Cara 'Troubleshoot' Laptop Yang Keluar Mesej 'The User Profile Service service failed the logon'

Assalamualaikum semua, salam sejahtera juga.

Nak kongsi dengan korang ni, malam tadi on laptop sebab nak update bloglahkan macam biasa. Bila masuk pasword keluar macam gambar kat bawah ni.
2,3 kali jugalah masukkan password, restart, shutdown. Tapi tetap tak boleh login. Dalam kepala dah berfikir-fikir nak kena hantar kedai ke laptop aku ni. Aduhai, kemalasan betul nak pegi ngantarnye. Last-last SukaGelak pun dok merayau-rayau dekat Google. Tak sangka pulak ramai yang pernah jadi.

Okeh, kat situ dah nampak peluang tak payah bawak laptop pergi kedai. Buat sendiri lagi bagus. Boleh juga tambah ilmu.

1.Pertama sekali, lepas on laptop klik F8 cepat-cepat.
2.Klik 'Safe mode'
3.Log in to your account
4.Click Start, type regedit in the Search box, and then press ENTER.
5.In Registry Editor, locate and then click the following registry subkey:
HKEY_LOCAL_MACHINE -> SOFTWARE -> Microsoft ->Windows NT -> CurrentVersion -> ProfileList
6.In the navigation pane, locate the folder that begins with S-1-5 (SID key) followed by a long number.
7.Click each S-1-5 folder, locate the ProfileImagePath entry in the details pane, and then double-click to make sure that this is the user account profile that has the error.

2705065

  • If you have two folders starting with S-1-5 followed by some long numbers and one of them ended with .bak, you have to rename the .bak folder. To do this, follow these steps:
    1. Right-click the folder without .bak, and then click Rename. Type .ba, and then press ENTER.
      2493038
    2. Right-click the folder that is named .bak, and then click Rename. Remove .bak at the end of the folder name, and then press ENTER.
      2493039
    3. Right-click the folder that is named .ba, and then click Rename. Change the .ba to .bak at the end of the folder name, and then press ENTER.
      2493040
  • If you have only one folder starting with S-1-5 that is followed by long numbers and ends with .bak. Right-click the folder, and then click Rename. Remove .bak at the end of the folder name, and then press ENTER.
8.Click the folder without .bak in the details pane, double-click RefCount, type 0, and then click OK.
9.2493045
10.Click the folder without .bak, in the details pane, double-click State, type 0, and then click OK.

2493046

11.Close Registry Editor.
12.Restart the computer.
13.Log on again with your account.

Ni lah caranya step by step. Err, harap-harap korang paham step yangSukaGelak share ni. Alhamdulillah, sekali cuba terus menjadi. Berdebar-debar je masa nak log in tadi. bile dah boleh masuk, terlompat jap. Pelik je Muhammad Firash tengok mama dia. Hehehe..

Terima kasih sudi baca :)
Wassalam.

3 Comments

farah said…
Bismillah,

terima kasih penulis, sungguh membantu artikal ini.
Julia Jamaludin said…
alhamdulillah..

sama-sama :)
Anonymous said…
Meskipun demikian banyak orang mempertanyakan apakah mereka dapat menyalin game PS3 ke hard drive sehingga game asli dapat disimpan di sebuah tempat yang aman. Don't' forget to click on the Slide Show and Video to your left.
A single coupon it, however, you can in fact get some good amazing ideas
by reading RSS feeds frequently.