Memaparkan catatan dengan label travel. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label travel. Papar semua catatan

7 Januari 2019

Belitung Island Journey Day 4: Hari Terakhir Yang Meninggalkan 1001 Kenangan

Isnin, Januari 07, 2019 19
Hai korang,

Maka tibalah hari terakhir kami di Pulau Belitung. Tapi pengembaraan kami masih belum berakhir. Ada lagi empat tempat yang akan kami singgah. Jom teruskan pembacaan korang ya.

Rumah Adat Belitung
Tempat pertama yang kami tuju adalah Rumah Adat Belitung. Kami diberitahu bahawa mengikut adat di sini, kalau kita nak tengok berapa tinggi darjat atau pangkat seseorang itu adalah melalui seberapa tinggi tangga rumah dia. So, semakin tinggi tangga dia, bermaksud tinggilah pangkat dia.

Depan Rumah Adat Belitung
Dalam rumah ini ada juga dipamerkan baju dan peralatan yang digunakan semasa majlis perkahwinan. Kalau nak dibandingkan dengan adat kita di Malaysia ni tak jauh beza pun. Cuma dia masih mengekalkan makan berdulang untuk pengantin dan juga tetamu.
Replika pelamin dan bilik tidur pengantin
Makanan berdulang pengantin
Tanjung Pendam dan Kopi Kong Djie


Tempat kedua yang kitorang tuju adalah Tanjung Pendam. Yes sebenarnya kitorang  dah sampai di Tanjung Pendam ni masa hari kedua. Tapi memandangkan suasana gelap, jadi tak cantik untuk kami bergambar di mercu tanda yang bertulis Tanjung Pendam ni. Kenalah ada bukti bila dah sampai sini.


Kami juga sempat menikmati kopi asli yang dihasilkan di sini. Rasa kopi dia memang lain dengan tempat kita. Kalau korang peminat kopi memang wajib cuba kopi ni tau.


Es kopi susu dan es kopi coklat susu
Es kopi susu dan es kopi coklat susu
Cuba korang bayangkan, lepas bergambar tengah panas terik tu dapat pula kopi yang piaw, kaw-kaw lepas tu sejuk. Pergh... Memang layan betul. Juju memang recommended sangat-sangat dekat korang untuk cuba sendiri kopi belitung ni. Even kalau korang beli dan bancuh sendiri pun rasa dia takkan sama dengan yang dekat sini. Resepi rahsia dia ialah, meh sini nak bisik "dia masak air guna kayu arang wey". Ha, tulah resepi rahsia yang utama.

Restoran Wan Bie
Pintu masuk restoran Wan Bie
Seterusnya kami ke Restoran Wan Bie untuk mencuba sendiri mi rebus buatan Pulau Belitung. Kalau ikutkan di tempat kita, mi rebus ni kuah dia pekat dan ada udang kering. Tapi mi rebus di sini macam nampak mi sup cuma kuah dia sedikit pekat. Jadi bila makan dengan cili dia memang sedaplah.

Mi Rebus. Ada keropok belinjar. Pertama kali makan keropok belinjar dengan mi.
Kami juga dihidangkan dengan es jeruk kunci yang pekat, masam dan sejuk. Es jeruk tu maksudnya air limau. Haha. Masa mula-mula Juju pun tertanya-tanya juga. Air ape jeruk-jeruk ni. Dah la Juju tak suka makan jeruk. Rupanya air limau ais.  Jadinya kombinasi air limau dengan mi rebus tu memang kena sangat-sangatlah. 

Dan benda yang korang kena ingat dekat sini adalah, makanan di sini dah termasuk dalam pakej. So kalau korang order selain mi rebus dan es jeruk kunci ni kena tambah duit sendiri ya.

Danau Kaolin
Dan tempat terakhir yang kami tuju sebelum meneruskan perjalanan ke lapangan terbang ialah Danau Kaolin. Danau ni bukan terhasil dari kawah gunung berapi ya. Tapi bekas perlombongan yang telah lama ditinggalkan. Kaolin adalah mineral yang digunakan dalam bahan perindustrian seperti kosmetik, kertas, makanan, ubat gigi dan Kaolin juga disukai kerana daya halus, putih, kuat, licin dan rendah serta kekonduksian haba yang rendah. Ini adalah salah satu pencemaran alam yang mengagumkan.



Dan berakhirlah sudah pengembaraan Juju ke Pulau Belitung. Seronok sangat pengalaman yang Juju dah kumpul dekat sini. Kalau korang nak baca hari 1,2 dan 3 boleh klik:
Dan kalau korang nak guna travel agent yang sama macam Juju guna ni boleh contact:

MTN Getaways

Hubungi:
+65 8531 3381 (Faizun)
+65 8289 3688 (Amira)

Email:
admin@mtngetaways.com

Website:

Instagram:

Facebook:

31 Disember 2018

Belitung Island Journey Day 3: Ketenangan Yang Ku cari Rupanya Tersembunyi Di Sini

Isnin, Disember 31, 2018 5
Okeh, kini tibalah hari yang ditunggu-tunggu oleh semua orang. Tibalah waktunya kami nak island hoping dan bersnorkling. Yahoo.. tak sabar rasa hati nak tengok keindahan di dasar laut.

Pulau Tinggi

Destinasi pertama yang kami tuju adalah Pulau Tinggi. Perjalanan dari hotel ke pulau ini cuma mengambil masa selama 30 minit sahaja. Kami telah diingatkan supaya memakai baju untuk mandi di laut dan stand by baju untuk ditukar selepas aktiviti ini nanti. Baju ni kami tinggalkan dekat bas je. Tak perlu bawa naik bot sekali.

Pulau Tinggi
Kalau korang nak tau, di Pulau Tinggi ini juga merupakan lokasi penggambaran filem Laskar Pelangi. Banyak betul batu-batu besar yang terdapat di sini. Ada juga papan kenyatan yang menyatakan tentang lokasi penggambaran ini. Jujur Juju bagitau yang Juju belum lagi menonton filem ni. Bila dah tengok tempat yang cantik-cantik ni terus perasaan nak menonton filem tu datang.

Lokasi penggambaran filem Laskar Pelangi

Lokasi penggambaran filem Laskar Pelangi

Papan tanda amaran
Papan tanda amaran dan petunjuk arah
Pemandangan dari Pulau Tinggi


Pemandangan dari Pulau Tinggi
Selepas ke Pulau Tinggi, kami bergerak ke bot yang telah di khaskan untuk kami island hoping. Pemandangan dekat pantai ni pun cantik sangat-sangat. Lautnya membiru. Tenang sungguh rasa hati.

Kami disediakan dengan dua biji bot yang akan membawa kami ke Pulau Garuda, Pulau Lengkuas, makan tengahari di Pulau Kelayang dan Pulau Batu Belayar.

Bot 1

Bot 2
Pulau Garuda
Persinggahan pertama kami adalah di Pulau Garuda. Kami cuma menikmati pemandangan pulau ini dari atas bot sahaja. Memandangkan air sedang pasang, jadi tak sesuai untuk kami berlabuh di sini. Perjalanan dari pantai ke pulau ini agak jauh juga. Terbuai-buai mata dengan pemandangan dan arus air.

Pulau Garuda

Pulau Garuda
Pulau Lengkuas
Seterusnya kami ke Pulau Lengkuas. Di pulau ini terdapat rumah api yang pertama di bina oleh pihak BRITISH semasa memerintah di sini. Rumah api ini dulunya dibuka sehingga ke tingkat atas sekali. Tapi atas beberapa faktor, mereka tidak membenarkan pelawat naik ke tingkat atas.

Pulau Lengkuas

Rumah Api, Pulau Lengkuas

Love from Pulau Lengkuas
Kami tidak melepaskan peluang untuk mengambil gambar di sini. Gigih juga Juju dan kawan-kawan memanjat batu-batu besar yang ada di sini. Dan hasilnya sangat-sangat mengagumkan. Korang tengoklah sendiri.

Group photo is a must!
Dan kalau korang pilih MTN Getaways sebagai travel ejen, korang qkan dapat menikmati air kelapa secara percuma. Kalau tak korang kene beli dengan harga Rp25,000. Kau bayangkan tengah penat naik turun batu-batu besar lepas tu dapat minum air kelapa fresh. Perghhhhh... Tak tergambar perasaan dia.

Nikmat sungguh air kelapa
Pengalaman pertama snorkling.
Seterusnya kami ke tempat untuk snorkling. Teruja betul Juju sebab ini adalah kali pertama Juju melakukan aktiviti snorkling ni. Teruja, takut, cuak semua perasaan bercampur. Okeh tak nak cakap banyak, korang boleh tengok sendiri gambar-gambarJuju dekat bawah ni.

Juju snorkling

Juju snorkling

Juju snorkling

Makan tengahari di Pulau Kepayang
Lepas snorkling kami di bawa makan tengahari di Pulau Kelayang. Sekali agi kami dihidangkan dengan makanan laut yang segar-segar.

Pinjam gambar bro Taju :p

Lauk tengaharik kami. Semuanya segar-segar.

Lepas makan kami sambung lagi snorkling. Tapi di tempat kedua ini kami tak dapat nak snorkling lama sebab arus deras sangat. Menarik kami ke tengah laut. Juju pun tak berani nak pergi jauh. Cuma berpaut je dekat tali bot. Risau kalau terlepas karang Juju ni bukan reti berenang pun.

Pulau Kelayang
Di pulau ini, kami di bawa menyusuri denai lebih kurang dalam 5 minit dan kami sampai di kawasan berbatu yang sangat cantik. Batunya seakan-akan terapung dan di tengah-tengahnya terdapat laluan air.

Jom simbah mereka!
Macam tak puas pula mandi pantai di tempat yang kecil, kami keluar terus ke pantai dan membuat terjunan di pantai. Hah,barulah puas mandi pantai.

Seronok berendam wey
Agak lama jugalah kami di pantai ni. Sempat juga menyaksikan satu keluarga penduduk tempatan mencari teritip untuk dimakan. Ada juga yang cuba untuk mengutip sendiri teritip ini. Seronok pula tengok diorang makan begitu sahaja.

Seterusnya kami di bawa ke pantai di mana kami mula-mula sampai tadi. Bergegas ke tandas untuk salin baju. Harga untuk mandi dan tukar baju di sini ialah Rp5,000. Demi nak cepat punya pasal, Juju berkongsi bilik mandi dengan kawan Juju. Haha, cuak member tu. No choice, kalau tak sampai ke maghrib pun kami tak siap tukar baju lagi.

Dan destinasi seterusnya kami singgah di kedai oleh-oleh klapa. Dekat sini Juju beli cenderahati sikit untuk mak mertua dan kawan-kawan pejabat. Apa yang uniknya di sini ialah kain batik belitung. Memang lain daripada yang lain. Dia ada corak tang timbul. So korang memang kena pegang dan rasa sendiri kain batik ni.

Selain tu, Juju beli juga kopi manggar yang memang terkenal di kalangan pengunjung di sini dan apa yang menariknya lagi, kalau korang beli banyak ada juga disedikan kotak siap seal dan tampal nama lagi. Senang sungguh. Tak payah tambah beg hoi. 

Okeh, Juju stop story hari ketiga dekat sini dulu. Nantikan entri hari keempat atau hari terakhir Juju di Pulau Belitung ya. 

5 September 2018

Jom Dapatkan Tiket Penerbangan Anda di Traveloka Sale-abration 2018

Rabu, September 05, 2018 6
Sekarang dah masuk bulan September, tapi Juju masih lagi berfikir-fikir kemana agaknya nak bawa keluarga berjalan-jalan tahun ni.

Kalau tahun lepas Juju dah bawa family ke Bayou Lagoon, Melaka. Puas betul Firash dengan sepupu-sepupu dia main air. Eh, mak dia pun puas juga main air tau. Memang plan nak bercuti time tak cuti sekolah pun. Kononnya tak nak ramai sangat orang dekat kolam tu nanti. Penyudahnya ramai juga orang dekat kolam tu. Nampaknya ramai mak ayah yang fikir macam Juju.

Jadi tahun ni nak kemana pulak? Hurmm. Hajat dihati nak ke Pulau Pinang. Dah lama rasanya tak ke sana. Rindu nak makan rojak dekat Padang Lama tu. Rindu jugak nak makan nasi kandar. Huihhh.. Meleleh air liur tetiba.

Tapi macam jauh pula dari Johor nak ke Pulau Pinang. Hmm.. Tiba-tiba blurr pulak kepala ni memikirkan tempat nak bercuti. Oh ya, bukan ke ade MATTA Fair sekarang nih. Nak ke Kuala Lumpur tu jauh sangat. Jom kita cari online je dekat Traveloka. Eh kenapa pilih Traveloka? Sebabnya sekarang ni ada Traveloka Sale-abration yang seakan-akan MATTA Fair 2018. Fuh, betul-betul menduga keimanan nih.


Kenapa pilih Traveloka?
Korang nak tau tak kenapa Juju suka cari tiket penerbangan di Traveloka? Pertamanya sebab dia bagi kita banyak pilihan. Contohnya kalau Juju nak ke Pulau Pinang, Juju cuma masukkan keyword Pulau Pinang dan web ni akan carikan tiket penerbangan yang berpatutan dengan bajet Juju.


Pilihan syarikat penerbangan dekat sini bukan hanya tertumpu pada satu syarikat penerbangan sahaja, tapi kesemua penerbangan yang berkaitan. Macam contoh Juju nak fly dari Johor Bahru ke Pulau Pinang. Bukan syarikat Air Asia sahaja yang keluar, tapi ada juga Malindo Air, Fire Fly dan MAS. Detail yang tertera pun sangat lengkap.

Macam yang kita tau, penerbangan Air Asia tidak termasuk luggage dan makanankan. Tapi kalau korang nak tambah makanan dan luggage dia dah senaraikan semuanya termasuk harga. Menarik sangat ni.

Nampak tak perbandingan yang Juju dah screenshot ni? Harga dia beza RM2.00 je, tapi syarikat penerbangan mana yang bagi lebih? Ha korang kenalah nilaikan sendiri. Jadilah pengguna yang bijak.

Pilihan tarikhnya pula kita boleh pilih bila-bila masa sahaja yang kita suka. Maklumlah, ada orang yang kalau dah plan nak cuti tarikh sekian sekian tapi last minute tak dapat pula nak bercuti. Bila tidak dirancang tulah yang plannya menjadi. Eh, memang ada yang macam ni tau. Contoh terdekat ni kawan baik Juju. Kita ni punyalah plan macam nak rak. Tetiba dia pulak tak dapat free kan masa. Huhu menangis tepi bucu mejalah sebab duit kapal terbang semua dah bayar.

Lagi yang menarik sepanjang Traveloka Salebration ni adalah tiada yuran tempahan. Dengan syarat korang booking daripada 4 September sehingga 10 September 2018 sahaja!!! Wah, memang menarik sangat ni. Aduh Juju dah betul-betul tergoda nih.

Lagi yang menarik sepanjang Traveloka Salebration 2018 ni, korang berpeluang untuk mendapatkan kupon diskaun tambahan untuk pembelian segera. Yeay, memang bermurah hati sangat Traveloka ni.

Kenapa Juju suka ke Pulau Pinang?
Macam yang Juju dah cerita dekat awal-awal entri tadi, Juju suka pilihan makanan yang pelbagai dekat sana. Lebih-lebih lagi rojak pasembur dekat Padang Kota lama. Memang tak pernah miss ke sini kalau ke Pulau Pinang.

Lagi pula dekat sini je yang ada feri untuk kereta. Haha, memang dari kecik lagi Juju teruja sangat dengan feri yang boleh bawak masuk kereta ni sekali. Dulukan famous cerita Anak Mami lakonan Saiful Apek dan Fasha Sandha. Setiap kali tengok feri tu mesti Juju berangan sekali tau. Hehe. Dekat Langkawi pun sekarang dah boleh bawak masuk kereta. Tapi dia ada limit. Kalau dekat Pulau Pinang ni memang sentiasa ada. Cuma kena tunggu giliranlah.

Selain itu, antara tempat menarik yang ada di sini ialah:

1. MADE IN PENANG INTERACTIVE MUSEUM

Muzium yang menjadi tarikan terbaru ini menceritakan sejarah Pulau Pinang yang dahulunya merupakan pelabuhan terkenal di Asia Tenggara. Pelbagai replika pelabuhan dan kapal dagang dapat menjadi tatapan pengunjung untuk mempelajari sejarah negeri ini.

Selain itu, pengunjung juga dapat mempelajari kekayaan budaya di Pulau Pinang secara santai dan interaktif dengan menerokai 5 bahagian muzium ini iaitu Wall Painting, Handmade Jetty Water Front, Interactive 3D Trick Art, Interactive Kiosks dan Coffee time.

2. ASIA CAMERA MUSEUM

Sebelum zaman Instagram, mengambil gambar bukanlah semudah yang anda sangkakan. Pelbagai keperluan dan kemahiran yang diperlukan semata-mata untuk mendapatkan sebuah gambar yang elok! Malah, anak muda zaman kini mungkin tidak pernah menggunakan kamera kerana semuanya telah tersedia di dalam smartphone.

Bagi penggemar dan pencinta fotografi, di Asia Camera Museum ini anda boleh melihat koleksi lebih 1000 buah kamera antik beserta aksesorinya yang diperlukan untuk memproses gambar. Ia tentu akan membuka mata kita, lebih-lebih generasi muda yang mungkin tidak pernah berpeluang menggunakan dan melihatnya. Dengan suasana Lebuh Armenian dan rekabentuk dalaman bangunan yang vintage, anda tentu akan jatuh cinta dengan keunikan tempat ini di samping mempelajari banyak perkara tentang fotografi.

3. WONDERFOOD MUSEUM

Wonderfood Museum adalah muzium terbaru menjadi pilihan pengunjung di Pulau Pinang. Di sini anda dapat mendalami budaya Malaysia dengan pameran hidangan tempatan berskala besar.

Muzium ini terbahagi kepada 3 zon iaitu Zon Wow, Zon Aktiviti, dan Zon Pendidikan. Semua replika makanan adalah hasil kerja tangan pemilik muzium, Sean Law yang menerapkan teknik replikasi makanan dari Jepun. Menarik!

4. TEDDY VILLE MUSEUM

Tahukah anda kenapa patung beruang comel digelar Teddy Bear? Kalau nak tahu, datanglah ke muzium ini. TeddyVille Museum adalah muzium Teddy Bear pertama di Malaysia yang menempatkan segala macam koleksi teddy bear seawal tahun 1900. Setiapnya mempunyai sejarah tersendiri, dan siapa yang tak berminat dengan teddy bear pun tentu akan seronok untuk mengetahui kisahnya.

Menariknya, dalam muzium ini juga teddy bear diperagakan dengan watak-watak tempatan seperti Allahyarham Tan Sri P.Ramlee, kapten Francis Light, Datuk Nicol David, Datuk Jimmy Choo, dan banyak lagi. Malah, secara tidak langsung anda dapat mendekati budaya Pulau Pinang serta mengetahui warisan sejarahnya melalui watak teddy bear yang tersangat comel!

4 tempat dekat atas ni Juju belum pernah pergi lagi (Sumber dari SirapLimau). So Juju simpan dulu dekat sini untuk rujukan bila Juju datang ke Pulau Pinang ni nanti.










22 Januari 2018

Apa yang Menarik di Tasik Kenyir dan Traveloka CNY Contest 2018

Isnin, Januari 22, 2018 4

Tasik Kenyir, Terengganu l Hai dan Assalamualaikum korang. Korang ingat lagi tak KJ pernah ceritakan pengalaman KJ ke Kuala Terengganu?  Alah yang KJ cerita jalannya masuk kebun kelapa sawit tu. Okeh kalau tak pernah baca boleh baca dekat sini -- http://www.kasihjuju.com/2017/12/dari-johor-ke-kuala-terengganu.html

Perjalanan dari Kuala Terengganu mengambil masa dalam sejam untuk sampai ke Tasik Kenyir. Ini pun kami guna applikasi waze. Walaupun banyak papan tanda, tapi kami tetap guna waze. Hehe manalah tau kalau-kalau ada rintangan atas jalan.

Sebelum ke Tasik kenyir, kami jalan-jalan dulu di Pasar Payang. Tak sah rasanya kalau ke Terengganu tapi tak ke Pasar Payang. Mesti rasa terkilan nanti. Dekat sini kita boleh dapatkan macam-macam buah tangan contohnya keropok ikan, kain batik, kain ela, songket tenun dan macam-macam lagilah.

KJ with beloved parents
SI Firash dan Kakak Tisya
Dan untuk si Firash pula, tak lepas dengan Ultraman dia. Sebenarnya dari memulakan perjalanan lagi dia dah minta. Tapi KJ buat tak reti je. Dekat Pasar payang ni dia boleh nampak pula. Nak tak nak terpaksalah belikan. Kalau tak memang sepanjang perjalanan ni mulut dia tak berhenti minta.

Lepas ke Pasar Payang kami makan keropok losong pula di Kampung Losong. Sedap betul makan keropok tu panas-panas. Kami tak bawa balik pun memandangkan banyak lagi tempat persinggahan yang akan kami pergi. Takut lari pula rasa dia bila dah sampai rumah nanti.

Seterusnya kami bergerak ke Tasik Kenyir. Perjalanan dari Kuala Terengganu memakan masa selama lebih kurang sejam perjalanan melalui jalan biasa. Agak mencabar juga jalan nak ke sini memandangkan struktur jalan yang kurang rata dan jalannya yang bengkang-bengkok.

Plan asalnya kami nak mandi dulu di Water Park Kenyir dan kemudian baru kami akan menjelajah Tasik Kenyir. Tapi apakan daya, Water Park tutup sehingga bulan 3. Agak terkilan jugalah sebab tak disiarkan di mana-mana media yang mengatakan water park ini ditutup sementara waktu. Anggap sajalah tiada rezeki. Entah bila dapat merasa ke sini lagi. Huhu..

Seterusnya kami terus ke tempat meletak kenderaan yang disediakan di kawasan pesisir tasik. Di sini juga kami mendapatkan khidmat pemandu bot laju dan juga bersetuju dengan pakej yang ditawarkan. RM200 satu bot untuk 3 tempat. Terus terang KJ bagitahu yang KJ tak buat survey langsung pasal pakej mengelilingi Tasik Kenyir ni. Almaklumlah, baru pertama kali ke sini. Pakej ni pun abah tanya dekat penjaga parking dan kebetulan pula memang pemandu bot tu ada di kawasan situ.

Ini adik bongsu KJ, tahun ni umur dia 16 tahun. Baru naik tingkatan empat.

Firash dengan nenek a.k.a mak
Rumah bot dekat belakang tu agak mahal juga kalau nak sewa. Tapi berbaloi-baloi sebab ada banyak bilik, ruang tamu, ruang memasak. So kalau korang rasa nak buat family day bolehlah sewa rumah bot tu. Harga untuk satu malam dalam RM1,500.00. Kena buat tempahan awal tau. Kalau main terjah je memang tak dapat.

Tengoklah aksi si Firash tu. Kali pertama pakai jaket keselamatan dan juga kali pertama naik bot laju. Dulu masa pergi Langkawi, ambil pakej naik bot yang bagi burung helang makan tu dia tak dapat ikut sebab masih kecil lagi. Sekarang dah besar sikit baru boleh buat aktiviti yang lasak untuk dia.

Muka cuak naik bot laju
Tengok anak bertuah tu, tak mahu duduk dengan KJ nak duduk dengan mak dia. Okkay fine. Cucu manja mak sangat tau si Firash ni. Tapi okay juga tu, kasi can mama dia ambil gambar selfie, wefie segala bagai. Mehehehe..
Singgahan pertama kami di Taman Rama-rama. Jom layan gambar dulu ya.
Kengkonon nak selfie dengan pintu gerbang butterfly island ni
Depan butterfly island
Atok dan kakak
Depan  butterfly island
Cantikkan pemandangan dekat sini
Mak kata ni pesan-pesan. Kalau kena gigit tak sempat tinggal pesan
Selain daripada rama-rama, terdapat juga pelbagai jenis unggas yang dipamerkan di sini, ada yang hidup dan ada juga yang telah di awetkan macam gambar labah-labah dekat atas ni. Pelbagai jenis lipas juga ada dipamerkan. Lipas ni yang hidup punya tau. Cuma KJ tak ambil gambar sebab bulu ruma dah meremang. Dok terbayang cemana agaknya kalau serangga-serangga ni hurung KJ. Uish, selisih hoi. Choiii..

Seterusnya kami ke Taman Herba. Masa nak ke sini hari dah mula nak hujan. Sebenarnya dah hujan dah pun. Tapi kami redah je sebab memang dah masuk dalam list aktiviti basah-basah hari ini. Lagipun dekat tasik mana ada ombak besar. Jadi, kalau hari hujan pun InsyaAllah tiada gelombang besar macam ombak tu dekat tasik ini.

Air herba percuma
Sejarah Taman Herba
Budak ni posing je
Air-air herba tu memang dah siap dihidangkan. Jadi kalau korang dah sampai sini, boleh cuba semua air herba yang disediakan. Air ni semua percuma sahaja. Tapi kalau dah namanya herba boleh ke korang habiskan 1 bekas? Errr, KJ tak rasa pun air-air ni sebab jaga budak-budak dekat kedai jual cenderamata.

Dan destinasi terakhir yang kami tuju ialah air terjun.. Yeayyy..

Jauh perjalanan luas pemandangan
Seronok ye dapat main air
Peace yo
Buat apa sorang-sorang tu
Main dekat air cetek saja.
Jauh giler nak ke sini
Peace
Punyalah banyak gambar dekat air terjun ni. Hehe, sebenarnya air terjun dia tak nampak. Nak kena masuk ke dalam lagi baru boleh jumpa dengan air terjun. Tapi kami tak masuk sampai dalam pun sebab bawa budak-budak tu macam tak sesuai je kan.

Masa sampai dekat sini, ada satu rumah bot yang tengah parking dekat sini. Diorang pesan hati-hati sebab risau kepala air turun. Kami pun memang sedia maklum dengan keadaan yang tengah hujan ni kita tak tahu bila kepala air tu akan turun. Dan Alhamdulillah, sepanjang kami dekat sini tiada apa-apa yang berlaku. Kami juga dinasihatkan supaya sentiasa memakai jaket keselamatan.

Cuma kena hati-hati dengan pasir jerlus dan tanah yang licin. KJ dan abah dah tergelincir dah. Memang habis kotor baju kami. Dan part yang paling best sekali air dekat tandas takda. Maka berhuhuhulah kami keluar dari Tasik Kenyir mencari stesyen minyak terhampir.

Kami tidak ke tempat ikan kelah kerana tempat ini juga ditutup semasa kehadiran kami. Dah double kecewa dekat sini. Takpalah, mungkin ada hikmahnya kami tak dapat pergi ke sana.

Dah alang-alang KJ bercerita pasal percutian ni, KJ nak ambil kesempatan untuk menguar-uarkan sesuatu yang sangat best dekat korang.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Sekarang ni Traveloka sedang mengadakan satu kontes di website iaitu CNY 2018 Contest. Cara untuk menyertai cabaran ini sangat mudah, korang cuma perlu ikut arahan yang dipaprkan di skrin sahaja.

KJ dah main banyak kali dah. Sangat mudah permainannya. Cuma kena pastikan kapal terbang tak berlanggar dengan awan, layang-layang dan segala monumen. Kalau nampak gambar tiket korang kena langgar, barulah dapat 10 markah. 1 markah akan diberikan untuk setiap halangan yang berjaya dilepasi. KJ selalu sangkut dekat tali layang-layang. Huhu..









Ini adalah contoh gambar tiket yang perlu korang langgar. Selain daripada tiket ni korang jangan langgar pula. Halangan dia ada dekat atas dan bawah. Walaupun korang nampak awan tebal sekalipun sila jangan langgar. Hah!! KJ bagi tips ni.

Syarat kelayakan untuk menyertai cabaran ini ialah korang wajib ada akaun Facebook dan korang kena jadi follower Traveloka Malaysia Facebook Fan Page. Dalam 1 hari korang boleh share score game sebanyak 5 kali sahaja.

Hadiah yang ditawarkan pula ialah:
  • Grand Prize - Percutian 6 hari 5 malam ke Seoul, Korea Selatan untuk 2 orang
  • 1st Runner Up - Percutian 5 hari 4 malam untuk 2 orang ke Phuket, Thailand
  • 2nd Runner Up - Percutian 4 hari 3 malam untuk 2 orang ke Pulau Langkawi

Dan kalau korang bertuah, pihak Traveloka akan pilih 2 orang pemenang berdasarkan daripada perkongsian Traveloka Fly & Win Challenge di Facebook. Pemenag akan membawa pulang voucher bernilai RM1,000.00 setiap seorang. Pemenang dipilih secara rawak dan sebarang keputusan adalah muktamad. Cepat-cepat join tau.

KJ doakan semoga kita sama-sama menang hadiah utama tu nanti. Amin..