Kasih Juju: tips

Showing posts with label tips. Show all posts
Showing posts with label tips. Show all posts

November 2, 2017

15 Facts About Shea Butter

15 Facts About Shea Butter

1/ highly moisturizing
2/ anti-inflammatory
3/ heals burns
4/ protects skin against free radicals
5/ natural hair conditioner
6/ vitamin A, E & F
7/ used for eczema and paoraisis
8/ relieves sunburn
9/ restores skin elasticity
10/ natural SPF
11/ fades dark marks and acars
12/ prevents bumbs after shaving
13/ soften skins
14/ calms irritated skin
15/ relieves joint pain

November 1, 2017

Khasiat Kurma


Khasiat Kurma

Sabda Rasulullah s.a.w:
"Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya."

Mengamalkan makan kurma ketika mengandung adalah amat baik sekali kerana ini akan memudahkan ketika melahirkan nanti. Semasa bayi dilahirkan, buah kurma juga dicalitkan sedikit di lelangit bayi.

Buah kurma tidak mengandungi gula yang merbahayakan malah ia merupakan makanan Rasulullah s.a.w.

October 31, 2017

7 Langkah Ke Arah Jantung Yang Sihat


7 Langkah Ke Arah Jantung Yang Sihat
  1. Makan secara sihat
  2. Tingkatkan aktiviti fizikal
  3. Katakan "TIDAK" pada rokok
  4. Kekalkan berat badan yang unggul
  5. Ketahui paras tekanan darah anda
  6. Kendalikan stress dengan bijak
  7. Hidup sihat tanpa alkohol


October 30, 2017

Gejala Diabetes


Gejala Diabetes
  1. Kerap dahaga
  2. Kerap lapar
  3. Kerap membuang air kecil
  4. Keletihan
  5. Pengurangan berat badan
  6. Penglihatan kabur
  7. Kebas pada tangan dan kaki


October 29, 2017

9 Makanan Perlu Dielakkan Sebelum Tidur


9 Makanan Perlu Dielakkan Sebelum Tidur
  1. Kopi - menyukarkan anda tidur
  2. Coklat - menimbulkan rasa lapar
  3. Keju - memberi gangguan terhadap perut
  4. Makanan pedas - boleh menyebabkan heartnurn dan sukar tidur
  5. Kek, ais krim dan biskut - gula darah meningkat dan menambahkan tenaga
  6. Burger - Menambahkan kalori dan lemak
  7. Biji-bijian - membuatkan perut tidak selesa sepanjang malam
  8. Soda - mengakibatkan sakit jantung dan diabetes
  9. Kentang goreng - meningkatkan kolestrol dan kegemukan


October 28, 2017

4 Tips Kesihatan dari Nabi Muhammad S.A.W


4 Tips Kesihatan dari Nabi Muhammad S.A.W

1/ Jangan minum berdiri.
Nabi menggalakkan kita untuk minum dengan keadaan duduk. Ini kerana dalam tubuh kita terdapat penapis di pangggil sfringer. Saringan tersebut terbuka ketika kita duduk, dan tertutup ketika kita berdiri. Air yang kita minum belum 100% steril untuk dihadam oleh badan. Bila kita minum sambil berdiri, maka air tidak dapat disaring oleh sfringer akan terus masuk ke pundi kencing, dan boleh menyebabkan penyakit batu karang.

2/ Jangan meniup air minuman yang panas.
Nabi juga melarang meniup air minuman yang panas. Logiknya kerana terdapat karbon dioksida (co2) pada udara hembusan tersebut. Jika ditiup ke air minuman maka co2 itu akan larutdidalam air akan menghasilkan cecair bersifat asid, H2CO3 (asam karbonat) yang menyebabkan penyakit jantung dan masalah perut tidak selesa.

3/ Mandi sebelum waktu subuh.
Nabi menggalakkan mandi sebelum waktu subuh kerana suhu air pada waktu tersebut dapat membantu membuang lemak-lemak degil dalam badan.

4/ Jangan makan berselang-seli dengan minum air.
Nabi melarang makan diselang-seli dengan minum air kerana ia menyebabkan banyak udara terperangkap di dalam badan dan menyebabkan badan berangin.





October 15, 2017

10 Tips Kempiskan Perut

Image result for info kesihatan wanita

10 Tips Kempiskan Perut
1/ Minum segelas air sebelum makan
2/ makan hidangan sederhana 5x sehari
3/ Makan perlahan-lahan sehingga lumat
4/ Bersenam sekurang-kurangnya 3x seminggu
5/ Banyakkan makan buah-buahan
6/ Kurangkan gula
7/ Menjaga kedudukan badan ketika duduk dengan betul
8/ Jangan tinggal sarapan pagi
9/ Setiasa lakukan 'push-up'
10/ Jangan amalkan makanan segera dan air berkarbonat

October 11, 2017

Kenali Kereta Anda

JANGAN TERTIPU dan DITIPU LAGI.
Image result for know your car
1- Minyak hitam
Minyak hitam yg bukan sintetik tu setiap 5,000 km @ 3 bulan whichever is earlier. Kalu yg sintetik - mungkin 7,500 km atau 10,000 km.

2- Filter
Sama seperti minyak enjin. Minyak mineral biasa - 5,000 km. Minyak Synthetic - 7,500 km hingga 10,000 km. Dalam ertikata lain, bila tukar minyak enjin tu, maka tukar juga la filter minyak tu sekali (oil filter)

3- Spark plug
20,000 km ikut schedule maintenance book Tapi kau boleh pakai sampai 30k-40k takde hal...benda ni bukan critical sangat! Tapi kalau dah lebih 40k tak tukar, dia nya electrode pun dah nipis, elok tukar aje...Harga sekitar Rm 20-25 untuk 4 biji.

4- Bateri kereta
18 bulan hingga 2 tahun, terpulang pada cara penggunaan...kalau kita selalu topup air suling tu, ianya boleh tahan sampai 2 tahun. Kalau selalu lupa topup dan selalu kering. 6 bulan pun bateri boleh kong!

Free maintenance battery lain pulak ceritanya...tak payah top up air, harga lebih mahal dari bateri biasa. Bila beli bateri, jangan main hentam aje, ini kerana di Malaysia banyak barang tipu...so, beli bateri dari jenama yg boleh dipercayai. BOSCH, CENTURY... tapi ada juga jenama yang tak terkenal tapi elok!

Bateri yang baik biasanya lebih berat dari bateri yang kurang baik. Bandingkan bateri tersebut dalam kategori yang sama. Kalau NS50 tu anda kena compare dengan NS50 dari jenama yg lagi satu! Kalau kancil tak silap aku pakai NS40 atau NS40L...begitu la citernya!

5- Timing belt
60,000km untuk kereta Proton Wira, Saga. Waja boleh tahan sampai 90,000 km dan Honda CRV tahan sampai 160,000 km. Jadi timing belt ni ikut jenis kereta. Banyak orang tak tahu, depa sampai aje 60,000 km terus tukar tak kira la dia pakai apa kereta pun! Mekanik pun sengeh aje la, buat apa tolak rezeki dari duit orang!

6- Clutch plate
Clutch plate ni ialah perkara subjektif. Biasanya ikut pengalaman, hanya tukar bila ada simptom "clutch slipping" berlaku sewaktu pemanduan kita. Ni perkara yang susah nak terangkan, sebab tu mereka kata bila 100,000 km baru tukar clutch!

7- Fuel Filter
Tukar aje la sekitar 40,000 km sekali. Benda ni pun murah Rm 15-20 je.

8- Air Filter
Ditukar setiap 20,000 km. Tapi pada mereka yang tukar kepada K&N type, benda ni tak payah tukar, tapi mampu dibersihkan sudah cukup.

9 ATF (Automatic Transmission Fluid)
Minyak ni memang penting bagi yang pakai AUTO. Dalam manual dia ada sebut setiap 20,000 km tukar. Tapi boleh la extend hingga 30,000 km kepada mereka yang nak jimat. Minyak ni memang penting ditukar...jangan abaikan (contohnya tak tukar lebih dari 30,000 km) kerana kerosakan kepada AUTO gearbox perlu perbelanjaan yg besar. Kalau kita rajin tukar, kereta tak perlu Transmission Flush seperti yg disyorkan oleh sesetengah bengkel. Transmission Flush boleh pergi sampai 7-9 litre. Ini membazir untuk kita, tapi bukan pada pihak yang bikin servis. Caj hanya sekitar Rm 200++. Kalau anda selalu tukar ATF, hanya tukar biasa aje, yang budget kurang dari Rm 100...ikut saiz kereta anda!

10- Gear Oil
Untuk mereka yg pakai manual gearbox. Kereta anda tak perlu pakai ATF, tetapi sebaliknya pakailah Gear Oil. Benda ni boleh la tukar 60,000km sekali.

11- Brake Fluid & Power Steering Fluid
Kalau rajin boleh flush keluar ganti baru setiap 60,000 km.

12- Radiator Coolant
Sebotol Rm 15-20... selalunya warna hijau! 60,000 km boleh la tukar sekali! Kalau air radiator korang warna clear aje. Maknanya air paip biasa aje tu! Pakai coolant, enjin lebih cepat panas dan juga tak mudah mendidih!

13- Air-Cond Belt / Alternator Belt
Belt-belt ni perlu ditukar sama waktu dengan timing belt. Kalau kita terlupa tukar sewaktu servis sebelum-sebelum ni. Belt Air-Con & juga alternator mudah dikenal pasti akan perlunya ditukar atau tidak. Ini kerana belt-belt ni letaknya diluar dan boleh nampak. Kalau bahagian "ribs"nya dah ada "crack-crack" yang halus...maka eloklah ditukar belt tersebut. Jangan tunggu masa timing belt nak tukar, baru nak ditukar belt-belt ini. Akhir sekali, ingin admin ingatkan maintenance schedule yang ikut "km" atau masa "3 bulan" "6 bulan" & seterusnya ni hanya memudahkan pengguna-pengguna kereta melakukan penyelengaraan @ dalam English nya lebih dikenali sebagai "Preventive Maintenance"

14- Maksudnya, benda yang kita tukar tu belum tentu rosak, tapi kita dah tukar. Preventive maintenance ni mampu mengelak dari pengguna kereta menghadapi kerosakan yang kritikal dimasa akan datang! Tapi dalam dunia ni, mana ada yang perfect! Preventive Maintenance Schedule ni kalau kita ikut tanpa mengetahui sedikit sebanyak tentang fungsi atau sebab mengapa setiap alat ganti tu perlu ditukar. Ianya boleh juga menjadi suatu pembaziran!

15- Contohnya, kalau kita buta-buta ikut apa yg di syorkan oleh pembuat alat ganti. Contohnya "shock absorber" perlu diganti setiap 20,000 km, tentu kita tidak mampu mengikutnya! Jadi anda perlu ada asas ilmu seperti yang diterang kan di atas.

16- Minyak hitam mineral untuk 5,000 km / 3 bulan, minyak semi-sintetik utk 10,000 km / 6 bulan, minyak fully sintetik utk 15-20,000 km / 1 tahun. Kalau boleh hati-hati beli minyak hitam di kedai spare sebab banyak minyak cap ayam yang disediakan khas untuk tipu orang. Botol mungkin ada cap Castrol, Shell, Petronas, Eneos & lain-lain. Tetapi dalam tu sebenarnya adalah minyak murah made in China. Dalam satu hari ada beribu-ribu botol minyak hitam kosong wujud di bengkel-bengkel tertentu. Bos mereka ini sentiasa mengarahkan pekerja untuk mengambil botol-botol kosong ini dan refil serta bubuh seal baru supaya dapat mengaut keuntungan dari duit orang. Elok beli minyak di stesen minyak - confirmed genuine. Unless kalau betul-betul yakin dengan kedai spare part yang kita beli tu.

17- Minyak gear manual ditukar setiap 40,000 km untuk kereta baru (kurang 5 tahun), setiap 20,000 km untuk kereta atas 5 tahun atau apabila gear shift rasa ketat. Paling bagus untuk kereta lama - bubuh gearbox treatment. Minyak gear ATF - ditukar setiap 20,000 km. Sama macam di atas.

18- Flush? kalau dalam buku takde kata - maka tidak perlu. Air filter pun sama - 20,000 km. Coolant - tukar tiap-tiap 20,000 km. Nak tukar tiap-tiap 50,000 km pun boleh dengan syarat guna air suling @ RO water. Timing belt - ditukar setiap 80,000 km. Tapi pernah terjadi stretch sampai 110,000 km(Wira 1.6) tanpa masalah sebab menggunakan timing original Mitsubishi & ia selalu inspect timing belt keretanya. Merekah takda, gigi still elok - tak perlu tukar. Aircond belt, alternator belt, power steering belt - tukar semasa tukar timing belt @ apabila nampak crack.

19- Water pump
Ditukar apabila menukar timing belt untuk kali ke-2. Let's say kita tukar timing belt setiap 80,000 km, maka apabila kita menukar timing belt untuk kali kedua pada 160,000 km, elok tukar sekali water pump kerana hayatnya pun hampir tiba. Nak tukar water pump kena bukak timing belt. So kalau buat sekali, tiada extra labor charge.

20- Spark plug
Every 20,000 km @ selagi plastik kat tengah tu masih putih & tiada kesan terbakar. So kena check spark plug. Kalau spark plug berminyak - engine dah agak uzur & kena overhaul sebab piston ring dah haus. Asap biru kat ekzos jugak adalah tanda piston ring haus - minyak hitam terbakar. BTW, ini bukan service biasa. Dah kira major work jugak. Head gasket - tukar apabila minyak leaking kat area tu @ sekiranya berlaku coolant loss akibat dari blown head gasket. Buat grind valve sekali. Orang panggil nie top-overhaul.

21- Biasanya top overhaul tidak diperlukan kepada kereta bawah 7 tahun atau 200,000 km. Tapi ada gak yang 80,000 km kurang 5 tahun dah kena top overhaul sebab suka lenjan engine. Dok main red line manjang. Ini pun major work la jugak skit.

22- Brake pad
Tukar bila haus @ bila rasa brake kurang mengigit. Biasanya kereta 3-4 tahun sekali. Minyak brake pun sama. Anyway brake belakang tahan lebih lama dari brake depan biasanya double. Bercakap tentang timing belt (juga dipanggil cam belt kerana ia memacu camshaft), ianya berbeza antara satu pengeluar ke pengeluar yang lain.

23- Pada asalnya, enjin pembakaran dalam menggunakan camshaft yang di letak di dalam blok enjin. Secara standardnya pertukaran timing belt pada setiap 100,000 km ikut ketetapan pengeluar Jepun tetapi Jepun adalah negara bercuaca sederhana sejuk manakala cuaca di Malaysia lebih panas dan mampu mempercepatkan proses wear & tear timing belt yang dibuat dari adunan getah, plastik & fibre glass. Maka itu, adalah dinasihatkan pertukarannya dibuat lebih awal iaitu antara 90,000 km. Bagi alat ganti timing belt berkualiti rendah, kita perlu menukar lebih awal, maybe 60,000 km. Admin tak begitu pasti tentang ini.

24- Sesetengah pengeluar seperti Alfa Romeo mencadangkan pertukaran timing belt pada jarak hanya 30,000 km bagi semua enjin straight 4 twin spark & juga enjin V6 bagi model sebelum tahun 1999. Pada tahun 1996 dahulu, ada juga pemilik yang kerek & cakap timing belt boleh tahan sampai 100,000 km. Tak perlu tukar pada 30,000 km. Then, keta dia kena tarik masuk sebab timing belt putus & enjin kena overhaul. Bacaan odometer ketika itu = 35,000 km. Maka moralnya adalah kita perlu patuhi spesifikasi service & penyelenggaraan pengeluar. Banyak kenderaan zaman sekarang telah menggunakan timing chain sebagai ganti kepada timing belt. Ini termasuk Nissan, Honda & Toyota. Toyota misalannya menggunakan timing chain bagi semua kenderaan penumpangnya.

25- Model seperti CRV pada mulanya menggunakan timing belt, tetapi untuk CRV baru generasi kedua, Honda juga kembali memperkenalkan timing chain melalui enjin i-VTEC. Ianya tidak memerlukan pertukaran biarpun sudah mencecah 500,00 km lantas menjimatkan kos dan menjaga alam sekitar. Sekiranya mekanisme rantai mengeluarkan bunyi, hanya perlu tukar tensioner bearing dan segalanya pulih seperti sedia kala.

Kredit to FB Limau Ais :)

October 10, 2017

Home Remedies For Hair Loss

Image result for hair fall solution

Home Remedies For Hair Loss

Oil Massage
Massage any hair oil (coconut or almond oil, olive oil. etc.) onto your hair and scalp by applying light pressure with your fingertips.
Do this at least once a week.

September 28, 2017

Beauty Tips - Stop Pencil Eyeliner From Smudging

Image result for beauty tips and tricks

Beauty Tips - Stop Pencil Eyeliner From Smudging

Stop pencil eyeliner from smudging by applying powder eye shadow over the pencil to set it in place.
Choose a matching or slightly darker shade. 

Picture Perfect. Makeup musts for gorgeous photos.

Image result for beauty tips and tricks
Picture Perfect. Makeup musts for gorgeous photos.
  1. Lighten up. Avoid going too dark in your foundation shade. Have your shade professionally matched to your skin tone as close to the day as possible.
  2. Matte is a must. For cheeks, stay away from shimmery powder, no exceptions. For eyelids, keep shimmer strictly on lids.
  3. Primary focus. Primer is essential for keeping makeup intact. It's like a base coat on a manicure. Oil-free versions are best and also sensiitve skin-friendly.
  4. Say no to SPF. Primer and foundation should be SPF-free. Forumlas containong sunscreen cast a ghostlike glow with the camera flash.
  5. Line up. When lining eyelids, start in the center and work your way to the outer edge. Lining the entire lid will cause the eyes to appear smaller. Use a slanted brush with a dark (but not black) shadow to line lower lids.
  6. More is more. A camera flash will wash out colors, no matter what. Don; be scared off by a dramatic finished look. It won't photograph that way.
  7. Blend, blend, blend. When it comes to concealer, cheek contouring and eyeshadow. a quality sets of brushes is a key. The camera flash will highlight unblended edges, creating a clown-like look, and unblended concealer will highlight fine lines.
  8. Mellow yellow. To set makeup, choose a yellow powder rather than translucent. Much like SPF forumlas, translucent powders cast a white glow whem photographed.
  9. An naturale. Always have make up applied in natural light. This will be best indicator of how it will look when photographed.
  10. Practice run. Don't let the day of the occasion be the first to try your products. Consultations and trial runs are essential to creating the perfect final look.

September 19, 2017

Parenting Tips In The Digital Age

Image result for parenting tips

Parenting Tips In The Digital Age

Dinner time is family time, and with technology at our fingertips 24 hours a day, Kimberly (@She_Scribes) from the popular blog SheScribes.com believes that those rare face-to-face moments are to be cherished. She keep the family rules ti check the tablets and phones before sitting down for a meal. "Dinner is strictly for our family. We feel it;s important for everyone to 'disconnect' from the Internet, Twitter, Facebook and othe social media sites and CONNECT with our family"

September 18, 2017

6 Shifts towards Positive Parenting

Image result for parenting tips
6 Shifts towards Positive Parenting
  1. Turning fear into respect
  2. Replacing threats or blackmail with consequences
  3. Doing away with deception
  4. Instead of bribery, do rewards
  5. Turning humiliation into recognition
  6. moving from comparison to acknowledgement

September 15, 2017

Tips For Muslim To Overcome Hardships

Related image
  1. Hardships are a test - "Do people think they will left alone and they will not be tried?.." (29:2)
  2. They come from Him - "No disaster strikes except by permission of Allah. And whoever believes in Allah.. " (64:11)
  3. Turn to Him - The center of everything, wether case or hardship is Allah, therefore, turn towards Him.
  4. Remain hopeful - Prophet (PBUH) said "Evil omen is false! I lik Al-Fa'al (good omen)."
  5. Examine your ways - "Whatever misfortune befalls you is a consequence of your owm deeds.." (42:30)
  6. Pray - Muslim should continue prayers as they will eventually provide relief from troubles.

September 13, 2017

Beauty Uses of Ice Cubes

Image result for beauty tips and tricks
1/ Shrink a zit - Ice reduces redness & swellness allowing to alleviate the discomfort of acne breakouts.

2/ De-Puff Eyes - Wrap an ice cube in washcloth and rubbing it on your eyes can reduce early morning puffiness.

3/ Prime Skin - Before applying make up, rub ice cube on your face to keep your make up stay put for long hours and fresh.

4/ Scrub Away - Rubbing ice cubes on the face facilitates blood circulation and imparts a healthy glow to your face. Rubbing ice cubes can go a long way in warding off wrinkles and premature aging too.

August 22, 2017

Ubat semulajadi di rumah - Naik Seri Wajah #tipskecantikan

Naik Seri Wajah
Wajah sihat akan kelihatan kemerah-merahan.
Bagi menaikkan seri wajah, amalkan membasuh muka dengan menggunakan air basuhan beras yang ketiga.
Bilas dengan air bersih setelah 10 minit.
Amalkan selalu.

Ubat semulajadi di rumah - Atasi Rambut Bercabang #tipskecantikan

Atasi Rambut Bercabang
Ambil daun bunga raya yang bersih, ramas sehingga keluar lendirnya dan campurkan dengan sebiji telur ayam kampung beserta sesudu madu lebah.
Gaulkan sekata dan sapukan pada rambut.
Perap dengan tuala selama 10 minit kemudian bilas dan keringkan rambut.
Amalkan 2 kali seminggu.

August 18, 2017

Ubat semulajadi di rumah - bulu mata, kening lebat #tipskecantikan

Ingin kelihatan cantik?
Gunakan lendir pokok lidah buaya da sapukan pada bulu mata dan kening anda.
Lakukan berulang kali untuk mendapatkan hasil terbail.

August 17, 2017

Ubat semulajadi di rumah - Bibir Cantik Berseri

Bibir cantik berseri
Bagi mendapatkan bibir yang cantik, hiris dan rendam kunyit hidup dalam air panas.
Gabungkan1/3 cawan air kunyit hidup,
1/3 cawan santan kelapa dan garam secukup rasa.
Kacau sebati dan minum setiap pagi.

August 16, 2017

Ubat semulajadi di rumah - Bebas Selulit

Bebas Selulit
Salah satu petua untuk merawat selulit yang degil ialah dengan menggunakan serbuk kopi dengan sedikit madu dan air.

Sapukan pada bahagian tubuh yang terdapat selulit dan biarkan kering. Ia juga mampu menanggalkan sel-sel kulit mati.

Kasih Juju Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign