Memaparkan catatan dengan label travel. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label travel. Papar semua catatan

20 Januari 2019

Rasai Kenikmatan Asam Pedas Melaka di Restoran Berkat Salam

Ahad, Januari 20, 2019 12
Hai semua, kalau korang nak tahu, cuti sekolah bulan 12 tahun lepas, Juju sekeluarga telah membuat keputusan untuk bercuti di Melaka. Memandangkan Juju dan Firash terlepas family trip ke Perak, jadi Juju plan nak bawa si Firash mandi kolam di Bayou Lagoon Resort, Melaka. Yes, ini kali kedua kami ke sini. Tapi apa yang Juju nak share dekat sini bukan pasal Bayou Lagoon. Tapi pasal restoran yang Juju dan keluarga singgah untuk makan malam.

Restoran Berkat Salam, Melaka
Okeh, malam tu Juju terdengar abah call kawan dia bertanyakan mengenai tempat asam pedas yang diorang makan masa event motor diorang haritu. Lepas abah google tempatnya, tak jauh pun dari Bayou Lagoon. Tak sampai 1 kilometer pun. Huh, giler senang nak makan lagi kalau stay dekat Bayou Lagoon.

Berkat Salam, Melaka
Ini juga merupakan kali pertama Juju ke Restoran Berkat Salam ni. Tertanya-tanya juga apa yang sedap sangat dekat sini sampai abah nak ke kedai ni lagi. Sedap sangat ke asam pedas dekat sini? Hurmmm.. Jom kita cuba.

Penuh rakyat jelata :p
So untuk malam tu, Juju order asam pedas telur ikan mayong dan asam pedas ikan ape tah ni. Lupe dah. Kembung ke selar ek? Muehehehehe. Plating dia pun kreatif. Setiap lauk tu dia hidangkan dalam kuali kecil dan ada periuk kecil pula yang akan jadi alas kuali tu. Kreatif sangat. Nampak macam makan dalam kuali pulak kan. Haha.

Asam pedas telur ikan mayong
Asam pedas ikan

Asam pedas telur ikan mayong
Disebabkan kami sekeluarga makan malam disini, jadi kami pilih nasi mengikut set-set yang ada dalam menu. Setiap hidangan asam pedas ni datang sekali dengan nasi putih, ulam dan sambal belacan. So kira complete set dah ni.

Korang tengok gambar telur ikan tu. Berebut-rebut kitorang nak habiskan dalam kuali masing-masing. Ini kali pertama Juju makan asam pedas telur ikan mayong ni. Sedap sangat-sangat. Macam terigau-igau dah dengan asam pedas telur ikan mayong ni. Aduh, mak jom pegi sini lagi jommmmm. Haha.

Aneka asam pedas


Selain daripada asam pedas, ada juga menu lain untuk korang cuba. Antaranya masak lemak cili api, masakan bergoreng dan masakan thai juga ada disediakan disini. So kalau kata korang tak nak makan asam pedas, boleh juga cuba lauk-lauk yang lain.

Aneka  masak lemak cili api

Aneka lauk (Picture source: https://www.facebook.com/Foodhuntermelaka89). Tomyan, kailan ikan masin, kerang sambal dan kerabu sotong.

Ikan siakap masak stim (Picture source: https://www.facebook.com/Foodhuntermelaka89/)
Sotong goreng tepung. (Picture source: https://www.facebook.com/Foodhuntermelaka89/)
Siakap masak stim ni memang recommended sangat-sangat. Ramai pelanggan yang memuji-muji keenakan dan kesedapan ikan siakap masak stim ni. Aduh, macam rugi pula masa Juju berkunjung ke sini tak order sekali ikan ni. Kan dah menyesal. Haha.. Tak pe tak pe. Melaka dengan Johor ni bukan jauh mana pun.

Lempeng untuk minum petang
Okeh, ini untuk sampingan pula. Korang pernah makan tak lempeng gula melaka? Masa kecik-kecik dulu mak Juju selalu buatkan minum petang lempeng gula melaka. Setiap kali nampak mak buat lempeng gula melaka tu mesti kami adik beradik akan tunggu tepi kuali. Tak sempat letak dalam pinggan kami dah ngap dulu. Sampai kena marah sebab abah tak sempat nak makan. Huhu rindu betul dengan lempeng gula melaka.

Tak sangka pula bila dekat restoran Berkat Salam ni ada sediakan lempeng gula melaka. Aduh, terus terimbau kenangan lama.

Lempeng gula melaka
Selain daripada lempeng gula melaka, ada juga lempeng pisang dan lempeng kelapa. Sedap di makan bersama kuah asam pedas. Sesuai juga untuk di makan pada waktu petang sambil santai-santai bersama keluarga.

Picture source: https://www.facebook.com/Foodhuntermelaka89/

Picture source: https://www.facebook.com/Foodhuntermelaka89/

Air bunga
Laici kang
Ha ni baru gambar je tau. Korang kena pergi dan rasa sendiri keenakan asam pedas dekat kedai ni. Memang lain daripada yang lain. Kawan abah Juju kalau nak balik kampung di Johor akan keluar dulu di Melaka semata-mata nak makan asam pedas dekat kedai ni.

Juju yang baru makan sekali dekat sini pun dah angau inikan pula kawan abah tu. Bezanya dia lalu situ tiap-tiap bulan. Juju pulak sebulan tak sekali ke Melaka tu. Tapi Juju ada makcik dekat sana. Hah! Boleh jadikan alasan ni. Muehehehehe.

So kalau korang nakkan maklumat lanjut atau nak contact owner kedai ni boleh ke:


Waktu operasi:
4.00 petang - 1.30 pagi
Sabtu, Ahad, Public Holiday dan Cuti Sekolah: 11.30 pagi - 1.30 pagi

Alamat:
Jalan Tun Hamzah,
Bukit Katil, Melaka.

Messenger: m.me/berkatsalam

Waze / Google maps: Berkat Salam Restaurant




7 Januari 2019

Belitung Island Journey Day 4: Hari Terakhir Yang Meninggalkan 1001 Kenangan

Isnin, Januari 07, 2019 19
Hai korang,

Maka tibalah hari terakhir kami di Pulau Belitung. Tapi pengembaraan kami masih belum berakhir. Ada lagi empat tempat yang akan kami singgah. Jom teruskan pembacaan korang ya.

Rumah Adat Belitung
Tempat pertama yang kami tuju adalah Rumah Adat Belitung. Kami diberitahu bahawa mengikut adat di sini, kalau kita nak tengok berapa tinggi darjat atau pangkat seseorang itu adalah melalui seberapa tinggi tangga rumah dia. So, semakin tinggi tangga dia, bermaksud tinggilah pangkat dia.

Depan Rumah Adat Belitung
Dalam rumah ini ada juga dipamerkan baju dan peralatan yang digunakan semasa majlis perkahwinan. Kalau nak dibandingkan dengan adat kita di Malaysia ni tak jauh beza pun. Cuma dia masih mengekalkan makan berdulang untuk pengantin dan juga tetamu.
Replika pelamin dan bilik tidur pengantin
Makanan berdulang pengantin
Tanjung Pendam dan Kopi Kong Djie


Tempat kedua yang kitorang tuju adalah Tanjung Pendam. Yes sebenarnya kitorang  dah sampai di Tanjung Pendam ni masa hari kedua. Tapi memandangkan suasana gelap, jadi tak cantik untuk kami bergambar di mercu tanda yang bertulis Tanjung Pendam ni. Kenalah ada bukti bila dah sampai sini.


Kami juga sempat menikmati kopi asli yang dihasilkan di sini. Rasa kopi dia memang lain dengan tempat kita. Kalau korang peminat kopi memang wajib cuba kopi ni tau.


Es kopi susu dan es kopi coklat susu
Es kopi susu dan es kopi coklat susu
Cuba korang bayangkan, lepas bergambar tengah panas terik tu dapat pula kopi yang piaw, kaw-kaw lepas tu sejuk. Pergh... Memang layan betul. Juju memang recommended sangat-sangat dekat korang untuk cuba sendiri kopi belitung ni. Even kalau korang beli dan bancuh sendiri pun rasa dia takkan sama dengan yang dekat sini. Resepi rahsia dia ialah, meh sini nak bisik "dia masak air guna kayu arang wey". Ha, tulah resepi rahsia yang utama.

Restoran Wan Bie
Pintu masuk restoran Wan Bie
Seterusnya kami ke Restoran Wan Bie untuk mencuba sendiri mi rebus buatan Pulau Belitung. Kalau ikutkan di tempat kita, mi rebus ni kuah dia pekat dan ada udang kering. Tapi mi rebus di sini macam nampak mi sup cuma kuah dia sedikit pekat. Jadi bila makan dengan cili dia memang sedaplah.

Mi Rebus. Ada keropok belinjar. Pertama kali makan keropok belinjar dengan mi.
Kami juga dihidangkan dengan es jeruk kunci yang pekat, masam dan sejuk. Es jeruk tu maksudnya air limau. Haha. Masa mula-mula Juju pun tertanya-tanya juga. Air ape jeruk-jeruk ni. Dah la Juju tak suka makan jeruk. Rupanya air limau ais.  Jadinya kombinasi air limau dengan mi rebus tu memang kena sangat-sangatlah. 

Dan benda yang korang kena ingat dekat sini adalah, makanan di sini dah termasuk dalam pakej. So kalau korang order selain mi rebus dan es jeruk kunci ni kena tambah duit sendiri ya.

Danau Kaolin
Dan tempat terakhir yang kami tuju sebelum meneruskan perjalanan ke lapangan terbang ialah Danau Kaolin. Danau ni bukan terhasil dari kawah gunung berapi ya. Tapi bekas perlombongan yang telah lama ditinggalkan. Kaolin adalah mineral yang digunakan dalam bahan perindustrian seperti kosmetik, kertas, makanan, ubat gigi dan Kaolin juga disukai kerana daya halus, putih, kuat, licin dan rendah serta kekonduksian haba yang rendah. Ini adalah salah satu pencemaran alam yang mengagumkan.



Dan berakhirlah sudah pengembaraan Juju ke Pulau Belitung. Seronok sangat pengalaman yang Juju dah kumpul dekat sini. Kalau korang nak baca hari 1,2 dan 3 boleh klik:
Dan kalau korang nak guna travel agent yang sama macam Juju guna ni boleh contact:

MTN Getaways

Hubungi:
+65 8531 3381 (Faizun)
+65 8289 3688 (Amira)

Email:
admin@mtngetaways.com

Website:

Instagram:

Facebook:

31 Disember 2018

Belitung Island Journey Day 3: Ketenangan Yang Ku cari Rupanya Tersembunyi Di Sini

Isnin, Disember 31, 2018 5
Okeh, kini tibalah hari yang ditunggu-tunggu oleh semua orang. Tibalah waktunya kami nak island hoping dan bersnorkling. Yahoo.. tak sabar rasa hati nak tengok keindahan di dasar laut.

Pulau Tinggi

Destinasi pertama yang kami tuju adalah Pulau Tinggi. Perjalanan dari hotel ke pulau ini cuma mengambil masa selama 30 minit sahaja. Kami telah diingatkan supaya memakai baju untuk mandi di laut dan stand by baju untuk ditukar selepas aktiviti ini nanti. Baju ni kami tinggalkan dekat bas je. Tak perlu bawa naik bot sekali.

Pulau Tinggi
Kalau korang nak tau, di Pulau Tinggi ini juga merupakan lokasi penggambaran filem Laskar Pelangi. Banyak betul batu-batu besar yang terdapat di sini. Ada juga papan kenyatan yang menyatakan tentang lokasi penggambaran ini. Jujur Juju bagitau yang Juju belum lagi menonton filem ni. Bila dah tengok tempat yang cantik-cantik ni terus perasaan nak menonton filem tu datang.

Lokasi penggambaran filem Laskar Pelangi

Lokasi penggambaran filem Laskar Pelangi

Papan tanda amaran
Papan tanda amaran dan petunjuk arah
Pemandangan dari Pulau Tinggi


Pemandangan dari Pulau Tinggi
Selepas ke Pulau Tinggi, kami bergerak ke bot yang telah di khaskan untuk kami island hoping. Pemandangan dekat pantai ni pun cantik sangat-sangat. Lautnya membiru. Tenang sungguh rasa hati.

Kami disediakan dengan dua biji bot yang akan membawa kami ke Pulau Garuda, Pulau Lengkuas, makan tengahari di Pulau Kelayang dan Pulau Batu Belayar.

Bot 1

Bot 2
Pulau Garuda
Persinggahan pertama kami adalah di Pulau Garuda. Kami cuma menikmati pemandangan pulau ini dari atas bot sahaja. Memandangkan air sedang pasang, jadi tak sesuai untuk kami berlabuh di sini. Perjalanan dari pantai ke pulau ini agak jauh juga. Terbuai-buai mata dengan pemandangan dan arus air.

Pulau Garuda

Pulau Garuda
Pulau Lengkuas
Seterusnya kami ke Pulau Lengkuas. Di pulau ini terdapat rumah api yang pertama di bina oleh pihak BRITISH semasa memerintah di sini. Rumah api ini dulunya dibuka sehingga ke tingkat atas sekali. Tapi atas beberapa faktor, mereka tidak membenarkan pelawat naik ke tingkat atas.

Pulau Lengkuas

Rumah Api, Pulau Lengkuas

Love from Pulau Lengkuas
Kami tidak melepaskan peluang untuk mengambil gambar di sini. Gigih juga Juju dan kawan-kawan memanjat batu-batu besar yang ada di sini. Dan hasilnya sangat-sangat mengagumkan. Korang tengoklah sendiri.

Group photo is a must!
Dan kalau korang pilih MTN Getaways sebagai travel ejen, korang qkan dapat menikmati air kelapa secara percuma. Kalau tak korang kene beli dengan harga Rp25,000. Kau bayangkan tengah penat naik turun batu-batu besar lepas tu dapat minum air kelapa fresh. Perghhhhh... Tak tergambar perasaan dia.

Nikmat sungguh air kelapa
Pengalaman pertama snorkling.
Seterusnya kami ke tempat untuk snorkling. Teruja betul Juju sebab ini adalah kali pertama Juju melakukan aktiviti snorkling ni. Teruja, takut, cuak semua perasaan bercampur. Okeh tak nak cakap banyak, korang boleh tengok sendiri gambar-gambarJuju dekat bawah ni.

Juju snorkling

Juju snorkling

Juju snorkling

Makan tengahari di Pulau Kepayang
Lepas snorkling kami di bawa makan tengahari di Pulau Kelayang. Sekali agi kami dihidangkan dengan makanan laut yang segar-segar.

Pinjam gambar bro Taju :p

Lauk tengaharik kami. Semuanya segar-segar.

Lepas makan kami sambung lagi snorkling. Tapi di tempat kedua ini kami tak dapat nak snorkling lama sebab arus deras sangat. Menarik kami ke tengah laut. Juju pun tak berani nak pergi jauh. Cuma berpaut je dekat tali bot. Risau kalau terlepas karang Juju ni bukan reti berenang pun.

Pulau Kelayang
Di pulau ini, kami di bawa menyusuri denai lebih kurang dalam 5 minit dan kami sampai di kawasan berbatu yang sangat cantik. Batunya seakan-akan terapung dan di tengah-tengahnya terdapat laluan air.

Jom simbah mereka!
Macam tak puas pula mandi pantai di tempat yang kecil, kami keluar terus ke pantai dan membuat terjunan di pantai. Hah,barulah puas mandi pantai.

Seronok berendam wey
Agak lama jugalah kami di pantai ni. Sempat juga menyaksikan satu keluarga penduduk tempatan mencari teritip untuk dimakan. Ada juga yang cuba untuk mengutip sendiri teritip ini. Seronok pula tengok diorang makan begitu sahaja.

Seterusnya kami di bawa ke pantai di mana kami mula-mula sampai tadi. Bergegas ke tandas untuk salin baju. Harga untuk mandi dan tukar baju di sini ialah Rp5,000. Demi nak cepat punya pasal, Juju berkongsi bilik mandi dengan kawan Juju. Haha, cuak member tu. No choice, kalau tak sampai ke maghrib pun kami tak siap tukar baju lagi.

Dan destinasi seterusnya kami singgah di kedai oleh-oleh klapa. Dekat sini Juju beli cenderahati sikit untuk mak mertua dan kawan-kawan pejabat. Apa yang uniknya di sini ialah kain batik belitung. Memang lain daripada yang lain. Dia ada corak tang timbul. So korang memang kena pegang dan rasa sendiri kain batik ni.

Selain tu, Juju beli juga kopi manggar yang memang terkenal di kalangan pengunjung di sini dan apa yang menariknya lagi, kalau korang beli banyak ada juga disedikan kotak siap seal dan tampal nama lagi. Senang sungguh. Tak payah tambah beg hoi. 

Okeh, Juju stop story hari ketiga dekat sini dulu. Nantikan entri hari keempat atau hari terakhir Juju di Pulau Belitung ya.