Kasih Juju: review

Showing posts with label review. Show all posts
Showing posts with label review. Show all posts

December 13, 2017

Dari Johor ke Kuala Terengganu

Percutian ke Kuala Terengganu l Hai korang, harini KJ nak cerita pasal percutian selama 5 hari 4 malam KJ dengan mak, abah, adik bongsu dan jugak si kecik Firash beserta kakak sepupu dia.

Kami memulakan perjalanan pada jam 1.30 petang Sabtu. Betul-betul lepas solat Zohor. Perjalanan dari Benut hingga ke Muadzam Shah mengambil masa selama lebih kurang dalam 4 jam. Lalu jalan kampong, mana boleh nak laju-laju. Lagipun inilah jalan yang paling dekat nak ke Negeri Pahang. Dan part yang paling adventure tu bila dekat Felda Redong, abah tau ada satu jalan pintas yang tak perlu lalu bandar Segamat. Tapi jalannya ditutup sebab ada jalan yang runtuh akibat banjir suatu masa dahulu. Abah kata takkanlah JKR tak selenggara semula jalan tu, mesti dah siap dah.

Maka dengan nekad dan penuh confident’nya kami pun redah jelah Felda Redong. Masuk je simpang felda tu dah nampak dah papan tanda mengatakan jalan yang kami nak lalu tu masih ditutup. Tapi kami redah juga.

Mula-mula cuak jugalah sebab tak banyak kereta yang lalu jalan ni. Tapi dalam pada cuak tu banyak juga kereta dari arah depan. Dan kami akhirnya memasuki kawasan ladang kelapa sawit. Macam gambar dekat bawah ni.

Serius weh, kami memang redah je jalan sawit tu. Nasib baiklah cuaca haritu cerah. Jalan Cuma berdebu je. Boleh bayangkan tak kalau hujan. Memang kotorlah kereta. Lalu jalan tanah merah. Paham-paham ajelah.

Seterusnya kami meneruskan perjalanan ke Pahang. Abah kata nak berhenti solat di Muadzam Shah. Sempat jugalah kami mengisi dulu perut yang lapar. Tapi kalau kita berjalan jauh ni memang cepat je rasa lapar kan. Hehe. Masa makan tu abah kata nak teruskan je perjalanan ke Terengganu. Tapi dia pandang KJ minta persetujuan sebab lepas ni KJ yang akan memandu. KJ pun setuju sajalah. Memandangkan jarak perjalanan dari Muadzam Shah ke Kuala Terengganu memakan masa dalam 3 jam sahaja.

Dan akhirnya dalam jam 8.30 malam kami sekeluarga sampai ke Kuala Terengganu. Tapi kami tak terus mencari hotel untuk check in. Tapi kami cari dulu kedai celup tepung. Hehe, punyalah pack sangat masa kami. Abah kata jadual besok nak ke Pasar Payang dan Tasik Kenyir sahaja. Takkan singgah cari celup tepung lagi dah. Maka KJ pun turutkan juga kehendak abah. Berpusing-pusinglah di sekitar kawasan Lapangan Terbang mencari kedai yang jual celup tepung.

Memandangkan jam dah menunjukkan hampir 9 malam, Cuma ada 1 saja kedai yang jual celup tepung ni. Kalau kedai yang jual masakan ala thai tu memang melambak-lambaklah di tepi-tepi jalan.  Alhamdulillah. Merasa juga makan ikan, sotong dan udang celup tepung. Lokasinya berhampiran dengan lapangan terbang.



Setelah mengisi perut, kami pun bergerak ke Kuala Terengganu untuk mencari hotel yang murah dan selesa untuk kami berehat 1 malam. Ha nampak tak? Punyalah perancangan nak tidur Kuantan, tapi last-last sampai terus ke Kuala Terengganu.

Setelah meng’Google serba sedikit di Agoda, maka kami pun terjah je Hotel YT Midtown Kuala Terengganu. Abah tempah bilik yang ada 3 katil. Jadi adik bongsu terpaksalah tidur di lantai. KJ dan Firash tidur di tepi dinding. Memang sengaja pilih tepi dinding sebab si Firash tu tidur lasak.


Tapi maafkan KJ sebab KJ tak sempat nak ambil gambar di hotel ni. Almaklumlah, check in dah lewat. Nampak katil tu memanggil-manggil dah. Tapi gambar yang KJ ambil dari website ni memang dah samalah. Cuma bilik ni agak kecil utnuk kami yang 4 dewasa dan 2 kanak-kanak. Harga 1 malam dalam RM170.00 termasuk sarapan untuk 3 orang.

