Kasih Juju: lazada

Showing posts with label lazada. Show all posts
Showing posts with label lazada. Show all posts

March 31, 2017

iPrice Blogger Competition: Laman web membeli-belah pilihan saya

Assalamualaikum semua dan salam Jumaat.

Harini saya terpanggil untuk mencuba segmen daripada https://iprice.my/ ni. Anyway memang dah lama dapat email invitation, tapi disebabkan kesibukkan yang melampau, saya ignore je email dari diorang.

Tapi harini dapat email lagi. Email reminder harini last day submit entri. Aduh, dah last day rupanya. Sementara idea tengah mencurah-curah ni saya pun dengan jayanya join juga kontes ni. Hehe.. Wish me luck okeh.
Pengalaman membeli-belah atas talian
Berbalik pada persoalan yang diajukan. Dalam dunia sekarang ni. Kita tak lepas dengan smartphone dari tangan. Semua info boleh dapat dengan hanya satu klik sahaja.

Macam tu jugalah dengan perkhidmatan membeli-belah secara atas talian sekarang ni. Pelbagai varian barang yang kita boleh beli. Siap boleh conpare lagi antara 1 website dengan 1 website yang lain. Dan dah tentulah yang murah akan jadi pilihan kita.

Saya sendiri suka buka 2, 3 website shopping online untuk membandingkan harga yang ditawarkan. Memang diakui sukar untuk saya membuat pilihan. Hal ini dipengaruhi oleh kaedah penghantaran dan juga harga.

Masalah yang dihadapi
Berdasarkan daripada pengalaman saya sendiri. Ada 1 website yang memang menawarkan harga termurah. Tapi yang mengecewakan apabila saya ingin membeli produk yang lain, saya perlu membayar postage untuk setiap satu barang.

Contohnya saya dah pilih botol susu dan juga mainan kanak-kanak. Tapi bila tiba di bahagian checkout, saya perlu membayar postage untuk kedua-dua barang tersebut.

Jika botol susu tu postage nya rm8.00, mainan tu juga saya perlu membayar rm8.00. Maksudnya saya beli daripada 2 kedai yang berlainan. Bila saya tengok harga yang perlu dibayar agak mahal, saya terus batalkan pembayaran.

Hal ini sangat mengecewakan. Kesimpulannya saya mampu tengok sahajalah.

Cara penyelesaian
Jika kita bandingkan dengan website Lazada.com, mereka juga menawarkan pelbagai varian produk daripada pelbagai kedai. Tapi saya cuma perlu membayar postage sekali sahaja. Walaupun produk tu dari luar negara, saya tetap bayar sama macam harga di Malaysia.

Dan saya sarankan supaya website yang lain tu mengambil contoh seperti yang dibuat oleh Lazada. Sebagai buktinya, dah macam-macam barang yang saya beli daripada Lazada dan kualitinya sangat terjamin.

Selain daripada Lazada, Zalora juga menjadi pilihan saya. Khas untuk saya beli baju dan kasut untuk saya, suami dan anak saya. Satu yang saya suka dengan Zalora adalah sistem pemulangan barang jika saiz tak betul ataupun item damage, kita boleh return barang tu dalam masa sebulan dan kos pos ditanggung oleh Zalora.

Saya sendiri dah cuba membuat pemulangan barang. Dan sebaik sahaja pihak mereka terima barang tersebut mereka akan menghantar email untuk bertanyakan samada saya ingin tukar saiz ataupun wang saya dimasukkan dalam store credit.

Store credit tu maksudnya nilai barang yang kita tak jadi beli tu dia akan simpan dalam akaun kita. Bukan akaun bank tau. Dan bila kita nak membeli-belah lagi dengan mereka, nilai barang tu akan ditolak daripada nilai yang kiya tak jadi beli tu.

Contohnya ; nilai baju tak jadi beli rm20.00, nilai baju baru yang nak dibeli rm25.00. Bila di bahagian checkout kita cuma perlu membayar rm5.00 sahaja. Hah, menarikkan. Hehe.

Dizaman sekarang ni pengguna terlalu bijak memilih. Jadi website yang tak mesra pengguna ni mungkin terpaksa menutup perniagaan atas talian mereka. Sebelum perkara tersebut berlaku, mereka harus melakukan perubahan. Supaya mereka boleh terus berada di alam perniagaan atas talian ini.

Okeh, itulah sahaja untuk hari ini. Doakan saya menang dalam kontes ni ye. InshaAllah amin...
Wassalam.

March 28, 2017

Lazada Malaysia Big Baby Fair

Assalamualaikum korang,

Wah, nampaknya Lazada ada buat kontes lagi untuk blogger. Walaupun saya tak menang untuk kontes yang sebelum ni, tapi tak bermakna saya dah merajuk dengan Lazada. Hehehe.. Anggaplah rezeki tu berpihak pada orang lain.


Kali ni Lazada buat sale untuk Baby Fair pula. Ha kalau korang yang dah ada anak tu mesti selalu je kan tengok barang-barang yang boleh beli bagi dekat anak. kalau beli untuk diri sendiri pun mestu ingat dekat anak-anak. Kalau korang semua ada sindrom yang macam tu, waktu yang macam ni lah paling sesuai untuk korang cari sesuatu untuk anak-anak. Mungkin baju, mungkin mainan, botol susu ke. Hmm...

Jenama lampin pakai buang kesukaan anda
Bercakap mengenai lampin pakai buang ni, saya sangat mementingkan kualiti. Sebelum setia dengan sesuatu brand, saya suka cuba dulu. Ada yang murah tapi nipis. Ada juga yang terlalu tebal. Yang mahal, murah. Semua saya dah cuba dan akhirnya saya pilih lampin pakai buang jenama Petpet.


Sebabnya lampin dia ni tak terlalu tebal. Nipis sangat pun tidak. Dia termasuk dalam kategori sedang-sedang aja. Dan yang paling penting sekali, walaupun saya pakaikan lampin siang pada waktu malam, dia tak bocor. Maklumlah, kita ni kalau dah seharian bekerja kadang-kadang terlajak tidur sampai tak sedar nak tukar lampin si anak.

Petpet ni sangat lembut dekat kulit anak kita. Walaupun pakai lama, Alhamdulillah tak keluar ruam. mungkinkah kulit anak saya yang tebal atau ada sesuatu dekat lampin pakai buang tu? Hehe, kalau nak tau korang pun kenalah cuba.

Pilihan susu formula untuk anak
Kalau bab susu ni pula seingat saya, ada 3 jenama yang saya dah bagi pada si Firash. Yang pertama, Enfalac. Yang kedua, S26 dan yang ketiga pula Dutch Lady.

Kalau korang nak tau, Firash ni masa lahir dulu berat dia 2.65kg je. Kecik je orangnya. Susu Enfalac tu memang nurse yang suggest. Dia kata bagus untuk tambah berat baby. Tapi bila saya bagi dekat Firash tak naik pula berat badan dia. Makin turun. Risau betul masa tu.

Lepas tu mak mertua suggest S26. Alhamdulillah, 6 bulan juga bagi dia susu S26 ni. Badan dia makin bambam. Siapa yang tak suka kalau badan baby dia macam kartun tayar Michelline tu kan. Berketul-ketul. Tapi saya tak teruskan susu S26 ni. Risau pula kalau obesiti.

Dan akhirnya saya bertukar pada susu Dutch Lady. Sampailah sekarang ni. Firash pun tak nampak tanda-tanda jemu dengan susu ni. Alhamdulillah. Serasi betul dia dengan susu ni. Selera makan pun tak pernah kurang.



Kalau diberi pilihan, dan saya pun memang dah lama tengok barang ni. Dapat ke tak saya nak bagi dekat Firash ni yek? Hehe. Tapi manalah tau kan kalau ada rezeki saya menag kontes kali ni. Saya nak belikan Firash motor ni.


Hah, mengancam tak warna merah motor ni? Dalam banyak-banyak benda dekat Lazada tu, yang ni jugalah yang menarik perhatian. Firash suka dengan benda-benda yang bergerak ni. Lagi-lagi kalau dia dapat bawa sendiri.

Sebelum ni kalau pergi shopping mall memang selalunya dia akan minta naik motor ni. Kalau tak motor pun kereta. Dapatlah puaskan hati dia. 10 minit RM6.00. Kalau satu hari asyik mintak main mende ni je dah boleh beli 3,4 biji dah motor ni kan.

So, korang tunggu apa lagi. Jangan lupa temujanji kita dengan Lazada Baby Fair ni pada 29 Mac 2017 hingga 2 April 2017. Sekarang ni dekat website Lazada --> http://www.lazada.com.my/big-baby-fair/ sedang berlangsung satu kontes khas untuk korang like facebook diorang. Jangan lupa terjah website Lazada yek. Diskaun sehingga 85%. Ye betul. 85% weh. Marilah berjimat cermat.

March 20, 2017

Lazada Birthday Blogger Contest

lazada birthday blogger contest
The contest runs from 1st March until 23 March 2017 (11.59pm).  Klik banner di atas untuk menyertai.

Assalamualaikum semua, 
Wah, teruja betul saya sebab seminggu dua ni ramai betul blogger yang join kontes Lazada ni. Saya pun tak nak lepaskan peluang. Wajib join juga tau. Manalah tau kalau ada rezeki Allah dah tetapkan saya menang hadiah tempat pertama. Hehe.. Berangan dulu tak pe kan.

Kalau korang nak tau, saya memang tak pernah miss beli barang dekat Lazada ni setiap tahun. Tapi ini rahsia kita tau. Jangan bagitau dekat suami saya. Haha, macamlah dia tak baca blog saya ni. Hai abang..

Apa yang saya suka dekat Lazada Malaysia?
Kalau nak diikutkan banyak yang saya suka dekat sini. Tapi yang paling penting, payment dia sangat-sangat secure. Tak perlu risau kalau tetiba duit korang hilang ke apa sebabnya korang boleh pilih online banking ataupun cash on delivery.

Dulu masa duduk dekat KL memang selalu COD je. Tapi bila dah pindah Kota Tinggi ni servis COD tu hanya untuk barang yang terpilih je. Tapi tu bukan alasan tak membeli-belah dekat Lazada. Muehehe..

Selain tu, jimat sangat-sangat masa nak shopping. Segala macam barang ada dekat Lazada ni. Tinggal nak pilih dengan tak nak je. Dari sekecil-kecil barang sampai sebesar-sebesarnya. Semua ada. Kalau nak shopping barang keperluan rumah pun ada dekat sini. Tak payah nak fikir parking ke, anak berderet nak ikut pergi shopping ke, terlebih belanja ke apa. Senang sangat.

3 barang yang saya nak beli dekat Lazada.
Jom tengok apa barang yang saya dah ushar lama dah ni sebenarnya.

  1/ Air Fryer
air fryer
Sebenarnya memang dah lama mengidam nak ada air fryer ni. Sampai tahap meleleh air liur sebab tak dapat. Haha.. Okeh ini tipu. Sebenarnya menda ni dapat memudahkan kerja kita. Kalau menggoreng tu dah tak payah asyik nak tengok dekat dia je. Tinggal je. Boleh masak lauk lain pulak

  2/ 9 in 1 Make up Set
9 in 1 make up set
Ha kalau dah namanya perempuan, memang tak sah kalau tak tengok dekat section make up ni kan. Rugi kalau korang tak masuk dekat sini. Boleh cuci mata ambil berangan. Lepas tu terbeli. Hehe, dah biasa dah macam tu. 

Set make up ni antara salah satu barang yang bestseller tau. Maksudnya dah ramai yang dapatkan produk ni. Saya pun tak nak ketinggalan. Nak juga. Siapa yang tak suka cantik-cantik ni kan.

  3/ Pendrive On The Go
pendrive in the go
Yang ni part paling best. Macam jakun je tengok pendrive boleh terus connect dekat smartphone. Boleh download movie banyak-banyak lepas tu play dekat smartphone. Jimat space smartphone korang tau. Uishh.. Macam tak sabar je nak grab nih.

Macammana nak tingkatkan servis Lazada?
Okeh, so far saya memang tiada masalah pun berurusan dengan Lazada ni. Cepat, pantas dan efisyen. Itulah pandangan saya dengan Lazada ni. Kalau korang masih lagi ragu-ragu, korang boleh cuba dulu dengan pilih barang yang murah-murah. Kalau puas hati nanti baru boleh beli lagi dan lagi dan lagi. Haha, yang ni bahaya.

Birthday wish to Lazada Malaysia
Image result for animated happy birthday
To Lazada Malaysia,
Saya nak mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat menyambut ulang tahun yang ke 5. Semoga Lazada akan terus menjadi shopping platform yang paling hebat di masa akan datang. 

Dan saya juga berharap agar kita boleh bekerjasama di masa akan datang *wink*wink*
Klik sini --> LAZADA MY

March 2, 2016

Membeli-belah di getex.my

Assalamualaikum korang.

Harini saya nak kongsi satu website yang best untuk korang shopping di alam maya ni. Website ni bukan saja menjanjikan barang untuk korang, tapi korang boleh dapat balik duit korang. Ha... Siapa yang tak nakkan. Tapi tak semualah RM tu korang dapat balik. Siapa yang nak rugi meniaga. Tapi atleast dapat cover balik duit pos.

Cara dia senang je. Korang daftar dulu dekat website die --> getex.my
How to Get Cashback

Lepas tu korang pilihlah kat mana korang nak membeli-belah. Ada banyak website dekat dalam tu. Antara yang glamer : LAZADA, ZALORA, SEPHORA, GROUPON, AIR ASIA, AGODA. Ha, memang macam-macamlah ada.

Cuma syaratnya dekat sini, korang kena buka website-website tu semua melalui website getex.my. Lepas dah confirm bayaran semua, korang akan dapat cashback dalam tempoh 48 jam.
Just click shop now, tunggu 5 saat dan korang akan dibawa masuk ke website yang korang nak shopping tu. Pastikan korang tak terkeluar dari website tu yek.

Cara nak tebus cashback pulak, lepas korang dah shopping dan siap semua pembayaran, korang masuk balik dekat website getex.my, akan keluar pop up macam dalam gambar dekat bawah ni.
Korang kena isi semua maklumat yang berkaitan dengan pembelian yang korang dah buat tu. Kalau korang tak masukkan dekat sini pun korang boleh hantar tiket dekat ruangan enquiry. Nanti diorang akan reply semula jawapan korang. 

Macam contoh yang saya buat dekat bawah ni.
Sebenarnya korang tak payah isi pun takpe sebab diorang akan dapat detect pembelian korang. Tapi disebabkan baru pertama kali guna, serba-serbi tak tau lah kan. Takut juga kalau website ni tipu ke ape ke. Hehe.. Normallah tu. Memang sifat manusia sentiasa ingin tahu kan.

Tengok pula apa kata mereka yang dah mencuba membeli-belah di getex.my ni.



Tak de keraguan lagi okkay. Korang akan selamat membeli-belah di sini. Jangan tunggu lagi. Saya dah cuba dah. Untuk peringkat awal ni memang tak berani nak beli yang mahal-mahal. Cuba yang murah-murah dulu. Ni pun baru kumpul RM0.18. Haha, kire okkaylah tu kan. Sikit-sikit lama-lama menimbun juga. Eh, sesuka hati je tukar pepatah. Ah tak kisahlah. Yang penting korang semua paham.

Terima kasih sudi baca.
Wassalam.

babab.net

Lilypie Second Birthday tickers Blogged.my

Kasih Juju Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign