Latest

11 November 2019

Monday, November 11, 2019

Guardian Memperkenalkan Kotak Bertuah yang Diilhamkan Dari Korea Untuk Singles Day 11.11

Rangkaian produk Botaneco Garden Camellia & Rice Oils Menjadi Antara Barangan Penting Di Dalam Kotak Tuah (Lucky Box) Kesihatan & Kecantikan 

Anda rasa bertuah? Guardian Malaysia akan memperkenalkan Kotak Bertuah (Lucky Boxes) yang diilhamkankan dari Korea buat pertama kalinya ke seluruh negara pada 11 November bagi meraikan sambutan Singles Day. Ia juga sempena pelancaran rangkaian produk penjagaan rambut dan badan, Botaneco Garden Camellia and Rice Oils yang terbaru. 

Apakah Lucky Box? 
Lucky Box
Kotak Bertuah (Lucky Box) ini sangat popular di Korea, Jepun dan China di mana pelanggan harus membayar sejumlah wang untuk menerima nilai yang melebihi dua atau tiga kali ganda dalam bentuk produk daripada satu peruncit, semuanya dibungkus kemas di dalam sebuah kotak. Para pelanggan sememangnya menanti-nanti pelancaran Lucky Box ini kerana mereka mahukan lebih nilai dan kejutan! 

Guardian Lucky Boxes boleh didapati di semua cawangan Guardian pada harga RM50, dengan menawarkan nilai RM100 serta nilai maksimum RM150 yang terdiri daripada produk kesihatan dan kecantikan bersaiz penuh. 

Singles Day, pada 11 November menjadi hari membeli-belah secara offline dan dalam talian paling besar di dunia. Ia dipilih sebagai tarikh ideal untuk Guardian melancarkan Lucky Boxes yang pertama. 

Rangkaian Produk Camellia & Rice Oils Botaneco Garden Baharu Ada Di Dalam Kotak Anda?
Rangkaian produk Botaneco Garden
 
Antara barangan yang paling dinantikan di dalam Guardian Lucky Boxes ialah rangkaian produk Camellia & Rice Oils Botaneco Garden yang baharu. Ia terdiri daripada syampu, perapi, minyak rambut, perawat rambut, buih mandian, losyen badan dan krim tangan yang diilhamkan daripada alam semula jadi. Bukan semua kotak bertuah mempunyai produk ini, jadi pelanggan yang mendapati rangkaian produk ini sememangnya sangat bertuah. 

Menurut Pengarah Pemasaran, Kesihatan dan Kecantikan South East Asia Guardian Health And Beauty Sdn. Bhd, Cho Do Youn, barisan produk Botaneco Garden yang ekstensif dan mempunyai pelanggan yang setia, menjadikannya ia sebagai satu rangkaian Lucky Box yang cukup ideal.

“Botaneco Garden memiliki lebih 50 SKU, sekali gus menjadikannya antara rangkaian produk mandian dan penjagaan badan berinspirasikan alam semula jadi yang paling ekstensif di Guardian. Ia sentiasa menjadi produk terlaris kerana dibangunkan untuk memenuhi keperluan penjagaan rambut dan kulit pengguna di Asia. Dihasil menggunakan ramuan organik dan disahkan mesra alam (ECO) dengan formulasi yang bebas daripada bahan kimia berbahaya serta pakej yang boleh dikitar semula. Memandangkan semakin ramai rakyat Malaysia yang mengamalkan gaya hidup mesra alam, produk Botaneco Garden dilihat sesuai dengan keperluan dan gaya hidup mereka.”

“Ini merupakan Lucky Box pertama daripada Guardian Malaysia. Kami yakin rangkaian produk baharu daripada Botaneco Garden ini akan menjadi kejutan istimewa di dalam sebahagian kotak yang dikeluarkan. Pelanggan akan menerima nilai berganda dan menjadi antara yang pertama untuk mencuba rangkaian produk ini,” jelas Cho. 

Rangkaian baharu itu merupakan formulasi unik yang menggabungkan minyak benih Camellia seed oil dari Jepun yang menerima persijilan ECO 100%. Rangkaian produk ini mempunyai  minyak bran beras organik dari India yang penuh dengan anti-oksidan untuk memberikan rambut serta kulit yang sihat.  

Rangkaian produk itu terdiri daripada syampu, perapi, minyak rambut dan perawat rambut yang membantu menambah baik kondisi rambut rosak dengan lembut, selain meningkatkan kekuatan rambut. Tidak ketinggalan buih mandian, losyen badan dan krim tangan yang melembabkan kulit, sekali gus membantu menjadikan kulit lebih licin, selesa dan lembut.

Rangkaian Organic Camellia & Rice Oils Hair Botaneco Garden Untuk Membaik Pulih Kerosakan Rambut – Bagaimana ia berfungsi?
Rangkaian penjagaan rambut empat langkah ini dikhaskan untuk rambut rosak. Diperkayakan dengan Keratin Tumbuhan, yang dapat membantu menambah baik kondisi rambut rosak dan meningkatkan kekuatannya dengan cara mengurangkan masalah rambut bercabang dan kutikel rosak dengan melancarkan kutikel rambut. Memandangkan rambut rosak biasanya kelihatan kering, rangkaian ini mempunyai bahan Panthenol yang membantu menambah baik kilatan rambut. Manakala Vitamin E pula membantu melindungi folikel rambut daripada kerosakan radikal bebas. 

Formulasi ini bebas daripada parabens, silikon, pewarna, alkohol, minyak mineral, petrolatum, DEA dan lanolin. Jadi, pengguna boleh berasa yakin apabila memilih produk kecantikan berasaskan kepada alam semula jadi daripada Botaneco Garden.  

Untuk mendapatkan hasil terbaik, gunakannya sebagai satu regim penuh. Mulakan dengan syampu dan perapi, kemudian sapu dengan minyak rambut sebelum dikeringkan untuk mendapatkan rambut yang licin. Perawat rambut pula perlu digunakan seminggu sekali.  

“Rangkaian Botaneco Garden Organic Camellia & Rice Oils memang ideal untuk mereka yang mempunyai kutikel dan rambut rosak seperti bercabang. Di samping mereka yang mahu meningkatkan kekuatan rambut kerana produk ini dihasil untuk menangani dan membantu masalah-masalah yang dihadapi ramai. Ia juga lembut bersama wangian yang mengasyikkan,” kata Cho. 

Rangkaian Melicinkan Tubuh Botaneco Garden Organic Camellia & Rice Oil Body – Bagaimana ia Berfungsi?
Rangkaian produk mandian Botaneco Garden Camellia & Rice Oils khas untuk mereka yang mahukan kulit lebih licin kerana ramuan-ramuannya mampu menyegar, mengekalkan tona kulit sihat memulihara keanjalan kulit serta melembab untuk kulit yang lebih licin, lembut dan selesa. Ia didatangkan dalam bentuk buih mandian, losyen badan dan krim tangan.  

Ia diperkaya dengan Keratin Tumbuhan untuk membantu mengekalkan kelembapan dan kelembutan kulit. Penambahan Niacinamide menyumbang kepada kulit yang tiada cela, kuat dan sihat. Anda dicadang supaya menggunakan rangkaian penuh produk ini, bermula dengan buih mandian yang diformulasi bebas daripada paraben dan sabun. Diikuti oleh losyen tangan yang diformulasi bebas daripada petrolatum dan tidak melekit untuk melembab serta melicinkan kulit dengan lembut. 

“Pelancaran Botaneco Garden Lucky Box dengan produk yang sesuai untuk rambut rosak dan melicinkan kulit yang anda perlukan dilihat tepat pada masanya serta menawarkan nilai hebat. Dapatkannya untuk kegunaan sendiri atau sebagai hadiah. Ia hadir dalam satu kotak minimalis yang boleh diguna semula. Pergi ke Guardian dan tengok tuah anda!,” kata Cho.   

Produk-produk rangkaian Botaneco Garden Camellia dan Rice Oils dijual pada harga RM20.70 untuk syampu sesuai untuk rambut rosak (500ml) dan perapi rambut (500ml). Manakala minyak rambut (95ml) berharga RM19.60 dan RM16.50 sebotol untuk perawat rambut (225ml). Rangkaian produk penjagaan badan seperti buih mandian (500ml) ditawarkan pada harga RM20.70 sebotol, losyen badan (400ml) berharga RM16.90 dan krim tangan (60g) RM9.80. Produk-produk ini boleh didapati di kedai dan e-stor Guardian di seluruh negara. 

Kotak-kotak Guardian Lucky boleh didapati di seluruh negara pada Singles Day 11/11/2019. Stok adalah terhad, jadi dapatkan segera untuk melihat tuah anda.

Ikuti https://www.instagram.com/mybotanecogarden/ untuk maklumat lanjut dan kemas kini mengenai Botaneco Garden.

4 November 2019

Monday, November 04, 2019

Lirik Lagu Damaikanlah (OST Setelah Ku Dimiliki) Nyanyian Ika Mustafa

Ika Mustafa

Lirik Lagu Damaikanlah (OST Setelah Ku Dimiliki) Nyanyian Ika Mustafa
Ku berdiri ku menangis
Mendungnya hari
Ku meniti jalan yang kau lalui
Mengejar diri
Aku masih merindui engkau

Hujan bersama cinta
Hadirnya sementara

Damaikanlah jiwaku yang resah
Terangilah sinaran yang pudar
Dihatiku ingin aku redha
Hingga akhir waktu

Dengarkanlah ceritaku ini
Kembalilah cinta yang telah pergi
Kuinginkan cahaya mentari 
Menyinar diriku

Ku mencari bersendiri
Mengharapkan pagi
Ku rempuhi badai yg menghampiri
Melemaskan diri
Aku cuba melupakan engkau

Pergilah oh derita
ku serah pada yang esa

Damaikanlah jiwaku yang resah
Terangilah sinaran yang pudar
Dihatiku ingin aku redha
Hingga akhir waktu

Dengarkanlah ceritaku ini
Kembalilah cinta yang telah pergi
Kuinginkan cahaya mentari 
Menyinar diriku

Ku berdiri ku menangis
Mendungnya hari

3 November 2019

Sunday, November 03, 2019

November is My Month!

Hai semuanya,

Sajalah Juju nak share dengan korang, bulan November ni merupakan bulan kelahiran Juju. Hujung tahun baru lahir. Tapi tetap jadi yang pertama dalam keluarga. Hehe, maklumlah Juju ni anak yang sulung. Cemana-cemana pun tetap akan jadi yang pertama.
Teringat lagi sebelum zaman smartphone. Bila tiba bulan kelahiran ni macam-macam privillages yang boleh Juju dapat. Antaranya Maxis bagi free call selama seminggu, kalau tak silap Celcom pun bagi jugak. Eh, Juju memang ada dua nombor telefon bimbit. Sebabnya kalau Juju ke tempat yang cuma ada satu talian saja maka mudahlah Juju nak menghubungi keluarga nanti.

Okeh, berbalik pada privillages tadi. Selain daripada talian telefon bimbit, TGV pun bagi tiket wayang percuma. Tapi Juju tak pernah sempat nak pergi tebus pun. Almaklumlah, Juju ni bukan setiap bulan nak tengok wayang. Tambah pula masa tu masih menetap di Kuala Lumpur.
Lepas tu tiket water park pun boleh dapat less banyak. Masa tu yang popular ni cuma wet world dan water world je. Jadi memang Juju tak pernah tebus pun.

Zaman sekarang ni pulak makin banyak privillages yang boleh Juju dapat. Antaranya diskaun makan dekat restoran-restoran besar, tiket wayang pelbagai syarikat dan macam-macam lagilah. Tak ingat pula Juju. Tapi yang pastinya bila kita sign up jadi member sesebuah tempat tu lagi banyak diskaun yang akan kita dapat.

Okeh, jom kita baca sedikit perwatakan bagi bulan November.

Rahsia bulan kelahiran hasil kajian Dr Fadhilah Kamsah selama 25 tahun


NOVEMBER
- Banyak idea dalam perkara ( kadang-kadang pun blurr jugak haha )
- Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya ( kena tanya korang sebab korang yang nilai )
- Berfikiran kehadapan ( err, kekadang kebelakang jugak )
- Berfikiran unik dan bijak ( tak nak komen yang ni )
- Penuh dengan idea-idea baru yang luar biasa ( yang ni pun taknak komen )
- Pemikiran yang tajam
- Daya firasat yang sangat halus dan tinggi ( jaga-jaga, kakak boleh rasa kalau ada orang ngumpat kakak )
- Bagus untuk jadi doktor ( err, jadi cikgu akaun koperasi pun boleh )
- Cermat dan teliti ( memang tak clumsy pun. muehehehe )
- Personality dinamik
- Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia ( pandai simpan rahsia tu betul, tapi bab korek rahsia tu failed )
- Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra ( tak reti mulakan perbualan pun ye jugak )
- Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran ( sabar iolss memang tinggi dik )
- Terlalu degil dan keras hati. Apabila hendak diusahakan sehingga berjaya
- Tak suka marah kecuali digugat ( suka gelak jurrr )
- Mudah ambil berat terhadap orang lain ( tak mau ambil berat lagi dah.. salah paham pulek )
- Pandai muhasabah diri ( betul! )
- Cara berfikir lain dari orang lain ( tapi kalau tak sependapat selalu diam je, kalau cakap kang mesti gaduh. huh )
- Otak yang sangat tajam ( sebab tu suka main crossword n sudoku )
- Pandai mendorong diri sendiri ( agreedddd!! )
- Tidak hargai pujian ( pujian tu kadang tak nampak macam pujian )
- Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi dan apabila hendak sesuatu cuba sampai berjaya
- Badan yang tough ( gemuk is the exact words! )
- Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam ( I heart you more )
- Romantik (errrrrr )
- Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang
- Suka duduk dirumah ( tengok keadaan jugak )
- Sangat rajin dan berkemampuan tinggi ( ni macam salah je. haha )
- Amanah, jujur setia dan pandai berahsia ( ehem )
- Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi ( takat ni level average je )
- Bercita-cita tinggi 

- Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah ( mood swing jugaklah kekadang )

Okeh, yang dalam kurungan tu Juju ulas sikit pasal perangai Juju ni ha. Hehe. Officemate Juju dah buat kesimpulan, November Baby ni badan dia gemuk dan kitorang terpaksa mengaku benda tu lepas kitorang scan sorang-sorang officemate yang lahir bulan November. Haha, selingan masa tengah fokus buat kerja.

Korang pun November baby ke? Cuba komen sikit korang lahir bulan berapa.

2 November 2019

Saturday, November 02, 2019

Segmen Pencarian Bloglist AIMANABDULLAH.COM

Bloglist Aiman


Hai korang,

Jom support segmen dari rakan blogger nih. Cara nak join pun simple sangat-sangat. Tak payah buat entri pun. Korang cuma perlu tinggalkan link blog korang dekat entri segmen ni. So dari situ nanti blogger Aiman akan pilih pemenang.

Segmen berlangsung sehingga 10 November 2019. Selamat bersegmen semuanya :)
Saturday, November 02, 2019

Lirik Lagu Terang Nyanyian Dato' Sri Siti Nurhaliza

Terang


Lirik Lagu Terang Nyanyian Dato' Sri Siti Nurhaliza
Jika muram duka
Yang datang melanda
Mendung bukanlah pengakhir, segala-galanya

Senyumlah sayang ku
Besarkan hatimu
Jangan biarkan secalit lara mengganggu mu
Bangkit serta percaya keindahan menunggumu

Bintangkan bersinar 
Walau gelap datang
Ditepat pada waktunya
Matahari ada
Tetap terang dan ceria

Jadi janganlah kau diam saja
Oh sayang intan payungku
Percayalah hari esok pasti indah

Selingan yang indah
Dibalik gelisah
Jadi penawar nan resah
Di hati yang gundah
Bangkit serta percaya keindahan menunggu

Bintangkan bersinar 
Walau gelap datang
Ditepat pada waktunya
Matahari ada
Tetap terang dan ceria

Jadi janganlah kau diam saja
Oh sayang intan payungku
Percayalah hari esok pasti indah

Andai badai datang singgah
Tetap kau berlayarlah

Bintangkan bersinar 
Walau gelap datang
Ditepat pada waktunya
Matahari ada
Tetap terang dan ceria

Jadi janganlah kau diam saja
Oh sayang intan payungku
Percayalah hari esok pasti indah

Esok pasti indah

Jadi janganlah kau diam saja
Oh sayang intan payungku
Percayalah hari esok pasti indah
Esok pasti indah
Esok pasti indah

28 October 2019

Monday, October 28, 2019

Lirik Lagu Luka dan Bahagia - Han Byul

Han Byul

Lirik Lagu Luka dan Bahagia - Han Byul
Hamparan hati
Lena memaksa
Terukir indah
Kasih bermadah

Aku cuba untuk meluahkan
Kesan yang kau berikan

Siang terluka
Malam bahagia
Kenangan indah
Terus bersinar

Aku cuba untuk meluahkan
Kesan yang kau berikan

Tangisan embun pagi
Malayari kesedihan ini
Tak akan ku persia dirimu
Mengapa kau pergi

Kini engkau merana
Harapan dari sis kenangan
Ku tak mampu untuk meneruskan
Kau baluti luka yang berbisa

Sarang hamyeon andoeseo
Geuleohge i-jeulsu man itdamyeon
Geutolog balae watdeon sarangi
Dashi tto iss-eulkka

Memori indah
Kita bersama
Maafkan diri ini
Telah membuat kau tersiksa

Luka dan bahagia

23 October 2019

Wednesday, October 23, 2019

PERMULAAN MONSUN TIMUR LAUT 2019/2020

Monsoon
PERMULAAN MONSUN TIMUR LAUT 2019/2020
Monsun Timur Laut atau musim tengkujuh di Malaysia dijangka bermula pada 24 Oktober 2019 sehingga Mac 2020. Dalam tempoh ini, empat hingga enam episod hujan lebat dijangka berlaku.

Semasa fasa awal Monsun Timur Laut iaitu sehingga awal Januari 2020, episod hujan lebat dijangka berlaku di Kelantan, Terengganu, Pahang dan Johor. Manakala pada awal Januari dan Februari 2020, episod hujan lebat dijangka lebih tertumpu di Sarawak serta Sabah.

Hujan lebat berterusan untuk tempoh beberapa hari boleh mengakibatkan kejadian banjir di kawasan-kawasan berkedudukan rendah dan kawasan kerap banjir. Sekiranya hujan lebat berlaku serentak dengan kejadian air pasang, risiko kejadian banjir boleh menjadi lebih buruk. Selain itu, tiupan angin Timur Laut secara berterusan dan kencang boleh menyebabkan laut bergelora dan ombak besar di perairan Laut China Selatan.

Orang ramai dinasihatkan agar bersiap sedia menghadapi musim tengkujuh dan sentiasa peka dengan nasihat/amaran hujan lebat serta angin kencang dan laut bergelora yang dikeluarkan oleh Jabatan Meteorologi Malaysia melalui laman web rasmi Jabatan, aplikasi mobil myCuaca dan laman media sosial rasmi Jabatan. Orang ramai boleh menghubungi talian hotline MET Malaysia 1-300-22-1638 bagi sebarang pertanyaan lanjut.

Ketua Pengarah
Jabatan Meteorologi Malaysia (MET Malaysia)
Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar & Perubahan Iklim
(MESTECC)
(Sumber: MET Malaysia)

Maklumat lanjut:
Laman web rasmi: www.met.gov.my
FB: @malaysiamet
IG: metmalaysia

22 October 2019

Tuesday, October 22, 2019

Jom Cuba Coconut Shake dan Kacang Pool di Medan Selera Iskandar Malaysia

Korang tau tak ada satu medan selera yang baru buka dekat Gelang Patah nun. Tak delah baru sangat. Sebenarnya dah setahun jugalah ianya dibuka. Tapi disebabkan Juju bukan datangnya dari sana, jadi Juju memang tak berapa nak mengetahui tentang kewujudan medan selera ni.

Dah alang-alang Juju dapat jemputan ke gerai Kampung Kambing tempoh hari (boleh baca entri dekat sini --> KAMPUNG KAMBING), maka Juju ambil peluang ni untuk meninjau gerai makanan lain yang ada dekat dalam medan selera ni. Maklumlah, lepas ni entah bila nak turun Gelang Patah lagi kan. Muehehe...
Medan Selera Iskandar Malaysia
Masa mula-mula sampai dekat sini sebenarnya mata Juju dah nampak dah kedai yang jual pelbagai jenis minuman yang ada di sebelah hadapan medan selera ni. Betul-betul dekat tengah-tengah bangunan dan berdekatan dengan pintu masuk. Jadi, sebelum balik, Juju dah berkira-kira nak singgah di gerai minuman ni. Buat bekal untuk perjalanan balik ke rumah nanti.

R&R Coconut Shake, Medan Selera Iskandar Malaysia
R&R Coconut Shake
Okeh, disebabkan dekat papan tanda dia dah tertera coconut shake, maka Juju pun dah terbayang-bayang coconut shake yang dekat Klebang nun. Adakah sama dengan yang dekat Klebang nun ataupun yang dekat sini lagi sedap? Hmmm, jom kita cuba.
Menu
Sedutan pertama rasa nyaman sangat air baru blender yang lalu dekat tekak ni. Sedut lagi, terasa aiskrim vanila yang dah dicampur dengan kelapa. Sedutan yang seterusnya terus rasa nak sedut lagi, dan lagi dan lagi. Sedap weh. Serat-serat kelapa tu sama banyak macam yang dekat Melaka la weh.
Coconut Shake
Okeh, lepas ni kalau teringan nak minum coconut shake boleh terbang je ke Gelang Patah. Hehehehehe.. Dekat je kan.

Selain daripada coconut shake, mango shake dengan green tea dia memang menarik perhatian Juju tau. Sedapnya kalau dapat minum air mangga yang ada ketulan mangga dekat atas dia tu. Dan ternyata mango shake dekat sini memang tak menghampakan. 100% recommended.
Mango shake
Sama jugak dengan green tea dia. Setanding dengan yang dekat pameran makanan dari Thailand tu tau. Alamak, lama sungguh makanan Thailand tu tak buat roadtour yek. Selalunya ada je tetiap tahun. Tapi takpelah, kita ubat kerinduan dengan minum teh hijau dekat sini. Sama juga rasa dia kan.
Green tea
Selain itu, ade juga air yang lain yang boleh korang cuba. Juju pun tak sempatlah nak cuba semuanya kan. Karang ada yang menggelupur cari tandas aje kejenya. Hehehe... Jadi sebelum balik kita tapau lagi coconut shake untuk mama dan wafer coklat untuk dak Firash.
Tapau
Maklumat lanjut boleh ke:
Facebook: https://www.facebook.com/RR-Coconut-Shake-102064221206232/
Instagram: https://www.instagram.com/linnnd4/

Melor Kacang Pool, Medan Selera Iskandar Malaysia
Melor Kacang Pool
Di sebelah belakang gerai R&R Coconut Shake ni, ada gerai Melor Kacang Pool. Ada banyak makanan ringan yang boleh korang nikmati dekat sini. Kalau korang datang sini tak nak makan yang berat-berat bolehlah cuba pelbagai jenis mi dan juga kacang pool yang ada dijual di gerai ni.
Menu
Dah nama pun gerai kacang pool kan, jadi korang bolehlah cuba kacang pool dekat sini. Rasa dia sama sedap dengan yang dekat Larkin tuh. Juju kalau makan kacang pool mesti mintak roti bakar ni dua keping. Mana cukup makan roti ni sekeping je kan. Haha. Tapi disebabkan haritu Juju dah kenyang overload, makanya sekeping je dah cukup okeh.
Kacang Pool
Selain daripada kacang pool, antara menu yang tuan gerai ni rekemen adalah laksa penang dan jugak mi kari. Laksa penang dia memang meriah tau. Cukup semua bahan-bahan dia. Bawang, nenas, daun salad, timun, telur dan jugak cili. Kuah dia pun sedap. Pedas dan pekat. Sedap je Juju menghirup kuah laksa dekat sini. Ni kalau makan masa hujan lebat memang layan sangat tau.
Laksa penang
Mi kari dia pun tak kurang hebatnya tau. Rasa dia sebiji macam mak-mak kita masak dekat rumah tu. Ada tahu kering, fish cake, fish ball, telur rebus, cili dan jugak limau nipis. Bila digabungkan dengan kuah kari tu sendiri memang cukup lengkaplah hidangan semangkuk mi kari dekat sini.
Mi kari
So, kalau korang nak ke sini, korang boleh je WAZE ataupun Google Maps Medan Selera Iskandar Malaysia.

20 October 2019

Sunday, October 20, 2019

Lirik Memories by Maroon 5


Memories - Maroon 5
Lirik Memories by Maroon 5
Here's to the ones that we got
Cheers to the wish you were here, but you're not
'Cause the drinks bring back all the memories
Of everything we've been through

Toast to the ones here today
Toast to the ones that we lost on the way
'Cause the drinks bring back all the memories
And the memories bring back, memories bring back you

There's a time that I remember, when I did not know no pain
When I believed in forever, and everything would stay the same
Now my heart feel like December when somebody say your name
'Cause I can't reach out to call you, but I know I will one day, yeah

Everybody hurts sometimes
Everybody hurts someday, aye aye
But everything gon' be alright
Go and raise a glass and say, aye
Here's to the ones that we got

Cheers to the wish you were here, but you're not
'Cause the drinks bring back all the memories
Of everything we've been through

Toast to the ones here today
Toast to the ones that we lost on the way
'Cause the drinks bring back all the memories
And the memories bring back, memories bring back you

Doo doo, doo doo, doo doo
Doo doo, doo doo, doo doo, doo doo
Doo doo, doo doo, doo doo doo

Memories bring back, memories bring back you
There's a time that I remember when I never felt so lost
When I felt all of the hatred was too powerful to stop (ooh, yeah)

Now my heart feel like an ember and it's lighting up the dark
I'll carry these torches for ya that you know I'll never drop, yeah

Everybody hurts sometimes
Everybody hurts someday, aye aye
But everything gon' be alright
Go and raise a glass and say, aye

Here's to the ones that we got (oh oh)
Cheers to the wish you were here, but you're not
'Cause the drinks bring back all the memories
Of everything we've been through (no, no)

Toast to the ones here today (aye)
Toast to the ones that we lost on the way
'Cause the drinks bring back all the memories (aye)
And the memories bring back, memories bring back you

Doo doo, doo doo, doo doo
Doo doo, doo doo, doo doo, doo doo
Doo doo, doo doo, doo doo doo
Memories bring back, memories bring back you

Doo doo, doo doo doo doo
Doo doo, doo doo, doo doo, doo doo
Doo doo, doo doo, doo doo doo (ooh, yeah)
Memories bring back, memories bring back you

Yeah, yeah, yeah
Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah, no, no
Memories bring back, memories bring back you

15 October 2019

Tuesday, October 15, 2019

Pelancaran Chillax Market di EduCity Iskandar Malaysia

Pada 12 Oktober 2019 yang lalu, bertempat di EduCity Iskandar Malaysia yang merupakan sebuah hub pendidikan yang mampu mengumpulkan 5,000 orang termasuk pelajar dari 9 universiti berprestasi tinggi iaitu University of Southampton Malaysia, Multimedia University, University of Reading Malaysia, Newcastle University Medicine Malaysia, Netherlands Maritime Institute of Technology, Management Development Institute of Singapore, Ruffles University, Malborough Collage Malaysia dan Raffles American School, kakitangan, Perbadanan Usahawan Johor Sdn. Bhd. (PUJB), X Johore Motorsport dan penduduk tempatan telah berkumpul bagi sama-sama menjayakan Karnival Sukan EduCity.

Karnival Sukan EduCity menyediakan perkhidmatan sukan yang terdiri daripada lebih 6 jenis sukan luar dan dalam termasuklah futsal, bola jaring, bola keranjang, badminton, ping pong dan tarik tali. Program ini termasuklah pameran Auto Show Tournament dengan kerjasama X Johore Motorsport Scene. Setiap program yang dianjurkan melibatkan pelajar, kakitangan dan penduduk tempatan.

Program itu juga telah menyaksikan pelancaran Chillax Market yang merupakan sokongan yang berterusan daripada pelajar yang menginginkan pengalaman dalam bidang keusahawanan dan dalam masa yang sama menaik taraf hubungan sosial pelajar dengan masyarakat setempat. Chillax Market dengan kerjasama PUJB merupakan satu landasan untuk memperkenalkan usahawan-usahawan di kalangan pelajar di samping memupuk semangat keusahawanan dikalangan mereka. Peserta Chillax Market ini juga merupakan 44 peniaga kecil dan sedehana di Johor.

Terdapat juga 15 gerai yang dikendalikan oleh pelajar dan kakitangan sebagai sebahagian daripada "Cabaran Keusahawanan yang Sebenar". Pelajar perlu perlu membentuk entiti perniagaan, mengemukakan pelan perniagaan dan melaksanakannya dengan menjalankan perniagaan semasa karnival.

Pada hari pelancaran itu juga, JIMI, yang merupakan maskot bagi SUKMA 2020 (Harimau Malaya) yang akan diadakan pada bulan Julai 2020 akan dipakai oleh salah seorang pelajar yang menginap di Student Village, Educity Iskandar Malaysia. Dan untuk pengetahuan korang, EduCity Iskandar merupakan host untuk pertandingan bola jaring dan bola sepak untuk SUKMA 2020.

Dekat Chillax Market ni ada pelbagai varian barangan yang di jual. Antaranya aksesori pakaian, pakaian keluaran dari pelajar di Fakulti Fashion Design, Raffles University, gerai informasi mengenai unversiti, minyak wangi, sabun organik, barang-barang pre-loved dan pelbagai lagilah makanan yang ade dijual di sini.
Chillax booth

Food truck
Perasmian pembukaan Chillax Market ini telah disempurnakan oleh YB Sheikh Umar Bagharib Ali, Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan, Pembangunan Usahawan dan Koperasi Negeri Johor.

Untuk penduduk sekitar Gelang Patah dan yang berhampiran, boleh serbu Chillax Market pada setiap hari Rabu bermula jam 3.00 petang.

Sebarang maklumat lanjut boleh ke www.iskandarinvestment.com

Tuesday, October 15, 2019

Marrybrown Membawakan Keriangan di Hospital Sultan Ismail dengan MB Playland

Pada 10/10/2019 yang lalu, Juju dan rakan-rakan telah menyertai program CSR Marrybrown dibawah Marrybrown Charities Association. Bila bercakap pasal Marrybrown, Juju suka sangat makan Tower Burger dia. Korang dah cuba belum? Masa Juju dekat Kota Tinggi haritu, Juju memang akan ke Marrybrown kalau takda kawan nak makan. Beli dan tapau makan di pejabat. Memang kenyang tau.

Okeh, berbalik pada program CSR Marrybrown ni, pihak Marrybrown dengan berbesar hatinya telah berkerjasama dengan Hospita Sultan Ismail, Johor bagi pembukaan dan penyerahan MB Playland iaitu kawasan permainan untuk kanak-kanak yang telah ditempatkan di kawasan wad kanak-kanak hospital itu.

Kerjasama ini dibuat dengan berobjektifkan penyebaran keriangan di kalangan kanak-kanak di hospital. Ianya juga merupakan satu inisiatif Marrybrown yang inginkan suasana yang ceria disamping mengekalkan suasana kerja yang positif di hospital tersebut.

Pengerusi Marrybrown Charities Association, Dato' Lawrence Liew berkata
We are very proud to collaborate with Hospital Sultan Ismail as we open the first MB Playland here in Johor Bahru.  Marrybrown targets to raise a positive thinking and confident child through MB Playland,  which serves as an appropriate distraction especially for young patients coming for treatment.  There is a need for children to play and enjoy themselves even while waiting for medical treatment and Hospital Sultan Ismail is proven to have the perfect space to develop a playland in its premise.
Dengan memberi tumpuan kepada kanak-kanak yang kurang bernasib baik, ibu tunggal dan warga emas, Marrybrown berhasrat untuk memberikan kehidupan yang lebuh berkualiti dengan menyediakan kemudahan pembelajaran yang betul dan kebajikan mereka juga terpelihara. 


Membantu mereka yang memerlukan tidak semestinya dengan sumbangan duit, memahami latarbelakang asal usul mereka juga sedikit sebanyak dapat mendekatkan diri kita dengan mereka dan sekaligus kita dapat memahami kehendak mereka.

Selepas MB Playland, Marrybrown Charities Association akan lebih tertumpu kepada pengumpulan sumbangan dengan mengadakan lebih banyak lagi program-program kebajikan dan aktiviti yang melibatkan orang awam sebagai sebahagian daripada aktiviti CSR mereka. Tambahan pula Marrybrown akan meletakkan kotak derma di setiap cawangannya di mana sesiapa pun boleh memberikan sumbangan mereka.


Sejak penubuhan Marrybrown yang pertama pada tahun 1981, Marrybrown telah membangun dengan cemerlang sebagai rantaian restoran makanan segera pertama dan terbesar di Malaysia. Dengan lebih 500 lokasi di 16 negara. Sebagai produk keluaran Malaysia, Marrybrown sentiasa komited untuk memberikan pelbagai lagi program di bawah Marrybrown Charities Association kepada kanak-kanak kurang bernasib baik, ibu tunggal dan juga warga emas.
JDT Blogger

Juju suka sangat join event CSR macam ni sebab dengan program-program macam nilah kita akan dapat mendekatkan diri dengan golongan yang kurang bernasib baik ini. Dalam masa yang sama ianya memberi kesedaran untuk Juju membuka mata bahawa ada lebih ramai lagi dekat luar sana yang betul-betul kurang berkemampuan.



Untuk maklumat lanjut mengenai Marrybrown boleh layari:

Laman web rasmi: www.marrybrown.com

14 October 2019

Monday, October 14, 2019

Kempen Penyayang Komuniti Ayam Brand™ 2019 Bawa Mesej Nutrisi Seimbang Ke Negeri Johor untuk Menangani Masalah Obesiti dalam Kalangan Kanak-Kanak

Pada 08/10/2019 yang lalu, Juju dan kawan-kawan JDT Blogger yang lain telah berkesempatan untuk memenuhi undangan dari Ayam Brand untuk menyertai Kempen Penyayang Komuniti Ayam Brand. Kempen ni juga mengajar macam-mana kita nak dapatkan makanan dan nutrisi seimbang untuk menangani masalah obesiti dikalangan kanak-kanak.

Kempen Penyayang Komuniti Ayam Brand™ 2019 Bawa Mesej Nutrisi Seimbang Ke Negeri Johor untuk Menangani Masalah Obesiti dalam Kalangan Kanak-Kanak
Peserta bergambar bersama sijil
Adakah hidangan terakhir anda ialah sepinggan 3S makanan Malaysia yang Sihat? 3S adalah singkatan kepada Suku-suku Separuh. Suku-suku Separuh menggalakkan pembahagian makanan di atas pinggan melibatkan suku protein, suku karbohidrat kompleks serta separuh buah-buahan dan sayur-sayuran. 

Pinggan Sihat 3S Malaysia mungkin kedengaran asing bagi kebanyakan daripada kita, lantas menjadi punca kepada epidemik obesiti dalam kalangan golongan dewasa serta kanak-kanak. Menurut Laporan Menangani Obesiti di ASEAN oleh Unit Risikan Ekonomi[1], kadar obesiti di Malaysia adalah 13.3% iaitu tertinggi dalam Asia Tenggara. Malaysia juga merupakan antara tiga negara peneraju di Asia yang mempunyai peratusan tinggi, iaitu 11.5% kanak-kanak obes berusia enam bulan hingga 12 tahun.

Ayam Brand™, jenama tempatan yang terkenal dengan rangkaian makanan dalam tin berkualiti tinggi, tanpa bahan pengawet, tiada MSG tambahan, sihat dan mudah. Jenama ini berusaha untuk menangani isu besar iaitu masalah obesiti dalam kalangan kanak-kanak di Malaysia dengan memperkenalkan konsep Pinggan Sihat 3S Malaysia ke dalam program Tanggungjawab Korporat Sosial (CSR) yang akan dijalankan. Tahun ini, Ayam Brand berjaya mengembangkan program CSR kepada murid-murid sekolah rendah.

Tema kempen pada tahun ini ialah ‘Ayam Brand™ Community Care Campaign 2019, Get Healthy Malaysia, Start Now’. Kempen ini bertujuan untuk memperkasakan kanak-kanak dari 10 buah negeri dengan maklumat untuk mengenal pasti pilihan makanan yang sihat dan melengkapkan mereka dengan kemahiran dalam menyediakan hidangan Pinggan Sihat 3S Malaysia. Program ini terbuka kepada kanak-kanak berusia lapan tahun dan ke atas.

Di Johor, seramai 32 orang kanak-kanak dari Pusat Jagaan Anak Yatim Dan Miskin Villa Paulos Johor Bahru, Persatuan Kebajikan Mesra Megah Ria, Pusat Jagaan Care Haven, Pertubuhan Kebajikan dan Rumah Anak Yatim Shafar, SK Infant Jesus Convent, SK Taman Daya 2, SK Seri Perling 2 dan SK (P) Sultan Ibrahim mengambil bahagian dalam kempen ‘Ayam Brand™ Community Care Campaign 2019, Get Healthy Malaysia, Start Now’ yang mencabar dan menyeronokkan ini.

Acara ini dimulakan dengan pengenalan interaktif mengenai konsep #sukusukuseparuh. Diikuti oleh pembahagian kepada lapan pasukan yang terdiri daripada empat orang kanak-kanak untuk menyediakan hidangan berdasarkan prinsip 3S. Mereka perlu menyiapkan hidangan dalam masa 30 minit dengan bantuan daripada orang dewasa dan menggunakan resepi yang disarankan oleh pakar.
Hasil makanan yang telah siap
Hasil makanan yang telah siap
Hasil makanan yang telah siap
Sementara menunggu hidangan Pinggan Sihat 3S Malaysia dinilai, kanak-kanak itu kemudian dicabar dengan permainan yang memerlukan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi untuk mengingat apa yang telah dipelajari tentang nutrisi yang baik.
Hasil makanan yang telah siap
Hasil makanan yang telah siap
Hasil makanan yang telah siap
Menurut Pengurus Pemasaran Ayam Brand™, Nathan Deverre, kempen yang kini sudah memasuki tahun ke-12 telah menyumbang 1.76 juta hidangan sihat bagi tujuan kebajikan, menyediakan makanan berkhasiat kepada lebih 20,000 orang dari 482 buah rumah kebajikan dan NGO.
Mr Nathan Devvere sedang membuat sesi pemarkahan
“Sebagai peneraju dalam industri makanan di Malaysia selama lebih 100 tahun, Ayam Brand™ sangat bimbang dengan penularan masalah obesiti di negara ini dan ingin tampil ke hadapan untuk memberi bantuan. Bermula dengan kanak-kanak kerana mereka merupakan golongan yang paling mudah diajar dan didekati. Kami membangunkan program Get Healthy Malaysia, Start Now dengan harapan agar dapat membantu mengurangkan kadar obesiti dalam kalangan kanak-kanak, menerusi pemberian pengetahuan serta kemahiran untuk memilih, membuat dan menyediakan makanan yang lebih berkhasiat,” kata Nathan Deverre.

“Kami telah menjalankan kempen CSR selama 12 tahun. Sudah tiba masanya untuk kami mengembangkannya demi memberi manfaat kepada lebih ramai kanak-kanak dengan menyampaikan mesej 3S melalui cara yang lebih mudah difahami. Di samping tip-tip yang dapat peserta manfaatkan di rumah, mereka juga dapat berkongsi pengetahuan dengan rakan-rakan dan ahli keluarga,” katanya lagi.

“Hari ini saya belajar bahawa saya perlu makan lebih banyak sayur, buah-buahan dan protein. Selain perlu mengurangkan pengambilan nasi dan roti yang saya sangat gemari. Makanan yang saya buat hari ini cukup sedap dan sihat. Saya akan cuba untuk makan hidangan yang seimbang setiap hari untuk jadi lebih sihat dan akan lebih banyak bersenam,” kata salah seorang peserta.

Ayam Brand™ membawakan kempen ini secara dalam talian dan menghebahkannya menerusi media sosial dengan pengaktifan peraduan Show Us Your Healthy Plate, selain berkongsi kemas kini program secara langsung.

Empat buah rumah kebajikan akan menerima bekalan produk Ayam Brand™ selama dua bulan yang bersamaan dengan 18,000 hidangan sihat untuk 100 orang penghuni.
Pusat Jagaan Care Haven telah muncul sebagai juara untuk pertandingan Ayam Brand Suku-Suku Separuh Healthy Festival 2019 peringkat negeri Johor. Pemenang menerima piala dan sijil penyertaan daripada Ayam Brand untuk hidangan Pinggan Sihat 3S Malaysia yang terdiri daripada kek cawan berinti tuna, nasi goreng dan salad kacang panggang dan jagung.
“Ayam Brand™ telah menyokong NGO selama bertahun-tahun, rumah-rumah kebajikan sentiasa ingin dipilih kerana sumbangan produk mereka dilihat penting terutama ketika kekurangan sumbangan dari orang awam. Terima kasih kepada Ayam Brand™ kerana konsisten dalam mengambil berat terhadap komuniti,” kata wakil dari Pusat Jagaan Care Haven.

Mahu membantu komuniti di negeri anda? Sila layari Ayam Brand™ e-charity di https://www.ayambrand.com.my/e-charity.html dan beli produk Ayam Brand untuk disumbangkan kepada rumah kebajikan pilihan. Ayam Brand™ e-charity menawarkan potongan sebanyak 15% daripada harga runcit dan perkhidmatan penghantaran percuma untuk memudahkan dan menjadikan Malaysia yang lebih sihat, Mulakan Sekarang.