Kasih Juju: jdt

Showing posts with label jdt. Show all posts
Showing posts with label jdt. Show all posts

April 28, 2017

Celcom bagi data percuma untuk Facebook dan Whatsapp?

Seperti yang kita semua tahu, semenjak sebulan dua ni pengguna Celcom sering mengeluh sebab susah sangat dapat line untuk data Facebook dan juga Whatsapp.  Saya sendiri pengguna Celcom memang sangat-sangat kecewa dengan servis Celcom.

Bayangkanlah, selalunya kalau nak tengok video dekat Facebook tu dia punya loading sangat-sangat excellent. Walaupun video tu berdurasi satu jam ke atas. Laju je dia loading. Kalau tersekat pun sekejap je.

Bila masalah loading ni timbul, nak tengok video yang berdurasi satu minit pun rasa sakit jiwa. Baru tengok dua saat dia loading 30 saat. Eh, rasa macam nak tukar line telefon je. Tapi nasib baiklah line yang oren putih tu tak cemerlang dekat rumah ni. Kalau tak memang dah lama dah tukar.

Tapi saya tiadalah kepentingan sangat nak tengok Facebook hari-hari. Cuma geram jugalah bila Whatsapp tu lambat masuk.

Zaman sekarang ni kan semua pantas dan cepat dengan penggunaan aplikasi Whatsapp. Memang mudah sangat berurusan dengan pelanggan-pelanggan saya.

Dan tiba-tiba harini saya dapat mesej dari Celcom. Saya rasa pengguna Celcom yang lain pun dapat.
Eh, eh! Macam tiba-tiba je baik hati sangat si Celcom ni. Mungkin ini cara diorang untuk minta maaf kepada pelanggan setia dia.

Walau apa pun, saya nak ucapkan terima kasih banyak-banyak dekat Celcom sebab bagi data percuma ni. Selalulah reward pelanggan macam ni ye. Confirm pelanggan tak lari. Hehe..

Jangan lupa ye korang. Data percuma bermula besok sehingga 5 Mei 2017. Sila layari Facebook anda dengan berhemah.

Terima kasih sudi baca. Jumpa lagi di entri yang lain.
Wassalam.

April 26, 2017

Program Kasih JDT Blogger Bersama Anak-anak Yatim - Sesi Pengenalan

Assalamualaikum semua,

Kisah ini adalah sambungan daripada entri ini --> Episod Persiapan
Harini saya akan kongsikan denan korang semua apa aktiviti yang kami buat dengan anak-anak terpilih ni.
No automatic alt text available.
Awal pagi hari kejadian saya dah keluar rumah. Terus menuju ke hotel tempat Kak Hernee dan Kak Eda menginap. Nak ambil barang-barang yang perlu di bawa ke rumah anak-anak yatim ni. Sampai je dekat hotel tengok diorang dah gerak ke Rumah Anak Yatim. Hmm.. Laju berdesup betul. Semangat nak bergotong-royong katanya.

Perkara pertama kami pagi tu berkumpul di dewan mereka. Jumlah anak-anak dekat sini seramai 56 orang. Pada sesi ini, kami memperkenalkan blog masing-masing. Sambil tu ada juga penerangan daripada blogger MiaLiana mengenai kelebihan berblog.
Image may contain: 1 person
Our emcee of the day. blogger uyulrosli.com
Image may contain: 9 people, people sitting
Barisan JDT Blogger bersama anak-anak yatim
Image may contain: 1 person, smiling, text
Sesi Q & A
Image may contain: 1 person, standing and indoor
Sesi Q & A
Image may contain: 4 people, people sitting and indoor
Sedikit penerangan blog daripada blogger mialiana.com
Pendedahan ni sedikit sebanyak telah membuka mata anak-anak ini untuk berblog. Banyak sangat benefit untuk diorang ni. Dan kami juga ada buat sesi Q & A. Nak menghangatkan suasana sebelum gotong-royong. Kenalah kenal rapat dulu kan.

Majlis kami disempunakan dengan bacaan doa daripada suami blogger Wawa Ashihara. Ampun... Lupa nama suami Wawa. Hehe..
Image may contain: 1 person, indoor
Bacaan doa pembuka majlis.
Op op.. Sampai sini dulu. Sambung part seterusnya dekat entri lain ea.
Wassalam.

April 23, 2017

1st Photoshoot JDT Blogger - Horrormantic

Image may contain: text

Assalamualaikum korang,

Firstly nak minta ampun dan maaf sebab saya baru perasan yang saya tak buat lagi entri photoshoot haritu. Dah 3 bulan berlalu rupa-rupanya. Harap saya tak kena kecam dengan member JDT Blogger. Hehehe...

Tarikh yang dah dipilih ni memang kebetulan saya ada masa lapang di rumah. Terperasan post ni baru mula-mula request nak join JDT Blogger. Fuh, nasib baik saya jadi antara orang yang terawal jugalah join group ni.

Seronok sangat rasanya bila dapat berkenalan dengan blogger-blogger yang ada dekat area Johor ni. Selalu baca blog je kan. Bila dah jumpa ni baru tau perangai masing-masing. Semuanya gila-gila dan sporting. Best sangat.
Image may contain: one or more people
Yaya Cendana
Tema haritu dipilih oleh blogger Yaya Cendana. Berdasarkan pengalaman dia sendiri. Horrormantic tu singkatan daripada perkataan horror dan romantic. Pernah join teater dengan tema yang sama. Mesti seramkan teater yang Yaya join tu.

Rasanya ramai yang dah kenal dengan blogger Yaya Cendana ni kan. Kalau belum kenal lagi boleh terjah blog dia ye --> www.yayacendana.com
Image may contain: 1 person, text
Wawa Ashihara
Make up pula kami datangkan khas dari Kluang. Memperkenalkan blogger Wawa Ashihara. Kalau korang nak tau, dia adalah MUA yang cover area Kluang dan Batu Pahat. memang sangat-sangat cantik hasil make up dia. Ramai juga yang dah buat tempahan dengan dia. lebih-lebih lagi untuk hari persandingan. Ramai sangat yangberpuas hati.

Saya sendiri suka dengan make up dia. kalau korang nak tau, muka saya ni teruk. banyak bekas jerawat dan juga berminyak. Tapi, si Wawa ni boleh buat muka saya ni maintain lawa sampai petang tau. Ohsem sangat kan. Korang yang belum follow blog Wawa lagi boleh klik --> www.wawaashihara.com
Image may contain: 1 person, close-up
Uyul Rosli
Photographer pada hari tersebut ialah blogger Uyul Rosli. Didatangkan khas dari Batu Pahat. Dia ni sebenarnya kerja dekat kedai gambar. Tapi buat partime photographer. Banyak tempat dia boleh cover. Korang cuma perlu book awal sebabnya bila dia dah lock tarikh customer, korang dah tak boleh kacau dah tarikh tu. 

And the best part is gambar-gambar yang dia shoot cantik sangat. Korang boleh tengok teaser hasil-hasil shoot dia dekat Facebook dan juga Instagram. Search je Uyul Rosli. Confirm jumpa. Jangan lupa juga untuk terjah dan follow blog Uyul ye. Klik dekat --> www.uyulrosli.com 

Dekat bawah ni pula sebahagian daripada team JDT Blogger yang dapat hadir pada hari tersebut. Dalam entri sebelum ni pun saya dah kenalkan diorang ni. Tapi saya nak kenalkan lagi. 

Image may contain: 1 person, close-up and text
Mar Mansor
Image may contain: 1 person
Hernee Nazir
Image may contain: one or more people
Eh, macam familiar je. hehe, saya lah ni.
Inilah keluarga baru saya. Seronok sangat dapat berkenalan dengan diorang. Banyak sangat aura positif yang saya boleh ambil daripada diorang. Masing-masing ada kelebihan sendiri. 

Tapi yang paling saya respect dekat blogger Hernee Nazir dan juga Mar Mansor. Diorang tu partime blogger juga macam saya. Tapi sangat rajin update entri blog. Saya sendiri pun terkial-kial nak menaip setiap hari. Tapi diorang ni ada je cerita yang nak dikongsikan. Tabik spring toing toing. Hehe

Last but not least, jangan lupa singgah blog Hernee Nazir --> www.herneenazir.com dan juga blog Mar Mansor dekat link sini --> www.jnjikita.blogspot.com

Terima kasih sudi baca.
Wassalam.

April 7, 2017

JDT Blogger Uyul Rosli dan Mar Mansor

Assalamualaikum semua, sihat ke harini? Harap korang senua sihatlah hendaknya ye.

Harini saya nak membebel pasal kawan baru saya ni. Kawan baru geng JDT Blogger la. Harap korang semua bertabahlah membaca bebelan saya ni yek. Hehe

Image may contain: 2 people, people smiling, close-up
Tengok gambar dekat atas tu. Comel tak adik manis yang dekat sebelah saya tu? Mestilah comel. Giler tak comel. Saya yang berdiri dekat sebelah pun terus rasa betapa kerdilnya diri ini. Haha.

Kalau korang nak tau, inilah blogger uyulrosli.com. Korang dah terjah blog dia belum? Kalau belum silalah terjah sekarang. Bukan terjah je, follow dan tinggalkan jejak sekali tau. Nanti uyul datang terjah korang balik. Kalau tak percaya silalah buat.

Selain berblog, Uyul ni pun photographer tau. Kalau korang rasa tak tau mana nak cari photographer untuk majlis korang nanti, boleh hello-hello je dekat Uyul ni. Servis terbaik dia akan bagi.

Facebook www.facebook.com/uyulrosli
Facebook Page https://www.facebook.com/ByUyulRosli
Instagram www.instagram.com/uyulrosli

Image may contain: 2 people, close-up and outdoor
Yang atas ni juga dari team JDT Blogger, Mar nama dia. Pemilik blog jnjikita.blogspot.com. Saya dengan Mar ni sebaya. First time jumpa masa photoshoot haritu. Dekat Gunung Lambak. Peramah orangnya. Manis dan lembut je. Hiks..

Mar ni pula dia ada buat bisnes karipap frozen. Hari-hari dok publish karipap dia dekat Facebook. Tergugat iman saya. Nak oder dah lah jauh. Mampu tengok ajelah. Korang yang dekat dengan area Mar boleh kontek Mar ye kalau nak oder karipap.

Facebook https://www.facebook.com/mar.mansor.3
Facebook Page https://www.facebook.com/Janji-Kita-1440941382796528/
Instagram http://instagram.com/janji_kita

Korang jangan lupa terjah dan follow kawan-kawan baru saya ni ye. Sama-sama kita menambah kenalan di alam maya ini.

Terima kasih sudi baca.
Wassalam.

April 6, 2017

JDT Blogger - Yaya Cendana dan Wawa Ashihara

Assalamualaikum semua,

Harini jom kita berkenalan dengan 2 orang lagi kawan baru saya dekat team JDT Blogger.
Caution! Cuteness overload. Wakakaka

Saya baru pertama kali jumpa dengan mereka dekat event 1st Photoshoot JDT Blogger. In fact, saya belum pernah jumpa kawan-kawan blog yang lain kecuali si bellaidura.com. Hehe, tu pun sebab dia dulu ex housemate, ex roomate.

Image may contain: 2 people, close-up and outdoor
Presenting Cik Yaya Cendana. rasanya ramai yang dah kenal dengan Yaya ni kan. Since dia pun memang quite famous among bloggers. Kalau korang macam blur-blur dia ni yang mana satu boleh terjah blog dia dekat sini --> www.yayacendana.com

First time jumpa dia ni rasa macam Ya Allah, betapa giantnya aku. Sebabnya Yaya ni kecil comel je orangnya. Nampak dekat gambar macam tinggikan. Tapi bila jumpa, laaa... kecil comelnyelah si Yaya ni.

Ehem, tengah darah manis ni. Tunggu masa je untuk melangsungkan perkahwinan.

Facebook www.facebook.com/GwiyeounKeAi
Facebook Page www.facebook.com/yayacendanaofficial
Instagram www.instagram.com/yayacendanaofficial

Yang atas ni pula pemilik blog wawaashihara.com. Wawa ni make up artist tau chu olss. Dia boleh cover area Kluang dan Batu Pahat. Area selain tu nanti korang boleh cuba PM dia sendiri ye. Nak tau canti ke tak dia make up, tengok ajelah muka saya yang dah kena make up tu. Habis semua bekas-bekas jerawat dia tutup. Bak kate omputih, the magic of touch. Fullamak. Speaking pulak kita ye.


Okeh, korang jangan lupa follow blog dan juga media sosial diorang okeh.
Jumpa lagi di entri yang lain.
Wassalam

March 28, 2017

Program Kasih JDT Blogger Bersama Anak-Anak Yatim - Episod Persiapan

Assalamualaikum semua,

Kalau korang ada follow instagram saya, mesti korang perasan saya ada publish pasal Program Kasih JDT Blogger bersama Anak-anak Yatim ni kan. Ape?? Tak amik port?? Okeh foine.. Sila follow instagram saya sekarang. Muehehe.. --> Instagram KasihJuju

Sebelum majlis ni berlangsung, macam-macam persiapan kami buat. Siapa yang tak nak majlis berjalan lancarkan. Alhamdulillah, kami berjaya mengatasi emosi yang macam-macam tu dengan jayanya.

Terima kasih dekat Blogger MiaLiana, Mar Mansor dan juga Yaya Cendana yang dah turun padang untuk melawat kawasan-kawasan yang bakal kami bersihkan dekat rumah anak yatim tu nanti. Ops, lupa pula nak bagitau. Kami pilih rumah anak yatim di Kluang. Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Islam Kluang (PKAYIK). Ada juga mencari di area JB. Tapi cuma yang dekat sini available.

pkayik kasihjuju.com

Dalam masa yang sama kami juga mencari para dermawan yang sudi untuk berkolaborasi dengan kami. Dan Alhamdulillah, sambutan daripada mereka juga sangat-sangat menggalakkan. Terharu sangat. Ramai yang bermurah hati nak sponsor macam-macam keperluan anak-anak ni.

pkayik kasihjuju.com

pkayik kasihjuju.com

Antara barang yang kami terima; beras, gula, tepung. biskut dan macam-macam lagilah. Petang sebelum hari kejadian tu, saya bersama-sama dengan kakak-kakak JDT Blogger ke Kluang Parade untuk membeli keperluan anak-anak yatim. Bonet kereta masing-masing dah padat. Tak mampu nak bawa dari JB.

Tengok jelah gambar dekat atas tu. Mau mendak kereta kalau bawak semua barang-barangt tu. Hehe.. Nasib baiklah dah bagi sama-sama. Berat sama dijinjing kan.

pkayik kasihjuju.com

Huh, sila abaikan muka saya selekeh itu yerk. Akak yang dua orang ni laju betul berjalan. Macam kena kejar hantu. Hehehe.. Takut kedai tutup agaknya. Saya pula jalan santai-santai je sebab bawak budak kecik. Jadi banyak tempat nak singgah. Lebih-lebih lagi kalau tempat tu ada ultraman. Alahai budak kecik nih.

Yang dekat bawah ni pula persiapan di dewan makan. Salah satu pengisian yang akan kami buat dengan anak-anak di sini nanti. Malam tu juga pihak penaja datang pasang belon. Tak nak tunggu hari kejadian. Sebab kami tak nak ganggu aktiviti utama nanti.

pkayik kasihjuju.com

pkayik kasihjuju.com

pkayik kasihjuju.com

Cantikkan dekorasi belon-belon tu. Suka sangat saya tengok. Gabungan warna dia pun cantik. Berharap sangat anak-anak ni suka dengan apa yang kami buat ni.

Kalau korang rasa nak buat surprise birthday party ke, anniversary ke boleh amik dengan sponsor kami ni. Cantik sangat deko-deko dia.

Tengok dekat sini --> surprise event equineconceptbp

Malam tu juga, blogger Hernee dan blogger Rohaida packing goodies. Goodies pun banyak yang kami dapat. Alhamdulillah. Rakyat Malaysia ni memang pemurah semuanya. Semoga bertambah-tambah rezeki korang lepas ni yek.
pkayik kasihjuju.com

Okeh, jumpa lagi dekat entri hari kejadian pula ye.
Wassalam.

March 19, 2017

Uyul Rosli 1st Giveaway

Salam. Untuk julung kalinya, Uyul menganjurkan Giveaway. Selalu join Givaway rakan rakan Blogger. Kali ini Uyul pulak anjurkan. Siapa boleh sertai? Sesiapa yang bergelar Blogger dan menetap di Malaysia boleh sertai Uyul Rosli 1st Giveaway ini.



 SYARAT PENYERTAAN: 
  1. Follow blog uyulrosli[dot]com | Add To Circle Google+ Uyul Rosli | Like Fanpage Uyul Rosli Official | Follow Instagram Uyul Rosli | Subscribe Youtube Uyul Rosli.
  2. Buat entri bertajuk "Uyul Rosli 1st Giveaway".
  3. Copy banner di atas dan backlink ke entry ini.
  4. Tinggalkan URL entri di entry Uyul Rosli 1st Giveaway.
  5. Giveaway akan MULA pada jam 1:00pm, 17 Mac 2017 (Jumaat)dan TAMAT pada jam 11:59pm, 24 Mac 2017 (Jumaat).

 SENARAI HADIAH: 
3 X 100PCS Name Card (T&C)
2 X RM10 Topup
2 X RM5 Topup

Pemenang akan dipilih melalui random.org dan akan diumumkan pada 28 Mac 2017 (Selasa).


February 10, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 31

Day 31 - Gambar Selfie @ Bersama Tersayang

Alhamdulillah, berjumpa juga di entri terakhir cabaran ni. lama betul rasanya nak habiskan cabaran ni. heheh.. tapi bagus juga. semangat nak menaip entri tu ada.

Jom tengok tajuk cabaran harini ; gambar swafoto bersama tersayang.
Kasihjuju.com
Ni lah buah hati pengarang jantung saya. hero-hero saya tau ni. sumber kekuatan berulang kerja kluang - kota tinggi. kalau tak sebab diorang ni saya pun tak taulah cemana rupanya keadaan hidup saya hari-hari.

Okkaylah korang. jumpa lagi di entri yang lain je. terima kasih sebab sudi follow entri cabaran 31 jari saya ni.
Wassalam.

February 8, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 30

Day 30 - Ucapan untuk Followers

Assalamualaikum korang.

Wah! Tak sangka betul dah buat entri sampai hari yang ke 30. So, bersempena denagn hari yang ke 30 ni saya nak ucapkan ribuan terima kasih dekat follower blog saya yang sudi membaca dan support blog saya selama ni. 
Image result for thank you
picture source : google image
Daripada blog saya sikit je follower sampai sekarang dah ada 1651 follower. Alhamdulillah. Satu jumlah yang sangat-sangat saya banggakan. Walaupun trafik blog saya ni agak sendu, tapi saya berjaya juga kumpulkan follower sebanyak ni. 

Sebabnya saya ni bukanlah rajin sangat up entri. Menaip pun ikut mood. Ditambah pula dengan kerja hakiki yang melambak-lambak ni. Up entri pun waktu rehat je. Tulah, dulu masa kerja senang tak nak usaha naikkan traffik blog. Bila kerja dah melambak ni ha baru terhegeh-hegeh nak naikkan traffik blog. Tapi walau apa pun saya sahut juga cabaran tu. Hehe, semangat kena ada. 

Okkaylah korang. Jumpa di entri terakhir ye. Ops..entri terakhir segmen ni je.
Wassalam

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 29

Day 29 - Menu sarapan

Hai korang,

Ha nampak tak menu sarapan saya harini. Biasa-biasa je. Nama pun nasi goreng biasa. Hehe.. Nasi ni mother in law saya yang masakkan tau. Hah, nampak tak mertua saya sayang saya.. Kikikiki...

Memang selalunya mertua saya yang buat sarapan. Eh, bukan sarapan je. Makan tengahari sekali. Wakakaka.. Dah saya kerja. memang lah mertua yang masak. Saya masak kalau suami request nak makan something je.

Opsss, jangan kata saya tak masak yek. Mertua saya dah masak. Kalau saya masak karang bertambah-tambah pula lauk dekat rumah tu. Orang dekat rumah tu pun bukannya pemakan sangat. Patutlah adik ipar semua kurus kering. Haha... Ampunnn.. Termengata pula dekat sini.

Okeh, sambung entri ke 30 pulak ye.

February 7, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 27

Day 27 - Gajet saya

Setakat hari ni, saya cuma ada 3 je gajet yang memang betul-betul saya punya. Hehe, jom tengok apa yang saya ada.

1/ Laptop Asus
Gambar ihsan dari google picture
Lama dah saya beli laptop ni. Kalau tak silap saya tahun kedua kerja dekat Kuala Lumpur. Tahun 2009. Hah, dah 8 tahun dah laptop ni dengan saya. Tak guna untuk buat kerja sangat pun. Condition sangat tip top. Cuma part bateri jelah. 

Eley, tipulah kalau kata bateri laptop korang masih okey setelah bertahun-tahun guna kan. Mesti ada masalah punyalah. Dulu selalu update blog guna laptop ni. Lepas tu share drama Korea dengan housemate, download game macam-macam. Hehe, nampak tak kegunaan dia yang tak beapa nak penting tu.

Sekarang ni kalau tak da dia ni, saya tak boleh nak buat kerja dekat rumah dan jugak kalau ada klinik akaun dekat luar office. Eh eh, jangan salah anggap. Saya tak bawa balik kerja pejabat dekat rumah pun. Cuma sesekali je. 

Untuk klinik akaun pula laptop pejabat ni memnag ade 1 je. Susah saya nak buat kerja dekat tempat orang sana tuh. Mesti nak ada juga. Sebab saya ni kalau buat akaun mesti dan wajib nak mengadap buat sendiri. tak nak duduk sebelah. Macam tak buat kerja je rasanya kalau duduk sebelah.

2/ Smartphone Samsung
samsung galaxy grand duos
Handphone ni sebebnarnya mintak dekat abah. Sebabnya dia sepah-sepah je dekat rumah. Macam tak da orang nak guna. Saya pun amiklah. Hehe, sebab handphone samsung yang kucik tu memang dah nazak sangat. Abah pun bagi pulak kita amik phone ni. So, memang tak tunggu lamalah.

Saya letak nombor maxis dekat phone ni. Phone untuk kerja hakiki dan jugak kerja-kerja blog. So sapa-sapa nak saya review produk korang, boleh whatsapp je saya okeh +6011 1213 0836. Hotline.

3/ Smartphone Sony
sony xperia t2 ultra white
Last but not least, my beloved sony xperia t2 ultra. Yang ni suami bagi. Hadiah mengandung katenye. Hehehe.. Letak nombor celcom dekat sini. Maklumlah, dalam banyak plan internet prepaid, celcom buat masa ni yang saya rasa sangat-sangat menarik perhatian.

Setia dengan celcom sejak dia bagi internet tanpa had seminggi rm7.00. Lama jugalah celcom bagi guna plan macam tu. Puas download Running Man. Haha.. 

Tapi sekarang nih mana nak dapat internet tanpa had cam dulu. Sumenya nak kena bayo. Saya guna plan xpax RM30/month 5gb. Siap dapat extra 3gb lagi, cuma tambah RM5 je. Maksudnya RM35 dapat 8gb sebulan. Kira okkay lah tu. Korang nak ke nombor celcom saya ni? Ish.. Tak payahlah. Personal use only. Hehehehe.

Terima kasih sudi singgah.
Wassalam.

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 26

Day 26 - Perangai manusia yang tak disukai

Bila bercerita pasal perangai nih, mestilah semua yang negatif tu kita tak suka. Contohnya macam suka menipu, pengotor, panjang tangan, pinjam barang tak pulang dan macam-macam lagilah. Cuba bagitau saya siapa yang suka dengan semua benda yang saya taip tadi tu? Saya nak unfriend siap-siap.

Dulu saya ada kenal sorang hamba Allah ni. Masa awal-awal kawan dengan dia tu tak nampak lagi perangai dia ni macam mana. Tapi lepas dah kenal MasyaAllah mulut dia. Me'laser' orang je keja dia. Ada jugak sesekali saya ter'laser; dekat dia. Hamboi, kemain sentap lagi dengan kita. Sejak dari peristiwa tu terus saya menjarakkan diri daripada terus rapat dengan dia.

Orang-orang macam ni lah yang kita patutkan jauhkan diri. Personaliti dia tu banyak yang negatif. Orang sana tak betul, orang sini tak betul. Eh, dia sorang jelah yang betul.
Image result for negative people at work
Dalam kehidupan kita seharian pun kita tak boleh nak serapkan nilai-nilai negatif ni dalam diri. Lebih-lebih lagi dalam pekerjaan. Setiap nilai hasil titik peluh kita bekerja tu haruslah berkat. Tanamkan dalam diri ikhlas dalam bekerja. InsyaAllah takkan timbul masalah-masalah remeh.

Bila korang jadikan kerja ni satu beban, nanti masalah yang kecil pun boleh buat korang mengganggu persekitaran kerja. Kalau yang kerja sengsorang tu tak pelah jugak. Ni bila dah mengganggu rakan sekerja kita pun naik menyampah.

Okeylah korang. Kang terbebel panjang pulak pasal orang-orang yang negatif nih. Saya ni memang cukup tak suka kalau bercerita pasal hal-hal yang negatif nih. Boleh stress dibuatnya.

Terima kasih sudi baca.
Wassalam.

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 25

Day 25 - Gambar 3 tahun yang lalu dan sekarang

Hai korang, dekat bawah ni gambar saya 3 tahun yang lepas. Masa ni di awal fasa mengandungkan si Firash. Tak tau pun masa ni dah mengandung. Bergasaklah join koir dekat Bukit Tinggi, Pahang tu ha. Tinggi hoi bukit yang naik ke rumah Jepun ni. Bila difikirkan balik nasib baiklah tak jadi pape dekat saya masa tu.

Image may contain: 1 person

Gambar yang tudung oren ni pulak gambar terkini saya. Giler banyak jerawat tumbuh. Hormon tak stabil ke ada sebab lain ek? Puas dah tukar pencuci muka. Masih belum ada yang serasi. Kena usaha lagi nih. Tak boleh biarkan jerawat terus menghodohkan muka ni. Bertindak sebelum melarat. Muhahaha..

Terima kasih sudi singgah dekat blog saya ni.
Wassalam

February 6, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 24

Day 24 - 3 warna kegemaran.

Senang je tajuk hari yang ke 24 ni. Semua dah ada dalam kepala. Tinggsl nak meluahkan je. hehe.. Jom tengok kaler apa yang saya minat beserta dengan maksud dia sekali. Cekidaut..

1/ Merah
Image result for sitinurhaliza baju merah
MERAH 
  • Mendesak, mudah diransang dan lincah.
  • Mempunyai cita-cita yang tinggi, dan apabila menginginkan sesuatu akan dilakukan dengan pantas.
  • Cuba melakukan sesuatu dalam keadaan yang terbaik.
  • Kurang peka pada perasaan orang lain apabila diri menjadi tumpuan.
  • Perlu belajar menjadi pendengar yang baik.
  • Sedikit memaksa dan mudah membuat keputusan apabila bertindak dalam keadaan terdesak atau mencemaskan.
  • Mempunyai kelebihan yang boleh disalurkan untuk memimpin, membangunkan atau mengembangkan sesuatu.
  • Berani dan peramah namun mudah marah sekiranya tidak dapat memenuhi kehendak.
  • Perlu belajar untuk sabar.

2/ Kuning
Image result for aishwarya rai yellow saree
KUNING
  • Penuh minat dan ceria
  • Aktif dalam apa jua aktiviti.
  • Mempunyai semangat yang tinggi dan mampu hadapi cabaran hidup.
  • Kuning cerah menggambarkan sikap yang spontan dan bijak berkomunikasi.
  • Sentiasa menginginkan dan berharap untuk mencapai kegembiraan.
  • Idea dan pemikiran tinggi.
  • Sentiasa baru dan moden dan mengalami perkembangan.
  • Sentiasa memerlukan ketenangan apabila konflik.

3/ Pink
Image result for sitinurhaliza baju pink
MERAH JAMBU
  • Bersikap penyayang, menyintai alam semula jadi.
  • Mudah bersimpati dan memahami.
  • Mudah menunjukkan kelemahan diri apabila gagal mengawal emosi.
  • Sentiasa memerlukan dorongan dan sokongan orang lain.
  • Sedikit keanak-anakan.
  • Sentiasa menyayangi dan menghargai diri sendiri. 

February 5, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 23

Day 23 - Senarai cerita seram favourite saya

Tanpa perlu membebel intro panjang-panjang, marilah sama-sama kita tengok senarai filem seram favourite saya.

1/ Pontianak Harum Sundal Malam
Image result for pontianak harum sundal malam
Hah, sape suka cerita ni sila angkat tangan. hehe, dulu kemain takut lagi nak tengok cerita ni. Takutnya tu sampai terbawa-bawa dalam mimpi. Suka tengok cerita ni pun sebab ada maya karin. Lagipun kan masa zaman cerita ni keluar, cerita seram ni semua mana nak glamer lagi. Lepas je keluar cerita hantu ni terus melambak-lambak cerita seram keluar panggung.

2/ Ghost Adventure
Image result for ghost adventures
Cerita ni layan mase bujang-bujang dulu. Masa duk menyewa dekat Vista Angkasa. Tak tau nak layan cerita apa sebab member serumah semua tengok cerita omputih. Nasib baiklah kita ni pandai bawa diri. Terjebak sampai minat nak tengok.

Kadang-kadang rasa macam diorang nu berlakon, tapi kadang-kadang macam nampak real pulak. Kalah cerita Seekers yang dekat NTV7 dulu tu. Maklumlah, mat saleh ni gajet dia kemain canggih lagi kan.

3/ Ghost Whisperer
Image result for ghost whisperer
Suka giler dekat cerita ni. Tak ingat ada berapa season masa tu. Tapi layan jugak. Cerita ni pun member serumah juga yang ajak tengok. hehe

Teringat dulu ada satu part tu suami dia mati, saya boleh menangis meleleh-leleh air mata. Hahah, kelakar betul kalau ingat balik. Tapi suami dia mati pun lepas tu dia banyak tolong isteri dia ni selesaikan kes hantu-hantu tu.

Okeylah, siap entri hari ke 23. Terima kasih sudi baca.
Wassalam.

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 22

Day 22 - Bila start berblog?

Assalamualaikum semua,

Okeh, korang boleh tau bila saya start berblog dengan klik dekat ruangan archive sebelah kiri ni ha. nampak tak? tahun 2011 lagi dah start berblog.

Sebelum tu, saya ni saja je suka-suka buat blog ni. tapi lama-lama jatuh cinta pula. tapi belum sampai tahap nak buat fulltime lagi lah. jauh lagi sasaran saya untuk buat fulltime. lagipun ada komitmen yang perlu saya tanggung. InsyaAllah kalau dah sampai masanya nanti teringin juga nak jadi macam Bro framestone dengan otai blog bro Hasrul Hasssan. jeles betul tengok diorang duduk rumah sambil berblog. huhu. boleh dijadikan visi dan misi nih. haha..
Okeh, day 22 ni simple je ye korang :)
Wassalam

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 21

Day 21 - Makanan kegemaran selain makanan melayu

Assalamualaikum korang, best tajuk harini. hehe, apa yang tak best kalau bercerita bab makanan kan. baru cerita dah mengidam nak makan macam-macam. tu belum tengok gambar lagi tu. hah, meh tengok apa yang saya suka.

1. Spageti.
Image result for spaghetti
Kononnye western sangat kan. dulu saya memang tak pandai betul makan spageti bollognese ni. sebab saya tau kuah yang merah tu tomato. saya pulak bukan suka tomato. tapi bila member suruh cuba, saya pun makanlah sikit. masa tu tekak still lagi tak boleh terima. tapi bila member saya bagi saya makan yang dia masakkan masa tu juga terus jadi favourite. haha..

Sebabnya, member tu masak dengan kasih sayang. tu yang saya pun sayang dengan masakan dia. hahaha, percayalah sangat. dia masak spageti tu pedas. lepas tu letak meatball banyak-banyak. ditabur pula dengan cheesse. perghhh.. terus belajar masak sendiri.

2. Kambing golek.
Image result for KAMBING GOELK
Eh, ni bukan makanan melayu kan. tapi tak kisahlah. nak cerita juga. dulu saya tak suka makan kambing sebab tiap kali masak kambing mesti kari, tak kari pun briyani. memang tengok jelah lauk tu. tak sentuh pun.

Lepas tu bila dah kerja dekat KL. masa hari raya, hotel yang area office ni ramai pula yang jemput open house, kami pun apalagi. makan free beb. orang kata rezeki jangan ditolak. belom masa rehat lagi dah terjah hotel tu. member ni awal-awal lagi dah aim kambing golek. saya pun follow je die beratur. haha.. bila dah makan tu. homaigaddd, kambing golek curah kuah blackpepper ni kemain heaven lagi rasa dia.

Haha, sedih betul. dah berapa tahun hidup baru kenal dengan kambing golek. kesian.

3. Ayam pedas korea.
Image result for ayam pedas korea
Hah, yang ni memang terpengaruh betul dengan cerita korea. tak pernah terfikir pun nak merasa sendiri makanan dekat kedai makan korea yang melambak-lambak dekat malaysia sekarang ni. yang ni pun atas hasutan member gak. diorang dah pernah ke korea. jadi dah pernah rasa ayam tu cemane.

Sedap korang ayam tu. dia di goreng dgn tepung, lepas tu die salut dengan sos ape tah. macam sticky and ada bijan. tapi sedap. mungkin campuran madu dan serbuk lada. hmmm... boleh buat sendiri ni.

Dah, sampai sini dulu. Nanti sambung lagi ea.
Wassalam


January 31, 2017

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 20

Day 20 : Tempat yang ingin dilawati

Hai korang, best tajuk harini. sebabnya ada banyak gambar saya nak kongsi dengan korang. jangan muak okey.

1st, saya nak ke sabah. eley, dekat je pun kan. masih dalam malaysia jugak. haha.. kenalah kenal negara sendiri dulu sebelum kite beralih ke negara orang.

Selalu dok terbaca post dekat Facebook pasal percutian ke sabah nun. siap bagi tentatif pukul berapa yang sesuai untuk naik flight. haishh.. agak-agaknya ujung tahun ni boleh sampai tak? teringain sangat nak merasa tempat sejuk dekat kundasang tu ha..
Image result for gunung kinabalu

Tempat kedua, ehem... nak pegi korea selatan boleh? haha.. yang ni memang berangan sungguhlah. entah tahun bila lah nak sampai ke negara yang banyak buat pembedahan plastik tu. ngeeeee.... haha... ampunnn. kejap lagi ramai pulak peminat kpop yang bash saya.
Image result for korea selatan
Alasan yang sangat klise bagi penggemar cerita Korea, nak pergi Korea sebab nak jumpa artis Running Man lah. Ape lagi. Haha.. Mimpi jelah nak jumpa diorang tuh. Huhu.

Tapi, selain daripada konon-konon dapat jumpa artis Korea tu, saya nak melawat tempat-tempat menarik dekat sana. Tengok dalam tv tu nampak best jekan kalau dapat pergi sana.

Okkaylah, tu je untuk harini. Sambung next entri pulak ye.
Wassalam.

Kasih Juju Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign