Kasih Juju: gambar makanan

Showing posts with label gambar makanan. Show all posts
Showing posts with label gambar makanan. Show all posts

October 12, 2017

10 TEMPAT MAKAN BEST YANG MESTI CUBA DI KLUANG!

10 TEMPAT MAKAN BEST YANG MESTI CUBA DI KLUANG!

Kluang memang terkenal dengan Kluang Man! hahaha kartun Kluang Man sgt top zaman 90an! tp kt Kluang juga top dengan makanan! jom try :

1. Nasi Daun Pisang Restoran NSM yang terletak di jalan menghala ke stesen keretapi. Ia adalah masakan India yang dihidangkan di atas daun pisang tanpa berlapikkan pinggan.

2. Char Kuey Teow Ketam Kluang pula terdapat di Batu 4, Jalan Mersing, Taman Makmur, Kluang.

3. Makan tengahari di Nasi Gulai Kawah & Asam Pedas Haji Ishak yang terletak di Perumahan Flat Haji Manan. Jika anda lambat, gulai akan kehabisan kerana pelanggannya ramai sekali.

4. Singgah di Kluang Rail Coffee, terbina di stesen kereta api KTM Kluang. Kopitiam ini terkenal dengan kopi yang diproses sendiri dan mendapat persijilan Halal dari JAKIM. Roti bakarnya, Inti kaya pula diproses sendiri. Sgt top!

5. Restoran Ikan Asam Pedas “Peranakan Flavors” Jalan Lim Swee Sim, Kluang 86000, Malaysia

6. Lontong Goreng Meletop  “Fried rice cube “the best lontong goreng” No 3 Jalan Manis, Kluang 86000, Malaysia / Lontong goreng  No 3,Jalan Manis, Kluang.

7. Nasi ujang dkt lokasi traffic light kg melayu /Nasi Ujang railway station..

8. Mee Bandung Pak Atan Kg Melayu Kluang, yg ni org kluang semua tahu.. Memang top kt kluang

9. Western di Dapur JW, No6 Jalan Persiaran Dato' Haji Ismail HassanKluang 86000, Dapur JW Berada Bersebelahan Klinik Sri Mutiara Sebaris Bank Muamalat Berdepan Prime City Hotel.

10. Murtabak Cheese No 16 Jalan Ciku, 86000, Kluang ,Johor Di tengah Bandar Kluang, sebaris Pasaraya Sakan.
Perkongsian dari Facebook

August 15, 2017

Pizzart Memperkenalkan 5 Jenis Pizza Yang Pasti Memukau Selera Anda

Pizzart merupakan signature terbaru yang dikeluarkan oleh Anchor Food Professionals. Anchor Food Professionals ini juga merupakan salah satu syarikat pengeluar cheese terbesar Fonterra. Antara perniagaan yang berasaskan makanan yang dikeluarkan oleh Anchor ini adalah cheese, krim cheese, butter dan susu. 

Baru-baru ini Anchor telah melancarkan produk terbaru yang diinovasikan daripada pizza. Boleh baca kenyataan media di entri KJ PizzArt by Anchor Food Professionals. 5 jenis pizza yang unik ini telah diberi nama Flower Pizza, Pizza Bombs, Adjaruli Khachapuri, Mini Muffins Pizza dan Pot Pie Pizza.

Konsep Pizzart yang dihasilkan kali ini sangat kreatif. Selain mengekalkan rasa keju yang meleleh dan tidak terlalu muak, rupa bentuk pizza ini sendiri berbeza. 

Adjaruli Khachapuri
Reka bentuk pizza Adjaruli Khachapuri ini sama seperti sampan. Apa yang menariknya sampan ni, dalam dia ada cheese keluaran Anchor itu sendiri. 

Cara makan pula, anda boleh cubit sedikit roti dan cicahkan cheese yang ditengah-tengah. Cheese ini juga boleh di tarik tinggi ke atas. Nak lagi menarik, sambil makan nanti anda boleh buat pertandingan siapa yang tarik cheese lagi tinggi.

Pizza ini boleh didapati di Ejhong Concept, Johor Bahru.

Flower Pizza 
Tentu anda dah tau bagaimana pizza ini mendapat nama. Rupanya yang seakan bunga telah menyebabkan pizza ini di panggil Flower Pizza. Disetiap kelopak pizza ini terdapat cheese didalamnya. Pasti terasa sayang untuk menghabiskan pizza ini. Sayang jika kelopak bunga itu nanti cacat. Haha.. 

Mini Muffin Pizza 
Mini Muffin Pizza ini dihasilkan dengan konsep bite-size version bagi mencipta kelainan. Saiznya yang kecil sangat memudahkan untuk anda menikmati pizza ini. Jadi anda boleh lupakan sudu dan garfu seketika.

Mini Muffin pizza ini sangat sesuai untuk dihidangkan kepada kanak-kanak. Pizza ini boleh didapati di Movida Kitchen and Terrace, Batu Pahat.

Pizza Bomb 
Pizza bomb ini juga dihasilkan dalam bentuk bite-size version. Juga sesuai untuk kanak-kanak dan juga yang dewasa. Tak sabar rasanya untuk mencuba ke semua pizza ini.

Pizza ini juga boleh didapati di Movida Kitchen and Terrace, Batu Pahat.

Pot Pie Pizza 
Pot Pie Pizza ini pula dihasilkan dengan doh pizza yang rangup dan penuh dengan inti cendawan dan diatasnya ditaburkan dengan cheese yang meleleh.

Pizza ini boleh didapati di Ejhong Concept, Johor Bahru.

Hanya cheese yang berkualiti digunakan dalam menghasilkan 5 signature pizza terbaru.
Seperti yang kita semua sudah sedia maklum, Anchor Food Professionals merupakan pengeluar keju terbaik dari New Zealand, cheese yang digunakan dalam menghasilkan Pizzart ini takkan membuatkan kita rasa muak.

Selain itu, pizza ini juga boleh dinikmati semasa panas ataupun sejuk.



Sewaktu kempen ini berlangsung di Batu Pahat, Mr Chua Chern Shian wakil dari Anchor telah menagmbil masa lebih kurang 1 jam untuk memberi penerangan apa sebenarnya kelainan yang cuba di bawa oleh Anchor Food Professionals melalui Pizzart ini. 




Pizzart ini boleh didapati di premis-premis terpilih di bawah sepanjang kempen ini dari Mei sehingga pertengahan November 2017 dengan harga yang sangat-sangat berbaloi.

Klang Valley - Movida dan U Pizzeria
Perak - Movida dan U Pizzeria
Pulau Pinang - US pizza dan Lunarich
Kedah - Sky Garden
Melaka - Movida
Johor - Movida danEjohng Concept
Sabah - The Chub's Grill dan Man Ben
Sarawak - Chillax, Coup De Grill dan Bistecca

May 23, 2017

Potluck JDT Blogger Yang Pertama

Assalamualaikum semua,

Tanggal 20 Mei 2017 haritu kami di komuniti JDT Blogger telah sepakat untuk mengadakan Potluck kami yang pertama. Bagi lebih mengeratkan lagi talian silaturahim antara kami. Sebelum ni pun dah erat. Tapi kali ni nak lebih mesralah pula.

Daripada 19 orang ahli yang terkumpul, hanya 9 orang yang dapat menghadirkan diri. Walaupun sikit tapi kami tetap meriah hokey. Masing-masing ada hal. Jadi tak boleh nak paksa. kalau terpaksa datang nanti dah jadi cerita lain pula.

Pengisian haritu lebih kepada santai-santai je. Tukar-tukar hadiah dan makan. Simple yet meaningfull. Okeh, dah ready ke nak tengok himpunan gambar yang kitorang ambil haritu? Hehe, jangan jemu ye,.

twelve person in blue colour
Dari kiri bawah: Nona, MiaLiana, Suzlin, Uyul Rosli
Atas kiri: Juju, Mar Mansor, Siti Rohaida, Hernee Nazir, Mama Maszul
Tukar-tukar hadiah. Bajet RM30.00 ke atas :)
Senarai hadiah:
  1. Photoframe by blogger uyulrosli.com
  2. Powerbank by blogger mialiana.com
  3. Lunch and dinner tray by blogger herneenazir.com
  4. Propolis by blogger suzlinazreena.blogspot.com
  5. Lunch box by blogger maszul.blogspot.com
  6. Set mandian spa aloevera by blogger kasihjuju.com
  7. Large compartment ware by blogger kisahsidiary.com
  8. Tea maker by blogger jnjikita.blogspot.com
  9. Hadiah misteri by blogger nonasani.blogspot.my
pavlova, keropok ikan, nona manis, karipap, kek buah
Pavlova, Keropok ikan, nona manis, Karipap dan kek buah
Ketam lemak, ketam sambal, asam pedas ikan mayong, ayam goreng, sayur kobis goreng
Menu of the day : Ketam lemak, ketam sambal, asam pedas ikan mayong, ayam goreng, sayur kobis goreng
Fruit cocktail, sandwich telur dan sardin, karipap, sambal tempoyak, buah-buahan
Amacam? Tergoda tak tengok lauk dengan manisan yang kami hidangkan ni? Haha, sambil menaip pun KJ rasa lapar semula tau. Sedapnya asam pedas, lemak ketam, sambal tempoyak tu ha. Mendidih perut wey.

Tapi sekejap je perut mendidih sebabnya lepas tu dapat makan yang manis-manis dan sejuk-sejuk. Cuaca haritu pun nyaman je. Sambil menikmati makanan yang super duper sedap bawah pondok. Rasa nak baring-baring je lepas makan. Kikiki..


Seronok bila dah berada dalam komuniti JDT Blogger ni. Macam-macam perangai semua keluar. Walaupun perkenalan kami singkat, tapi ukhwah yang terjalin membuatkan kami rapat dan saling menjaga antara satu sama lain.

Tengok sajalah telatah kami bila dah berjumpa. Menyembang tak ingat dunia. Gelak ketawa memang memenuhi ruang pondok kami hari tu. Seronok sangat.

Itulah salah satu misi dan visi potluck kali ini. Bertentang mata sambil mengenali hati budi masing-masing. Bila dah kenal rapat macam ni barulah boleh proceed untuk event yang seterusnya kan.

Antara gambar-gambar semasa sesi pertukaran hadiah. masing-masing teruja dengan hadiah yang kitorang dapat. KJ pun seronok sangat dapat 2 set lunch box daripada Kak Hernee. Berkobar-kobar rasanya nak bawak bekal pergi kerja. Hehe.. Terima kasih Kak Hernee.

Memperkenalkan kak Eda, pemilik blog kisahsidiary.com. Kakak ni dah kena label kakak garang sebab dia memang garang. Haha.. Jangan marah ye kak Eda. Saya bergurau je. Setiap teguran dari kakak-kakak JDT Blogger KJ terima dengan hati yang terbuka. Mereka menegur sebab sayangkan kita. Kalau tak tegur tu maknanya diorang tak sayang. Muah ciked.


Sebelum balik, kami bergambar lagi. Entah bila dapat gathering macam ni lagi. Dengarnya nak buat kembara raya. Harap-harap menjadi kenyataanlah ye. InsyaAllah.

Terima kasih pada semua yang sama-sama menjayakan potluck ni. KJ minta maaf ye kalau ada kekurangan dari pihak KJ. Harap korang pun tak serik kenal dengan KJ.

Wassalam.

February 8, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 29

Day 29 - Menu sarapan

Hai korang,

Ha nampak tak menu sarapan saya harini. Biasa-biasa je. Nama pun nasi goreng biasa. Hehe.. Nasi ni mother in law saya yang masakkan tau. Hah, nampak tak mertua saya sayang saya.. Kikikiki...

Memang selalunya mertua saya yang buat sarapan. Eh, bukan sarapan je. Makan tengahari sekali. Wakakaka.. Dah saya kerja. memang lah mertua yang masak. Saya masak kalau suami request nak makan something je.

Opsss, jangan kata saya tak masak yek. Mertua saya dah masak. Kalau saya masak karang bertambah-tambah pula lauk dekat rumah tu. Orang dekat rumah tu pun bukannya pemakan sangat. Patutlah adik ipar semua kurus kering. Haha... Ampunnn.. Termengata pula dekat sini.

Okeh, sambung entri ke 30 pulak ye.

February 5, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 21

Day 21 - Makanan kegemaran selain makanan melayu

Assalamualaikum korang, best tajuk harini. hehe, apa yang tak best kalau bercerita bab makanan kan. baru cerita dah mengidam nak makan macam-macam. tu belum tengok gambar lagi tu. hah, meh tengok apa yang saya suka.

1. Spageti.
Image result for spaghetti
Kononnye western sangat kan. dulu saya memang tak pandai betul makan spageti bollognese ni. sebab saya tau kuah yang merah tu tomato. saya pulak bukan suka tomato. tapi bila member suruh cuba, saya pun makanlah sikit. masa tu tekak still lagi tak boleh terima. tapi bila member saya bagi saya makan yang dia masakkan masa tu juga terus jadi favourite. haha..

Sebabnya, member tu masak dengan kasih sayang. tu yang saya pun sayang dengan masakan dia. hahaha, percayalah sangat. dia masak spageti tu pedas. lepas tu letak meatball banyak-banyak. ditabur pula dengan cheesse. perghhh.. terus belajar masak sendiri.

2. Kambing golek.
Image result for KAMBING GOELK
Eh, ni bukan makanan melayu kan. tapi tak kisahlah. nak cerita juga. dulu saya tak suka makan kambing sebab tiap kali masak kambing mesti kari, tak kari pun briyani. memang tengok jelah lauk tu. tak sentuh pun.

Lepas tu bila dah kerja dekat KL. masa hari raya, hotel yang area office ni ramai pula yang jemput open house, kami pun apalagi. makan free beb. orang kata rezeki jangan ditolak. belom masa rehat lagi dah terjah hotel tu. member ni awal-awal lagi dah aim kambing golek. saya pun follow je die beratur. haha.. bila dah makan tu. homaigaddd, kambing golek curah kuah blackpepper ni kemain heaven lagi rasa dia.

Haha, sedih betul. dah berapa tahun hidup baru kenal dengan kambing golek. kesian.

3. Ayam pedas korea.
Image result for ayam pedas korea
Hah, yang ni memang terpengaruh betul dengan cerita korea. tak pernah terfikir pun nak merasa sendiri makanan dekat kedai makan korea yang melambak-lambak dekat malaysia sekarang ni. yang ni pun atas hasutan member gak. diorang dah pernah ke korea. jadi dah pernah rasa ayam tu cemane.

Sedap korang ayam tu. dia di goreng dgn tepung, lepas tu die salut dengan sos ape tah. macam sticky and ada bijan. tapi sedap. mungkin campuran madu dan serbuk lada. hmmm... boleh buat sendiri ni.

Dah, sampai sini dulu. Nanti sambung lagi ea.
Wassalam


November 16, 2013

Entri Meletop Katanye.

Klik gambar untuk lebih jelas
Ni senarai top 3 entri blog SukaGelak yang dapat traffik tertinggi.
Tak banyak pun post yang dapat trafik yang macam ni. Kena usaha banyak lagi. 

Ape-ape pun terima kasih kat Zara Zya sebab jadi penyumbang utama trafik blog ni.
(Tumpang glamer jap)

Terima kasih sudi baca :)
Wassalam.

May 30, 2013

Eat Whatever You Want!


Terjumpa gambar ni kat facebook.
Lepas tu teringat pulak semalam ade kawan tegur SukaGelak makan banyak.
Nak tau SukaGelak jawab ape?
"Masa tengah sihat ni lah kita dapat makan sedap-sedap. Nanti dah sakit mesti tak dapat merasa semua yang sedap-sedap tu."

Ekceli kakak tu saja berseloroh dengan SukaGelak, jadi SukaGelak pun berselorah balik dengan die. Kengkawan kat luar sana, bukan tak boleh makan yang sedap-sedap. Tapi kebiasaannye makanan yang sesedap tu mengandungi kadar lemak yang tinggi.
Contohnya : French Fries, Burger, Ayam Goreng.
Terpulanglah pada kita nak makan ape pun. Tapi biarlah berpada-pada. 
Makan burger tu tak salah. Yang salahnya bila kite makan hari-hari.

Kesimpulannya, behave while you eat. Enjoy..
Wassalam.

Kasih Juju Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign