Kasih Juju: review
Showing posts with label review. Show all posts
Showing posts with label review. Show all posts

July 11, 2018

Tempat makan Best di Taman Universiti, Skudai Restoran Ateh Corner

12:29 PM 4
Tempat makan Best di Taman Universiti, Skudai Restoran Ateh Corner
Hai korang,

Kalini Juju nak berkongsi dengan korang, salah satu kedai makan yang boleh korang cuba kalau ke Taman Universiti, Skudai, Johor iaitu Restoran Ateh Corner. Sebelum ni restoran ni beroperasi di warung MPJBT iaitu di Jalan Kebangsaan 29, dan sekarang telah berpindah ke restoran yang lebih luas dan selesa.


Terdapat pelbagai menu yang disajikan di restoran ini. Ada sajian melayu dan barat. Goreng-goreng pun ada. So kalau korang tak tau nak makan apa, Juju nak suggest kan makanan yang paling istimewa dekat sini.



Mantou bun yang dimakan dengan ikan siakap masak stim nyonya style. Kalau korang tak nak makan ikan siakap pun boleh tukar ikan lain. Saiz ikan pun boleh pilih S, M, L atau XL. Eh, dah macam baju pulakkan. 

Kuah stim nyonya tu rasa dia masam-masam sikit. Jadi bila korang cicah dengan mantou bun tu rasa dia sangat perfect. Roti tu padat dan manis. Ditambah pula dengan isi ikan yang sangat fresh. Memang sedap sangat-sangat. 

Kalau korang rasa tak nak makan dengan roti pun tak pe. Korang boleh makan dengan nasi putih. Macam haritu kitorang order juga nasi putih separuh, untuk makan dengan lauk-lauk yang lain. Bila dah order lauk stim nyonya ni, owner restoran ni tak suggest korang order tom yum. Sebabnya nanti korang tak dapat nak merasa kesedapan stim nyonya ni nanti. Ataupun dalam bahasa mudahnya, rasa dia lari. 






Gambar-gambar dekat atas ni antara yang kami order pada malam tu. Udang, sotong, kerang dan kupang dia semua segar-segar. Kerang tu kalau tak nak masak sambal korang boleh mintak yang rebus. 

Juju suka sangat dengan ikan pari bakar sambal tu. Sambal dia sedap sangat. Cuma agak pedas. Pedas yang sedap. Kalau dulu masa di Kuala Lumpur, tak banyak restoran yang menyediakan ikan bakar sambal. Kalau ada pun mesti bakar cicah air asam. Jadi bila dah tau restoran Ateh Corner ni ada ikan bakar sambal yang sedap, Juju dah mark kedai ni. Lepas ni kalau teringin nak makan ikan bakar sambal, wajib datang kedai ni.



Selain itu, makanan barat yang dihidangkan dekat restoran ni tak kurang juga sedapnya. Lamb chop dia marvelous sangat. Tak terlalu garing, dan tak terlalu mentah. Just nice bak kata orang putih. Muehehe. 

Junior Chicken Chop ni memang hidangan untuk budak-budak. Dia akan asingkan kuah blackpepper dan saiz chicken chop pun kecil sedikit berbanding yang biasa. Untuk budak-budak je kan. Diorang bukannya makan banyak sangat. Penyudahnya mak ayah juga yang kena habiskan. 

Tapi nampaknya si Firash lebih sukakan lamb chop. Lepas suap sekali dia mintak lagi dan lagi dan lagi. Adakah ini bermakna dia lebih sukakan kambing daripada ayam? Hurmmmm. 


Bagi peminat laksa Johor, korang boleh cuba sendiri laksa Johor hidangan Restoran Ateh Corner ni. Memang padu rasa ikan dia tau. Kalau suka pedas boleh request sambal belacan lebih ye.




Kalau korang tak nak makan makanan yang berat-berat tu, ada juga disediakan hidangan yang ringan-ringan dekat sini. Eh ringan ke? Ha tengok tiga gambar dekat atas ni. Kira hidangan yang ringan-ringanlah ni.

Kalau korang nak jumpa kawan ke atau lepak-lepak nak tengok bola ke sambil-sambil tu boleh order sotong kangkung ke, rojak petis atau tauhu bakar. Sambil berbual sambil mengunyah. Sambil tengok bola wajib mengunyah jugakkan. So Juju suggest korang try tiga hidangan ni. Sedap hingga menjilat sudu garfu.


Terbaru di Restoran Ateh Corner sekarang ni beroperasi bermula jam 7.00 pagi hingga jam 2.00 pagi. Ada pelbagai menu sarapan disediakan. Macam gambar nasi lemak ayam dekat atas ni. Ayam yang dihidangkan adalah ayam chicken chop. Ha.. Ko ado?

Selain nasi lemak, soto dan lontong juga ada disediakan.









Air yang dihidangkan juga sedap-sedap belaka. Juju cadangkan korang cuba cendol durian dan ais jagung special. Memang sedap you ollsss. Hirup tak pandang kiri kanan. Tau tau habis. 


Apa yang menarik dekat restoran ni, sistem order dia menggunakan sistem online. Maksudnya setiap kali order terus sampai dekat dapur. Tak pakai sistem kertas dah. Canggih hoi kedai makan sekarang nih.

Yang paling best sekali, korang tak perlu tunggu lama untuk dapatkan makanan. Belum panas punggung makanan dah sampai. Laju hokeh. Thumbs up sikit dekat owner restoran ni iaitu Puan Linda yang sangat-sangat peramah. 

Alhamdulillah, kali ni Juju berkesempatan untuk menyertai food review dengan kawan-kawan dari JDT Blogger. Sebelum ni Juju dapat tengok je diorang ke sana ke sini buat food review. Kalini diberi kesempatan dan masa yang sesuai untuk join diorang. Sempat jugalah membawang barang sebiji dua. Muehehehe.



Ini adalah sebahagian geng JDT Blogger yang hadir.
Jom serbu Restoran Ateh Corner di:
Restoran Ateh Corner
Jalan Pendidikan 5, Taman Universiti, 81300 Skudai, Johor

Di buka dari jam 7am sehingga 2am
Di tutup pada hari Isnin. 

Atau boleh layari akaun facebook page : Restoran Ateh Corner 

*Kemudahan Surau juga di sediakan juga tandas yang bersih dan wangi . 










July 10, 2018

Dapatkan Kulit Kepala Yang Sihat Dengan Prodruff Behind Skin

9:02 AM 5
Dapatkan Kulit Kepala Yang Sihat Dengan Prodruff Behind Skin
Hai semua,

So siapa dekat sini ada masalah dengan kulit kepala? Banyak kelemumur ke, gatal-gatal kepala ke atau pun masalah rambut gugur? Baik mengaku cepat. Bohonglah kalau korang tak ada langsung masalah dengan rambut korang tu kan. Paling sikit pun mesti ada masalah rambut gugur.

Juju sekarang ni pun ada masalah gatal-gatal kulit kepala. Bukan sebab ada kutu tau. hari-hari Juju syampu rambut okeh! Tapi mungkin sebab tak sesuai dengan kulit kepala Juju kot. Sebab tu rasa tak selesa. Lagi pulak kita ni jenis yang bertudung. Kalau salah pilih syampu memang meranalah.

Tapi, sekarang Juju nak ajak korang sama-sama cuba produk baru iaitu Prodruff Behind Skin. Dalam set Prodruff ni, korang akan dapat spray treatment which is produk paling penting dalam topik kita harini. Set ini didatangkan bersama dengan syampu. Senang kata beli spray treatment dapat percuma syampu rambut.


Apa yang perlu korang lakukan sebelum bertukar ke Prodruff?
  • Berhenti gunakan syampu anda selama 7 hari kecuali kalau korang gunakan syampu Prodruff
  • Jangan gunakan gel rambut, krim rambut, pomade atau wax
  • Jangan spray di bahagian yang luka
  • Jangan cakar guna kuku, urut sahaja menggunakan hujung jari
  • Jangan sembur terus ke mata
  • Selepas 7 hari penggunaan spray treatment, baru korang boleh gunakan wax, gel, krim atau pomade.
Cara Penggunaan:
Cara guna dia, sebelum tidur spray je serum tu ke beberapa bahagian kepala seperti yang ada dalam kad di atas. Boleh spray lebih pada tempat yang biasanya terasa gatal. Massage gentle guna fingertips. Then boleh tidur dengan aman damai dan lena kerana effect sejuk dari serum mmg nyaman je kepala.


Makesure rambut betul-betul kering sbelum spray 

Spray dengan jarak tidak terlalu dekat dgn kulit kepala ya, ukuran lebih kurang sejengkal dr kulit kepala.

Selepas bangun tidur. Boleh shampoo rambut dengan mengunakan shampoo prodruff.
Bilas sebersih-bersihnya sehingga tiada rasa licin-licin shampoo.
Kemudian boleh keringkan rambut seperti biasa, digalakkan keringkan sekering2 nya sebelum pakai anak tudung, avoid any hair product for 7 days.

Apa kebaikkan guna Prodruff ni?
  • ✔ Rawat kelemumur seawal 3 hari 
  • ✔ Mengurangkan rambut gugur 
  • ✔ Menghilagkan rasa gatal kepala 
  • ✔ Rambut terasa lembut 
  • ✔ Kulit kepala tidak berminyak 
  • ✔ Kepala tak berbau hapak 
  • ✔ Kepala terasa segar 

Pengalaman Juju
Masa pertama kali Juju dapat spray treatment ni, Juju macam was-was. Betul ke benda ni boleh selesaikan masalah gatal kepala Juju ni? Tapi atas dasar nak merawat, Juju cuba jugalah.

Syampu dia wangi sangat weh. Macam cuci rambut dekat salon tu hah perasaan dia. Lepas cuci rambut, mengikut arahan dekat kotak dia, kita kena keringkan betul-betul rambut. Jenuhlah Juju keringkan rambut depan kipas angin. Haha.


Dekat rumah Juju takda hair dryer. Jadinya, nak menyelesaikan masalah ni kita guna kipas angin jelah. Yang penting kepala betul-betul kering. Lepas dah kering tu, Juju spray kan ke tempat-tempat yang dah dinyatakan sambil urut-urut sikit kepala tu. 


Sedap tau guna spray treatment ni. Sejuk je rasa dekat kepala. Rasa macam ada orang tengah urut kepala kita. Sambil dalam hati Juju berkata 'Ni kalau migrain datang menyerang bagus jugak nih spray kan aje kepala nih'. Muehehehehe.


Untuk maklumat lanjut dan pembelian:

Website: www.prodruff.com
Nombor telefon: 012-6496100
Email: behindskinhq@gmail.com
Instagram: @Prodruff.official_malaysia
Facebook page: prodruff

Dan, untuk pembaca blog Juju, ada diskaun istimewa menanti korang. Korang perlu whatsapp PRODRUFF GET40 ke nombor 012-8009860 untuk dapatkan harga promosi khas untuk korang.








June 11, 2018

Berus Gigi Miswak Pertama di Dunia Mengandungi Khasiat Miswak

11:31 AM 9
Berus Gigi Miswak Pertama di Dunia Mengandungi Khasiat Miswak
Hai semua, so macam mana puasa hari ke 26 ni? Mesti makin bertenaga sebab dah nak raya kan. Ada ke yang tak happy nak sambut raya? Sekajap je rasa masa berlalu. Tak sedar Ramadhan dah nak meninggalkan kita.

Harini Juju nak berkongsi sikit dengan korang kebaikan bersugi. Kalau korang nak tau, kayu sugi diperbuat daripada akar pokok "Aarak" ataupun nama saintifiknya Salvadora Persica yang berasal dari negara Arab.

Diriwayatkan dalam sebuah hadis bahawa "solat yang dikerjakan dengan bersugi adalah 70 kali lebih baik daripada solat tanpa bersugi" dan "hendaklah kamu mengambil berat tentang bersugi kerana bersugi mempunyai 10 faedah".
  • Kebaikan Bersugi/ Siwak adalah:
  • Membersihkan mulut.
  • Mendapat keredhaan Allah.
  • Tidak disukai syaitan.
  • Allah dan Malaikat mengasihi orang yang bersugi.
  • Mengharumkan mulut.
  • Menguatkan gusi.
  • Menghapuskan Safra (Sejenis penyakit).
  • menghilangkan kahak.
  • Menguatkan pandangan mata dan
  • Menghilangkan bau busuk mulut.
Tapi, dekat mana pula nak cari pokok tu dekat Malaysia ni kan. Jangan risau, dengan adanya teknologi yang serba canggih sekarang ni, khasiat-khasiat bersugi ni korang boleh dapatkan dengan menggunakan berus gigi Miswak. Berus gigi pertama di dunia yang mengandungi khasiat Miswak.


Berus gigi ini menggabungkan tradisi Arab dengan teknologi Jepun terkini. Kombinasi unik dalam bulu berus gigi ini membawa suatu konsep baru yang mengetengahkan alam semulajadi dan Sunah ke dalam gaya hidup seharian.


Apa itu miswak?
Miswak, juga dikenali sebagai siwak atau kayu sugi, merupakan kayu pembersihan gigi yang telah digunakan sejak beribu tahun dahulu. Ia didapati dari akar dan ranting pokok Peelu (Salvadora Persica). Dipercayai mengandungi elemen antibakteria yang berupaya mengurangkan plak, memutihkan gigi dan menghilangkan bau mulut. Penggunaan miswak ini merupakan sunah Nabi Muhammad saw dan ianya satu amalan yang sangat disyorkan. Sesungguhnya, Nabi Muhammad s.a.w. juga menggunakan miswak dan menyarankan penggunaannya setiap kali sebelum waktu solat.
Atas dasar keistimewaan yang diperakui tentang miswak ini, terhasilnya berus gigi Miswak pertama di dunia!


Tidak Perlu Ubat Gigi!
Berus gigi miswak tidak memerlukan penggunaan ubat gigi. Ini kerana seramik semulajadi yang terkandung dalam bulu berus bertindak sebagai unsur pembersih. Seramik kuarza semulajadi ini didapati hanya di Aichi Prefecture, Jepun. Ianya kuat, berdaya kikisan yang baik, dan juga mampu tahan impak, haba dan bahan kimia. Bukan itu sahaja, ia juga menjana cas ion negatif yang banyak semasa tindakan pemberusan gigi. Ion-ion ini berupaya melicinkan permukaan gigi dan mengurangkan plak gigi. Oleh kerana seramik tersebut telah dihancurkan sehingga halus dan dicampur dengan bulu berus gigi, tiada risiko kerosakan pada gigi dan gusi.


Buatan Jepun
Terkenal dengan penghasilan produk-produk yang inovatif dan bermutu tinggi, barangan buatan Jepun lazimnya menimbulkan tanggapan sebagai barangan nilai terbaik di kalangan pengguna serata dunia. Begitu juga dengan berus gigi Miswak di mana ianya terbukti 100% selamat digunakan. Ianya dihasilkan di Yao dan bandar berdekatan di Osaka Prefecture, sebuah kawasan yang terkenal dengan penghasilan berus gigi.

Cara penggunaan:

  • Basahkan bulu berus
  • Berus dengan lembut
  • Berkumur dengan air.
Pengalaman Juju menggunakan berus gigi Miswak
Korang semua mesti nak tau apa yang Juju rasa masa gunakan berus gigi ni kan. Jujur Juju bagitahu, Juju suka sangat dengan berus gigi Miswak ni. Memudahkan urusan Juju dalam membersihkan gigi dan mulut. Lebih-lebih lagi dalam bulan puasa ni ha. 

Bila setiap kali nak solat, Juju akan guna berus gigi ni. Senang sangat. Celup je dekat air dah boleh terus guna. Kadang-kadang Juju tak pergi toilet pun. Dekat dalam ofis je Juju berus gigi. Punyalah multi tasking. Muehehehe.. Sila jangan contohi perangai Juju ni ya.


Apa yang Juju rasa lepas guna berus gigi Miswak ni?
Dah tentulah Juju rasa segar. Mulut pun tak berbau. Kerja macam Juju ni memang kena banyak bercakap dan kena jumpa ramai orang. Kalau mulut berbau pun boleh menjatuhkan self confidence. Jadi untuk kekal fresh, Juju akan selalu mengamalkan penggunaan berus gigi Miswak ini.

Untuk maklumat lebih lanjut dan pembelian, boleh buat di:
Laman web rasmi: www.miswak.com.my/
Whatsapp: +6010 201 3357






June 10, 2018

Program CSR Paradigm Mall Johor Bahru bersama Anak Mutiara, SK Kangkar Pulai 2

2:00 PM 6
Program CSR Paradigm Mall Johor Bahru bersama Anak Mutiara, SK Kangkar Pulai 2
Pada 8 Jun yang lalu, bertempat di Paradigm Mall Johor Bahru, telah diadakan satu program Corporate Social Responsibility (CSR) di mana pihak Paradigm Mall dengan berbesar hatinya meraikan Anak Mutiara daripada Sekolah Kebangsaan Kangkar Pulai 2.

Salah satu hiasan di Paradigm Mall
Kanak-kanak yang seramai 40 orang ini telah diraikan dengan persembahan tarian zapin. Selain itu, mereka juga telah diberi Duit Raya serta beberapa barangan keperluan sempena Hari Raya yang bakal menjelang. Ini adalah sebahagian daripada inisiatif khas Paradigm Mall JB untuk bulan Ramadhan dan Syawal kerana perhatian harus diberikan kepada golongan yang kurang bernasib baik ini.

Sebahagian Anak-anak Mutiara yang hadir
Pengacara majlis
Majlis dimulakan dengan persembahan zapin
Sesi penyampaian sumbangan duit raya dan barang keperluan hari raya.
Sesi penyampaian sumbangan duit raya dan barang keperluan hari raya.
Sesi penyampaian sumbangan duit raya dan barang keperluan hari raya.
Bergambar kenangan diantara pengurusan Paradigm Mall dan anak-anak mutiara.
Sesi mencuba baju raya.
Sesi mencuba baju raya.
Sesi mencuba baju raya.
Sesi mencuba baju raya.
Sesi mencuba baju raya.


Pemberian kuih raya
Berbuka puasa di Restoran KFC.
Jelas terpancar riak kegembiraan di wajah anak-anak ini. Tak tergambar perasaan macam mana agaknya kehidupan mereka yang serba kekurangan. Semoga bantuan yang mereka terima ini dapat digunakan dengan sebaiknya.

Bersempena dengan musim perayaan yang bakal tiba tidak lama lagi, Paradigm Mall JB mengalu-alukan rakyat Malaysia untuk bersama-sama merayakan Hari Raya pertama mereka dengan tema kilauan emas yang menggambarkan suasana istana -istana di Timur Tengah.

Kempen ‘Royale Raya’ ini sudahpun bermula pada 17 Mei 2018 yang lalu dan akan berterusan sehingga 1 Julai 2018. Sepanjang tempoh ini, para pengunjung dapat menikmati suasana cantik dan indah sama seperti berada di istana diraja. Seluruh pusat membeli-belah akan bermandikan hiasan emas dan pelbagai motif geometri.

Selain itu, pelbagai aktiviti menarik dan juga menyeronokkan akan diadakan antaranya Pertandingan Royale Congkak dan bengkel membuat batu seremban yang popular satu ketika dahulu.

Para pengunjung juga berpeluang menyertai pertandingan Baju Raya Lip Lap, Royale Sireh Junjung Paling kreatif, bengkel membuat kad raya ‘pop-up’ yang rumit, menghias balang kuih raya dan melukis batik. Semua aktiviti akan diadakan di Aras G.

Untuk maklumat lanjut, boleh layari laman Facebook atau laman sesawang rasmi di;
Laman web rasmi: www.paradigmmall.com.my/jb