Kasih Juju: jdt

Showing posts with label jdt. Show all posts
Showing posts with label jdt. Show all posts

March 28, 2017

Program Kasih JDT Blogger Bersama Anak-Anak Yatim - Episod Persiapan

Assalamualaikum semua,

Kalau korang ada follow instagram saya, mesti korang perasan saya ada publish pasal Program Kasih JDT Blogger bersama Anak-anak Yatim ni kan. Ape?? Tak amik port?? Okeh foine.. Sila follow instagram saya sekarang. Muehehe.. --> Instagram KasihJuju

Sebelum majlis ni berlangsung, macam-macam persiapan kami buat. Siapa yang tak nak majlis berjalan lancarkan. Alhamdulillah, kami berjaya mengatasi emosi yang macam-macam tu dengan jayanya.

Terima kasih dekat Blogger MiaLiana, Mar Mansor dan juga Yaya Cendana yang dah turun padang untuk melawat kawasan-kawasan yang bakal kami bersihkan dekat rumah anak yatim tu nanti. Ops, lupa pula nak bagitau. Kami pilih rumah anak yatim di Kluang. Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Islam Kluang (PKAYIK). Ada juga mencari di area JB. Tapi cuma yang dekat sini available.

pkayik kasihjuju.com

Dalam masa yang sama kami juga mencari para dermawan yang sudi untuk berkolaborasi dengan kami. Dan Alhamdulillah, sambutan daripada mereka juga sangat-sangat menggalakkan. Terharu sangat. Ramai yang bermurah hati nak sponsor macam-macam keperluan anak-anak ni.

pkayik kasihjuju.com

pkayik kasihjuju.com

Antara barang yang kami terima; beras, gula, tepung. biskut dan macam-macam lagilah. Petang sebelum hari kejadian tu, saya bersama-sama dengan kakak-kakak JDT Blogger ke Kluang Parade untuk membeli keperluan anak-anak yatim. Bonet kereta masing-masing dah padat. Tak mampu nak bawa dari JB.

Tengok jelah gambar dekat atas tu. Mau mendak kereta kalau bawak semua barang-barangt tu. Hehe.. Nasib baiklah dah bagi sama-sama. Berat sama dijinjing kan.

pkayik kasihjuju.com

Huh, sila abaikan muka saya selekeh itu yerk. Akak yang dua orang ni laju betul berjalan. Macam kena kejar hantu. Hehehe.. Takut kedai tutup agaknya. Saya pula jalan santai-santai je sebab bawak budak kecik. Jadi banyak tempat nak singgah. Lebih-lebih lagi kalau tempat tu ada ultraman. Alahai budak kecik nih.

Yang dekat bawah ni pula persiapan di dewan makan. Salah satu pengisian yang akan kami buat dengan anak-anak di sini nanti. Malam tu juga pihak penaja datang pasang belon. Tak nak tunggu hari kejadian. Sebab kami tak nak ganggu aktiviti utama nanti.

pkayik kasihjuju.com

pkayik kasihjuju.com

pkayik kasihjuju.com

Cantikkan dekorasi belon-belon tu. Suka sangat saya tengok. Gabungan warna dia pun cantik. Berharap sangat anak-anak ni suka dengan apa yang kami buat ni.

Kalau korang rasa nak buat surprise birthday party ke, anniversary ke boleh amik dengan sponsor kami ni. Cantik sangat deko-deko dia.

Tengok dekat sini --> surprise event equineconceptbp

Malam tu juga, blogger Hernee dan blogger Rohaida packing goodies. Goodies pun banyak yang kami dapat. Alhamdulillah. Rakyat Malaysia ni memang pemurah semuanya. Semoga bertambah-tambah rezeki korang lepas ni yek.
pkayik kasihjuju.com

Okeh, jumpa lagi dekat entri hari kejadian pula ye.
Wassalam.

March 19, 2017

Uyul Rosli 1st Giveaway

Salam. Untuk julung kalinya, Uyul menganjurkan Giveaway. Selalu join Givaway rakan rakan Blogger. Kali ini Uyul pulak anjurkan. Siapa boleh sertai? Sesiapa yang bergelar Blogger dan menetap di Malaysia boleh sertai Uyul Rosli 1st Giveaway ini.



 SYARAT PENYERTAAN: 
  1. Follow blog uyulrosli[dot]com | Add To Circle Google+ Uyul Rosli | Like Fanpage Uyul Rosli Official | Follow Instagram Uyul Rosli | Subscribe Youtube Uyul Rosli.
  2. Buat entri bertajuk "Uyul Rosli 1st Giveaway".
  3. Copy banner di atas dan backlink ke entry ini.
  4. Tinggalkan URL entri di entry Uyul Rosli 1st Giveaway.
  5. Giveaway akan MULA pada jam 1:00pm, 17 Mac 2017 (Jumaat)dan TAMAT pada jam 11:59pm, 24 Mac 2017 (Jumaat).

 SENARAI HADIAH: 
3 X 100PCS Name Card (T&C)
2 X RM10 Topup
2 X RM5 Topup

Pemenang akan dipilih melalui random.org dan akan diumumkan pada 28 Mac 2017 (Selasa).


February 10, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 31

Day 31 - Gambar Selfie @ Bersama Tersayang

Alhamdulillah, berjumpa juga di entri terakhir cabaran ni. lama betul rasanya nak habiskan cabaran ni. heheh.. tapi bagus juga. semangat nak menaip entri tu ada.

Jom tengok tajuk cabaran harini ; gambar swafoto bersama tersayang.
Kasihjuju.com
Ni lah buah hati pengarang jantung saya. hero-hero saya tau ni. sumber kekuatan berulang kerja kluang - kota tinggi. kalau tak sebab diorang ni saya pun tak taulah cemana rupanya keadaan hidup saya hari-hari.

Okkaylah korang. jumpa lagi di entri yang lain je. terima kasih sebab sudi follow entri cabaran 31 jari saya ni.
Wassalam.

February 8, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 30

Day 30 - Ucapan untuk Followers

Assalamualaikum korang.

Wah! Tak sangka betul dah buat entri sampai hari yang ke 30. So, bersempena denagn hari yang ke 30 ni saya nak ucapkan ribuan terima kasih dekat follower blog saya yang sudi membaca dan support blog saya selama ni. 
Image result for thank you
picture source : google image
Daripada blog saya sikit je follower sampai sekarang dah ada 1651 follower. Alhamdulillah. Satu jumlah yang sangat-sangat saya banggakan. Walaupun trafik blog saya ni agak sendu, tapi saya berjaya juga kumpulkan follower sebanyak ni. 

Sebabnya saya ni bukanlah rajin sangat up entri. Menaip pun ikut mood. Ditambah pula dengan kerja hakiki yang melambak-lambak ni. Up entri pun waktu rehat je. Tulah, dulu masa kerja senang tak nak usaha naikkan traffik blog. Bila kerja dah melambak ni ha baru terhegeh-hegeh nak naikkan traffik blog. Tapi walau apa pun saya sahut juga cabaran tu. Hehe, semangat kena ada. 

Okkaylah korang. Jumpa di entri terakhir ye. Ops..entri terakhir segmen ni je.
Wassalam

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 29

Day 29 - Menu sarapan

Hai korang,

Ha nampak tak menu sarapan saya harini. Biasa-biasa je. Nama pun nasi goreng biasa. Hehe.. Nasi ni mother in law saya yang masakkan tau. Hah, nampak tak mertua saya sayang saya.. Kikikiki...

Memang selalunya mertua saya yang buat sarapan. Eh, bukan sarapan je. Makan tengahari sekali. Wakakaka.. Dah saya kerja. memang lah mertua yang masak. Saya masak kalau suami request nak makan something je.

Opsss, jangan kata saya tak masak yek. Mertua saya dah masak. Kalau saya masak karang bertambah-tambah pula lauk dekat rumah tu. Orang dekat rumah tu pun bukannya pemakan sangat. Patutlah adik ipar semua kurus kering. Haha... Ampunnn.. Termengata pula dekat sini.

Okeh, sambung entri ke 30 pulak ye.

February 7, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 27

Day 27 - Gajet saya

Setakat hari ni, saya cuma ada 3 je gajet yang memang betul-betul saya punya. Hehe, jom tengok apa yang saya ada.

1/ Laptop Asus
Gambar ihsan dari google picture
Lama dah saya beli laptop ni. Kalau tak silap saya tahun kedua kerja dekat Kuala Lumpur. Tahun 2009. Hah, dah 8 tahun dah laptop ni dengan saya. Tak guna untuk buat kerja sangat pun. Condition sangat tip top. Cuma part bateri jelah. 

Eley, tipulah kalau kata bateri laptop korang masih okey setelah bertahun-tahun guna kan. Mesti ada masalah punyalah. Dulu selalu update blog guna laptop ni. Lepas tu share drama Korea dengan housemate, download game macam-macam. Hehe, nampak tak kegunaan dia yang tak beapa nak penting tu.

Sekarang ni kalau tak da dia ni, saya tak boleh nak buat kerja dekat rumah dan jugak kalau ada klinik akaun dekat luar office. Eh eh, jangan salah anggap. Saya tak bawa balik kerja pejabat dekat rumah pun. Cuma sesekali je. 

Untuk klinik akaun pula laptop pejabat ni memnag ade 1 je. Susah saya nak buat kerja dekat tempat orang sana tuh. Mesti nak ada juga. Sebab saya ni kalau buat akaun mesti dan wajib nak mengadap buat sendiri. tak nak duduk sebelah. Macam tak buat kerja je rasanya kalau duduk sebelah.

2/ Smartphone Samsung
samsung galaxy grand duos
Handphone ni sebebnarnya mintak dekat abah. Sebabnya dia sepah-sepah je dekat rumah. Macam tak da orang nak guna. Saya pun amiklah. Hehe, sebab handphone samsung yang kucik tu memang dah nazak sangat. Abah pun bagi pulak kita amik phone ni. So, memang tak tunggu lamalah.

Saya letak nombor maxis dekat phone ni. Phone untuk kerja hakiki dan jugak kerja-kerja blog. So sapa-sapa nak saya review produk korang, boleh whatsapp je saya okeh +6011 1213 0836. Hotline.

3/ Smartphone Sony
sony xperia t2 ultra white
Last but not least, my beloved sony xperia t2 ultra. Yang ni suami bagi. Hadiah mengandung katenye. Hehehe.. Letak nombor celcom dekat sini. Maklumlah, dalam banyak plan internet prepaid, celcom buat masa ni yang saya rasa sangat-sangat menarik perhatian.

Setia dengan celcom sejak dia bagi internet tanpa had seminggi rm7.00. Lama jugalah celcom bagi guna plan macam tu. Puas download Running Man. Haha.. 

Tapi sekarang nih mana nak dapat internet tanpa had cam dulu. Sumenya nak kena bayo. Saya guna plan xpax RM30/month 5gb. Siap dapat extra 3gb lagi, cuma tambah RM5 je. Maksudnya RM35 dapat 8gb sebulan. Kira okkay lah tu. Korang nak ke nombor celcom saya ni? Ish.. Tak payahlah. Personal use only. Hehehehe.

Terima kasih sudi singgah.
Wassalam.

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 26

Day 26 - Perangai manusia yang tak disukai

Bila bercerita pasal perangai nih, mestilah semua yang negatif tu kita tak suka. Contohnya macam suka menipu, pengotor, panjang tangan, pinjam barang tak pulang dan macam-macam lagilah. Cuba bagitau saya siapa yang suka dengan semua benda yang saya taip tadi tu? Saya nak unfriend siap-siap.

Dulu saya ada kenal sorang hamba Allah ni. Masa awal-awal kawan dengan dia tu tak nampak lagi perangai dia ni macam mana. Tapi lepas dah kenal MasyaAllah mulut dia. Me'laser' orang je keja dia. Ada jugak sesekali saya ter'laser; dekat dia. Hamboi, kemain sentap lagi dengan kita. Sejak dari peristiwa tu terus saya menjarakkan diri daripada terus rapat dengan dia.

Orang-orang macam ni lah yang kita patutkan jauhkan diri. Personaliti dia tu banyak yang negatif. Orang sana tak betul, orang sini tak betul. Eh, dia sorang jelah yang betul.
Image result for negative people at work
Dalam kehidupan kita seharian pun kita tak boleh nak serapkan nilai-nilai negatif ni dalam diri. Lebih-lebih lagi dalam pekerjaan. Setiap nilai hasil titik peluh kita bekerja tu haruslah berkat. Tanamkan dalam diri ikhlas dalam bekerja. InsyaAllah takkan timbul masalah-masalah remeh.

Bila korang jadikan kerja ni satu beban, nanti masalah yang kecil pun boleh buat korang mengganggu persekitaran kerja. Kalau yang kerja sengsorang tu tak pelah jugak. Ni bila dah mengganggu rakan sekerja kita pun naik menyampah.

Okeylah korang. Kang terbebel panjang pulak pasal orang-orang yang negatif nih. Saya ni memang cukup tak suka kalau bercerita pasal hal-hal yang negatif nih. Boleh stress dibuatnya.

Terima kasih sudi baca.
Wassalam.

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 25

Day 25 - Gambar 3 tahun yang lalu dan sekarang

Hai korang, dekat bawah ni gambar saya 3 tahun yang lepas. Masa ni di awal fasa mengandungkan si Firash. Tak tau pun masa ni dah mengandung. Bergasaklah join koir dekat Bukit Tinggi, Pahang tu ha. Tinggi hoi bukit yang naik ke rumah Jepun ni. Bila difikirkan balik nasib baiklah tak jadi pape dekat saya masa tu.

Image may contain: 1 person

Gambar yang tudung oren ni pulak gambar terkini saya. Giler banyak jerawat tumbuh. Hormon tak stabil ke ada sebab lain ek? Puas dah tukar pencuci muka. Masih belum ada yang serasi. Kena usaha lagi nih. Tak boleh biarkan jerawat terus menghodohkan muka ni. Bertindak sebelum melarat. Muhahaha..

Terima kasih sudi singgah dekat blog saya ni.
Wassalam

February 6, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 24

Day 24 - 3 warna kegemaran.

Senang je tajuk hari yang ke 24 ni. Semua dah ada dalam kepala. Tinggsl nak meluahkan je. hehe.. Jom tengok kaler apa yang saya minat beserta dengan maksud dia sekali. Cekidaut..

1/ Merah
Image result for sitinurhaliza baju merah
MERAH 
  • Mendesak, mudah diransang dan lincah.
  • Mempunyai cita-cita yang tinggi, dan apabila menginginkan sesuatu akan dilakukan dengan pantas.
  • Cuba melakukan sesuatu dalam keadaan yang terbaik.
  • Kurang peka pada perasaan orang lain apabila diri menjadi tumpuan.
  • Perlu belajar menjadi pendengar yang baik.
  • Sedikit memaksa dan mudah membuat keputusan apabila bertindak dalam keadaan terdesak atau mencemaskan.
  • Mempunyai kelebihan yang boleh disalurkan untuk memimpin, membangunkan atau mengembangkan sesuatu.
  • Berani dan peramah namun mudah marah sekiranya tidak dapat memenuhi kehendak.
  • Perlu belajar untuk sabar.

2/ Kuning
Image result for aishwarya rai yellow saree
KUNING
  • Penuh minat dan ceria
  • Aktif dalam apa jua aktiviti.
  • Mempunyai semangat yang tinggi dan mampu hadapi cabaran hidup.
  • Kuning cerah menggambarkan sikap yang spontan dan bijak berkomunikasi.
  • Sentiasa menginginkan dan berharap untuk mencapai kegembiraan.
  • Idea dan pemikiran tinggi.
  • Sentiasa baru dan moden dan mengalami perkembangan.
  • Sentiasa memerlukan ketenangan apabila konflik.

3/ Pink
Image result for sitinurhaliza baju pink
MERAH JAMBU
  • Bersikap penyayang, menyintai alam semula jadi.
  • Mudah bersimpati dan memahami.
  • Mudah menunjukkan kelemahan diri apabila gagal mengawal emosi.
  • Sentiasa memerlukan dorongan dan sokongan orang lain.
  • Sedikit keanak-anakan.
  • Sentiasa menyayangi dan menghargai diri sendiri. 

February 5, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 23

Day 23 - Senarai cerita seram favourite saya

Tanpa perlu membebel intro panjang-panjang, marilah sama-sama kita tengok senarai filem seram favourite saya.

1/ Pontianak Harum Sundal Malam
Image result for pontianak harum sundal malam
Hah, sape suka cerita ni sila angkat tangan. hehe, dulu kemain takut lagi nak tengok cerita ni. Takutnya tu sampai terbawa-bawa dalam mimpi. Suka tengok cerita ni pun sebab ada maya karin. Lagipun kan masa zaman cerita ni keluar, cerita seram ni semua mana nak glamer lagi. Lepas je keluar cerita hantu ni terus melambak-lambak cerita seram keluar panggung.

2/ Ghost Adventure
Image result for ghost adventures
Cerita ni layan mase bujang-bujang dulu. Masa duk menyewa dekat Vista Angkasa. Tak tau nak layan cerita apa sebab member serumah semua tengok cerita omputih. Nasib baiklah kita ni pandai bawa diri. Terjebak sampai minat nak tengok.

Kadang-kadang rasa macam diorang nu berlakon, tapi kadang-kadang macam nampak real pulak. Kalah cerita Seekers yang dekat NTV7 dulu tu. Maklumlah, mat saleh ni gajet dia kemain canggih lagi kan.

3/ Ghost Whisperer
Image result for ghost whisperer
Suka giler dekat cerita ni. Tak ingat ada berapa season masa tu. Tapi layan jugak. Cerita ni pun member serumah juga yang ajak tengok. hehe

Teringat dulu ada satu part tu suami dia mati, saya boleh menangis meleleh-leleh air mata. Hahah, kelakar betul kalau ingat balik. Tapi suami dia mati pun lepas tu dia banyak tolong isteri dia ni selesaikan kes hantu-hantu tu.

Okeylah, siap entri hari ke 23. Terima kasih sudi baca.
Wassalam.

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 22

Day 22 - Bila start berblog?

Assalamualaikum semua,

Okeh, korang boleh tau bila saya start berblog dengan klik dekat ruangan archive sebelah kiri ni ha. nampak tak? tahun 2011 lagi dah start berblog.

Sebelum tu, saya ni saja je suka-suka buat blog ni. tapi lama-lama jatuh cinta pula. tapi belum sampai tahap nak buat fulltime lagi lah. jauh lagi sasaran saya untuk buat fulltime. lagipun ada komitmen yang perlu saya tanggung. InsyaAllah kalau dah sampai masanya nanti teringin juga nak jadi macam Bro framestone dengan otai blog bro Hasrul Hasssan. jeles betul tengok diorang duduk rumah sambil berblog. huhu. boleh dijadikan visi dan misi nih. haha..
Okeh, day 22 ni simple je ye korang :)
Wassalam

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 21

Day 21 - Makanan kegemaran selain makanan melayu

Assalamualaikum korang, best tajuk harini. hehe, apa yang tak best kalau bercerita bab makanan kan. baru cerita dah mengidam nak makan macam-macam. tu belum tengok gambar lagi tu. hah, meh tengok apa yang saya suka.

1. Spageti.
Image result for spaghetti
Kononnye western sangat kan. dulu saya memang tak pandai betul makan spageti bollognese ni. sebab saya tau kuah yang merah tu tomato. saya pulak bukan suka tomato. tapi bila member suruh cuba, saya pun makanlah sikit. masa tu tekak still lagi tak boleh terima. tapi bila member saya bagi saya makan yang dia masakkan masa tu juga terus jadi favourite. haha..

Sebabnya, member tu masak dengan kasih sayang. tu yang saya pun sayang dengan masakan dia. hahaha, percayalah sangat. dia masak spageti tu pedas. lepas tu letak meatball banyak-banyak. ditabur pula dengan cheesse. perghhh.. terus belajar masak sendiri.

2. Kambing golek.
Image result for KAMBING GOELK
Eh, ni bukan makanan melayu kan. tapi tak kisahlah. nak cerita juga. dulu saya tak suka makan kambing sebab tiap kali masak kambing mesti kari, tak kari pun briyani. memang tengok jelah lauk tu. tak sentuh pun.

Lepas tu bila dah kerja dekat KL. masa hari raya, hotel yang area office ni ramai pula yang jemput open house, kami pun apalagi. makan free beb. orang kata rezeki jangan ditolak. belom masa rehat lagi dah terjah hotel tu. member ni awal-awal lagi dah aim kambing golek. saya pun follow je die beratur. haha.. bila dah makan tu. homaigaddd, kambing golek curah kuah blackpepper ni kemain heaven lagi rasa dia.

Haha, sedih betul. dah berapa tahun hidup baru kenal dengan kambing golek. kesian.

3. Ayam pedas korea.
Image result for ayam pedas korea
Hah, yang ni memang terpengaruh betul dengan cerita korea. tak pernah terfikir pun nak merasa sendiri makanan dekat kedai makan korea yang melambak-lambak dekat malaysia sekarang ni. yang ni pun atas hasutan member gak. diorang dah pernah ke korea. jadi dah pernah rasa ayam tu cemane.

Sedap korang ayam tu. dia di goreng dgn tepung, lepas tu die salut dengan sos ape tah. macam sticky and ada bijan. tapi sedap. mungkin campuran madu dan serbuk lada. hmmm... boleh buat sendiri ni.

Dah, sampai sini dulu. Nanti sambung lagi ea.
Wassalam


January 31, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 20

Day 20 : Tempat yang ingin dilawati

Hai korang, best tajuk harini. sebabnya ada banyak gambar saya nak kongsi dengan korang. jangan muak okey.

1st, saya nak ke sabah. eley, dekat je pun kan. masih dalam malaysia jugak. haha.. kenalah kenal negara sendiri dulu sebelum kite beralih ke negara orang.

Selalu dok terbaca post dekat Facebook pasal percutian ke sabah nun. siap bagi tentatif pukul berapa yang sesuai untuk naik flight. haishh.. agak-agaknya ujung tahun ni boleh sampai tak? teringain sangat nak merasa tempat sejuk dekat kundasang tu ha..
Image result for gunung kinabalu

Tempat kedua, ehem... nak pegi korea selatan boleh? haha.. yang ni memang berangan sungguhlah. entah tahun bila lah nak sampai ke negara yang banyak buat pembedahan plastik tu. ngeeeee.... haha... ampunnn. kejap lagi ramai pulak peminat kpop yang bash saya.
Image result for korea selatan
Alasan yang sangat klise bagi penggemar cerita Korea, nak pergi Korea sebab nak jumpa artis Running Man lah. Ape lagi. Haha.. Mimpi jelah nak jumpa diorang tuh. Huhu.

Tapi, selain daripada konon-konon dapat jumpa artis Korea tu, saya nak melawat tempat-tempat menarik dekat sana. Tengok dalam tv tu nampak best jekan kalau dapat pergi sana.

Okkaylah, tu je untuk harini. Sambung next entri pulak ye.
Wassalam.

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 19

Tajuk hari ke-19 : Gambar tulisan jawi.

Alamak, nak kene tunjuk ke gambar tulis jawi saya? seriously buruk giler. hehe.. dulu saya sekolah agama 2 tahun ke kot. masa tu dekat negeri sembilan

Dekat sana kan tak berapa nak tekankan sangat pasal sekolah agama ni. maksudnya terpulang pada parents masing-masing samada nak hantar anak sekolah agama atau tak. senang kata sekolah agama tu tak wajib.

Bukan macam di negeri Johor ni. setiap pelajar sekolah rendah wajib pergi sekolah agama. pengalaman saya interview bawah kerajaan negeri johor, benda pertama yang diorang akan tanya "Sekolah agama sampai darjah berapa? berapa pointer?" huihhh.. terasa diri ini tak layak pula bekerja dibawah kerajaan negeri johor.

Dan saya memang tak dapat pun jawatan tu. telan air liur jelah nak dapat kerja bawah kerajaan negeri. nasib baik juga masa tu dah memang berkhidmat dengan kerajaan persekutuan. takdelah terkilan sangat permohonan kena reject. hikhikhik

kufi bismillah blog kasihjuju
Aci tak guna kufi bismillah ni. Haha.. Ampun korang.... Tulisan jawi saya memang tak cantik langsung.

[nota kaki: eh, saya tak salahkan sesapa pun sebab tulisan jawi saya tak cantik. salah saya sendiri sebab takda effort nak tulis hari-hari]

Okeylah, jumpa dientri seterusnya.
Wassalam

January 24, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 17

Tajuk hari ke 17 : Kenangan Pahit.
Image result for day 17
Alamak! Dah lama rupanya tak buat entri cabaran ni rupanya. Huwarghhh... Marilah kita bersama-sama memerah otak menaip entri yerk.

Okeh, kenangan pahit.. Apa ek kenangan pahit saya? Hehehe, kenangan pahit sendiri pun tak ingat. Jom baca.

Tahun 2006 ke 2007, tak ingat. Abah kena admit ward sebab ada batu dalam hempedu. Sebelum kena tu memang dah perasan mata putih abah dah kuning. Masa tu dia pun buat macam biasa je sebab tak rasa sakit.

Tapi bila sakit dia datang. Hadoii, pergi hospital check in sendiri. Macam nak gugur rasa jantung. Dah sakit-sakit pun boleh drive sendiri. Bukan nak suruh anak dia hantarkan. Hmmmpphhh....

Alhamdulillah, pembedahan berjalan lancar. Perut dah belah. Batu dah keluar. InsyaAllah tak de batu yang tertinggal dalam hempedu abah. Semua dah keluar. Lega betul rasanya.

Okeylah korang, jumpa di entri hari ke 18.
Wassalam.

January 22, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 16

Tajuk hari ke - 16 : Senarai nama samaran

Senang giler tajuk ni. Kalau nak diikutkan saya tak banyak nama samaran. Maklumlah, nama saya cuma 5 huruf tu je ha. JULIA. Tapi rasanya korang dah boleh agak apa nama samaran saya. Kan kan kan..
Image result for the name julia in cool letters
picture source google.com
Jom tengok senarai nama samaran saya:

1/ Kak Long.
Sebab saya anak yang sulung dalam keluarga.

2/ Julia Roberts.
Sesapa yang nama dia JULIA mesti tak lepas dari gelaran ni kan. Wey glamer ape nama Julia Roberts ni. Pelakon Hollywood tuh wey.

3/ Juju.
Nama ni kawan sekerja masa dekat Jusco Permas Jaya yang bagi. Diana nama dia. Tapi orang panggil dia Nana. Bila dah berkawan rapat dengan Nana ni. Habis semua kengkawan dia tukar nama. Julia jadi Juju, Jora jadi Jojo, bos pulak jadik Boboss.. Hikhikhik

Tu cerita masa kat Johor. Bila pindah KL ingatkan nama tu dah berkubur dah. Tapi si bff saya boleh pulak panggil saya nama Juju tu. Bukannya ada nama Julia ke ape kat sana. Tapi saya tak kisah pun. Dah nama pun bff kan.

4/ Ju.
Common sangat dah yang ni.

5/ Liya.
Ade beberapa orang je yang panggil saya guna nama ni. Salah sorangnya ex bos. Hehe.. Pelik bila orang panggil Liya. 

6/ Ya.
Nama ni ex boyfriend bagi. Kihkihkih...

Dah dah. Cukuplah tu. Takkan gelaran yang ex-ex bagi semua nak publish. Ish... Membazir masa dan tenaga je menaip. Haha... 

Jumpa entri hari ke - 17 pula ye you ollsss.. Wassalam.

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 15

Tajuk hari ke - 15 : Wallpaper komputer dan juga handphone.

Assalamualaikum semua,

Firstly sorry bebanyak sebab tak sempat nak buat task ni 3 hari berturut-turut. Kesibukkan melanda. Walau macam mana sekali pun, saya akan gantikan entri-entri tu jugak ye. Hehehe.

Okeh, jom tengok gambar dekat pc saya nih...

Haaa... Mintak ampun sekali lagi sebab gambar raya tahun lepas ni muncul lagi. Dah lama nampaknya saya tak tukar wallpaper pc ni. Hahaha.. Selagi belum jemu.

Yang ni pulak wallpaper dekat smartphone. Haha.. Suka gambar ni sebab budak kecik ni berangan kengkonon nak jadi macam Ezad Lazim. Gambar dekat lagu terbaru dia tukan gambar Ezad Lazim tengah berpeluk tubuh. Yang si kecik ni pulak asyik play lagu tu sampai mama dia bosan.

Hehe.. Kelakar kalau ingat balik keletah dia tu. Okeylah korang, jumpa entri hari ke-16 pula.
Wassalam.


January 18, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 14

Our tittle for today is ---> My social media

Hamboi, kemain lagi speaking omputih pepagi ni hah. Dah, tak mo bebel panjang-panjang. Jom tengok apa media sosial yang saya ada.

1. Facebook
Ini facebook saya. Facebook personal saya. Kalau nak kawan dengan saya silalah add saya yek. Ni link fb saya www.facebook.com/juliajamaludin ataupun korang boleh je klik butang follow ni --> 


2. Facebook Page
Yang ni pulak facebook page. Tapi folower saya tak ramai. Minta tolong kawan-kawan like page saya ni ye :) ni link page facebook saya --> https://www.facebook.com/kasihjj/

3. Twitter
Twitter ni pulak sebenarnya tak aktif. Tapi disebabkan saya dah link dengan Facebook, so segala yang post dekat Facebook akan appear juga dekat Twitter. Nampak meriah jugalah kan Twitter saya ni.

4. Instagram
Dulu saya memang tak reti langsung guna Instagram ni. Saya pun bukannya jenis yang suka sangat amik gambo swafoto nih. Tapi memandangkan kerja-kerja dekat blog ni banyak yang nak Instagram, saya bukalah juga. Follow saya dekat Ig juga tau.

5. Blog
And last but not least, my beloved blog lah. Dah sayang sangat dekat blog ni. Ingat senang ke nak kumpul follower yang banyak macam tu. Susah tau. Kena kerja keras sikit. Eh, bukan keras sikit. Keras banyak. Hehe.. Mana yang belum follow blog saya ni silalah follow ye --> http://www.kasihjuju.com/

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 13

Tajuk hari ke-13: 10 perkara yang disukai dan tidak.

Holla. holla... Jenuh jugak ek nak mengabiskan cabaran 31 hari ni. Hahaha, eh, bukan mengeluh tau. Sekarang ni kerja tengah banyak. Tu yang rasa macam tak sempat nak menaip ha. Tapi saya kena menaip jugak. Dah nama pun cabaran kan.

Berbalik pada tajuk harini, kita mula dengan perkara yang saya suka dulu yek.

10 perkara yang saya suka.

  • Tidur - Heaven sungguh kalau dapat tidur lama-lama. Tapi tak boleh selalu. Nanti sakit kepala pula :)
  • Cheese - Kek cheese leleh, beger bakar cheese meleleh huihhhhh......Macam belon lah tak lama lagi.
  • Aidijuma - Dah masuk tahun ke 4 hokey :)
  • Bau masam Firash - Kalau masa dia bangun tidur tu lagi best bau die. hehehe...
  • Prosperity Burger - Nak dekat raya cina je baru ada burger ni dekat Mc Donalds.
  • Main bola tampar - Memang dari zaman sekolah rendah lagi suka dengan bola ni.
  • Travel - Cube bagitau saya siapa yang tak suka travel???
  • Dove dark chocolate - Kengkonon terpengaruh dengan Hanis Zalikha. Tapi dalam banyak-banyak perisa, yang coklat gelap ni jugak saya jatuh hati :)
  • Kopi - Lagi pekat, lagi suka.
  • Suka Gelak - Tak dapat dinafikan lagi.
Image result for coklat dove dark choc
10 perkara yang saya tak suka.
  • Kucing - Well, bukan tak suka kucing. Tapi saya sebenarnya alergik dengan bulu kucing. Pegang sekejap pun boleh bersin satu hari. Hazabbbb
  • Asam jeruk - Tak reti betul nak makan asam jeruk ni. Bau dia.. Perghhh.. Lagilah tak lalu. Masa mengandung pun tak makan jugak. Cemane yek rasa dia?
  • Lipat baju - Kalau bab basuh baju oke lagi nak layan. Tapi bab lipat baju tu ada masalah sikit.
  • Bau perfume strong sangat - Ada satu bau yang saya pening sangat kalau orang pakai. Saya tak tau apa nama perfume tu. Tapi dekat persekitaran saya ni ramai yang pakai. Boleh sakit kepala satu hari. Huh..
  • Mengata saya - Saya ni bukanlah nak kata ada 6th sense. Tapi bila ada orang mengata bukan-bukan pasal saya, mesti saya tau. Tak lama lepas tu mesti cerita tak best tu sampai dekat telinga saya ni ha. Pelik tak? Senang je nak tau ada orang mengata saya ke tak. Kalau tiba-tiba telinga saya berdesing tu memang ada lah yang mengata. (Sebelum pindah Johor ni memang berdesing kuat telinga saya ni. Rupanya........Hmmm, semoga korang diberkati Allah swt. Sila terasa :P)
  • Buat kerja tak habis - Lepas tu tinggalkan dekat saya. Eh, nak kene hempuk ke??
Alamak, macam tak cukup 10 jek. Tapi kira okey lah tu kan. Ada 6 je. Huhu, jenuh fikir apa lagi yang saya tak suka. Hehe.

Terima kasih sudi baca.
Wassalam

January 16, 2017

31 Day Challenge by JDT Blogger - Day 12

Day 12, tajuk harini - Pengalaman seram.

Okkay, to be honest saya ni tak banyak pengalaman seram pun. Kalau nak kate seram pun bukan saya yang nampak benda-benda yang tak sepatutnya tak nampak tu. Orang lain yang nampak. Senang kata hijab saya ni memang tertutup habis. Sipi-sipi pun tak.

Yang betul-betul seram pun ada satu je. Masa tu saya form 3. Nak PMR kan, jadi kebiasaannya memang akan stay up untuk study lah kan. Kalau korang nak tau. Rumah saya masa ni dekat berek polis Kuala Klawang, Jelebu Negeri Sembilan, blok yang tengah tingkat 1 rumah hujung sekali. Meja study pulak memang mengadap tingkap.

Malam tu saya studylah macam biasa. Tengah kusyuk-kusyuk mentelaah tu tetiba saya perasan ade bayang-bayang orang berjalan dekat luar. Tapi tak dengar bunyi selipar pun. Selalunya saya suka tunggu orang tu ketuk bagi salam. Walaupun dah nampak ada orang lalu, konon-konon macam tak nampak.

Tunggu punya tunggu, eh macam lama je orang ni. Kenapa tak ketuk pintu? Masa tu tak tunggu apa dah. Terus lompat atas katil pura-pura tidur sampai betul-betul tidur. Haha.. Kalau nak difirkan balik, rumah saya hujung sekali. Habis. Takkan dia nak langgar tembok batu tu pula. Hmm.. musykil betul.

Ha tu jelah kisah seram saya. Mesti korang rasa tak seram pun kan. Hehe...
Okkaylah, jumpa hari ke 13 pula ye :)
Wassalam.

babab.net

Lilypie Second Birthday tickers Blogged.my

Kasih Juju Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign