21 November 2013

Kenapa Blog Lambat Loading?

Mesti ada antara rakan-rakan blog yang pernah mengalaminya kan. Sakit hati betul kalau jadi dekat blog sendiri. Macam SukaGelak ni pulak, bukannya reti sangat pun baca kod html ni. Puas la meggodek ke sana sini. Last-last, search je kat Google. Melambak-lambak solution yang ada. Tinggal nak pilih je mana satu application yang korang suka.

Okeh, meh sini SukaGelak nak share satu application yang SukaGelak jumpa ni. Klik --->  Website Speed Test. Lepas klik je web address tu akan keluar macam ni :
Klik gambar untuk lebih jelas.

Masukkan alamat blog korang lepas tu klik Test Now. 
Tunggu die siap analisis. And keluar lah gambar ni.
Klik gambar untuk lebih jelas.
Hah tengok result blog SukaGelak ni.
Your website is slower than 97% of all tested websites katenye. Tak sakit hati ke namanya tu.
Loading time pun sampai seminit nak kene tunggu. Huhu. Sebelum korang tak mo singgah kat blog SukaGelak ni, lebih baik SukaGelak buang dulu apa yang patut.

Macam mana nak tau apa yang membuatkan page kita lambat loading?
Just scroll down je dan korang akan nampak macam ni
.
.
.
.
.
Klik gambar untuk lebih jelas.
Boleh nampak kat situ widget ape yang lambat sangat loading kan. Jadi, silalah remove :). 
SukaGelak dah remove dah. Sekarang ni loading time cuma 2.89saat je berbanding sebelum ni 60saat.
Yeay.. ( Lompat guling-guling)

Harapnya entry ni dapat membantu rakan-rakan blog.
Terima kasih sudi baca :)
Wassalam.



Previous Post
Next Post

post written by:

12 comments:

Disclaimer

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of kasihjuju.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.