Latest

30 June 2019

Sunday, June 30, 2019

Selamat Tinggal Jun. Terima kasih atas kenangan.

Assalamualaikum semua,

Alhamdulillah, kita dah pun sampai ke hari terakhir di bulan Jun. Ada banyak cerita yang Juju nak kongsikan dan simpan untuk kenangan dalam blog kesayangan Juju ni. Tapi Juju belum sempat nak mengarang lagi. 

Antara yang Juju nak kongsikan ialah Juju dah dapat bertukar ke Kluang. Alhamdulillah, syukur sangat-sangat. Memang dah lama aim Kluang tu. Tapi disebabkan belum ada kekosongan, jadi Juju bersabar dulu. Tak mahulah mendesak untuk terus bertukar ke sana. Sebab Juju pasti akan bertukar juga. Cuma masanya je belum tahu.

Dan moment yang paling menarik adalah Pengarah sain surat tukar tu depan mata Juju dan terus serahkan dekat Juju. Fuh, jarang-jarang sekali berlaku ni. Berkuat kuasa 1 Julai 2019. Memang berharap sangat dapat bertukar. Umpama pucuk dicita, ulam mendatang. Lulus pulak tuh. Alhamdulillah. Terus whatsapp encik suami.
Penyerahan surat pindah oleh Pengarah, Encik Mahmud Kadar
Bukan tak suka kerja di Kota Tinggi. Suka sangat-sangat. lagi pulak Juju dah rapat dengan suasana kerja dan persekitaran di sini. Cuma Juju penat berulang alik dari Kluang. Dapat jimat separuh duit minyak Juju ni.


Entah macam manalah nanti persekitaran kerja di Kluang. Harapnya yang indah-indah belaka. Walaubagaimana pun, 1 haribulan Julai ni memang Juju akan lapor diri dulu. Doakan yang baik-baik untuk Juju ya. 


18 June 2019

Tuesday, June 18, 2019

Althea A'bloom Produk Kecantikan Terbaru Keluaran Althea Korea

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Harini Juju nak share dengan korang produk terbaru keluaran Althea Korea. Okeh, kalau yang belum tahu, Althea ni merupakan sebuah laman web yang menjual alat kosmetik dan penjagaan muka keluaran Negara Korea.

Bagi produk terbaru keluaran Althea ini, dengarnya sangat-sangat laku keras sehingga habis stok. Fuh, biar betul. Okeh meh sini Juju share dengan korang apa yang ada dalam set A'bloom ni.

Althea A'bloom

1 X A'bloom Giant Meringue Puff
3 X A'bloom Baby Meringue Puff
A'bloom Natural BHA Blackhead Blaster
A'bloom Anti Blemish Peach Mask Sheet
A'bloom Moisturizing Watermelon Mask Sheet
A'bloom Nourishing Avocado Mask Sheet
A'bloom Brightening Lemon Lime Mask Sheet

A'bloom Brightening Lemon Lime Mask Sheet (Simply The Zest)
Shining Radiance
A brightening mask that gives the skin the vitamin component of lemon and lime brightening and makes the skin clear and transparent.
This brightening mask clarifies and brighten dull skin to unveil the natural glow from within.
The double dose of Vitamin C from lemon and lime extracts banishes dark spots and green tea boosts brightening while calming skin.

Key Ingredients: Niacinamide, Citrus Limon (Lemon) Fruit Extract, Citrus Aurantifolia (Lime) Fruit Extract, Camellia Sinensis Leaf Extract

Harga: RM20.00

A'bloom Nourishing Avocado Mask Sheet (The Superfood that is Super Good)
Nourishing & Wrinkle Care
Rich in antioxidants, this nourishing mask is infused with avocado extracts to protect the skin from harmful environmental factors and prevent wrinkles. Avocado extract is packed with vitamin E to improve skin elasticity and add a radiant dew to the skin. 
Infused with avocado extracts and hibiscus for soft supple skin that glows.

Key Ingredients: Adenosine, Persea Gratissima (Avocado) Fruit Extract, Hibiscus Sabdariffa Flower Extract.

Harga: RM20.00

A'bloom Anti-blemish Peach Mask Sheet (That's Just Peachy)
Purifying Skin & Soothing Care
The peach estract that contains vitamin A regulates the oil and moisture balance of the skin which soothes sensitive skin as well as providing purification for smooth skin. 
Infused with peach extracts and tea tree oil to regulate oil, balance moisture and purify for soft smooth skin.

Key Ingredients: Prunus Persica (Peach) Fruit Extract, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Extract

Harga: RM20.00

A'bloom Moisturizing Watermelon Mask Sheet (Keep calm and stay hydrated)
Drench & Quench Care
A moisturizing mask containing watermelon extract to keep the skin hydrated and supple for a long period of time.
Watermelon extract is brilliant at retaining moisture, effectively quenching and soothing dry, chapped skin. 
This mask that packs a punch of hydration and moisturization for waterful skin that lasts.
A delicious drink for skin with watermelon extract and added lavender to calm the senses.

Key Ingredients: Citrullus Vulgaris (Watermelon) Fruit Extract, Lavandula Angustifolia (Lavender) Extract

Harga: RM20.00

A'bloom Giant Meringue Puff
1.5x in size - Quickly and evenly covers large areas of the face with ease.
2 way microporous non-latex puff. Soak in water to give the complexion a glossy, moisturized finish. If used dry, it gives the skin matte, perfected finish.
Irresistibly sweet and versatile puff to use dry or wet.
Extra large size ensures quick and even application .

Key ingredient: High density latex free foam

Skin Type: All Skin Types

Harga: RM11.00

A'bloom Baby Meringue Puff

Easily blend into smaller to wider areas for a detailed application.
2 way microporous non-latex puff. Soak in water to give the complexion a glossy, moisturized finish. If used dry, it gives the skin matte, perfected finish.
A pack of three irresistibly sweet and versatile puffs to use dry or wet.
Multi-angle puffs that blend easily for perfect detailed application .

Key ingredient: High density latex free foam

Skin Type: All Skin Types

Harga: RM15.00

A'bloom BHA Blackhead Blaster

Daily blackhead triple care gentle natural BHA stick.
Triple care with Natural BHA + charcoal + Apricot Seed powder.
To gently exfoliate, deep cleanse and brighten the complexion, while tea tree leaf oil soothes redness and irritations.
No pain blackhead and whitehead removal with Natural BHA Stick.
Gentle and non-irritating formula treats and prevents new ones from forming.

Key ingredient: Natural BHA (White Willow Bark Extract 5,000ppm)

Full-size: Net.8g

Skin Type: Oily / Combination

Harga: RM19.00

Review Juju

Okeh, seketul Juju memang suka dengan mask sheet. Jadi Juju nak recommend dekat korang untuk cuba sekali mask sheet tu. Semua pun best. Laku teruk. Sampai habis stok. Dengan harga RM20.00 tu korang akan dapat 10 sheet. Berbaloi-baloi. Bau die sedap yakmat lah hai.. Rasa nak masuk mulut terus.
Puff tu memang Juju guna untuk blend foundation dengan loose powder. Memang mudah sangat-sangat. Lagi pula dia dia buat bentuk menggiurkan cenggini ha. Memang rasa nak gigit-gigit je.

Blackhead Blaster ni lagi menarik. Juju memang dah lama geram dengan balckhead atas hidung ni ha. Tapi belum sempat nak memicit. Umpama orang mengantuk disorongkan bantal. Sampai pula BHA blackhead blaster ni. Laju je Juju guna.
Cara guna dia senang je. Lepas cuci muka, korang just tonyoh BHA blaster ni dekat kawasan yang banyak blackhead dengan whitehead. Lepas tu cuci guna air suam. Settle semua balckhead dengan whitehead.

Korang kalau nak beli boleh terjah cepat-cepat website Althea Korea ni dekat https://my.althea.kr/ . Kalau habis nanti jangan salahkan Juju yek. Barang memang tengah laku teruk ni.



12 June 2019

Wednesday, June 12, 2019

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019


Assalamualaikum semua,

Rasanya semua dah mula bekerja kan hari ni. Ada yang masih bercuti lagi ke? Selamat bercutilah untuk yang baru mula bercuti tu ye. Juju dah mula bekerja hari Ahad haritu. Cukuplah dapat beraya empat hari dengan keluarga tercinta. Almaklumlah, mak sendiri dengan mak mertua tak jauh pun. Saudara semua masih dalam Johor. Alhamdulillah.

Tahun ni raya pertama Juju dekat rumah mertua. Walaupun jarak dengan rumah mak sendiri tu sejam je, tapi Juju dan suami tetap amalkan sistem bergilir-gilir. Sembahyang pagi raya tu yang penting. Suami kata lain suasana dia. Lagi pulak lepas sembahyang raya kami terus baraan. Senang bila dah siap baraan raya pertama, lepas tu dah boleh balik kampung masing-masing.

Dikesempatan ini Juju nak mengucapkan selamat hari raya Aidilfitri. Juju juga nak minta ampun dan maaf andai ada ayat-ayat Juju yang menyentap hati dan perasaan korang. Pada yang mengenali diri ini Juju nak minta ampun dan maaf atas keterlanjuran kata-kata dan perbuatan, minta halal makan dan minum. Terutama sekali dekat geng JDT Blogger. Dengan ucapan "Bila kita nak gather-gather lagi?" Muehehehehe...
Beriya suruh amik gambar dia. Firash 4 years 10 month
Mama tengah setting kamera sementara tunggu ayah
MIL 💖
Kami lagi dan lagi
Selamat hari raya dari Juju sekeluarga
Puasa 30 hari apa yang kurus?
Okeh jom balik kampung, Firash dah membuta dekat belakang. Mama selfie sementara layan jem

3 June 2019

Monday, June 03, 2019

Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketiga puluh

Picture source google image

Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketiga puluh

Allah SWT akan memberi penghormatan kepada orang yang bertarawih pada malam terakhir dengan firman-Nya (yang bermaksud): Wahai hambaku!, makanlah segala jenis buah-buahan yang Engkau ingini untuk dimakan di dalam syurga dan mandilah kamu di dalam air yang bernama salsabil serta minumlah air dari telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad SAW yang bernama al-Kauthar.

Aku Tuhanmu dan engkau adalah hambaku”.

Source: http://muftiwp.gov.my/en/artikel/irsyad-al-hadith/1097-irsyad-al-hadith-siri-ke-86-hadith-kelebihan-solat-sunat-tarawih-setiap-malam

2 June 2019

Sunday, June 02, 2019

MBO CINEMAS Perluas Rangkaian Pawagam Mesra Keluarga di Johor Bahru

Cawangan terbaru di AEON Bandar Dato' Onn menjanjikan pengalaman pelanggan yang berbeza dengan konsep tontonan unik untuk para pengunjung.

Entrance
Penggemar filem di Johor Bahru kini boleh menikmati pengalaman sinematik yang menyeluruh di MBO Cinemas yang telah melancarkan beberapa konsep tontonan unik di cawangan terbaru mereka di AEON Mall Bandar Dato' Onn, Johor.
Media Tour
Pawagam yang terletak di tingkat dua pusat beli-belah tersebut akan menampilkan tiga dewan tontonan khas MBO, iaitu KECIL yang mesra keluarga, BIG SCREEN yang mempunyai antara skrin
yang terbesar di Johor dan MX4D yang menjanjikan pengalaman yang imersif dengan teknologi 4D.

MBO BIG SCREEN dan MX4D juga diperkenalkan buat kali pertama di Johor.
Selaku peneraju konsep dewan pawagam yang mesra keluarga di Malaysia, MBO telah lama menubuhkan reputasi yang kukuh untuk dewan KECIL mereka, terutama dengan golongan kanak-kanak dan ibu bapa.

Antara aspek yang paling ikonik dan berbeza di dewan KECIL ialah pengenalan taman permainan kanak-kanak di dalam dewan pawagam.
Taman permainan
MBO Cinemas setakat ini telah menubuhkan sejumlah 9 dewan berkonsepkan KECIL di seluruh negara termasuk di cawangan terbaru mereka di AEON Bandar Dato' Onn.

MBO Bandar Dato' Onn adalah lokasi ketujuh di negara untuk menampilkan konsep KECIL dan ia juga akan menjadi cawangan MBO pertama di wilayah selatan untuk melancarkan dua buah dewan KECIL di bawah satu bumbung.
Entrance MBO Kecil
Ketua Pegawai Operasi MBO, Cheah Chun Wai berkata, "MBO Cinemas adalah rangkaian pawagam pertama di negara ini untuk memperkenalkan konsep dewan pawagam yang mesra keluarga melalui KECIL dan kami percaya ia telah membawa perubahan yang ketara dengan cara ibu bapa dan anak-anak berinteraksi di dewan pawagam."
Ketua Pegawai Operasi MBO, Cheah Chun Wai
"Kami amat berbangga menjadi syarikat pencetus perubahan di dalam industri pawagam tanah air, beroperasi dengan jumlah pawagam mesra keluarga yang terbanyak di negara," kata Chun Wai.

Chun Wai juga menyatakan kegembiraannya kerana akhirnya dapat memperkenalkan dua tawaran perdana syarikat itu, BIG SCREEN dan MX4D buat kali pertama di Johor.

"Dua konsep pawagam kami yang paling inovatif, iaitu BIG SCREEN dan MX4D memang digemari
ramai dan kami sangat bergembira untuk memperkenalkannya di sini untuk warga Johor," tambah Chun Wai.

Membawa Pengalaman Sinematik Yang Berbeza ke Pawagam MBO Bandar Dato' Onn, Johor Bahru
Antara dewan konsep khas yang dilancarkan di MBO Bandar Dato' Onn termasuk:
MBO Kecil: Konsep dewan filem mesra kanak-kanak yang pertama di Malaysia; berfungsi sebagai ruang khas yang disediakan untuk ibu bapa dan kanak-kanak dari semua peringkat umur dan saiz. Tidak seperti pawagam tradisional, MBO Kecil membolehkan anak-anak lari bebas dan bermain sambil menikmati filem-filem kegemaran mereka. 

Ciri-ciri utama termasuk:
- dewan yang lebih cerah
- audio yang lebih lembut
- tempat duduk yang luas dan selesa - family bed dan beanies
- sebuah taman permainan di dewan pawagam
Taman permainan
Sofa bed
Kids sofa
Dewan yang lebih cerah
MBO BIG SCREEN: Dewan pawagam yang memaparkan skrin terbesar dilengkapi dengan teknologi terkini dari hasil kerjasama MBO Cinemas bersama BARCO. Projektor laser yang digunakana di dewan ini adalah yang terutama di Malaysia - membawa prestasi visual yang unggul ke skrin besar.
Really big screen
Dewan yang inovatif ini juga dipertingkatkan dengan teknologi audio Dolby Atmos yang mengangkut penonton ke dalam cerita dengan audio bergerak yang mengisi keliling panggung wayang - malah di atas kepala - untuk menyampaikan pengalaman yang berbeza. Dolby Atmos telah menjadi pilihan untuk kualiti audio masa depan di pawagam dan telah dipakai guna oleh pelbagai studio utama pengarah filem dan organisasi di seluruh dunia. Pada masa ini lebih daripada 1,000 filem dikeluarkan dengan teknologi Dolby Atmos.
Dolby Atmos
Dolby atmos
MBO MX4D: Dilengkapi dengan teknologi MX4D® Motion EFX Theatre yang pertama Di Malaysia, MX4D memaparkan dewan pawagam yang lengkap dengan kerusi bergerak 4D yang bertindak balas dengan adegan filem yang dimainkan di skrin. Peminat filem akan mendapat pengalaman tontonan filem yang luar biasa di Teater EFX MX4D® di MBO Bandar Dato' Onn dengan elemen-elemen seperti:

MX4D® Seat EFX*:
1. Rumbler
2. Water Blast
3. Seat Popper
4. Back Poker
5. Leg Ticklers
6. Air Blast
7. Bubbles

MX4D® Theatre EFX*:
1. Air Blast
2. Wind
3. Neck Tickler
4. Scent
5. Strobe
6. Fog
7. Bubbles

* Ketersediaan EFX adalah berdasarkan kepada filem yang dipaparkan dalam MX4D®. Tidak semua EFX boleh didapati sekaligus.
Seat ni macam kerusi urut bila semua efek kau boleh rasa
Water blast and air blast
Leg tickle
Fog
MX4D
Bubbles
Pesat mengembangkan operasi mereka di seluruh negara, Chun Wai menyatakan bahawa syarikat tersebut komited untuk menyediakan hiburan berkualiti tinggi pada harga yang berpatutan untuk pelanggannya.

"Kami ingin memberi penonton kami pengalaman yang memuaskan bila-bila dan di mana sahaja mereka melawat pawagam MBO dan untuk itu kami sentiasa berusaha keras untuk melengkapkan dewan pawagam kami dengan teknologi audio visual tercanggih untuk keseronokan tontonan maksimum," kata Chun Wai.

Dengan lebih 203 skrin pawagam di seluruh negara, cawangan MBO di AEON Mall Bandar Dato' Onn adalah yang keenam untuk syarikat tersebut di Johor dan yang ke-26 di negara.

Facebook:
Instagram:
Website:

1 June 2019

Saturday, June 01, 2019

Kiddomo Discovery Johor Bahru Tempat Terbaik Untuk Rangsang Imaginasi Anak-anak

Hai korang,

Sebuah pusat imaginasi untuk kanak-kanak iaitu Kiddomo Discovery telah pun dibuka di R&F Mall, Johor Bahru pada 25 Mei yang lalu. Juju telah diberi peluang untuk meneroka dan merasai sendiri pengalaman menjelajah di seluruh kawasan playland ini. 

KIDDOMO Discovery
Kiddomo Entrance
Rasa ingin tahu berada di puncaknya semasa zaman kanak-kanak. Kiddomo Discovery adalah tempat kita menghidupkan kembali padang permainan menjadi dunia yang penuh dengan keajaiban dan penemuan yang tidak terhingga. Kami merancang persekitaran yang selamat untuk kanak-kanak untuk meneroka dengan bebas dan menggalakkan pembangunan diri.
Kiddomo Ticket Counter
Lepas dah daftar masuk, korang akan diberikan smartband. Smartband kena sentiasa pakai sebab semua aktiviti dekat dalam ni kena scan dengan smartband ni. Lepas tu korang wajib pakai stokin tau. Kalau terlupa boleh beli juga dekat kaunter ni. Sepasang cuma RM5.00 jer. Anak-anak juga akan diambil suhu badan masing-masing.
Instruction how to use the locker

Locker
So, tempat pertama yang korang perlu buat bila sampai dekat sini adalah create ID dulu. Dekat mesin ni nanti korang kena ambil gambar dulu dan pilih gender. Lepas tu kena pilih avatar pulak. Ada katak, monyet dengan anjing kot lagi satu. Boleh pilih warna, aksesori kepala dan leher semua. Lepas tu barulah boleh teroka playland ni puas-puas.
Create ID
Create avatar
Anak-anak ni bila dia nampak je ball pool ni terus diorang terjah sini dulu. Tak toleh kiri kanan dah. Punyalah teruja bila nampak bola penuh satu kolam ni ha. Eh bukan anak-anak je yang teruja, mak dia pun teruja jugak. Maklumlah, masa kecik-kecik dulu tak pernah merasa pun.

Muka cuak tapi kene paksa senyum
Ada berapa budak dalam gambar ni?
Dekat pool ni dia ada juga net yang boleh anak-anak panjat dan pilih lubang yang mana satu nak keluar. Masa day Yash masuk dalam ni memang muka dia cuak habis sebab dia tak reti nak keluar ikut lubang yang mana. Sebabnya ada lubang yang tak boleh turun.
Net besar
Lepas main dekat pool ni kami ke Color Alive. Menariknya dekat sini ialah apa yang kita warnakan tu boleh muncul dekat skrin besar yang dia dah pancarkan dekat dinding. Bukan tu je, korang boleh print dan jadikan dia 3D. Fuh, mama dia pun jakun kejap. Hehe.
Kaler dulu
Lepas tu scan dan van ni dah muncul dalam skrin besar tu
Print dan gunting
Dah jadi roket dak Firash
Lepas tu kami bergerak ke stesyen yang lain pula. Ada banyak stesyen dekat sini. Kalau anak tak nak main semua pun tak pe. Bagi diorang masa untuk explore sendiri.
Pop the balloon
Main basikal pulak
Bilik karaoke pun ade jugak tau dekat sini. Juju pun ada juga menyelit menyanyi dengan anak-anak. Haha, lepas gian. Pilihan lagu pulak memang sesuai untuk anak-anak. Senang kata lagu yang boleh anak-anak nyanyi bersama-samalah.
Eh dia malu-malu pulak nak nyanyi

Happy birthday pun boleh lah

Gambar yang muncul dekat skrin

Selfie satu kali
Dekat sini ada juga bengkel yang boleh anak-anak sertai. Masa Juju datang sini diorang ada buat bengkel slime. Fuh, memang kesukaan anak-anaklah. Dia akan ajar dari awal macamana nak buat slime. Bahan-bahan semua diorang sediakan. Penyertaan dia percuma tau. Kalau dah masuk sini kena wajib join tau. Jom layan gambar si Firash buat slime.
Muka dah penat

Dapat kawan baru

Bahan-bahan untuk buat slime

Kacau-kacau-kacau

Jom tarik

Tarik lagi

Okeh da siap!
Untuk parents yang nak bersantai-santai sementara menunggu anak habis explore tempat ni bolehlah ke tempat yang disediakan ni. Memang cozy sangat tau.
Tempat rehat
Cozy dan cantik sangat
KIDDOMO DISCOVERY JOHOR BAHRU
Level 1,R&F Mall, Johor Bahru ( di atas Coffee Bean & Tea Leaf)
Dibuka dari 10 pagi sehingga 10 malam
Untuk pertanyaan lanjut korang boleh whatssap ke +6019-700 0957
Harga tiket