14 December 2018

Carousell Brings  Community Groups Together for Orphans of Ti-Ratana Welfare Society

Carousell, one of the world’s largest and fastest growing classifieds marketplaces, brought Star Wars Malaysia Fan Club (SWMFC), Easy Parcel, Pgeon Delivery and various influencers together to Ti-Ratana Welfare Society (Ti-Ratana) in Salak South today as part of their ongoing #PrelovedwithLove donation drive to treat the orphans to an array of fun activities.

The drive was launched recently by Carousell for selected charities across its seven markets and over 40 orphans from Ti-Ratana were treated with a day of fun-filled activities such as Light Sabre Training by SWMFC along with caricature and Sand Art.

“We are delighted to receive tremendous support from the public and the various fan clubs for this drive. Our platform can do more than just assist Malaysians to buy and sell, but also gather the power of the community for worthy causes. Community is at the heart of everything that is Carousell and we hope that more Malaysians will join us in our efforts to build a stronger community to help the orphans of Ti-Ratana,” said Tang Siew Wai, Country Head of Carousell Malaysia.

“Carousell has set a precedent by leveraging on technology to connect people all across Malaysia for this worthy cause. I am very confident that this will open more doors for us to obtain the items that we need through public participation. We would like to thank everyone that has contributed to this campaign, and we hope that more will utilise this platform to help those in need,” said Datuk K. Sri Dhammaratana, founder of Ti-Ratana.  

Ti-Ratana is a community service society that was set up in the spirit of compassion to both serve and provide shelter, education and care to the underprivileged. It is also a voluntary, not-for-profit, non-partisan and non-denominational organisation offering a wide scope of community services.

Members of the public who are interested in participating in the campaign can list their items on Carousell with the hashtag #PrelovedwithLove tagged with an RM0 price tag. Members of the Ti-Ratana will select the items needed from the listings where EasyParcel will collect and deliver the items on a complimentary basis.

For more information and to participate in the campaign, visit https://my.carousell.com or download the Carousell app on Apple Store or Google Play Store.

5 December 2018

CARA MEMPERKENALKAN DIRI SEMASA TEMUDUGA KERJA

CARA MEMPERKENALKAN DIRI SEMASA TEMUDUGA KERJA
“Sila perkenalkan diri anda.” 

99% temuduga biasanya akan dimulakan dengan soalan ini. Ramai penemuduga memilih soalan memperkenalkan diri sebagai ice breaking sebelum bertanya soalan lain.

KESILAPAN YANG SERING BERLAKU SEMASA MEMPERKENALKAN DIRI
Antara kesilapan graduan fresh graduate semasa menjawab soalan ini adalah mereka menjawab dengan meleret-leret. Tetapi jawapan yang diberikan itu tidak berisi dan tidak berkaitan dengan jawatan yang dipohon.

Jangan ambil masa terlalu lama memperkenalkan diri kerana penemuduga ada soalan lain yang mahu ditanya lagi. Ambil masa sekitar 3-4 minit sahaja untuk memperkenalkan diri. Dan pastikan jawapan anda itu ringkas dan padat.

TIPS DAN CARA MEMPERKENALKAN SEMASA TEMUDUGA KERJA
Jawab dengan jujur semasa menjawab soalan. Jangan terlalu gementar. Soalan ini antara tujuannya adalah untuk membantu anda menghilangkan rasa gementar.

Apa Yang Boleh Diceritakan?
Ketika menjawab soalan memperkenalkan diri, ini adalah antara poin-poin yang anda boleh gunakan:

  • Nama
  • Umur
  • Asal
  • Status perkahwinan
  • Kelayakan akademik
  • Tahun bergraduasi
  • Minat berkaitan jawatan
  • Pengalaman kerja

Jika Tidak Pernah Bekerja
Bagi graduan fresh graduate, sekiranya anda tidak mempunyai pengalaman kerja, anda boleh ceritakan pengalaman latihan industri anda.

Atau cerita tentang pengalaman kerja “part-time” yang pernah anda buat.

Dan jika anda memang tidak pernah bekerja langsung, anda boleh cerita tentang hobi dan minat anda yang berkaitan dengan jawatan yang dipohon.

Pendek kata, ceritakan sesuatu yang menampakkan anda berusaha untuk buat sesuatu.

CONTOH JAWAPAN CARA MEMPERKENALKAN DIRI SEMASA TEMUDUGA
Saya (nama anda) berasal dari (tempat asal/tempat tinggal).
Saya mempunyai kelulusan (kelayakan akademik anda) dari (tempat anda belajar).
Saya (pernah/sedang) bekerja (nama syarikat) selama (tempoh bekerja).
Semasa belajar, saya pernah terlibat dengan (aktiviti/kelab/persatuan).
Saya mahir menggunakan (skil yang anda miliki).
Saya pernah mengikuti bengkel/kurus (nama kursus).

Boleh cuba susun dan ubah ayat ikut kesesuaian. Sebaiknya anda susun letak perkara positif tentang diri anda di bahagian depan.

Selamat pagi tuan. Nama saya Khairul Anuar berasal dari Kajang, Selangor.
Saya mempunyai kelulusan ijazah sarjana muda dalam bidang Sains Komputer dari Universiti Kuala Lumpur. Saya baru bergraduasi pada bulan Oktober tahun lepas.
Ketika belajar saya telah membuat latihan industri di RTM Kuala Lumpur. Saya bekerja di bahagian Servis yang mana bantu selesaikan isu-isu teknikal yang timbul.
Saya sekarang ini sedang buat freelance membuat website. Saya ada membantu saudara dan kawan-kawan yang ini membuat website. Apabila ada masa lapang saya akan menulis artikel untuk blog peribadi saya.
Saya belum pernah bekerja dengan mana-mana syarikat lagi. Saya ke sini bagi memohon jawatan website designer.

APA YANG PERLU DIBERI PERHATIAN?
Ketika menjawab soalan, cuba untuk menjawab dengan lancar. Pastikan juga emosi anda terkawal dan jangan lupa untuk memberikan “eye contact” dengan penemuduga.

Walaupun anda gementar pastikan anda cuba menjawab dengan yakin. Insyaallah, selepas menjawab beberapa soalan, gementar itu akan hilang.

Semoga artikel ini dapat membantu anda memperkenalkan diri semasa temuduga dengan baik.


3 December 2018

Kambing Golek Frozen Johor Bahru
Hai korang, Assalamualaikum.

Korang tau tak Juju ni memang suka sangat makan kambing golek atau pun kambing bakar. Kalau yang jenis masak gulai tu Juju tak berapa suka. Bukan tak suka langsung tau. Tapi kalau diberi pilihan, Juju suka yang di bakar atau panggang atau grill. Rasa dia lebih enak dan sedap.

Gambar dari Facebook Kambing Golek Johor
Dan baru-baru ni, Juju diberi kesempatan untuk mencuba sendiri kambing golek yang telah siap di bekukan keluaran dari Kambing Golek Johor. Wow! Lama sangat tak makan kambing golek nih.

Apa yang menariknya, dalam setiap bekas kambing golek ni, dia datang sekali dengan sos blackpepper. Dah tak perlu nak buat kuah untuk curah diatas kambing tu nanti. Cuma panaskan dan boleh terus dimakan.

Cara memasak pula terpulang pada korang. nak guna air fryer ke, nak guna oven ke apa ke tak kisah. Macam Juju, Juju cuma guna non-stick pan je. Macam tak puas pula tengok dia masak dalam oven tu nanti. Baik masak atas pan ni. Boleh pantau. Hehe.


Rasa dia dah tentulah sedap. Aduh. terbayang-bayang pula kesedapan kambing ni. Tak ada rasa hamis langsung tau. Kalau ada pun rasa dia hujung-hujung je. Tak menjejaskan rasa keseluruhan pun. Yang penting sedap sampai tak sempat tengok dua kali dah habis.


TENTANG KAMBING GOLEK JOHOR
"Kambing Golek Johor ( No Perniagaan : JM0799704-H ) mula beroperasi awal tahun 2015 di johor bahru. Kami menyediakan perkhidmatan katering kambing golek, kambing panggang dan kambing perap untuk majlis perkahwinan, pertunangan, aqiqah, hari jadi, majlis keramaian dan sebagainya.

Hidangan istimewa yang amat menyelerakan ini dipanggang 100% menggunakan arang kayu berkualiti dan akan di masak di tempat majlis anda berlangsung. Kemudian, ianya akan dipotong secara professional di dihidangkan berbuffet kepada para tetamu.

Perapan kambing sehari sebelum majlis kami buat dengan resipi istimewa ini akan menghilangkan bau hamis kambing dan ianya amat sedap dan menyelerakan dihidangkan kepada para tetamu untuk apa jua majlis.

Kambing yang kami gunakan juga adalah dari kambing yang berkualiti diimport dari New Zealand, Australia dan juga di ladang ternakan tempatan. Kami menjaga kualiti hasil masakan tersebut agar ianya dapat memberikan kepuasan kepada para pelanggan.

Kawasan yang kami akan hidangkan adalah di sekitar Johor Bahru, Skudai, Kempas, Tampoi, Kulaijaya, Larkin, Pasir Gudang, Permas, Tiram dan Kota Tinggi. Namun kami juga boleh ke mana-mana lokasi. Ianya tertakluk kepada jarak dari pusat kami di johor bahru. Sekiranya terlalu jauh, caj tambahan akan dikenakan."

Kalau nak dapatkan maklumat lanjut atau nak berhubung terus dengan owner kambing golek ni, korang bolrh terus ke:-

No telefon : 011-3773 5976

2 December 2018

Play Your Role, Be a Safe Driver
Hai semua, 

Sekarang ni rata-rata rakyat Malaysia mempunyai sebiji kereta. Kalau dulu, orang yang mempunyai
kereta ni hanya untuk bermegah-megah. Tapi sekarang ni perkataan bermegah dengan kereta tu
sudah semakin tenggelam ditelan arus pemodenan. Memiliki kereta merupakan satu keperluan.




Sebab apa Juju berani kata kereta merupakan satu keperluan? Sebabnya situasi ni terjadi dekat diri Juju sendiri. Sepanjang bekerja di Kuala Lumpur dulu memang Juju tak berani langsung nak drive di tengah-tengah bandar. Rasa menggigil kepala lutut ni ha. Tapi disebabkan tempat kerja Juju jauh daripada pengangkutan awam, jadi Juju beranikan diri untuk memandu di bandaraya Kuala Lumpur.

Hasilnya, sekarang ni kalau Juju memandu seorang pun InsyaAllah Juju tak sesat. Sampaikan abah Juju pun puji. Dia kata ‘Tak sia-sia abah bagi kau kereta untuk hidup dekat KL ni.’ Fuh! Kembang jap hidung.

Tapi, isunya sekarang adakah kita sedar kita ini pemandu yang selamat? Mesti ramai yang kata macam ni ‘Ala dulu peraturan sekolah pun aku langgar, apatah lagi peraturan jalanraya.’ Peh, bongkak sungguh anda. Juju harap tiada pembaca blog Juju yang berpendirian macam ni ya.

So harini suka Juju nak ingatkan, kita sebagai pengguna jalanraya wajib mematuhi undang-undang jalanraya. Antara undang-undang yang wajib kita patuhi adalah:
  • Sentiasa ikut had laju yang ditetapkan
  • Tidak menggunakan telefon bimbit semasa memandu
  • Patuhi papan tanda keselamatan jalan raya
  • Berikan isyarat dan dan patuhi semua peraturan keselamatan semasa menukar lorong
  • Elakkan daripada mengekori kenderaan lain dengan terlalu rapat
  • Jangan memotong barisan atau menyalahgunakan lorong kecemasan

Semoga kita semua sentiasa dalam perlindungan dari-Nya semasa memandu. Juju takut betul kalau tiba-tiba terjadi kemalangan. Risau pasal insurans. Cover ke tak cover kerosakan kereta Juju ni nanti.

Bercakap pasal insurans, Juju nak kongsikan sikit maklumat yang Juju jumpa di website http://www.malaysiantakaful.com.my/ yang berbunyi:

BENEFITS OF MOTOR INSURANCE/TAKAFUL LIBERALISATION FOR CONSUMERS
Motor insurance/takaful is a compulsory cover by law which vehicle owners are required to purchase to renew their road tax. However, motor insurance/takaful is not solely to allow you to renew your vehicle road tax but also provides you compensation in the event you meet with an accident and also pays for claims submitted by a third party against you in the event you cause bodily injury or property damage to this third party.

Motor insurance/takaful is currently under a tariff which sets premiums/takaful contributions that insurance companies and takaful operators can charge.  The motor tariff is regulated and supervised by Bank Negara Malaysia, the regulator of the insurance and takaful industry.

With the phased liberalisation of the motor tariff on 1 July 2017, insurance companies and takaful operators will be given some freedom to price the premiums/takaful contributions. This phased liberalisation will begin for Comprehensive and Third Party Fire and Theft classes. Premiums/takaful contributions to be charged for these classes will be based on the risk profiles of the vehicle owners or the vehicle itself. This will result in an open market with competitive pricing. Consumers will have the freedom to shop around for the best prices based on their individual insurance/takaful needs.

On this point, it should be noted that cheaper premiums/takaful contributions does not mean the best solutions. Consumers must compare the coverage they are given to ensure their risks are fully covered or insured/covered. Thus, consumers will be empowered to make their own choices and have the power to decide on what they want and need. Insurance companies and takaful operators will also be allowed to offer additional products attached to the Motor policies/takaful certificates for consumers to pick and choose what they want from the array of new products.

If you are a careful driver, under the tariffed environment, you may have been paying a premium/takaful contribution which is higher than your risk profile. Under the liberalised environment, if your risk profile is good, you will be able to enjoy lower premiums/takaful contributions. While this is subject to the assessment of your insurance company and takaful operator, fairer pricing will benefit consumers.

Senang kata, insurans kereta memang wajib diambil. Kita tak tahu apa yang akan terjadi semasa kita memandu. Kadang-kadang kita ni dah memandu ikut kelajuan yang ditetapkan, tiba-tiba ada pula pemandu yang memandu secara berbahaya. Tak pasal-pasal kita pun terjebak sekali.


Gambar dekat atas ni pula memang kereta Juju. Tapi ini bukan disebabkan oleh kecuaian manusia, tapi disebabkan oleh seekor haiwan berkaki pendek yang melintas jalan tak tengok kiri kanan. Aduh, melayang duit repair kereta ni. Mujur ada insurans boleh cover sikit. Taklah berat sangat Juju tanggung kerosakan kereta ni.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai insurans kereta yang bersesuai, korang boleh ke website http://www.malaysiantakaful.com.my/ atau http://www.piam.org.my/

1 December 2018

Hello December!

Hai semua, assalamualaikum.

Cepat sangat berlalu bulan November. Sekarang dah masuk bulan Disember. Biasanya kerja harian Juju memang akan meningkat di penghujung tahun. Lebih-lebih lagi bulan November yang lalu company buat event. Sibuknya mengalahkan apa pun tak tau. Nak balik kampung pun tak sempat. Maafkan anakanda mu ini ayah bonda.

Eleu, sebenarnya manja sebab tetiap minggu balik kampung. Tak boleh kalau tak tengok muka orang tua. Rindu. Muehehehe.

Semoga Juju sempat speed siapkan semua kerja yang tertangguh sebelum bercuti panjang. Yeay, tak sabar nak me time. Anakanda Firash nanti mama balik ber me time nanti mama fikir nak bawa Yash jalan-jalan mandi kolam dekat mana ya. 😜😜😜

Wasalam.