3 December 2018

Kambing Golek Frozen Johor Bahru
Hai korang, Assalamualaikum.

Korang tau tak Juju ni memang suka sangat makan kambing golek atau pun kambing bakar. Kalau yang jenis masak gulai tu Juju tak berapa suka. Bukan tak suka langsung tau. Tapi kalau diberi pilihan, Juju suka yang di bakar atau panggang atau grill. Rasa dia lebih enak dan sedap.

Gambar dari Facebook Kambing Golek Johor
Dan baru-baru ni, Juju diberi kesempatan untuk mencuba sendiri kambing golek yang telah siap di bekukan keluaran dari Kambing Golek Johor. Wow! Lama sangat tak makan kambing golek nih.

Apa yang menariknya, dalam setiap bekas kambing golek ni, dia datang sekali dengan sos blackpepper. Dah tak perlu nak buat kuah untuk curah diatas kambing tu nanti. Cuma panaskan dan boleh terus dimakan.

Cara memasak pula terpulang pada korang. nak guna air fryer ke, nak guna oven ke apa ke tak kisah. Macam Juju, Juju cuma guna non-stick pan je. Macam tak puas pula tengok dia masak dalam oven tu nanti. Baik masak atas pan ni. Boleh pantau. Hehe.


Rasa dia dah tentulah sedap. Aduh. terbayang-bayang pula kesedapan kambing ni. Tak ada rasa hamis langsung tau. Kalau ada pun rasa dia hujung-hujung je. Tak menjejaskan rasa keseluruhan pun. Yang penting sedap sampai tak sempat tengok dua kali dah habis.


TENTANG KAMBING GOLEK JOHOR
"Kambing Golek Johor ( No Perniagaan : JM0799704-H ) mula beroperasi awal tahun 2015 di johor bahru. Kami menyediakan perkhidmatan katering kambing golek, kambing panggang dan kambing perap untuk majlis perkahwinan, pertunangan, aqiqah, hari jadi, majlis keramaian dan sebagainya.

Hidangan istimewa yang amat menyelerakan ini dipanggang 100% menggunakan arang kayu berkualiti dan akan di masak di tempat majlis anda berlangsung. Kemudian, ianya akan dipotong secara professional di dihidangkan berbuffet kepada para tetamu.

Perapan kambing sehari sebelum majlis kami buat dengan resipi istimewa ini akan menghilangkan bau hamis kambing dan ianya amat sedap dan menyelerakan dihidangkan kepada para tetamu untuk apa jua majlis.

Kambing yang kami gunakan juga adalah dari kambing yang berkualiti diimport dari New Zealand, Australia dan juga di ladang ternakan tempatan. Kami menjaga kualiti hasil masakan tersebut agar ianya dapat memberikan kepuasan kepada para pelanggan.

Kawasan yang kami akan hidangkan adalah di sekitar Johor Bahru, Skudai, Kempas, Tampoi, Kulaijaya, Larkin, Pasir Gudang, Permas, Tiram dan Kota Tinggi. Namun kami juga boleh ke mana-mana lokasi. Ianya tertakluk kepada jarak dari pusat kami di johor bahru. Sekiranya terlalu jauh, caj tambahan akan dikenakan."

Kalau nak dapatkan maklumat lanjut atau nak berhubung terus dengan owner kambing golek ni, korang bolrh terus ke:-

No telefon : 011-3773 5976

14 November 2018

Rilek The Cafe, Swiss Inn Johor Bahru Menyediakan Hidangan Tengahari Serendah RM18.00
Jommmm rasa hidangan set makanan tengahari di Rilek The Cafe, Swiss Inn, JB, hanya pada harga RM18 per set setiap hari Isnin - Jumaat dari pukul 12 tengahari - 3 petang.

Ada dua hidangan set berbeza setiap hari yang boleh korang pilih ikut citarasa. Lagi best, setiap set tu boleh jadi menu untuk 2 orang!!!

Admin rekemen sangat2 Deep Fried Sugarcane, Laksa Johor dan Fried Butter Prawn tu. Mee Kari & Beef Satay dia pun sodappp!

Pakej valid hingga hujung Disember 2018. Lihat gambar terakhir untuk senarai menu, ok?
Barisan JDT Blogger bersama Chef Rilek The Cafe

Fried butter prawn with butter rice, seafood pasta Aglio olio and young manggo salad
Grilled fish fillet with nyonya sauce, mee bandung and deep fried sugarcane
Nasi Ambang with condiments, Mee hoon utara and pan fried otak-otak
Fried chicken ginger sauce with butter rice, beef satay with condiment and rojak tahu
Beverages
Fried chicken wings with thai chilli sauce, mee curry with prawn and rojak tahu
Sweet and sour fish fillet with white rice, laksa Johor and urap taugeh with cockle
Menu

"Jom Rasa" Menu
Lunch Set: 12.00 pm - 3.00 pm
RM18.00 nett per set
*Harga tak termasuk minuman

Enquiries/Reservations:
07-2183351 (Farah)
farah.jalal@sijb.swissgarden.com

Facebook:

11 July 2018

Tempat makan Best di Taman Universiti, Skudai Restoran Ateh Corner
Hai korang,

Kalini Juju nak berkongsi dengan korang, salah satu kedai makan yang boleh korang cuba kalau ke Taman Universiti, Skudai, Johor iaitu Restoran Ateh Corner. Sebelum ni restoran ni beroperasi di warung MPJBT iaitu di Jalan Kebangsaan 29, dan sekarang telah berpindah ke restoran yang lebih luas dan selesa.


Terdapat pelbagai menu yang disajikan di restoran ini. Ada sajian melayu dan barat. Goreng-goreng pun ada. So kalau korang tak tau nak makan apa, Juju nak suggest kan makanan yang paling istimewa dekat sini.



Mantou bun yang dimakan dengan ikan siakap masak stim nyonya style. Kalau korang tak nak makan ikan siakap pun boleh tukar ikan lain. Saiz ikan pun boleh pilih S, M, L atau XL. Eh, dah macam baju pulakkan. 

Kuah stim nyonya tu rasa dia masam-masam sikit. Jadi bila korang cicah dengan mantou bun tu rasa dia sangat perfect. Roti tu padat dan manis. Ditambah pula dengan isi ikan yang sangat fresh. Memang sedap sangat-sangat. 

Kalau korang rasa tak nak makan dengan roti pun tak pe. Korang boleh makan dengan nasi putih. Macam haritu kitorang order juga nasi putih separuh, untuk makan dengan lauk-lauk yang lain. Bila dah order lauk stim nyonya ni, owner restoran ni tak suggest korang order tom yum. Sebabnya nanti korang tak dapat nak merasa kesedapan stim nyonya ni nanti. Ataupun dalam bahasa mudahnya, rasa dia lari. 






Gambar-gambar dekat atas ni antara yang kami order pada malam tu. Udang, sotong, kerang dan kupang dia semua segar-segar. Kerang tu kalau tak nak masak sambal korang boleh mintak yang rebus. 

Juju suka sangat dengan ikan pari bakar sambal tu. Sambal dia sedap sangat. Cuma agak pedas. Pedas yang sedap. Kalau dulu masa di Kuala Lumpur, tak banyak restoran yang menyediakan ikan bakar sambal. Kalau ada pun mesti bakar cicah air asam. Jadi bila dah tau restoran Ateh Corner ni ada ikan bakar sambal yang sedap, Juju dah mark kedai ni. Lepas ni kalau teringin nak makan ikan bakar sambal, wajib datang kedai ni.



Selain itu, makanan barat yang dihidangkan dekat restoran ni tak kurang juga sedapnya. Lamb chop dia marvelous sangat. Tak terlalu garing, dan tak terlalu mentah. Just nice bak kata orang putih. Muehehe. 

Junior Chicken Chop ni memang hidangan untuk budak-budak. Dia akan asingkan kuah blackpepper dan saiz chicken chop pun kecil sedikit berbanding yang biasa. Untuk budak-budak je kan. Diorang bukannya makan banyak sangat. Penyudahnya mak ayah juga yang kena habiskan. 

Tapi nampaknya si Firash lebih sukakan lamb chop. Lepas suap sekali dia mintak lagi dan lagi dan lagi. Adakah ini bermakna dia lebih sukakan kambing daripada ayam? Hurmmmm. 


Bagi peminat laksa Johor, korang boleh cuba sendiri laksa Johor hidangan Restoran Ateh Corner ni. Memang padu rasa ikan dia tau. Kalau suka pedas boleh request sambal belacan lebih ye.




Kalau korang tak nak makan makanan yang berat-berat tu, ada juga disediakan hidangan yang ringan-ringan dekat sini. Eh ringan ke? Ha tengok tiga gambar dekat atas ni. Kira hidangan yang ringan-ringanlah ni.

Kalau korang nak jumpa kawan ke atau lepak-lepak nak tengok bola ke sambil-sambil tu boleh order sotong kangkung ke, rojak petis atau tauhu bakar. Sambil berbual sambil mengunyah. Sambil tengok bola wajib mengunyah jugakkan. So Juju suggest korang try tiga hidangan ni. Sedap hingga menjilat sudu garfu.


Terbaru di Restoran Ateh Corner sekarang ni beroperasi bermula jam 7.00 pagi hingga jam 2.00 pagi. Ada pelbagai menu sarapan disediakan. Macam gambar nasi lemak ayam dekat atas ni. Ayam yang dihidangkan adalah ayam chicken chop. Ha.. Ko ado?

Selain nasi lemak, soto dan lontong juga ada disediakan.









Air yang dihidangkan juga sedap-sedap belaka. Juju cadangkan korang cuba cendol durian dan ais jagung special. Memang sedap you ollsss. Hirup tak pandang kiri kanan. Tau tau habis. 


Apa yang menarik dekat restoran ni, sistem order dia menggunakan sistem online. Maksudnya setiap kali order terus sampai dekat dapur. Tak pakai sistem kertas dah. Canggih hoi kedai makan sekarang nih.

Yang paling best sekali, korang tak perlu tunggu lama untuk dapatkan makanan. Belum panas punggung makanan dah sampai. Laju hokeh. Thumbs up sikit dekat owner restoran ni iaitu Puan Linda yang sangat-sangat peramah. 

Alhamdulillah, kali ni Juju berkesempatan untuk menyertai food review dengan kawan-kawan dari JDT Blogger. Sebelum ni Juju dapat tengok je diorang ke sana ke sini buat food review. Kalini diberi kesempatan dan masa yang sesuai untuk join diorang. Sempat jugalah membawang barang sebiji dua. Muehehehe.



Ini adalah sebahagian geng JDT Blogger yang hadir.
Jom serbu Restoran Ateh Corner di:
Restoran Ateh Corner
Jalan Pendidikan 5, Taman Universiti, 81300 Skudai, Johor

Di buka dari jam 7am sehingga 2am
Di tutup pada hari Isnin. 

Atau boleh layari akaun facebook page : Restoran Ateh Corner 

*Kemudahan Surau juga di sediakan juga tandas yang bersih dan wangi . 










3 July 2018

Glory 78 Steamboat & Snack Corner Cameron Highland
Hai korang,

Harini Juju nak share salah satu tempat makan steamboat yang halal di Cameron Highland. Kedai ni kawan satu jabatan yang recommend. Dia kata nak makan dekat sini. Disebabkan masa dekat Cameron Highland ni kami gerak 3 kereta, jadi kami semua follow je sebab masing-masing memang dah lapar plus tak nak makan malam dekat hotel.

Kalau sebut pasal steamboat, mesti dah terbayang dalam kepala menu yang ada dekat sini mesti steamboat saja kan. Tapi korang silap sebab ada banyak lagi pilihan makanan dekat sini. Kalau korang rasa taknak makan steamboat pun korang boleh pilih menu lain. So, jom kita tengok menu yang ada dekat restoran ni dulu.



Picture source: https://www.facebook.com/Glory78Steamboat/

Dan kami memang makan steamboat je malam tu. Walaupun menu yang lain tu memang menggoda nafsu makan kami, tapi kami tak tergoda pun. Hehe.. Sebenarnya kami sangat-sangat kejar masa. Pukul 8.30 malam kami dah sambung semula bengkel. Masa kami sampai sini dah pukul 7.15 malam. Hujan pun turun renyai-renyai. Sejuk dia jangan katalah.


1 meja ada 5 orang. Order steamboat untuk 3 orang makan. Tu pun terkulat-kulat masing-masing nak menghabiskannya. Nasib baik kitorang tak order nasi. Kalau order nasi mau nya kena bungkus bawa balik. Muehehehe.





Kuah tom yam dan kuah sup ayam dia memang sangat marvellous. Cukup rasa semuanya. Tak kisah kalau kita nak rebus dekat kuah yang mana satu. Kalau tak nak pedas, boleh pilih sup ayam. kalau suka pedas boleh makan tom yum. Ada juga disediakan kuah macam sambal tumis. Kalau korang nak tambah pedas lagi, boleh campur sendiri sambal tu. Konsep steamboat dekat sini bukan buffet ye. So bila kita order untuk 3 orang makan, jadi dia dah siapkan bahan-bahannya.

Kalau macam dekat sesetengah tempat, dia buat buffet. So kita boleh pilih sendiri apa yang kita nak makan. Tapi dekat sini dia dah buatkan siap-siap. Kalau nak makan ramai-ramai korang boleh tambah lagi. So far memang cukup sangat-sangat.

Untuk maklumat lebih lanjut lagi, korang boleh terjah sini:
Alamat: S-1, Batu 39, Jalan Brinchang, Cameron Highland
Nombor telefon: 019-555 3848

30 May 2018

Ramadhan Buffet @ Swiss-Inn Johor Bahru
Ramadhan Buffet @ Swiss-Inn Johor Bahru l Hai korang, kalau korang tak tahu nak berbuka puasa dekat mana, Juju cadangkan korang berbuka di Hotel Swiss-Inn Johor Bahru. Pelbagai juadah pembuka selera boleh korang dapatkan disini.

Alhamdulillah, Juju dapat juga merasa food review tahun ni. Walaupun datang untuk cover event CSR, tapi tak salah pun kalau nak buat food reviewkan. (Baca entri Program Majlis Berbuka Puasa Bersama Warga Pekak anjuran Swiss-Inn Johor Bahru di SINI) Sambil menyelam minum air. Eh, tak boleh minum air. Puasa.

Juju hadir ditemani adik dan juga si Firash. Ayah dia kerja, tak dapat nak ikut. Apa yang buat Juju teruja dekat sini, cara persembahan makanan dia. Unik sangat. Letak dekat atas tong, lepas tu letak makanan dalam kuali. memang rare lah. Okeh jom kita tengok gambar-gambar makanan yang dihidangkan.

Ikan tongkol masak kari bersama terung

Daging masak hitam pedas.
Juju suka betul dengan daging masak hitam pedas ni. Daging dia tak liat dan pedas dia tu boleh tolerate lagi. Sedap. Makan pula dengan nasi minyak. Macam makan lauk kenduri kahwin.

Ayam mask gulai bersama timun

Nasi minyak

Sayur lodeh tambak Johor

Kailan ikan masin ni sebenarnya sayur campur. Ada cendawan butang dekat celah-celah sayur tu. Sedap sangat.

Udang masak nestum.

Nasi putih
Kalau dah namanya hotel, tak sah kalau tak ada kambing kan. Jadi menu yang istimewa dekat sini ialah kambing bakar bersama nasi beriyani. Korang rasa Juju nak tengok je kambing tu posing maut dekat dalam tray tu. Adoi.. Meleleh air liur.

Kambing bakar bersama nasi beriyani

Aneka kerabu

Pelbagai ulam-ulaman dan sambal pencicah
Kita ni kalau takda sambal belacan memang bukan nama tekak melayulah kan. Kalau makan nasi wajib ada sambal belacan. Kalau takde belacan pun cencaluk pun jadi. Aduhai. Sedapnya.

Rojak buah

Pecal

Mihun sup

Aneka spageti
Juju cuba dua-dua kuah spageti yang dihidangkan ni. Bolognesse dengan carbonara. Sedap sangat. Makan panas-panas.

Air panas dan sejuk
Adik Juju suka betul dengan mesin air panas ni. Ada 8 jenis air panas yang boleh korang pilih. Tekan je butang air apa yang korang nak. Nanti dia akan keluar. Juju pilih white coffee. Hadoi. Padu betul kopi dia. Gula kena tambah sendiri. Air sejuk tu pun Juju ambil juga. Nak bilas air kopi tadi. Haha, patutnya bilas dengan air masak. Eh, air masak pun ada disediakan juga tau. Air cuckoo.

Sate daging

Sate ayam

Goreng pisang dan keropok lekor
Si Firash suka betul dengan keropok lekor ni. Berulang 4 kali jugalah Juju ambil keropok lekor ni. Suruh makan nasi dia tak mau. Dah makan keropok lekor tu nak yang itu je. Suapkan nasi pun tak nak.

Otak-otak

Pelbagai pilihan ikan bakar

Bubur pulut hitam

Buah-buahan tempatan

Sup tulang rawan
Sup tulang rawan ni pun antara signature dish dekat sini. Daging dia empuk sangat. Tak liat. Nak pisahkan daging dengan tulang tu pun mudah je. Tabur pula bawang goreng dengan daun sup. Pergh...
Laksa Johor

Puding pelbagai perisa

Kalau nak buat tempahan, korang boleh hibungi:

RAMADHAN BUFFET @SWISS-INN JOHOR BAHRU
17 May to 14 June 2018

@ Rilek The Café

Special Deal – Buy 5 Adult Vouchers FREE 1 Voucher

Normal Price
RM98 nett (Adult)
RM40 nett (Child)

For reservation & enquiries, please call
07-218 3333 or email at info@sijb.swissgarden.com