Pilihan sarapan juga tidak banyak. Sesuailah dengan bayarannya kan. Walaupun tak banyak pilihan, yang penting si Firash suka dengan mihun sup dia. Kena selera budak-budaklah senang kata.

Dan dalam pukul 11.30 pagi kami pun check out dan menuju ke Pasar Payang. Yeay.. Jom jalan. Sampai je kat Pasar Payang benda pertama yang kami cari ialah keropok keping. Tapi kami tak boleh nak beli banyak-banyak memandangkan banyak lagi tempat yang kami akan singgah. Toto ke baju ke memang kami tak belilah. Kami cuci mata je.

Okkaylah. Cukup sampai sini dulu. Lepas ni KJ akan buat entri mengenai Tasik Kenyir pula.
Terima kasih sudi baca.


December 8, 2017

Huawei P10 Idaman Setiap Blogger

Huawei P10 Idaman Setiap Blogger

Hai semua. KJ ni sebenarnya tengah pening kepala nak mencari telefon baru. Telefon yang lama ni okkay lagi. Tapi dah 5 tahun setia. KJ target tahun baru ni dapatlah merasa handphone baru. Hehe
Masa tengah menjalankan sedikit survey ke sana dan ke sini, KJ dah tertarik dan terpanah hati dekat satu jenama smartphone ni. Jenama yang agak popular jugalah di Malaysia ni. Tak lain dan tak bukan Huawei P10 .
As a blogger, banyak sangat gambar yang KJ perlu ambil. Gambar-gambar tu pula tak bolehlah lebih-lebih kurang je. Mesti wajib kena ada wow. Barulah korang pun suka nak duduk lepak lama-lama dekat blog KJ ni kan.
Telefon lama KJ ni kualiti gambar dia kurang memuaskan. Pixel dia kecil. Jadi gambar yang terhasil pun tak berapa nak menarik hati. Untuk tambah menarik hati, KJ terpaksa install bermacam-macam aplikasi. Storage telefon pun memainkan peranan juga. Bila dah macam-macam kita install, dia pun mulalah keluar warning sana sini. Eh panas pula hati ni. Huhu

Kita ni bekerja sebagai blogger mesti sentiasa mahukan yang terbaik dalam setiap entri yang kita hasilkan. Walaupun cuma menaip entri menggunakan smartphone, kita akan browse lebih daripada satu website. Dan dah tentulah kita akan buka tab lebih daripada satu. Bukan saja tab, kadang-kadang sesi pemilihan gambar juga memainkan peranan. Kita takkan boleh bersabar kalau telefon kita ni lambat je nak buka dari satu aplikasi ke satu aplikasi. Anasir-anasir macam inilah yang membuatkan mood menaip entri kita jadi tidak berkualiti.

Dan setelah KJ mencari-cari, akhirnya KJ jumpa juga yang bekenan di hati. Korang pun kalau nak cuci mata sebelum beli smartphone bolehlah singgah sekali dekat link tu. Macam-macam ada.

Huawei P10
KJ betul-betul dah jatuh cinta dengan spesifikasi dari Huawei Malaysia ni tau. Jom kita tengok gambar dulu.

Nampak menggoda betulkan smartphone ni. Macam tak sabar pula KJ nak grab sebiji. Okeh, jom kita tengok spesifikasi dia pula.

Ianya direka dengan 18% lebih baik berbanding processor yang lain supaya korang yang suka main game tu boleh main game dengan lancar. Tak de lagi tersangkut loading lama-lama. Dan dah tentulah sangat bagus untuk blogger macam KJ ni. Boleh buka macam-macam page browser dalam masa yang sama. Senanglah nanti KJ nak dapatkan info sambil memuat naik entry blog terkini.

Smartphone ini juga boleh di caj dengan pantas. Tak perlu lagi menunggu masa yang lama untuj memenuhkan bateri telefon. Ianya juga dilengkapi dengan 8 set thermal cooling mechanic. Smartphone ini takkan panas walaupun kita gunakan ia dalam tenpoh yang lama. Dah tentulah P10 ni sangat faham dengan situasi kita masa melayari internet ataupun sedang bermain game.

Dan part yang paling menarik sekali, kamera dia yang dilengkapi dengan lensa Leica mampu memberikan impak yang sangat wow dalam setiap gambar yang kita ambil. Tak perlu lagi KJ edit setiap gambar yang KJ ambil. Sekali snap terus cantik.

Skrin 5.1 inci memberikan kita kepuasan sebenar semasa menggunakan smartphone ni. Internal memori pula kita boleh pilih samada 32 gb ataupun 64 gb. Kalau KJ, KJ nak grab yang 64gb punya storan. Puas hati wey. Boleh install game banyak-banyak, rakam setiap memori berharga yang KJ lalui hari-hari, gunakan aplikasi macam-macam sambil tak risau telefon ‘berat'.

Amacam? KJ dah terbayang-bayang smartphone ni dalam genggaman tangan KJ ni. Sekarang KJ sedang meneliti harga Huawei P10 di Malaysia . Hehe.. Semoga cepatlah penuh tabung smartphone KJ.

Okkaylah semua. Semoga kita berjumpa lagi di entri yang lain. Terima kasih sudi singgah.

November 21, 2017

Botanic Health Citrus dan Lynnity Relief Essential Oil Produk Kesihatan Keluaran Lynnity



Botanic Health Citrus dan Lynnity Relief Essential Oil Produk Kesihatan Keluaran Lynnity l Siapa dekat sini ada masalah bertambah berat badan dan lutut tu mulalah rasa macam tak boleh nak menampung berat korang? Sebenarnya masalah ni KJ sendiri yang alami. 

Sakit dia terasa sangat bila nak solat. Mula-mula terfikir mungkin sebab KJ kurang kalsium, tapi dah minum susu pun masih sama juga. Nak menangis rasanya bila susah sangat nak berdiri semula lepas sujud.

Dan disaat lutut ni masih lagi sakit, sampai pula produk yang sangat-sangat KJ perlukan. Produk keluaran dari Lynn Exclusive iaitu Botanic Health Citrus. Sebelum kita cuba, jom kita tengok dulu apa kebaikan yang akan kita dapat dari produk ni.


Manfaat Botanic Health Citrus.
  • Meningkatkan kesihatan tulang dan sendi
  • Membaikpulih & mengekalkan kesihatan tulang & rawan
  • Mengurangkan kesakitan & keradangan.
  • Meningkatkan dan mengekalkan pergerakan fizikal
  • Mengurangkan kolesterol dan tekanan darah, meningkatkan kesihatan kardiovaskular
Kandungan
Delima, manggis, alga, Orthosiphon  (misai kuching), Lithothamnion Rumpai Laut, hitam halia, asid askorbik, bran oat, benih Chia, l-arginine, taurina.

Testimoni dari KasihJuju
Dan testimoni daripada KJ sendiri, minuman ni betul-betul dapat mengurangkan sakit lutut KJ. Rasa seronok sangat bila KJ dah boleh solat macam biasa. Tak macam orang tua dah. Nak bangun lepas sujud tu pun lancar je.


Syukur sangat-sangat. Dan harini KJ nak seru korang yang ada masalah sakit lutut, cubalah minuman ini. Mana yang ada ibu atau bapa yang sakit lutut pum boleh cuba sekali.


Bau minuman ni macam bau tepung gandum. Rasa dia pulak errr kurang sedap sikitlah. Tapi dah nama pun minuman kesihatan, mana ada yang sedap. Jadi kalau nak sihat kenalah minum juga. Semoga hilang kesakitan yang KJ tanggung sekarang. InshaAllah..

Dah alang-alang kita bercerita pasal produk dari Lynnity ni, apa kata KJ kenalkan dekat korang satu lagi produk yang paling KJ suka. Produk tu ialah Lynnity Relief Essential Oil.

Minyak ni fungsi dia sama macam minyak angin, tapi yang menarik hati KJ adalah packaging dan bau dia. Kalau nak tau cemana rupa bentuk dia boleh tengok gambar dekat bawah ni.


Dan bau dia pulak pergh, kemain sedap lagi dekat hidung KJ ni ha. Rasa nak pakai je setiap masa. Kebetulan KJ memang tak sihat haritu, memang minyak ni jadi teman setialah. Comel sangat kan ada bunga dua kuntum dekat dalam tu. Minyak ni wajib ada dalam handbag tau. Saiz dia yang comel boleh di bawa kemana sahaja.

Kegunaan untuk lelaki:
  • Apply on hand, arm, feet & knees before and after exercise.
  • Rub on Shoulder & lower back muscles after a day of heavy lifting at work or during a move.
  • Rub over your heart, temples, or wrists to elevate energized mood and promote vitality.
  • After a long, stressful day, rub on temples before driving to help relieve of stress.
Kegunaan untuk wanita:

  • During your menstrual cycle, apply to abdomen to experience a soothing and calming massage.
  • During moments of heat, apply to the skin for a cooling, soothing effect.
  • Diffuse for a calming aroma that helps soothe heightened emotions.
So kalau korang nak dapatkan produk ni boleh ke:

Facebook : Lynnity
Website :  Lynnity

Instagram LynnityHealth



October 9, 2017

#MYCYBERSALE Kembali Lagi I Dapatkan Pelbagai Tawaran Menarik dengan TheShapee

Hai korang,

Tahu tak ada sesuatu yang besar dan ramai sangat yang ternanti-nantikan kedatangannya pada 9 – 13 Oktober 2017 ni? Ye betul. Kalau korang peminat tegar dengan belian dalam talian, ada sesuatu yang menarik akan berlaku pada tarikh tersebut.

Mesti ramai yang dah boleh teka kan? Yes.. Korang memang peminat tegar belian dalam talian. Meh sini sep sikit! Kita geng. Memang setiap tahun KJ akan tertunggu-tunggu #MYCYBERSALE. Waktu ini sahaja korang akan dapat membeli-belah dengan potongan harga yang tak masuk akal.

Kalau korang nak tahu lagi, tahun ini merupakan tahun ke empat Malaysia menganjurkan aktiviti jualan dalam talian yang akan berlangsung selama lima hari. #MYCYBERSALE yang dianjurkan oleh MDEC ini bertindak sebagai pemangkin untuk membangunkan industri e-Commerce di Malaysia. Ianya juga bertujuan untuk membantu melonjakkan jualan secara atas talian.

Untuk memudahkan korang memilih laman web mana yang terlibat dengan #MYCYBERSALE ni, KJ akan bagi contoh dulu ye.

Shapee

Memperkenalkan sebuah laman web yang menjual pelbagai keperluan pakaian untuk ibu mengandung, menyusukan dan produk penjagaan bentuk tubuh badan. Memahami keperluan setiap wanita selepas bersalin yang mahukan bentuk tubuh kembali seperti anak dara, Shapee mengambil kesempatan ini bagi memenuhi kehendak ibu-ibu moden alaf ini.

Shapee merupakan salah satu penjual shapewear yang terkemuka di Malaysia. Ianya juga telah mendapat kepercayaan daripada 500,000 orang rakyat Malaysia. Lebih 1 juta pakaian shapewear telah terjual sejak ditubuhkan pada tahun 2012 dan 100% testimoni pelanggan yang telah berjaya mendapatkan kembali bentuk tubuh badan yang diidamkan.
Antara produk yang dikeluarkan ialah:
shapee long arm shaper
Long Arm Shaper

shapee posture brasieree
Posture Brasieree

shapee 2-way body shaper
2-Way Body Shaper

Nursing Bra

 shapee full bodysuit shaper
Full Body Suit Shaper

shapee seamless tankee
Seamless Tankee
KJ sebenarnya memang dah lama sangat nak mencari baju yang boleh tutup lemak-lemak dekat badan ni. Susah sangat nak singkirkan, jadi kita ambil plan B. Kita tutup pula lemak-lemak manja ni. Hehe.

Dan KJ jumpa pula Seamless Tankee keluaran Shapee ni. Sebelum kita cuba jom kita baca dulu kebaikan yang boleh kita dapat bila pakai produk ni.

Product Benefits:
1. Maintain body natural balance
2. Body shaping & slimming
3. Stimulate immune system
4. Posture correction
5. Increase metabolisme
6. Anti-water retention
7. Improve blood circulation
8. Anti-cellulite
9. Anti-spider veins

Japan weaving technology constantly micro massages your body and generates heat to increase your blood circulation to trim your body effortlessly.
Germaniu, titanium and silver stimulate body immune system and maintain body natural balance. It provides an ultimate solution to balance your lifestyle.

Material:
Nylon & Spandex
Germanium, Titanium and Silver

Wow, tak sabarnya KJ nak tutup dan lemak-lemak berlebihan dekat perut ni. Banyak sangat kebaikan yang boleh kita dapati dengan produk ni.

Bersempena dengan #MYCYBERSALE 2017 tahun ini, Shapee menawarkan khidmat pengeposan secara percuma. Bukan itu sahaja, nantikan tawaran berganda yang akan Shapee umum tak lama lagi. So korang kena follow Shapee rapat-rapat.

Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi Shapee di:
·         Website: https://www.sushivd.com/shapee
·         Instagram: @shapeemy

Dan kalau korang nak dapatkan senarai laman web yang terlibat dengan #MYCYBERSALE 2017 ni korang boleh layari :

September 28, 2017

ETSUMELL - Choc Goat Milk Premix Drink Plus Oat

Korang pernah dengar tak pasal susu kambing perisa coklat jenama Etsumell? Yup, susu kambing ni perisa coklat. Lain sikit daripada yang ada dekat pasaran sekarang.

KJ pula memang suka sangat dengan susu kambing. Bagilah yang bentuk cecair atau serbuk, dua-dua KJ boleh minum. Sedap tau. Lebih-lebih lagi yang jenama Etsumell ni. Tak da bau hamis kambing langsung. Sebab dia dah campur dengan koko. Jadinya lebih kepada bau koko lah. Bau kambing dah tenggelam. Tak kisahlahkan, yang penting khasiat dia kita dapat.

Okkay jom kita berkenalan dengan susu kambing Etsumell.

Beyond Nutritious

Susu Kambing Etsumell formula lazat dan dirumus khas berasaskan susu kambing dan 100% bahan semulajadi (organik) tanpa sebarang bahan kimia, pewarna atau perasa tiruan. Istimewa dengan tambahan khasiat oat, menjadikan Susu Kambing Etsumell tinggi kandungan serat yang berperanan penting dalam membekalkan lebih tenaga selain menjaga kesihatan jantung anda.

Ditambah dengan DHA dan makanan sunnah serta gabungan optimum vitamin dan mineral yang memenuhi keperluan nutrisi tubuh badan dan diet harian.


Kelebihan Susu Kambing Etsumell Choco Oat

Kanak-kanak, Pelajar, Remaja
  • Meningkatkan sistem imunisasi
  • Khasiat DHA, kismis, kurma membantu meningkatkan IQ/EQ kanak-kanak
  • Penghadaman lebih lawas dan lancar
  • Menguatkan jisism tubuh yang kuat dan sihat (tulang, gigi, otot, sendi, kulit dan tisu saraf)
  • Bantu hilangkan kahak dan lelah
  • Mudah dicerna (menyerap dalam tubuh badan) dan tidak menyebabkan alahan
Ibu Hamil
  • Membantu menaikkan HB dan mencegah anemia sewaktu hamil
  • Membantu mengelakkan sembelit atau buasir, melancarkan sistem penghadaman dan permasalahan usus.
  • Memberikan tenaga, menghilangkan loya serta pedih ulu hati
  • Mengurangkan rasa sakit belakang dan dan bengkak kaki dia akhir waku kehamilan.
  • Nutrien sempurna untuk bayi. menjadikan kulit bayi lebih cantik, sihat dan kurang sensitif
  • Membantu mengurangkan risiko bayi terkena jaundis atau demam kuning berpanjangan selepas lahir
  • Mengimbangi kadar kolestrol dan kandungan gula dalam darah
Ibu Menyusu
  • Sebagai MILK BOOSTER. Membantu stimulasi susu badan agar lebih banyak
  • Memekatkan susu badan. Menjadikan anak lebih kenyang
  • Memberi tenaga untuk ibu walaupun anak kerap menyusu
  • Bayi akan mendapat khasiat melalui susu badan. Menjadikan kulit bayi kuran sensitif dan lebih cantik
  • Membekalkan khasiat kalsium. Mengurangkan masalah rambut gugur, gigi rapuh dan sakit tulang belakang
Dewasa atau Warga Emas
  • Sebagai kambing bersifat alkali. Sifat ini berlawan dengan makanan dan toksin yang menjadi penyebab penyakit-penyakit kronik
  • Badan rasa lebih bertenaga dan terasa ringan
  • Melegakan sakit gastrik dan membantu merawat asma dan lelah
  • Membuang angin dan toskin badan. 1 hidangan hanya 80 kalori. Boleh membantu mengawal kenaikan berat dan nafsu makan seperti sakit jantung, darah tinggi dan diabetis. Memulihkan tenaga batin dan awet muda
  • Dapat membantu mengurangkan risiko penyakit kronik seperti kanser, demam kuning, gastrik, ulset, buasir, asma, migrain, penyakit kulit, insomnia, senggugut, darah tinggi, lemah jantung, kencing manis, batuk kering dan gaut.
Merangsang Kehamilan
  • Kombinasi susu kambing dan kurma sangat bagus untuk kesuburan ikhtiar cara masyarakat arab dan terkenal dengan kemujarabannya
  • Boleh diambil bersama suppliment lain dengan menjarakkan selang beberapa jam
  • Diperkaya dengan kandungan iron dalam bentuk yang pantas diserap oleh tubuh dan asid folik penting untuk menguatkan rahim sebagai persediaan kehamilan yang sihat.
Memang tak dinafikan lagi. Susu kambing ni banyak sangat khasiatnya. Pengalaman KJ sendiri. Masa mengandungkan si Firash, KJ memang amalkan minum susu kambing. Alhamdulillah, KJ tak rasa sakit-sakit badan. Si Firash pula tak kena kuning.

Sekarang ni, KJ minum susu kambing untuk memastikan KJ sentiasa kekal kenyang. Ye betul. Susu Kambing Etsumell ni ada oat. Jadinya kalau korang minum waktu pagi, comfirm pukul 12 tengahari baru korang rasa lapar. 

So kalau korang nak dapatkan susu kambing Etsumell ni boleh dapatkan di:

Instagram: etsumell_hq
Telefon: +6011-23451742
Email: quorra.marketing@gmail.com


September 25, 2017

5th Brick-Versary Legoland Malaysia Theme Park

Hai korang,

Lepas kitorang dah kenyang mengisi perut dekat KFC Medini Mall, kami tak terus ke Theme Park. Sebabnya kena tunggu hujan teduh dulu. Sedih betul tengok hujan turun mencurah-curah. Dan akhirnya hujan pun berhenti lebih kurang pukul 2.15 petang. Bukannya kami tak standby payung, tapi hujan tu lebat sangat. Risau pula kalau si Firash demam nanti. Kalau mak dia yang demam takpe lagi. Tak sampai hati wey tengok anak tu melepek je nanti.

Sampai je dekat tempat scan tiket tu, korang kena beratur dulu. Dan sekali lagi beg korang akan diperiksa. Masa ni KJ dah simpan beg yang berisi baju basah masa mandi dekat water park. Tak sanggup si suami nak mengangkut beg tu ke hulu-hilir.

Loker simpan beg ada di sediakan di sebelah kiri pintu masuk theme park. Kadar loker tu RM20.00 untuk 1 hari. Ada juga untuk 3 jam. Kalau tak silap KJ dalam RM15.00. Tapi KJ pilih yang 1 hari punya. Sebab dah plan nak keluar dari Theme Park pukul 7 malam. Kemain lagi kan.

Dekat sini ada juga disediakan perkhidmatan sewa stroller baby. Tapi bayarannya agak mahal. RM106.00. Dan bila nak pulangkan semlua stroller tu pihak Legoland akan bayar semula RM50.00. Errr, marilah kita membawa stroller sendiri. Lagipun korang boleh seludup makanan dalam stroller tu. Shhhh... Jangan bagitau siapa-siapa tau. Ini rahsia.


Okeh, dalam pada menunggu kak Eda berfikir-fikir nak sewa stroller ke tak kami terserempak dengan Blogger Serikanditanahjauhar a.k.a Kak Seri. Kemain lagi kak Seri ni dengan topi dan spek mata besar dia tu. Macam nak berkelah tepi pantai.

Dari kiri: KJ, Kak Seri, Mama Maszull, Kak Eda, Wife blogger Onlajer.com, Bro Onlajer aka Hj Yazid dan anak-anak. Kak Hernee wakilkan bujang dia je yang muka masam pakai baju warna biru gelap tu :P
Tak sempat nak bergambar dengan Kak Lin, entah kemana dia menghilang lepas dah masuk dalam theme park ni. Memang tak nampak batang hidung langsung. Kalau tau dia menghilang mesti dari awal masa jumpa dekat kaunter tiket KJ dah ajak bergambar dah. Sama juga dengan blogger Dilah. Dah lah first time jumpa. Ruginya wei. Kena buat event lagilah macam ni. Hehe.

So dari pintu masuk theme park ni kami menghala ke sebelah kanan dulu. Kononnya nak naik keretapi sebelum menjelajah ke tempat lain, tapi wife blogger onlajer dah panggil kitorang untuk tengok LEGO Ninja Go Live Show. Makanya berlari-lari anaklah kami mengejar waktu tayangan.

Pertunjukan ni berlangsung selama 20 minit dengan menampilkan Bunraku, iaitu persembahan boneka gaya tradisi masyarakat Jepun. Boneka ini diperbuat daripada EVA foam, plastik, aluminium, carbon fibre dan fabrik.

1 boneka dikawal oleh 2 orang craftsmen. Sorang kawal bahagian kepala dan seorang lagi kawal bahagian-bahagian lain di badan. Karekter yang dimainkan di sini ialah Kai, Nya, Zane, Cole, Jay dan Lloyd berdasarkan siri asal yang memang popular di Jepun.

Dekat sini korang akan rasa pengalaman jatuh dari kapal terbang. Korang juga akan dapat merasai angin yang kuat. Mana-mana yang pakai skirt tu jaga-jaga. Takut tersingkap pula kain nanti. Efek angin je ya. Efek jatuh tak de. Hehe.

Lepas tengok Ninja Go Live Show ni barulah kami bergerak ke tempat menunggu keretapi. Jenuh jugalah menunggu keretapi ni sampai. Dah memang pilih tarikh cuti umum kan. Jadi silalah bertabah bila terpaksa beratur panjang sementara menunggu keretapi ni sampai.
Dan tibalah turn kami naik keretapi ni. Nampak tak tempat parking stroller tu? Tinggal je barang-barang kat situ. InsyaAllah selamat. Tapi jangan pula korang tinggalkan handbag. Memang mencari nahas namanya tu.


Dapat pusing se'round, kami terus bergerak ke Land of Adventure. Dekat sini KJ tak masuk pun. Sebab dah nampak umat manusia beratur panjang sampai ke luar. KJ pun meneruskan perjalanan ke LEGO Ninja Go World.
https://www.instagram.com/p/BZLDgXsFXwP/?taken-by=aida_yusof81
Kalau tengok dari luar tak nampak pun macam ramai orang. Sekali bila dah masuk dalam sama jugala kisahnya. Ramai hoi. Tapi tempoh menunggu tu takdelah lama sangat. masih boleh diterima lagi. Sambil tunggu sambil belajar cara-cara nak lawan penjahat. Hehe.. KJ teruja betul. Si Firash lagilah seronok. Ayah dia pula konon tak nak main. Sekali dia yang senyum meleret. Kahkah.

Cara nak main permainan ni korang cuma perlukan pergerakan tangan. Nanti akan keluarlah efek api, petir dan ais. Kena pakai spek 3D tau dekat dalam ni. Barulah feel nak lawan penjahat tu semua.

Lepas keluar jangan lupa snap pic gambar yang korang dapat cepat-cepat sebelum skrin bertukar untuk orang lain pula. Tapi pihak Legoland pun ada juga snapkan gambar masa korang tengah beraksi. Harga dia RM 60.00 sekeping. KJ tak beli pun.

Destinasi seterusnya kami ke The Observation Tower. Lebih kurang macam Menara Taming Sari. Boleh nampak keseluruhan Legoland dari atas. Sempat jugalah KJ buat live dekat Facebook.

Kalau korang nak tau, Observation Tower ni boleh memuatkan sehingga 1000 visitor setiap jam dengan ketinggian 41 meter dari atas tanah. Kalau korang gayat atau kata lainnya takut tinggi, korang tengok atas jelah. Tapi rugi tau kalau tak tengok bawah. banyak view cantik-cantik.

Buntang mata si Firash masa nak naik. Haha. Geli agaknya perut dia. Pengalaman pertama untuk si Firash. Nanti dah sekolah boleh pergi dengan kawan-kawan pula ye.


Lepas tu kami terus ke Miniland. Tak sanggup rasanya nak singgah dekat Lego Kingdom. Dekat Lego Kingdom ni ada The Dragon Roller Coaster. Tak rasa macam nak cuba pula naik roller coaster tu (sebenarnya KJ penakut). Okeh, bye bye roller coaster.

Jom tengok gambar-gambar dekat Miniland pula.
Singapore Riverside Point


Eye On Singapore
Bangunan Sultan Ibrahim

Dataran Bandaraya JB

Bangunan PNB KL

Menara Kuala Lumpur
Rooftop Symphony KLCC
Pasar Seni, Kuala Lumpur
Dekat setiap replika bangunan di Miniland ni, semua ada tiang hijau macam gamabr last yang si Firash duk tekan butang dia tu. Bila korang tekan butang tu, akan keluar bunyi dan ada pergerakan orang Lego. Mula-mula KJ tak tau apa fungsi butang hijau ni. Rupanya bila kita tekan, ada benda yang bergerak.

Macam dekat gambar Dataran bandaraya JB tu, bila kita tekan butang hijau ni akan keluar lagu bola pasukan bola sepak Johor. Mula-mula Kj tercari-cari juga dari mana datangnya bunyi-bunyi ni semua. Haha.. Jakun sekejap. Si Firash pun syok menekan butang hijau tu.

And last but not least, bersempena dengan ulang tahun ke 5 Legoland Malaysia, acara penutup pada hari tu ialah Brick Dance Parade. Bertempat di pentas utama. Ada karekter-karekter yang keluar dan menari-nari dengan korang. So cute.


Comel je tengok diorang ni berjoget. Ada 3 lagu kalau tak silap KJ. Kemain lagi budak-budak yang duduk depan stage. Si Firash je muka takda perasaan. Macam ayah dia. Kihkihkih. Sabar aja lah tengok hero dua orang ni. Brick Dance ni cuma ada sampai 30 September ni sahaja ya. Kalau korang nak meet n greet dengan karekter Legoland ni korang kena datang sekarang. YES!! SEKARANG! Sebab lepas ni dah takde dah.

Live Facebook -->
Tepat jam 7 malam KJ sekeluarga keluar dari Legoland. Fuh! Letih betul. Tapi teramat seronok. Sebenarnya tak cukup masa. Kalau dapat pergi 2 hari barulah seronok. Sehari dekat water park, sehari dekat theme park. Baru boleh explore habis-habisan.

Anyway, terima kasih dekat Legoland Malaysia sebab sudi bagi KJ sekeluarga peluang untuk berseronok dekat sini. Kena repeat lagi next time. Tapi tak taulah bila. Hehe..

Jom tengok tiket LEGOLAND MALAYSIA dekat sini --> https://www.legoland.com.my/



September 22, 2017

Meizu Pro 7 dan Pro 7 Plus - Telefon pintar pertama dengan 2 skrin

Hai korang,

Korang tau tak ada satu jenama telefon pintar teknologi terbaru yang telah dilancarkan dekat Malaysia haritu? Sebenarnya KJ pun terlepas pandang. Tapi lepas KJ terbaca pasal telefon ni terus KJ buka website dan tengok sendiri. Apa yang unik sangat telefon pintar ni?

Jika dilihat dari depan, telefon ini sama sahaja dengan telefon pintar yang lain. Tapi kalau dilihat pada bahagian belakang pula, confirm tak sama dengan telefon yang lain.

Ha kalau korang nak tau, telefon ni ada 2 skrin dan dilengkapi dengan 3 kamera, keluaran MEIZU. Dan ianya merupakan yang pertama di Malaysia. Wow!! Telefon dengan dua skrin? Biar betul? Dan jawapannya adalah betul. memang telefon ni ada dua skrin. Depan dan belakang.

Dulu selalu juga berangan nak letak cermin dekat belakang telefon sebab bila selfie, gambar kamera belakang yang super-duper cantik. Kamera depan pula kurang sikit pixel dia. Silap-silap gambar pecah. Tak pasal-pasal nak kena edit dulu sebelum post kemana-mana media sosial. Banyak betul kerja nak kena buat.

Tapi, kalau KJ dapat grab telefon ni, fuh dah jimat masa KJ dah. Tak payah lagi KJ edit-edit gambar sebelum post ke media sosial. Boleh guna konsep snap and post. Okeh, jom kita berkenalan dengan telefon pintar ni dulu.

MEIZU PRO 7 dan PRO 7 Plus

Hah! Tergoda tak? Pertama kali tengok pun KJ dah tergoda tau. Macam syok je ada skrin comel dekat belakang telefon tu. Boleh selfie guna belakang kamera yang lebih terang. Confirm gambar KJ tak pecah-pecah lagi dah. Makin cantiklah gambar-gambar KJ lepas ni.

Okeh jom kita tengok dengan lebih dekat lagi design telefon ni.








Telefon ini telah mula dijual pada 21 September 2017 di semua pengedar Meizu yang sah.Terdapat 3 warna untuk PRO 7 iaitu hitam, merah dan emas. Bagi Telefon pintar PRO 7 Plus pula, cuma terdapat dalam warna hitam sahaja untuk keluaran di Malaysia.

Spesifikasi:
Dari segi spesifikasi Meizu Pro 7 dilengkapi: 
  • skrin 5.5″ SAMOLED HD penuh, 
  • diperkasakan pemproses MediaTek Helio X30,
  • memori 4GB RAM, storan 64GB, 
  • kamera utama berkembar 12+12 Megapixel Sony IMX386 f2.0 dan kamera hadapan 16-Megapixel.
  • Skrin sekunder pada bahagian belakang juga menggunakan panel SAMOLED berwarna. 
  • Sebuah bateri sebesar 3000 mAh membekalkan kuasa dengan sokongan pengecasan pantas mCharge 3.0.

Meizu Pro 7 Plus mempunyai spesifikasi yang sama cuma:
  •  skrin 5.7″ SAMOLED QHD digunakan. 
  • memori sebesar 6 GB RAM dan storan 128 GB. 
  • Sebuah bateri sebesar 3500 mAh membekalkan kuasa dengan sokongan pengecasan pantas mCharge 4.0
Untuk keterangan lanjut, boleh klik sini --> https://www.meizu.com/en/pro7/summary/

So kalau korang nak belek-belek dan beli produk ni, boleh cari dekat link di bawah ni:
https://goo.gl/3eTbjs

Meizu Video Story - The Other Side

Video story 1
 
 Video story 2
 
 Video story 3
 
The Other Side (  means that it is not right to judge someone or something merely by appearance. )

Jangan lupa terjah website Meizu Malaysia ye korang.

* Meizu Malaysia facebook page:  https://goo.gl/K2HjFj
* Meizu website: https://goo.gl/f3fsaE
* Meizu Instagram:  https://goo.gl/X3dBMR

Kasih Juju Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign