Memaparkan catatan dengan label review. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label review. Papar semua catatan

7 Januari 2019

Belitung Island Journey Day 4: Hari Terakhir Yang Meninggalkan 1001 Kenangan

Isnin, Januari 07, 2019 19
Hai korang,

Maka tibalah hari terakhir kami di Pulau Belitung. Tapi pengembaraan kami masih belum berakhir. Ada lagi empat tempat yang akan kami singgah. Jom teruskan pembacaan korang ya.

Rumah Adat Belitung
Tempat pertama yang kami tuju adalah Rumah Adat Belitung. Kami diberitahu bahawa mengikut adat di sini, kalau kita nak tengok berapa tinggi darjat atau pangkat seseorang itu adalah melalui seberapa tinggi tangga rumah dia. So, semakin tinggi tangga dia, bermaksud tinggilah pangkat dia.

Depan Rumah Adat Belitung
Dalam rumah ini ada juga dipamerkan baju dan peralatan yang digunakan semasa majlis perkahwinan. Kalau nak dibandingkan dengan adat kita di Malaysia ni tak jauh beza pun. Cuma dia masih mengekalkan makan berdulang untuk pengantin dan juga tetamu.
Replika pelamin dan bilik tidur pengantin
Makanan berdulang pengantin
Tanjung Pendam dan Kopi Kong Djie


Tempat kedua yang kitorang tuju adalah Tanjung Pendam. Yes sebenarnya kitorang  dah sampai di Tanjung Pendam ni masa hari kedua. Tapi memandangkan suasana gelap, jadi tak cantik untuk kami bergambar di mercu tanda yang bertulis Tanjung Pendam ni. Kenalah ada bukti bila dah sampai sini.


Kami juga sempat menikmati kopi asli yang dihasilkan di sini. Rasa kopi dia memang lain dengan tempat kita. Kalau korang peminat kopi memang wajib cuba kopi ni tau.


Es kopi susu dan es kopi coklat susu
Es kopi susu dan es kopi coklat susu
Cuba korang bayangkan, lepas bergambar tengah panas terik tu dapat pula kopi yang piaw, kaw-kaw lepas tu sejuk. Pergh... Memang layan betul. Juju memang recommended sangat-sangat dekat korang untuk cuba sendiri kopi belitung ni. Even kalau korang beli dan bancuh sendiri pun rasa dia takkan sama dengan yang dekat sini. Resepi rahsia dia ialah, meh sini nak bisik "dia masak air guna kayu arang wey". Ha, tulah resepi rahsia yang utama.

Restoran Wan Bie
Pintu masuk restoran Wan Bie
Seterusnya kami ke Restoran Wan Bie untuk mencuba sendiri mi rebus buatan Pulau Belitung. Kalau ikutkan di tempat kita, mi rebus ni kuah dia pekat dan ada udang kering. Tapi mi rebus di sini macam nampak mi sup cuma kuah dia sedikit pekat. Jadi bila makan dengan cili dia memang sedaplah.

Mi Rebus. Ada keropok belinjar. Pertama kali makan keropok belinjar dengan mi.
Kami juga dihidangkan dengan es jeruk kunci yang pekat, masam dan sejuk. Es jeruk tu maksudnya air limau. Haha. Masa mula-mula Juju pun tertanya-tanya juga. Air ape jeruk-jeruk ni. Dah la Juju tak suka makan jeruk. Rupanya air limau ais.  Jadinya kombinasi air limau dengan mi rebus tu memang kena sangat-sangatlah. 

Dan benda yang korang kena ingat dekat sini adalah, makanan di sini dah termasuk dalam pakej. So kalau korang order selain mi rebus dan es jeruk kunci ni kena tambah duit sendiri ya.

Danau Kaolin
Dan tempat terakhir yang kami tuju sebelum meneruskan perjalanan ke lapangan terbang ialah Danau Kaolin. Danau ni bukan terhasil dari kawah gunung berapi ya. Tapi bekas perlombongan yang telah lama ditinggalkan. Kaolin adalah mineral yang digunakan dalam bahan perindustrian seperti kosmetik, kertas, makanan, ubat gigi dan Kaolin juga disukai kerana daya halus, putih, kuat, licin dan rendah serta kekonduksian haba yang rendah. Ini adalah salah satu pencemaran alam yang mengagumkan.



Dan berakhirlah sudah pengembaraan Juju ke Pulau Belitung. Seronok sangat pengalaman yang Juju dah kumpul dekat sini. Kalau korang nak baca hari 1,2 dan 3 boleh klik:
Dan kalau korang nak guna travel agent yang sama macam Juju guna ni boleh contact:

MTN Getaways

Hubungi:
+65 8531 3381 (Faizun)
+65 8289 3688 (Amira)

Email:
admin@mtngetaways.com

Website:

Instagram:

Facebook:

4 Januari 2019

5 Sebab Kenapa Penjawat Awam Pilih Saito Universiti untuk Menyambung Pelajaran

Jumaat, Januari 04, 2019 3
Hai korang, harini Juju nak kenalkan dengan korang sebuah pusat pengajian swasta yang semakin dikenali dikalangan pekerja kakitangan kerajaan dan swasta untuk melanjutkan pelajaran.

Memang tak dinafikan dalam meneruskan alam pekerjaan, ada antara kita yang terpaksa untuk melupakan cita-cita untuk melanjutkan pelajaran. Tapi atas sebab-sebab yang tak dapat nak dielakkan kita terpaksa melupakan cita-cita untuk melanjutkan pelajaran tersebut.

Antaranya masalah kewangan, masalah keluarga dan bermacam-macam lagilah. Demi untuk meneruskan kelangsungan hidup, kita pun terpaksa melupakan niat untuk teruskan belajar diperingkat seterusnya. Dan bila kita dah bekerja ni mulalah cita-cita untuk menyambungkan pelajaran tu datang semula. Okeh meh sini Juju nak share dengan korang pasal Saito Universiti.

Saito Universiti
Picture source: Saito Univversity
  • Berpengalaman lebih 29 tahun dalam industri pendidikan - Saito Universiti College telah ditubuhkan pada 1988 memberi tumpuan kepada menyediakan pendidikan tinggi kepada lepasan sekolah SPM dalam pelbagai kursus yang membina pengetahuan berdasarkan bidang penguatkuasa undang-undang, pengurusan keselamatan, perniagaan dan reka bentuk grafik.
  • IPT pertama di Malaysia yang menawarkan program penguatkuasaan undang-undang - Meneraju lebih 29 tahun dalam industri pendidikan menjadikan Saito Universiti College merupakan IPT PERTAMA DI MALAYSIA yang menawarkan berkaitan dalam bidang keselamatan dan penguatkuasaan undang-undang.
  • Pengiktirafan penuh Kerajaan Malaysia - Program ini telah mendapat akreditasi dari Agensi Kelayakan Malaysia (Malaysia Qualification Agensi-MQA) dan pengiktirafan Jabatan Perkhidmatan awam-JPA. Bukan itu sahaja sehingga kini seramai lebih 700 anggota Polis Diraja Malaysia, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Smart Team, Matrade, Tenaga Nasional Berhad dan lain-lain syarikat swasta telah bergraduasi .
  • Graduan kerja dalam sektor kerajaan - Di Saito Universiti College, bagi Diploma Penguatkuasa Undang-Undang kami memberi tumpuan khusus kepada penguatkuasan undang-undang dan keselamatan . Program ini mempunyai peluang kerjaya yang cerah dalam bidang penguatkuasa undang-undang seperti Polis, JPJ, Kastam, Imigresen, SPAD, SPRM dan Agensi Penguatkuasaan di Malaysia. Institusi kami telah melahirkan lebih 30,000 graduan yang berkelayakan sejak penubuhannya. Saito Universiti College percaya bahawa program unik yang dibangunkan di Kolej ini mampu mencapai sasaran pasaran dan meningkatkan taraf hidup di kalangan generasi muda dan memudahkan untuk peluang pekerjaan dalam sektor kerajaan mahupun swasta.
  • Lebih 700 badan unit beruniform telah tamat pengajian - Bukan itu sahaja sehingga kini seramai lebih 700 anggota Polis Diraja Malaysia, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Smart Team, Matrade, Tenaga Nasional Berhad dan lain-lain syarikat swasta telah bergraduasi. Untuk makluman anda, kebanyakan graduan yang telah tamat pengajian telah dinaikan pangkat ke Sarjan , Inspektor dan ASP mengikuti kekosongan yang ada.

Antara kursus yang ditawarkan ialah:-
  1. Ijazah Sarjana Muda Penguatkuasaan Undang-undang
  2. Ijazah Sarjana Pengurusan Sumber Manusia
  3. Diploma Pengurusan Keselamatan
  4. Dipoma Penguatkuasaan Undang-undang
  5. Diploma Pengurusan Perniagaan
  6. Diploma Pengurusan Sumber Manusia

5 Sebab Kenapa Penjawat Awam Pilih Saito Universiti untuk Menyambung Pelajaran
  • Seramai lebih 471 anggota Polis Diraja Malaysia, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Smart Team, Matrade, Tenaga Nasional Berhad dan lain-lain syarikat swasta telah bergraduasi.
  • Saito University College adalah Kolej Pengajian Tinggi yang pertama menawarkan dan kursus dalam bidang keselamatan dan penguatkuasaan undang-undang.
  • Mendapat akreditasi dari Agensi Kelayakan Malaysia (Malaysia Qualification Agensi-MQA) dan pengiktirafan Jabatan Perkhidmatan awam-JPA
  • Kebanyakan graduan yang telah tamat pengajian telah dinaikan pangkat ke Sarjan , Inspektor dan ASP mengikuti kekosongan yang ada.
  • Selepas tamat belajar daripada Saito Universiti College anda akan dapat melihat banyak tawaran kerja dalam sektor kerajaan mahupun swasta yang anda akan terima. 

Jadi korang tunggu apa lagi? Jom daftarkan pengajian anda di Saito Universiti. Maklumat lanjut boleh ke:-


2 Januari 2019

BIOSOL Pembersih Kesihatan Wanita Prebiotik Dengan Madu keluaran Neil Armayan

Rabu, Januari 02, 2019 3
Hai korang,
So harini Juju nak bercerita pasal satu produk buatan Korea yang baru je masuk pasaran Malaysia. 


Kalau kite sebut pasal jenama Neil Armayan mesti korang tertanya-tanyakan. Jenama apa tu? Tak pernah dengar pun. Ha! To be honest, Juju pun tak pernah dengar pasal Neil Armayan ni. Tapi Juju rasa bertuah sangat-sangat sebab diberi peluang untuk mencuba sndiri salah satu produk jenama Neil Armayan iaitu Biosol with honey, prebiotic feminine wash.

Ha, kalau korang nak tau, Syarikat ini memulakan perniagaan spa di Korea Selatan dan Thailand. Berdasarkan pengalaman mereka dalam industri kecantikan ini menjadikan mereka yakin tentang apa yang seseorang wanita itu mahukan. Dan dari pengalaman yang sangat berharga itulah terhasilnya produk BIOSOL ini.

BIOSOL - Pembersih Kesihatan Wanita Prebiotik Dengan Madu
BIOSOL Prebiotic Feminine Hygiene Wash with Honey
Rumusan unik dari ekstrak tumbuhan semulajadi membantu memberikah khasiat, meremajakan dan pemulihan yang diperlukan oleh lapisan kulit, rupa dan penampilan bahagian intim sambil menghilangkan bau yang tidak menyenangkan.

Usah dikecewakan lagi oleh bau dan kesihatan bahagian intim yang kurang sempurna kerana penyelesaiannya sangat mudah. Alami pembaharuan menyeluruh, keriangan dan semangat baru daripada kulit bahagian intim anda yang lembut dan licin.
BIOSOL Prebiotic Feminine Hygiene Wash with Honey
9 Kebaikan Pembersih Kesihatan Wanita Prebiotik Dengan Madu:-
1/ Melenyapkan kekeringan vagina
2/ Mengekalkan pH optimum
3/ Menegang dan mengetatkan kulit / otot yang kendur
4/ Meningkatkan kesihatan dan menyamankan kulit
5/ Merangsang pembiakan bakteria yang berfaedah dalam lapisan kulit dalaman
6/ Mengandungi ciri anti-penuaan dan menggantikan sel kulit yang lesu
7/ Mengetat dan menegangka otot vagina, mengembalikan tona dan tekstur
8/ Menyediakan nutrien penting yang diperlukan untuk melembab dan menghidrat kulit
9/ Menggalakkan pertumbuhan semula epidermis untuk memperbaiki, melembut dan memulihkan kulit.

Pengalaman Juju
Setelah 2 minggu Juju menggunakan BIOSOL ni, Juju dapat rasa perbezaan yang sangat ketara. Tipulah kalau kita kata takde masalah masa datang bulan kan. Masalah tu maksudnya rasa yang tak selesa dan gatal akibat penggunaan tuala wanita dalam jangka masa yang lama.

Macam Juju ni, kalau dah buat kerja memang kusyuk sampai nak ke tandas pun tak sempat. Memang membuak-buaklah bakteria yang tak baik dekat bahagian tu. Mujurlah Juju dah dikenalkan dengan produk terhebat zaman ini.

Lepas gunakan BIOSOL ni alhamdulillah masalah tak selesa tu dapat diselesaikan. Aduh, kenapalah awal-awal dulu tak berkenalan dengan produk ni. Kalau tak mesti Juju lagi cergas dan bersemangat nak memulakan tugasan seharian.

Kalau korang ada masalah keputihan pun boleh gunakan juga BIOSOL ni. Dia ada rasa sejuk kalau kita biarkan lama-lama. Memang sangat selesa lepas gunakan BIOSOL ni.


Bahan aktif yang digunakan untuk menghasilkan produk hebat ini ialah:
  • Pueraria Mirifica Root Extract
Eliminate vaginal dryness, tighten vagina, prevent uterine cancer, treats irregular menstrual cycles. Promotes glow and radiance in skin.
  • Prebiotic Inulin
Stimulates the growth of good bacteria. Its bioselectivity enables it to restrict the growth of harmful bacteria and protects the skin ecosystem by keeping it constant and balanced.
  • Hydroxypropyltrimonium Honey
Its quaternary reaction makes it far more moisturizing then regular honey, with humectant activity twice that of glycerin. Excellent absorption activity.

Untuk maklumat lanjut mengenai produk ni korang boleh ke:

Website - www.neilarmayan.kr 

18 Disember 2018

Belitung Island Journey Day 2: Pengembaraan Bermula

Selasa, Disember 18, 2018 11
Hai semua,

Harini Juju nak sambung kisah di Pulau Belitung. Lepas dah berehat semalaman, maka hari kedua di bumi Belitung kami mulakan dengan sarapan pagi di hotel. Kalau nak dibandingkan makanan di sini dan di Malaysia sebenarnya takda yang berbeza sangat pun. Lebih kurang sama je.

Credit Picture to Farah Didi
Menu yang ada setiap hari ialah bubur ayam dan suhun goreng. Bubur ayam dia memang sedap sangat. Korang kena wajib cuba tau. Tiap-tiap hari Juju makan bubur ayam dia. Sedap namatey.

Bubur ayam

Dari hotel, kami bergerak menuju ke Belitung Timur pada jam 8.30 pagi. Perjalanan mengambil masa selama lebih kurang satu jam setengah. Jauh juga nak ke sana. Tapi Juju tak tidur pun. Leka berborak dengan travel mate yang dah lama tak jumpa.

Replika sekolah SD Muhammadiyah (Sekolah Laskar Pelangi)
Destinasi pertama kami adalah SD Muhammadiyah iaitu replika sekolah yang terdapat dalam filem Laskar Pelangi yang popular pada tahun 2009. Kami juga menyanyikan semula lagu tema filem Laskar Pelangi ini. Terasa macam ada dalam filem ni tau. Feeling sangat.
Replika Sekolah Laskar Pelangi

Replika sekolah Laskar Pelangi

Replika sekolah Laskar Pelangi

Replika sekolah Laskar Pelangi

Replika sekolah Laskar Pelangi

Suasana di dalam kelas.
Dermaga Kirana
Seterusnya kami bergerak ke Dermaga Kirana. Teretak tak jauh pun dari SD Muhammadiyah ni. Berdepan je. Ha dekat sini cantik sangat pemandangan dia. Ada pondok yang berbentuk seperti keong. Keong itu bermaksud siput. Sangat unik.

Dermaga Kirana

Dermaga Kirana

Dermaga Kirana

Dermaga Kirana
Muzium Kata Andrea Hirata
Lepas selesai bergambar di Dermaga Kirana, kami di bawa ke Muzium Kata Andrea Hirata. Andrea Hirata ni merupakan penulis skrip filem Laskar Pelangi. Dan kalau korang nak tau, muzium ini merupakan muzium yang pertama di bina oleh Andrea Hirata yang menghimpunkan koleksi buku-buku yang beliau hasilkan.
Muzium Kata Andrea Hirata

Muzium Kata Andrea Hirata

Selain itu, reka bentuk muzium yang berwarna-warni ini juga sangat menarik perhatian. Berebut-rebut kami mengambil gambar di sini. Masing-masing tak mahu lepaskan peluang untuk mengabadikan memori di sini.

Muzium Kata Andrea Hirata
Muzium Kata Andrea Hirata
Muzium Kata Andrea Hirata
Muzium Kata Andrea Hirata
Muzium Kata Andrea Hirata
Kampung Ahok
Destinasi seterusnya kami di bawa ke Kampung Ahok. Ahok ataupun nama sebenarnya Basuki Tjahaja Purnama merupakan Bupati di Belitung Timur. Bupati tu macam penghulu lah maksud dia. Ahok ini merupakan orang yang bertanggugjawab memperkenalkan Pulau Belitung kepada orang ramai.
Kampoeng Ahok
Diseberang jalan, tersergam indah kediaman orang tua Ahok yang masih menginap di situ. Bak kata Oty, jika bernasib baik orang tua Ahok akan buka pintu untuk orang awam singgah masuk dan melihat-lihat ke dalam rumah.

Makan Siang di Restoran Fega
Kami bergerak menuju ke Restoran Fega untuk solat dan makan tengah hari. Walaupun nampak macam santai je aktiviti harini, tapi mencabar juga sebab cuaca panas. Kalau korang nak tau, kebanyakan surau di sini kena berkongsi dengan kaum adam. So, pandai-pandailah jaga aurat ya.

Picture credit to: uyulrosli.com
Picture credit to: akuainkausiapa.blogspot.my
Vihara Devi Kwan In
Seterusnya kami singgah di Vihara Devi Kwan In ataupun dalam bahasa lainnya tokong agama Budha. Kebanyakkan penduduk di Belitung timur adalah penganut agama Budha. Berbanding di Tanjung Pandan yang majoritinya merupakan penganut agama Islam.

|Picture credit to sislin76.com
Menyaksikan Matahari Terbenam di Tanjung Pendam
Dari Vihara Devi Kwan In kami bergegas menuju ke Tanjung Pendam untuk menyaksikan matahari terbenam. Tanjung Pendam ini merupakan lokasi yang popular untuk melihat matahari terbenam. Subhanallah, cantik sungguh pemandangan di sini.

Picture credit to dik bee dengan caption "BFF goals"

Picture credit to dik bee
Makan Malam di Belitung Timpo Duluk
Dan tempat yang terakhir kami tuju adalah Belitung Timpo Duluk. Tempat makan malam kami untuk hari yang kedua. Makan dekat sini special sikit. Sebabnya kami dihidangkan dengan makan berdulang. Eh! Apa yang special sangat makan berdulang tu? Macam dekat Malaysia takde makan berdulang.


Haha, yang uniknya kami makan mengikut adat kaum di sini. Dalam 1 meja ada 4 orang. Adat tu dimulai dengan yang paling muda akan buka tudung saji. Yang paling tua akan cedok nasi dulu, yang paling muda akan dapat giliran yang terakhir sekali. Sama juga dengan cedok lauk. Haha, kesian yang muda. Kena tunggu yang tua habis cedok lauk baru dia dapat cedok.

Picture credit to: akuainkausiapa.blogspot.my

Tapi dekat tempat kita pun ada juga adat yang macam ni. Cuma kita dah tak amalkan je. Juju dulu kena tunggu mak abah siap makan baru boleh bangun basuh tangan. Itulah cara kita belajar untuk menghormati yang lebih tua.

Okeh tamat dah cerita untuk hari kedua. Nantikan sambungan pengembaraan Juju di Pulau Belitung ya.









17 Disember 2018

Belitung Island Journey Day 1: Permulaan Yang Mengujakan

Isnin, Disember 17, 2018 3
Assalamualaikum semua,

Pernah dengar pasal Pulau Belitung tak? Kalau orang Kluang mungkin tau pasal Felda Ulu Belitung, tapi dekat sana takde pulau okeh. Pulau Belitung yang Juju nak cerita ni terletak di daerah Bangka Belitung, Indonesia.

Pulau Belitung ni terpisah dengan Bangka Belitung. Kalau naik feri dari Bangka Belitung memakan masa selama 4 jam. Kalau naik kapal terbang lebih kurang 1 jam. Buat masa ni dekat Malaysia tiada flight direct terus ke Tanjung Pandan. Kena transit di Singapura dulu.

Peminat cerita Kekasih Paksa Rela lakonan Remy Ishak, Ain Edruce dan Intan Najuwa memang dah sedia maklum dengan keindahan pulau ini. Tapi bagi yang belum familiar, korang kene follow dan bookmark blog Juju ni sebab ada banyak perkara menarik yang Juju nak share dengan korang semua.

Pada 9-12 Disember 2018 yang lalu, Juju dan team JDT Blogger telah diberi peluang untuk menyertai trip ke Pulau Belitung anjuran MTN Getaways. Tujuannya adalah untuk memberitahu kepada orang di luar sana mengenai keindahan pulau ini.

Perjalanan Kluang ke Lapangan Terbang Changi, Singapura
Juju memulakan perjalanan seawal jam 7.30 pagi dengan menaiki bas dari Kluang ke Larkin Sentral. Perjalanan mengambil masa selama 1 jam 30 minit je. Sampai je Larkin, kami ambil bas untuk ke CIQ Johor.

Yes, perjalanan ini mencabar sikit sebab korang akan turun dan naik bas bersama beg bagasi untuk melalui imigresen Johor Bahru dan Singapura.

Lepas dah selesai pemeriksaan imigresen Johor, korang perlu mencari semula bas yang korang naik tadi. Kalau takda korang carilah bas yang ade tulis Changi. Penting untuk korang simpan resit bas dan catat sekali nombor bas di kad putih declaration untuk masuk Singapura. Kalau tak ingat nanti kena marah dengan imigresen Singapura. Huhu.. Apalah nasib Juju. Kawan-kawan yang lain tak kena marah pun. 
Selfie dalam bas. Dengan blogger Uyul Rosli dan Farah Didi
Lepas selesai cop passport, korang kena cari balik bas yang korang naik tadi. Kalau takde, korang kena tunggu bas lain sampai. Yang penting syarikat bas tu sama dan tiket bas tu korang kene simpan. Kalau tak simpan kenalah beli lagi.

Di Changi, korang jangan turun di Terminal 4, tapi turun di terminal 3. Kalau terturun di terminal 4 nanti korang boleh je ambil shuttle yang pihak airport sediakan secara percuma.

Kalau korang naik flight dari KL pun dia akan landing di terminal 4. So, korang kena cari shuttle untuk ke Terminal 3. Sampai di Terminal 3, boleh terus ke Garuda Airlines untuk urusan check in baggage. Korang cuma perlu serahkan passport dekat kaunter. Tak perlu booking number ke apa sebab semuanya pihak MTN telah uruskan.

Lepas dah check in barulah bebas sikit nak explore Changi Airport. Masa nilah kitorang isi perut, solat dan rehatkan diri sebelum berlepas ke Pulau Belitung. Aduh tak sabar rasa hati nak menjejakkan kaki ke sana.
Travel buddy
Kami menaiki kapal terbang pada jam 5.30 petang dan sampai di Tanjung Pandan pada jam 6.30 petang waktu Malaysia. Kalau korang nak tau, masa di Tanjung Pandan lewat sejam daripada Malaysia. Pukul 6 petang dah Maghrib dan waktu Subuh seawal jam 4.30 pagi.

Comel je flight ni
Sesampainya kami di Tanjung Pandan, kami disambut oleh wakil MTN Getaways yang akan bersama kami selama 4 hari 3 malam iaitu Otty, Herry (jurugambar) dan Nando (pemandu bas).

Destinasi pertama kami adalah Restoran Raja Seafood Belitung. Memandangkan kami sampai dah malam. Jadi aktiviti untuk hari pertama ni taklah berat sangat. Makan dan check in di hotel.

Makanan di restoran ni memang sedap-sedap. Bak kata Otty, makanan kami selama 4 hari 3 malam ni memang makanan laut sahaja. Ada juga dihidangkan ayam, tapi 1 lauk je. Yang lainnya semua makanan laut yang segar-segar.



Gambar-gambar makanan hari pertama ada dekat Instagram Juju dekat atas ni. Korang boleh slide untuk lihat gambar-gambar yang seterusnya.

Raja Seafood Belitung
La Lucia Boutique Hotel, Pulau Belitung
Kami menginap di La Lucia Boutique Hotel. Kalau ikut pada tentatif sepatutnya kami menginap di Green Tropical Village, tapi disebabkan hotel tersebut fully book, jadi kami terpaksa bertukar hotel. No worries sebab hotel ini berdekatan dengan kedai souvenir dan kedai sewa motor. So kalau korang nak merayap malam-malam boleh sewa je motor yang betul-betul terletak berdepan dengan hotel ini.
Depan hotel
Kalau korang nak ke kedai souvenir pun hanya mengambil masa 5 minit berjalan kaki. Juju dan kawan-kawan memang singgah lagi dan lagi di kedai ni sebab ada banyak pilihan t-shirt dan keychain. Kopi dan keropok juga ada di jual di sini cuma tak banyak pilihan.

Bilik pun selesa sangat. Cuma tiada almari dan peti ais. Channel tv ada banyak pilihan. Movie ada, kartun pun ada. Seterika pula boleh minta dengan reception. Nanti dorang akan hantar terus ke bilik. Bilik juga di kemas setiap hari.
Setiap bilik mempunyai hiasan dinding yang berlainan

In house menu

Simple and cozy

Hello roomate :)

Toiletries lengkap

Mini bar

Hipstur sungguh penyangkut baju dekat dinding ni


Cuba teka mana satu bilik kami?

Hotel ni ada rooftop juga tau. Hari last baru Juju naik. Sebab hari last tu Juju breakfast awal. Jadi ada masa lebih untuk ambil gabar dari rooftop. Kalau lepak malam-malam mesti cantik pemandangan dekat atas ni.
View from rooftop
View from rooftop



View from rooftop
Malam terakhir kami pergi ke kedai ole-ole yang berhampiran dengan hotel ni. Tak puas hoi beli souvenir untuk orang kampung. Nak cari tshirt untuk si Firash dan ayah dia. Tak puas hati pulak kalau tak belikan diorang baju.

Okeh cukup dulu untuk hari pertama. Tunggu entri untuk hari kedua ya.