Kasih Juju: tips

Showing posts with label tips. Show all posts
Showing posts with label tips. Show all posts

February 8, 2018

Menjaga Kesihatan Mengikut Cara Nabi

Image result for info kesihatan wanita

Menjaga Kesihatan Mengikut Cara Nabi

- Selalu bangun sebelum subuh
- Aktif menjaga kebersihan
- Tidak pernah makan berlebihan
- Gemar berjalan kaki
- Tidak pemarah
- Optimis dan tidak putus asa
- Tidak pernah iri hati
- Pemaaf

January 25, 2018

Benefits Of Olive Oil For Babies and Toddlers


Benefits Of Olive Oil For Babies and Toddlers
1/ Hydrates baby's skin and keeps it soft
2/ Keeps baby's hair smooth and glossy
3/ A natural remedy for head lice
4/ Relieves consti[ation (external application)
5/ Olive oil massage aids bone and muscle development
6/ Cures surgical suures and prevents scars
7/ The oleic acid in olive oil promotes growth and development of baby's brain
8/ Soothes and heals diaper rashes

January 24, 2018

Cara Rasulallah SAW Menjaga Kesihatan Diri


Cara Rasulallah SAW Menjaga Kesihatan Diri
1/ Bangun sebelum Subuh
2/ Aktif menjaga kebersihan
3/ Tidak pernah makan berlebihan
4/ Gemar berjalan kaki
5/ Tidak pemarah
6/ Optimis dan tidak putus asa
7/ Tidak iri hati
8/ Pemaaf

January 23, 2018

DIY Healing Foot Treatment


DIY Healing foot treatment.

Ingredients:
Vaseline jelly + Socks

Directions:
1/ Before bed, apply a layer of Vaseline Jelly to the heels and ball of your feet
2/ Cover feet with a pair of socks anf let feet soak in Vaseline Jelly Overnight
3/ Remove socks in the morning and wipe off the remaining Vaseline Jelly
4/ For best results, use once or twice a week.

January 22, 2018

4 Minute Morning Makeup Routine


1/ Start with a tinted moisturizer.
2/ Cover dark under-eye circles and blemishes with concealer
3/ Add a touch of bronze
4/ Look for a 'ane-and-done' product for your eyes
5/ Use a nude-colored eyeliner on your waterline
6/ Top off with mascara
7/ Define your brows
8/ Multitask with lips and cheeks
9/ Take out your top knot.

January 16, 2018

Petua Mujarab Hilangkan Sakit Gigi

PETUA MUJARAB HILANGKAN SAKIT GIGI....👇👇👇

Dua tiga hari ni aku mengalami sakit gigi..  tapi malam ni laa paling sakit sekali.. tak tidur malam... nak gi klinik gigi.. semuanya dah close.. Google punya google.. ada satu petua yg aku nak share ngn korang semua.. kalau ko orang sakit gigi.. pergi cari dlm almari dapur ko orang ekstrak vanila.. Yaa...! Ekstrak vanila yg mak2 korang buat kuih.. kek.. biskut.. puding dan lain2 tu...

Cara2 nya.. ambik kapas atau tisu bersih.. celup dgn ekstrak vanila ni.. then tampal atau sapu kat tempat yg sakit... Alhamdullah.. dgn Izin Allah.. sekejap jaa sakit gigi atau sakit gusi dah hilang... sesuai utk gigi berlubang juga..

Aku tak tau laa sapa yg bagi idea utk letak ekstrak vanila.. tapi ia betul2 berkesan... Bila dah baik tu, jangan lupa laa pergi check ngn doktor pulak.. mungkin doktor akan nasihatkan untuk cabut gigi tu atau tampal mana yg berlubang.. anyway terima kasih pada yg memberi idea petua ni.. mungkin lepas ni akan ada kajian dan produk yang berasaskan ekstrak vanila untuk pesakit gigi..

Mohon share pada kawan2 korang yg sakit gigi dan gusi.. 😉

KREDIT ANGIN RINDU (Facebook Viral Media Johor)

December 14, 2017

Cara Rasulullah SAW Menjaga Kesihatan Diri

Cara Rasulullah SAW Menjaga Kesihatan Diri
  • Bangun sebelum subuh
  • Aktif menjaga kebersihan
  • Tidak pernah makan berlebihan
  • Gemar berjalan kaki
  • Tidak pemarah
  • Optimis dan tidak putus asa
  • Tidak iri hati
  • Pemaaf


December 11, 2017

Foods You Should Eat Everyday


Foods You Should Eat Everyday
  • Garlic - anti-bacterial, anti-fungal, anti-viral and anti-septic
  • Tomatoes - rich in vitamin C
  • Avocado - lower your cholesterol
  • Hemp seeds - Hemp seeds are a complete protein
  • Spinach - anti-inflammatory
  • Kale - high in iron
  • Cucumbers - hydrate the body
  • Grapefruit - boost liver function
  • Peppers - loaded with anti-oxidants









November 2, 2017

15 Facts About Shea Butter

15 Facts About Shea Butter

1/ highly moisturizing
2/ anti-inflammatory
3/ heals burns
4/ protects skin against free radicals
5/ natural hair conditioner
6/ vitamin A, E & F
7/ used for eczema and paoraisis
8/ relieves sunburn
9/ restores skin elasticity
10/ natural SPF
11/ fades dark marks and acars
12/ prevents bumbs after shaving
13/ soften skins
14/ calms irritated skin
15/ relieves joint pain

November 1, 2017

Khasiat Kurma


Khasiat Kurma

Sabda Rasulullah s.a.w:
"Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya."

Mengamalkan makan kurma ketika mengandung adalah amat baik sekali kerana ini akan memudahkan ketika melahirkan nanti. Semasa bayi dilahirkan, buah kurma juga dicalitkan sedikit di lelangit bayi.

Buah kurma tidak mengandungi gula yang merbahayakan malah ia merupakan makanan Rasulullah s.a.w.

October 31, 2017

7 Langkah Ke Arah Jantung Yang Sihat


7 Langkah Ke Arah Jantung Yang Sihat
  1. Makan secara sihat
  2. Tingkatkan aktiviti fizikal
  3. Katakan "TIDAK" pada rokok
  4. Kekalkan berat badan yang unggul
  5. Ketahui paras tekanan darah anda
  6. Kendalikan stress dengan bijak
  7. Hidup sihat tanpa alkohol


October 30, 2017

Gejala Diabetes


Gejala Diabetes
  1. Kerap dahaga
  2. Kerap lapar
  3. Kerap membuang air kecil
  4. Keletihan
  5. Pengurangan berat badan
  6. Penglihatan kabur
  7. Kebas pada tangan dan kaki


October 29, 2017

9 Makanan Perlu Dielakkan Sebelum Tidur


9 Makanan Perlu Dielakkan Sebelum Tidur
  1. Kopi - menyukarkan anda tidur
  2. Coklat - menimbulkan rasa lapar
  3. Keju - memberi gangguan terhadap perut
  4. Makanan pedas - boleh menyebabkan heartnurn dan sukar tidur
  5. Kek, ais krim dan biskut - gula darah meningkat dan menambahkan tenaga
  6. Burger - Menambahkan kalori dan lemak
  7. Biji-bijian - membuatkan perut tidak selesa sepanjang malam
  8. Soda - mengakibatkan sakit jantung dan diabetes
  9. Kentang goreng - meningkatkan kolestrol dan kegemukan


October 28, 2017

4 Tips Kesihatan dari Nabi Muhammad S.A.W


4 Tips Kesihatan dari Nabi Muhammad S.A.W

1/ Jangan minum berdiri.
Nabi menggalakkan kita untuk minum dengan keadaan duduk. Ini kerana dalam tubuh kita terdapat penapis di pangggil sfringer. Saringan tersebut terbuka ketika kita duduk, dan tertutup ketika kita berdiri. Air yang kita minum belum 100% steril untuk dihadam oleh badan. Bila kita minum sambil berdiri, maka air tidak dapat disaring oleh sfringer akan terus masuk ke pundi kencing, dan boleh menyebabkan penyakit batu karang.

2/ Jangan meniup air minuman yang panas.
Nabi juga melarang meniup air minuman yang panas. Logiknya kerana terdapat karbon dioksida (co2) pada udara hembusan tersebut. Jika ditiup ke air minuman maka co2 itu akan larutdidalam air akan menghasilkan cecair bersifat asid, H2CO3 (asam karbonat) yang menyebabkan penyakit jantung dan masalah perut tidak selesa.

3/ Mandi sebelum waktu subuh.
Nabi menggalakkan mandi sebelum waktu subuh kerana suhu air pada waktu tersebut dapat membantu membuang lemak-lemak degil dalam badan.

4/ Jangan makan berselang-seli dengan minum air.
Nabi melarang makan diselang-seli dengan minum air kerana ia menyebabkan banyak udara terperangkap di dalam badan dan menyebabkan badan berangin.





October 15, 2017

10 Tips Kempiskan Perut

Image result for info kesihatan wanita

10 Tips Kempiskan Perut
1/ Minum segelas air sebelum makan
2/ makan hidangan sederhana 5x sehari
3/ Makan perlahan-lahan sehingga lumat
4/ Bersenam sekurang-kurangnya 3x seminggu
5/ Banyakkan makan buah-buahan
6/ Kurangkan gula
7/ Menjaga kedudukan badan ketika duduk dengan betul
8/ Jangan tinggal sarapan pagi
9/ Setiasa lakukan 'push-up'
10/ Jangan amalkan makanan segera dan air berkarbonat

October 11, 2017

Kenali Kereta Anda

JANGAN TERTIPU dan DITIPU LAGI.
Image result for know your car
1- Minyak hitam
Minyak hitam yg bukan sintetik tu setiap 5,000 km @ 3 bulan whichever is earlier. Kalu yg sintetik - mungkin 7,500 km atau 10,000 km.

2- Filter
Sama seperti minyak enjin. Minyak mineral biasa - 5,000 km. Minyak Synthetic - 7,500 km hingga 10,000 km. Dalam ertikata lain, bila tukar minyak enjin tu, maka tukar juga la filter minyak tu sekali (oil filter)

3- Spark plug
20,000 km ikut schedule maintenance book Tapi kau boleh pakai sampai 30k-40k takde hal...benda ni bukan critical sangat! Tapi kalau dah lebih 40k tak tukar, dia nya electrode pun dah nipis, elok tukar aje...Harga sekitar Rm 20-25 untuk 4 biji.

4- Bateri kereta
18 bulan hingga 2 tahun, terpulang pada cara penggunaan...kalau kita selalu topup air suling tu, ianya boleh tahan sampai 2 tahun. Kalau selalu lupa topup dan selalu kering. 6 bulan pun bateri boleh kong!

Free maintenance battery lain pulak ceritanya...tak payah top up air, harga lebih mahal dari bateri biasa. Bila beli bateri, jangan main hentam aje, ini kerana di Malaysia banyak barang tipu...so, beli bateri dari jenama yg boleh dipercayai. BOSCH, CENTURY... tapi ada juga jenama yang tak terkenal tapi elok!

Bateri yang baik biasanya lebih berat dari bateri yang kurang baik. Bandingkan bateri tersebut dalam kategori yang sama. Kalau NS50 tu anda kena compare dengan NS50 dari jenama yg lagi satu! Kalau kancil tak silap aku pakai NS40 atau NS40L...begitu la citernya!

5- Timing belt
60,000km untuk kereta Proton Wira, Saga. Waja boleh tahan sampai 90,000 km dan Honda CRV tahan sampai 160,000 km. Jadi timing belt ni ikut jenis kereta. Banyak orang tak tahu, depa sampai aje 60,000 km terus tukar tak kira la dia pakai apa kereta pun! Mekanik pun sengeh aje la, buat apa tolak rezeki dari duit orang!

6- Clutch plate
Clutch plate ni ialah perkara subjektif. Biasanya ikut pengalaman, hanya tukar bila ada simptom "clutch slipping" berlaku sewaktu pemanduan kita. Ni perkara yang susah nak terangkan, sebab tu mereka kata bila 100,000 km baru tukar clutch!

7- Fuel Filter
Tukar aje la sekitar 40,000 km sekali. Benda ni pun murah Rm 15-20 je.

8- Air Filter
Ditukar setiap 20,000 km. Tapi pada mereka yang tukar kepada K&N type, benda ni tak payah tukar, tapi mampu dibersihkan sudah cukup.

9 ATF (Automatic Transmission Fluid)
Minyak ni memang penting bagi yang pakai AUTO. Dalam manual dia ada sebut setiap 20,000 km tukar. Tapi boleh la extend hingga 30,000 km kepada mereka yang nak jimat. Minyak ni memang penting ditukar...jangan abaikan (contohnya tak tukar lebih dari 30,000 km) kerana kerosakan kepada AUTO gearbox perlu perbelanjaan yg besar. Kalau kita rajin tukar, kereta tak perlu Transmission Flush seperti yg disyorkan oleh sesetengah bengkel. Transmission Flush boleh pergi sampai 7-9 litre. Ini membazir untuk kita, tapi bukan pada pihak yang bikin servis. Caj hanya sekitar Rm 200++. Kalau anda selalu tukar ATF, hanya tukar biasa aje, yang budget kurang dari Rm 100...ikut saiz kereta anda!

10- Gear Oil
Untuk mereka yg pakai manual gearbox. Kereta anda tak perlu pakai ATF, tetapi sebaliknya pakailah Gear Oil. Benda ni boleh la tukar 60,000km sekali.

11- Brake Fluid & Power Steering Fluid
Kalau rajin boleh flush keluar ganti baru setiap 60,000 km.

12- Radiator Coolant
Sebotol Rm 15-20... selalunya warna hijau! 60,000 km boleh la tukar sekali! Kalau air radiator korang warna clear aje. Maknanya air paip biasa aje tu! Pakai coolant, enjin lebih cepat panas dan juga tak mudah mendidih!

13- Air-Cond Belt / Alternator Belt
Belt-belt ni perlu ditukar sama waktu dengan timing belt. Kalau kita terlupa tukar sewaktu servis sebelum-sebelum ni. Belt Air-Con & juga alternator mudah dikenal pasti akan perlunya ditukar atau tidak. Ini kerana belt-belt ni letaknya diluar dan boleh nampak. Kalau bahagian "ribs"nya dah ada "crack-crack" yang halus...maka eloklah ditukar belt tersebut. Jangan tunggu masa timing belt nak tukar, baru nak ditukar belt-belt ini. Akhir sekali, ingin admin ingatkan maintenance schedule yang ikut "km" atau masa "3 bulan" "6 bulan" & seterusnya ni hanya memudahkan pengguna-pengguna kereta melakukan penyelengaraan @ dalam English nya lebih dikenali sebagai "Preventive Maintenance"

14- Maksudnya, benda yang kita tukar tu belum tentu rosak, tapi kita dah tukar. Preventive maintenance ni mampu mengelak dari pengguna kereta menghadapi kerosakan yang kritikal dimasa akan datang! Tapi dalam dunia ni, mana ada yang perfect! Preventive Maintenance Schedule ni kalau kita ikut tanpa mengetahui sedikit sebanyak tentang fungsi atau sebab mengapa setiap alat ganti tu perlu ditukar. Ianya boleh juga menjadi suatu pembaziran!

15- Contohnya, kalau kita buta-buta ikut apa yg di syorkan oleh pembuat alat ganti. Contohnya "shock absorber" perlu diganti setiap 20,000 km, tentu kita tidak mampu mengikutnya! Jadi anda perlu ada asas ilmu seperti yang diterang kan di atas.

16- Minyak hitam mineral untuk 5,000 km / 3 bulan, minyak semi-sintetik utk 10,000 km / 6 bulan, minyak fully sintetik utk 15-20,000 km / 1 tahun. Kalau boleh hati-hati beli minyak hitam di kedai spare sebab banyak minyak cap ayam yang disediakan khas untuk tipu orang. Botol mungkin ada cap Castrol, Shell, Petronas, Eneos & lain-lain. Tetapi dalam tu sebenarnya adalah minyak murah made in China. Dalam satu hari ada beribu-ribu botol minyak hitam kosong wujud di bengkel-bengkel tertentu. Bos mereka ini sentiasa mengarahkan pekerja untuk mengambil botol-botol kosong ini dan refil serta bubuh seal baru supaya dapat mengaut keuntungan dari duit orang. Elok beli minyak di stesen minyak - confirmed genuine. Unless kalau betul-betul yakin dengan kedai spare part yang kita beli tu.

17- Minyak gear manual ditukar setiap 40,000 km untuk kereta baru (kurang 5 tahun), setiap 20,000 km untuk kereta atas 5 tahun atau apabila gear shift rasa ketat. Paling bagus untuk kereta lama - bubuh gearbox treatment. Minyak gear ATF - ditukar setiap 20,000 km. Sama macam di atas.

18- Flush? kalau dalam buku takde kata - maka tidak perlu. Air filter pun sama - 20,000 km. Coolant - tukar tiap-tiap 20,000 km. Nak tukar tiap-tiap 50,000 km pun boleh dengan syarat guna air suling @ RO water. Timing belt - ditukar setiap 80,000 km. Tapi pernah terjadi stretch sampai 110,000 km(Wira 1.6) tanpa masalah sebab menggunakan timing original Mitsubishi & ia selalu inspect timing belt keretanya. Merekah takda, gigi still elok - tak perlu tukar. Aircond belt, alternator belt, power steering belt - tukar semasa tukar timing belt @ apabila nampak crack.

19- Water pump
Ditukar apabila menukar timing belt untuk kali ke-2. Let's say kita tukar timing belt setiap 80,000 km, maka apabila kita menukar timing belt untuk kali kedua pada 160,000 km, elok tukar sekali water pump kerana hayatnya pun hampir tiba. Nak tukar water pump kena bukak timing belt. So kalau buat sekali, tiada extra labor charge.

20- Spark plug
Every 20,000 km @ selagi plastik kat tengah tu masih putih & tiada kesan terbakar. So kena check spark plug. Kalau spark plug berminyak - engine dah agak uzur & kena overhaul sebab piston ring dah haus. Asap biru kat ekzos jugak adalah tanda piston ring haus - minyak hitam terbakar. BTW, ini bukan service biasa. Dah kira major work jugak. Head gasket - tukar apabila minyak leaking kat area tu @ sekiranya berlaku coolant loss akibat dari blown head gasket. Buat grind valve sekali. Orang panggil nie top-overhaul.

21- Biasanya top overhaul tidak diperlukan kepada kereta bawah 7 tahun atau 200,000 km. Tapi ada gak yang 80,000 km kurang 5 tahun dah kena top overhaul sebab suka lenjan engine. Dok main red line manjang. Ini pun major work la jugak skit.

22- Brake pad
Tukar bila haus @ bila rasa brake kurang mengigit. Biasanya kereta 3-4 tahun sekali. Minyak brake pun sama. Anyway brake belakang tahan lebih lama dari brake depan biasanya double. Bercakap tentang timing belt (juga dipanggil cam belt kerana ia memacu camshaft), ianya berbeza antara satu pengeluar ke pengeluar yang lain.

23- Pada asalnya, enjin pembakaran dalam menggunakan camshaft yang di letak di dalam blok enjin. Secara standardnya pertukaran timing belt pada setiap 100,000 km ikut ketetapan pengeluar Jepun tetapi Jepun adalah negara bercuaca sederhana sejuk manakala cuaca di Malaysia lebih panas dan mampu mempercepatkan proses wear & tear timing belt yang dibuat dari adunan getah, plastik & fibre glass. Maka itu, adalah dinasihatkan pertukarannya dibuat lebih awal iaitu antara 90,000 km. Bagi alat ganti timing belt berkualiti rendah, kita perlu menukar lebih awal, maybe 60,000 km. Admin tak begitu pasti tentang ini.

24- Sesetengah pengeluar seperti Alfa Romeo mencadangkan pertukaran timing belt pada jarak hanya 30,000 km bagi semua enjin straight 4 twin spark & juga enjin V6 bagi model sebelum tahun 1999. Pada tahun 1996 dahulu, ada juga pemilik yang kerek & cakap timing belt boleh tahan sampai 100,000 km. Tak perlu tukar pada 30,000 km. Then, keta dia kena tarik masuk sebab timing belt putus & enjin kena overhaul. Bacaan odometer ketika itu = 35,000 km. Maka moralnya adalah kita perlu patuhi spesifikasi service & penyelenggaraan pengeluar. Banyak kenderaan zaman sekarang telah menggunakan timing chain sebagai ganti kepada timing belt. Ini termasuk Nissan, Honda & Toyota. Toyota misalannya menggunakan timing chain bagi semua kenderaan penumpangnya.

25- Model seperti CRV pada mulanya menggunakan timing belt, tetapi untuk CRV baru generasi kedua, Honda juga kembali memperkenalkan timing chain melalui enjin i-VTEC. Ianya tidak memerlukan pertukaran biarpun sudah mencecah 500,00 km lantas menjimatkan kos dan menjaga alam sekitar. Sekiranya mekanisme rantai mengeluarkan bunyi, hanya perlu tukar tensioner bearing dan segalanya pulih seperti sedia kala.

Kredit to FB Limau Ais :)

Parenting Tips - Surah Luqman

Image result for parenting tips

Teach them to worship Allah only.
"And remember when Luqman said to his son when he was advising him: 'O my son! Join not in worship others with Allah. Verily! Joining others in worship with Allah great Zulm (wrong) indeed."(31:13)

Tell them the place of parents.
"And We have enjoined on man to his parents. His mother carried him, in weakness upon weakness, and his weaning is in two years. Be greatful to Me and your parents; to me is the (final) destination." (31:14)

Tell the to work hard and trust Allah.
"O my son! If it be (anything) equal to the weight of a grain of mustard seed, and though it be in a rock, or in the heavens or in the heavens or in the earth, Allah will bring it forth. Verily, Allah is Subtle Well-Aware." (3:16)

Tell them to be good and offer prayers.
"O y son! Establish prayer, enjoin what is right, forbid what is wrong, and be patient over what befalls you. Indeed, that is of the matters (requiring) determination.: (31:17)

October 10, 2017

Home Remedies For Hair Loss

Image result for hair fall solution

Home Remedies For Hair Loss

Oil Massage
Massage any hair oil (coconut or almond oil, olive oil. etc.) onto your hair and scalp by applying light pressure with your fingertips.
Do this at least once a week.

September 28, 2017

Beauty Tips - Stop Pencil Eyeliner From Smudging

Image result for beauty tips and tricks

Beauty Tips - Stop Pencil Eyeliner From Smudging

Stop pencil eyeliner from smudging by applying powder eye shadow over the pencil to set it in place.
Choose a matching or slightly darker shade. 

Picture Perfect. Makeup musts for gorgeous photos.

Image result for beauty tips and tricks
Picture Perfect. Makeup musts for gorgeous photos.
  1. Lighten up. Avoid going too dark in your foundation shade. Have your shade professionally matched to your skin tone as close to the day as possible.
  2. Matte is a must. For cheeks, stay away from shimmery powder, no exceptions. For eyelids, keep shimmer strictly on lids.
  3. Primary focus. Primer is essential for keeping makeup intact. It's like a base coat on a manicure. Oil-free versions are best and also sensiitve skin-friendly.
  4. Say no to SPF. Primer and foundation should be SPF-free. Forumlas containong sunscreen cast a ghostlike glow with the camera flash.
  5. Line up. When lining eyelids, start in the center and work your way to the outer edge. Lining the entire lid will cause the eyes to appear smaller. Use a slanted brush with a dark (but not black) shadow to line lower lids.
  6. More is more. A camera flash will wash out colors, no matter what. Don; be scared off by a dramatic finished look. It won't photograph that way.
  7. Blend, blend, blend. When it comes to concealer, cheek contouring and eyeshadow. a quality sets of brushes is a key. The camera flash will highlight unblended edges, creating a clown-like look, and unblended concealer will highlight fine lines.
  8. Mellow yellow. To set makeup, choose a yellow powder rather than translucent. Much like SPF forumlas, translucent powders cast a white glow whem photographed.
  9. An naturale. Always have make up applied in natural light. This will be best indicator of how it will look when photographed.
  10. Practice run. Don't let the day of the occasion be the first to try your products. Consultations and trial runs are essential to creating the perfect final look.

Kasih Juju Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign