Latest

28 October 2019

Monday, October 28, 2019

Lirik Lagu Luka dan Bahagia - Han Byul

Han Byul

Lirik Lagu Luka dan Bahagia - Han Byul
Hamparan hati
Lena memaksa
Terukir indah
Kasih bermadah

Aku cuba untuk meluahkan
Kesan yang kau berikan

Siang terluka
Malam bahagia
Kenangan indah
Terus bersinar

Aku cuba untuk meluahkan
Kesan yang kau berikan

Tangisan embun pagi
Malayari kesedihan ini
Tak akan ku persia dirimu
Mengapa kau pergi

Kini engkau merana
Harapan dari sis kenangan
Ku tak mampu untuk meneruskan
Kau baluti luka yang berbisa

Sarang hamyeon andoeseo
Geuleohge i-jeulsu man itdamyeon
Geutolog balae watdeon sarangi
Dashi tto iss-eulkka

Memori indah
Kita bersama
Maafkan diri ini
Telah membuat kau tersiksa

Luka dan bahagia

23 October 2019

Wednesday, October 23, 2019

PERMULAAN MONSUN TIMUR LAUT 2019/2020

Monsoon
PERMULAAN MONSUN TIMUR LAUT 2019/2020
Monsun Timur Laut atau musim tengkujuh di Malaysia dijangka bermula pada 24 Oktober 2019 sehingga Mac 2020. Dalam tempoh ini, empat hingga enam episod hujan lebat dijangka berlaku.

Semasa fasa awal Monsun Timur Laut iaitu sehingga awal Januari 2020, episod hujan lebat dijangka berlaku di Kelantan, Terengganu, Pahang dan Johor. Manakala pada awal Januari dan Februari 2020, episod hujan lebat dijangka lebih tertumpu di Sarawak serta Sabah.

Hujan lebat berterusan untuk tempoh beberapa hari boleh mengakibatkan kejadian banjir di kawasan-kawasan berkedudukan rendah dan kawasan kerap banjir. Sekiranya hujan lebat berlaku serentak dengan kejadian air pasang, risiko kejadian banjir boleh menjadi lebih buruk. Selain itu, tiupan angin Timur Laut secara berterusan dan kencang boleh menyebabkan laut bergelora dan ombak besar di perairan Laut China Selatan.

Orang ramai dinasihatkan agar bersiap sedia menghadapi musim tengkujuh dan sentiasa peka dengan nasihat/amaran hujan lebat serta angin kencang dan laut bergelora yang dikeluarkan oleh Jabatan Meteorologi Malaysia melalui laman web rasmi Jabatan, aplikasi mobil myCuaca dan laman media sosial rasmi Jabatan. Orang ramai boleh menghubungi talian hotline MET Malaysia 1-300-22-1638 bagi sebarang pertanyaan lanjut.

Ketua Pengarah
Jabatan Meteorologi Malaysia (MET Malaysia)
Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar & Perubahan Iklim
(MESTECC)
(Sumber: MET Malaysia)

Maklumat lanjut:
Laman web rasmi: www.met.gov.my
FB: @malaysiamet
IG: metmalaysia

22 October 2019

Tuesday, October 22, 2019

Jom Cuba Coconut Shake dan Kacang Pool di Medan Selera Iskandar Malaysia

Korang tau tak ada satu medan selera yang baru buka dekat Gelang Patah nun. Tak delah baru sangat. Sebenarnya dah setahun jugalah ianya dibuka. Tapi disebabkan Juju bukan datangnya dari sana, jadi Juju memang tak berapa nak mengetahui tentang kewujudan medan selera ni.

Dah alang-alang Juju dapat jemputan ke gerai Kampung Kambing tempoh hari (boleh baca entri dekat sini --> KAMPUNG KAMBING), maka Juju ambil peluang ni untuk meninjau gerai makanan lain yang ada dekat dalam medan selera ni. Maklumlah, lepas ni entah bila nak turun Gelang Patah lagi kan. Muehehe...
Medan Selera Iskandar Malaysia
Masa mula-mula sampai dekat sini sebenarnya mata Juju dah nampak dah kedai yang jual pelbagai jenis minuman yang ada di sebelah hadapan medan selera ni. Betul-betul dekat tengah-tengah bangunan dan berdekatan dengan pintu masuk. Jadi, sebelum balik, Juju dah berkira-kira nak singgah di gerai minuman ni. Buat bekal untuk perjalanan balik ke rumah nanti.

R&R Coconut Shake, Medan Selera Iskandar Malaysia
R&R Coconut Shake
Okeh, disebabkan dekat papan tanda dia dah tertera coconut shake, maka Juju pun dah terbayang-bayang coconut shake yang dekat Klebang nun. Adakah sama dengan yang dekat Klebang nun ataupun yang dekat sini lagi sedap? Hmmm, jom kita cuba.
Menu
Sedutan pertama rasa nyaman sangat air baru blender yang lalu dekat tekak ni. Sedut lagi, terasa aiskrim vanila yang dah dicampur dengan kelapa. Sedutan yang seterusnya terus rasa nak sedut lagi, dan lagi dan lagi. Sedap weh. Serat-serat kelapa tu sama banyak macam yang dekat Melaka la weh.
Coconut Shake
Okeh, lepas ni kalau teringan nak minum coconut shake boleh terbang je ke Gelang Patah. Hehehehehe.. Dekat je kan.

