Latest

21 February 2013

Entri Bergambar : Muzium Perang, Batu Maung, Pulau Pinang.

Sebenarnye kan, SukaGelak lupe sangat-sangat nak buat entri pasal bercuti dekat Pulau Pinang mase cuti sekolah hujung tahun lepas.
Tengah belek-belek gambar dekat handphone baru perasan.
Oh my! Oh my!
Cemane boleh terlupa ni..? Nak kene makan kismis minda banyak-banyak ni. Hehehe..

Okeh, berbalik pada muzium perang ni.
Well, at first I thought there will be a huge amount of tourist memandangkan masa kitorang datang ni musim cuti sekolah.
Tapi yang ade cuma 5,6 ketul kereta jek. Dalam hati berkata-kata "Tempat ni bukak ke x? Apesal tak ramai orang?"
Serius memang xde orang. Yang ade pun mase tu sepasang lelaki yang memang tengah bercuti, I guess.
Lepas beli tiket dan penerangan serba sedikit pasal muzium ni, kitorang pun bergeraklah ke kawasan yang berkenaan berpandukan peta yang dibekalkan.

Jom layan gambar pulak.




















Tempat ni sangat luas. Sebenarnya ade banyak gambar lagi yang boleh dipetik, tapi tangan SukaGelak ni takut nak menjulur masuk dekat sel-sel tempat kene seksa tu. Seram betul tempat ni.
Dalam sel tu gelap, tapi nampak la si patung perempuan dalam gelap dengan rambut panjang. Terkejut betul tengok patung tu. Ini betul-betul patung tau. Dalam bilik tu penuh blood spill (or red paint I guess) sebab nak naikkan mood penyeksaan dekat tempat tu. Bila baca keterangan dekat papan kenyataan rupenye sel tu tempat penderaan seksual. That's why la ade patung perempuan dalam tu. Huhuhuhu.. Tak boleh nak bayangkan kehidupan mereka-mereka kat dalam tu.

Doa SukaGelak, semoga takde lagi penyiksaan, penderaan atau macam-macam lagi yang menyakitkan berlaku di zaman sekarang ni. InsyaAllah.

So,pada korang yang nak rasa pengalaman bulu roma tegak tak turun-turun tu, korang pegilah melawat muzium ni.
Sejarah nenek moyang kita.

Wassalam.

3 comments:

~AmyLiana86~ said...

bestnyer jenjalan.. =)

sukagelak said...

best sangat :)

fif said...

salam perkenalan sukegelak..
best x war muzeum penang nie..sbb ritu kite smpt singah dpn pintu masuk je,pastu rushing nak kejar mase,tak jd masuk..nmpk mcm best je kat dlm die..btw,jemput la singgah n join my blog ye..tp im new comers..hehe

http://singgahdulula.blogspot.com/