSUJIRI Parfait. yang membezakan dia dengan float tadi tu ialah dia ada kacang merah dan cornflakes. Pilihan aiskrim pula ada dua, antara O-Matcha ataupun Houjicha.

Yang ni pulak dak Naura punya. Senyap dia bila dapat makan aiskrim ni. Sebelum tu dia dah nak meragam dah. Hehe. Untuk TSUJIRI Parfait ni, kami diberi aiskrim Houjicha.

O-Matcha Rollcake
Dark chocolate chiffon cake
Warabimochi
Warabimochi dan dark chocolate chiffon cake tu adalah menu baru dekat sini. Pada yang belum pernah cuba warabimochi, Juju nak sarankan korang cubalah dekat outlet TSUJIRI. Sedap tau. Dia macam jelly tapi bukan jelly. Lembut sangat. Tak tau nak gambarkan macam mana. Korang kena cuba tau.

O-Matcha rollcake tu serius sedap. Kek dia manis, gabung dengan krim yang dekat tengah tu memang perfect sangat. Aduh, terbayang-bayang pula keenakan kek tu. Dak Firash pun suka tau.

Shaved ice - Uji Sunset
Untuk shaved ice ni. Dia ada dua pilihan. Sunrise dan sunset. First time dengar macam sweet je kan. Kalau dibahasa melayukan matahari terbit dan matahari terbenam. Beza dia dekat topping. Satu ada brown sugar, satu lagi krimer. Dalam shaved ice ni ada kacang merah dan juga mochi. Jenuh nak habiskan semangkuk besar ni.

Kalau korang nak tau, maksud Houjicha tu ialah matcha yang dipanggang sehingga keperangan. Sebab tulah warna houjicha ni sedikit coklat kalau nak dibandingkan dengan matcha tu sendiri.

Untuk maklumat lanjut mengenai TSUJIRI ni korang boleh terjah:

Facebook rasmi: tsujiri.my
Instagram rasmi: @tsujiri_my
Alamat: 29, Jalan Austin Heights 8/3, Taman Mount Austin, 81100 Johor Bahru.
Masa operasi: 1.00pm - 11.00pm.

Last but not least, kafe ni ada sijil halal tau. Jangan korang tanya pula teh tu halal ke tak. Muehehehe. Meh Juju belanja gambar sijil halal kafe ni.









Healthy Picks for Diabetics

11:52 AM 3
Healthy Picks for Diabetics

Healthy Picks for Diabetics.

Avoid!
  • Sweets - Lemonade, regular soda, sugar-sweetened teas.
  • Vegetables - Potatoes, peas, corn
  • Protien - Roasts, dark meats, bacon, sausage, fried meats
  • Fruit - Banana, melons, stone fruits
Enjoy!
  • Protien - Seafood, turkey, chicken, lean beef, dairy foods, beans, soy protien
  • Vegetables - Salad greens, carrots, zuchini, mushrooms, sweet potatoes
  • Sweets - Whatever you desire in a small quantity
  • Fruit - Berries


April 4, 2018

10 Makanan Untuk Hati

10:09 AM 3
10 Makanan Untuk Hati

Apa sahaja bahan berbahaya yang masuk ke dalam badan anda, ia akan diproses oleh hati. Oleh itu, ia sangat penting untuk menjaga kesihatan hati anda dengan baik. Berikut di senaraikan 10 makanan yang baik untuk organ hati anda.

Bawang Putih
Suka atau tidak, bawang putih mengandungi banyak bahan yang baik untuk hati anda. Ia kaya dengan selenium yang membantu untuk meningkatkan kesan antioksidan dan menyahtoksinkan badan anda. Bawang putih juga mengandungi arginina dan asid amino yang memabntu merehatkan saluran darah dan mengurangkan tekanan darah di dalam hati. Di samping itu, ia juga mengandungi vitamin B6 yang bertindak sebagai ejen anti-radang dan juga vitamin C yang bertindak sebagai pelindung utama badan anda daripada pengoksidaan sel dan kerosakan.

Minyak Zaitun
Minyak Zaitun dara dapat membantu hati anda jika diambil secara sederhana. Ia mengandungi asas lipid yang membantu membuang toksin dalam badan sekaligus membantu organ hati anda dalam menlaksanakan tugasnya.

Herba Dan Sayuran
Ia telah terbukti bahawa sayuran hijau dapat melindungi hati, meneutralkan logam, bahan kimia dan racun perosak yang terkandung dalam makanan yang anda ambil atau dari kawasan sekitarnya. Sayur Arugula, bayam dan chicory dapat meningkatkan aliran hempedu yang berfungsi untuk membuang sisa toksin dari badan. Ubi pula dapat membantu membersihkan darah secara semulajadi dan meningkatkan proses hati dan membantu menjana nutrien. Brokoli, cauliflower, dan Brussels serta sayuran lain dapat membantu organ hati anda menghasilkan enzim untuk membuang toksin.

Teh Hijau
Teh hijau pula kaya dengan antioksidan. Saintis juga percaya bahawa teh hijau dapat membantu melindungi badan daripada pelbagai jenis kanser.

Limau Gedang
Limau gedang bukan sahaja mengandungi banyak vitamin C tetapi juga glutathione yang dihasilkan oleh organ hati. Limau gedang dapat membantu dalam penanaman dan pemulihan tisu, kimia dan pengeluaran protein dan juga pemulihan sistem imun. Limau gedang juga mengandungi lebih daripada 70 mg glutathione yang membantu organ hati untuk menghasilkan enzim detofikasi.

Walnut
Sama seperti bawang putih, walnut mengandungi arginine serta glutathione dan asid lemak omega 3 yang menyokong fungsi detoksifikasi hati. Selain itu, ia juga kaya dengan antioksidan dan lemak tak tepu yang sihat yang dapat menghalang lemak dari terkumpul di dalam hati. Lemak yang sihat adalah perlu untuk mewujudkan sel membran yang kuat di sekitar sel hati.

Epal
Epal pula kaya dengan pektin yang amat penting untuk membersihkan badan dan membuang toksin dari saluran pencernaan dan turut membantu mengurangkan beban pada organ hati.

Serbuk Kunyit
Bahan aktif utama yang terkandung dalam kunyit ialah curcumin, antioksida dan agen anti-radang yang membantu untuk melindungi salur hempedu, mempercepatkan aliran hempedu dan membersihkan hati. Curcumin juga dikatan dapat meremajakan sel hati, mencegah toksin dan alkohol daripada menjadi sebatian berbahaya. Tambahkan sedikit kunyit ke dalam masakan anda bukan sahaja untuk jadikan ia lebih sedap tetapi juga memberikan manfaat kesihatan anda.

Lemon Dan Limau
Lemon dan limau adalah antara buahan yang mengandungi banyak vitamin C dan juga terkenal sebagai buahan yang dapat menjadikan bahan toksin ke dalam sebatian larut aur yang mudah dikeluarkan dari badan. Minum segelas air lemon atau jus limau untuk merangsang organ hati anda.

Avocado
Avocado adalah sejenis makanan yang juga baik untuk organ hati anda. Oa mengandungi glutathione, vitamin C dan E yang bertindak sebagai antioksidan untuk meneutralkan radikal bebas dan melindungi sel hepatik daripada rosak. Selain itu, ia juga mengandungi vitamin E dan K yang mempunyai unsur anti-radang yang dapat melindungi organ hati daripada kesan yang berbahaya. Lemak sihat yang terkandung dalam avokado juga boleh mengawal tahap kolestrol.




April 3, 2018

Bercuti ke Wet World Batu Pahat, Johor

4:09 PM 11
Bercuti ke Wet World Batu Pahat, Johor
Hai semua, Harini Juju nak share pengalaman Juju sendiri semasa mengunjungi Wet World Batu Pahat. Sebelum datang ke sini dah tentulah kita akan survey dulu tempat ni. Walaupun dah pernah datang. Tapi dah bertahun dululah. Sekarang ni mesti dah lain.


Well sebenarnya tak banyak yang berubah pun. Masa tengok dekat facebook. Banyak sangat komen-komen yang negatif. Sampai hati ni pun mula ragu-ragu. Nak tukar tempat ke tak? Last-last kami pergi juga dekat sini.

Harga tiket sangat murah kalau nak dibandingkan dengan taman tema air yang lain. Bayarannya cuma RM20.00 untuk dewasa dan RM17.00 untuk kanak-kanak. Bagi kanak-kanak bawah 85cm boleh masuk secara percuma.


Sekarang ni dah disediakan baju macam life jacket untuk kanak-kanak. Ala-ala Legoland dah rasanya. Percuma sahaja. Tak perlu bayar pun. Juju pun ambillah satu untuk dak Firash. Senang sikit Juju nak bergodak nanti. Hehehe..


Masa sampai ni belum ramai lagi yang datang. Jadi puas jugalah kami main gelongsor yang biru ni. Juju pakai seluar ttacksuit je. Laju betul dia menjunam. Kecut perut. Tapi bukan reti makna serik. Tetap pegi naik lagi. Haha. 

Dekat sini ada lazy river, bahagian untuk kanak-kanak dan ada 2 slide. 1 kena guna pelampung dan satu lagi slide biru yang juju main tak ingat dunia tadi. Hehe. Ada juga kolam yang macam pantai. Siap dengan ombak. Cuma takda pasir jelah. Ada juga kolam untuk spa. 

So far okaylah pada Juju. Yang kurang berpuas hati tu mungkin sebab diorang terlalu letakkan high expactation kot. Memang Juju akui ruang mandi dan tandas cuma ada sikit je. Kena sabar lebihlah kalau datang masa peak hour. Kalau bab tak boleh bawa makanan tu rasanya mana-mana taman tema air semua sama je kan.


Dan Juju cuma ambil 2 keping gambar sahaja. Hehe, sibuk jaga keselamatan dak Firash. Sebab tu tak bawa handphone masa mandi. So, kalau korang nak beli tiket awal-awal boleh check website dia ye.

Website: http://wetworld.my/batu-pahat/

Waktu operasi:
Weekdays 10AM - 6PM
Weekends 10AM - 6PM
School and Public Holidays 10AM - 6PM
Closed on Wednesday, except School & Public Holidays



April 2, 2018

Lirik Lagu Rindu Dalam Benci, Wany Hasrita ft Tajul

8:30 AM 1
Lirik Lagu Rindu Dalam Benci, Wany Hasrita ft Tajul


Lirik Lagu Rindu Dalam Benci, Wany Hasrita ft Tajul
Jauh tersemat dijiwaku
Rasa rindu dalam benci
Kerana timbulnya rasa sayang
Sayangnya terpaksa mengalah

Kita hanya insan biasa
Penuh dugaan tidak terduga
Menumpang rindu dan sayang
Pada yang bukan milik kita

c/o:
Walau sakit tanpa kerelaan
Melepas segala yang tercipta
Takdirnya kita pasrah
Kembalikan rindu kita

Pada dia yang setia
Kita telah melafazkan janji
Menjadi pasangan bahagia
Bersamanya untuk selamanya

Walau sakit tanpa kerelaan
Melepas segala yang tercipta
Takdirnya kita pasrah
Kembalikan rindu kita

Pada dia yang setia
Kita telah melafazkan janji
Menjadi pasangan bahagia
Bersamanya untuk selamanya

Ku masih terbayang-bayang
Lepaskan saja usah dikenang
Tak usah melayan rindu
Kerana kita milik orang