Selain daripada coconut shake, mango shake dengan green tea dia memang menarik perhatian Juju tau. Sedapnya kalau dapat minum air mangga yang ada ketulan mangga dekat atas dia tu. Dan ternyata mango shake dekat sini memang tak menghampakan. 100% recommended.
Mango shake
Sama jugak dengan green tea dia. Setanding dengan yang dekat pameran makanan dari Thailand tu tau. Alamak, lama sungguh makanan Thailand tu tak buat roadtour yek. Selalunya ada je tetiap tahun. Tapi takpelah, kita ubat kerinduan dengan minum teh hijau dekat sini. Sama juga rasa dia kan.
Green tea
Selain itu, ade juga air yang lain yang boleh korang cuba. Juju pun tak sempatlah nak cuba semuanya kan. Karang ada yang menggelupur cari tandas aje kejenya. Hehehe... Jadi sebelum balik kita tapau lagi coconut shake untuk mama dan wafer coklat untuk dak Firash.
Tapau
Maklumat lanjut boleh ke:
Facebook: https://www.facebook.com/RR-Coconut-Shake-102064221206232/
Instagram: https://www.instagram.com/linnnd4/

Melor Kacang Pool, Medan Selera Iskandar Malaysia
Melor Kacang Pool
Di sebelah belakang gerai R&R Coconut Shake ni, ada gerai Melor Kacang Pool. Ada banyak makanan ringan yang boleh korang nikmati dekat sini. Kalau korang datang sini tak nak makan yang berat-berat bolehlah cuba pelbagai jenis mi dan juga kacang pool yang ada dijual di gerai ni.
Menu
Dah nama pun gerai kacang pool kan, jadi korang bolehlah cuba kacang pool dekat sini. Rasa dia sama sedap dengan yang dekat Larkin tuh. Juju kalau makan kacang pool mesti mintak roti bakar ni dua keping. Mana cukup makan roti ni sekeping je kan. Haha. Tapi disebabkan haritu Juju dah kenyang overload, makanya sekeping je dah cukup okeh.
Kacang Pool
Selain daripada kacang pool, antara menu yang tuan gerai ni rekemen adalah laksa penang dan jugak mi kari. Laksa penang dia memang meriah tau. Cukup semua bahan-bahan dia. Bawang, nenas, daun salad, timun, telur dan jugak cili. Kuah dia pun sedap. Pedas dan pekat. Sedap je Juju menghirup kuah laksa dekat sini. Ni kalau makan masa hujan lebat memang layan sangat tau.
Laksa penang
Mi kari dia pun tak kurang hebatnya tau. Rasa dia sebiji macam mak-mak kita masak dekat rumah tu. Ada tahu kering, fish cake, fish ball, telur rebus, cili dan jugak limau nipis. Bila digabungkan dengan kuah kari tu sendiri memang cukup lengkaplah hidangan semangkuk mi kari dekat sini.
Mi kari
So, kalau korang nak ke sini, korang boleh je WAZE ataupun Google Maps Medan Selera Iskandar Malaysia.

20 October 2019

Sunday, October 20, 2019

Lirik Memories by Maroon 5


Memories - Maroon 5
Lirik Memories by Maroon 5
Here's to the ones that we got
Cheers to the wish you were here, but you're not
'Cause the drinks bring back all the memories
Of everything we've been through

Toast to the ones here today
Toast to the ones that we lost on the way
'Cause the drinks bring back all the memories
And the memories bring back, memories bring back you

There's a time that I remember, when I did not know no pain
When I believed in forever, and everything would stay the same
Now my heart feel like December when somebody say your name
'Cause I can't reach out to call you, but I know I will one day, yeah

Everybody hurts sometimes
Everybody hurts someday, aye aye
But everything gon' be alright
Go and raise a glass and say, aye
Here's to the ones that we got

Cheers to the wish you were here, but you're not
'Cause the drinks bring back all the memories
Of everything we've been through

Toast to the ones here today
Toast to the ones that we lost on the way
'Cause the drinks bring back all the memories
And the memories bring back, memories bring back you

Doo doo, doo doo, doo doo
Doo doo, doo doo, doo doo, doo doo
Doo doo, doo doo, doo doo doo

Memories bring back, memories bring back you
There's a time that I remember when I never felt so lost
When I felt all of the hatred was too powerful to stop (ooh, yeah)

Now my heart feel like an ember and it's lighting up the dark
I'll carry these torches for ya that you know I'll never drop, yeah

Everybody hurts sometimes
Everybody hurts someday, aye aye
But everything gon' be alright
Go and raise a glass and say, aye

Here's to the ones that we got (oh oh)
Cheers to the wish you were here, but you're not
'Cause the drinks bring back all the memories
Of everything we've been through (no, no)

Toast to the ones here today (aye)
Toast to the ones that we lost on the way
'Cause the drinks bring back all the memories (aye)
And the memories bring back, memories bring back you

Doo doo, doo doo, doo doo
Doo doo, doo doo, doo doo, doo doo
Doo doo, doo doo, doo doo doo
Memories bring back, memories bring back you

Doo doo, doo doo doo doo
Doo doo, doo doo, doo doo, doo doo
Doo doo, doo doo, doo doo doo (ooh, yeah)
Memories bring back, memories bring back you

Yeah, yeah, yeah
Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah, no, no
Memories bring back, memories bring back you

15 October 2019

Tuesday, October 15, 2019

Pelancaran Chillax Market di EduCity Iskandar Malaysia

Pada 12 Oktober 2019 yang lalu, bertempat di EduCity Iskandar Malaysia yang merupakan sebuah hub pendidikan yang mampu mengumpulkan 5,000 orang termasuk pelajar dari 9 universiti berprestasi tinggi iaitu University of Southampton Malaysia, Multimedia University, University of Reading Malaysia, Newcastle University Medicine Malaysia, Netherlands Maritime Institute of Technology, Management Development Institute of Singapore, Ruffles University, Malborough Collage Malaysia dan Raffles American School, kakitangan, Perbadanan Usahawan Johor Sdn. Bhd. (PUJB), X Johore Motorsport dan penduduk tempatan telah berkumpul bagi sama-sama menjayakan Karnival Sukan EduCity.

Karnival Sukan EduCity menyediakan perkhidmatan sukan yang terdiri daripada lebih 6 jenis sukan luar dan dalam termasuklah futsal, bola jaring, bola keranjang, badminton, ping pong dan tarik tali. Program ini termasuklah pameran Auto Show Tournament dengan kerjasama X Johore Motorsport Scene. Setiap program yang dianjurkan melibatkan pelajar, kakitangan dan penduduk tempatan.

Program itu juga telah menyaksikan pelancaran Chillax Market yang merupakan sokongan yang berterusan daripada pelajar yang menginginkan pengalaman dalam bidang keusahawanan dan dalam masa yang sama menaik taraf hubungan sosial pelajar dengan masyarakat setempat. Chillax Market dengan kerjasama PUJB merupakan satu landasan untuk memperkenalkan usahawan-usahawan di kalangan pelajar di samping memupuk semangat keusahawanan dikalangan mereka. Peserta Chillax Market ini juga merupakan 44 peniaga kecil dan sedehana di Johor.

Terdapat juga 15 gerai yang dikendalikan oleh pelajar dan kakitangan sebagai sebahagian daripada "Cabaran Keusahawanan yang Sebenar". Pelajar perlu perlu membentuk entiti perniagaan, mengemukakan pelan perniagaan dan melaksanakannya dengan menjalankan perniagaan semasa karnival.

Pada hari pelancaran itu juga, JIMI, yang merupakan maskot bagi SUKMA 2020 (Harimau Malaya) yang akan diadakan pada bulan Julai 2020 akan dipakai oleh salah seorang pelajar yang menginap di Student Village, Educity Iskandar Malaysia. Dan untuk pengetahuan korang, EduCity Iskandar merupakan host untuk pertandingan bola jaring dan bola sepak untuk SUKMA 2020.

Dekat Chillax Market ni ada pelbagai varian barangan yang di jual. Antaranya aksesori pakaian, pakaian keluaran dari pelajar di Fakulti Fashion Design, Raffles University, gerai informasi mengenai unversiti, minyak wangi, sabun organik, barang-barang pre-loved dan pelbagai lagilah makanan yang ade dijual di sini.
Chillax booth

Food truck
Perasmian pembukaan Chillax Market ini telah disempurnakan oleh YB Sheikh Umar Bagharib Ali, Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan, Pembangunan Usahawan dan Koperasi Negeri Johor.

Untuk penduduk sekitar Gelang Patah dan yang berhampiran, boleh serbu Chillax Market pada setiap hari Rabu bermula jam 3.00 petang.

Sebarang maklumat lanjut boleh ke www.iskandarinvestment.com

Tuesday, October 15, 2019

Marrybrown Membawakan Keriangan di Hospital Sultan Ismail dengan MB Playland

Pada 10/10/2019 yang lalu, Juju dan rakan-rakan telah menyertai program CSR Marrybrown dibawah Marrybrown Charities Association. Bila bercakap pasal Marrybrown, Juju suka sangat makan Tower Burger dia. Korang dah cuba belum? Masa Juju dekat Kota Tinggi haritu, Juju memang akan ke Marrybrown kalau takda kawan nak makan. Beli dan tapau makan di pejabat. Memang kenyang tau.

Okeh, berbalik pada program CSR Marrybrown ni, pihak Marrybrown dengan berbesar hatinya telah berkerjasama dengan Hospita Sultan Ismail, Johor bagi pembukaan dan penyerahan MB Playland iaitu kawasan permainan untuk kanak-kanak yang telah ditempatkan di kawasan wad kanak-kanak hospital itu.

Kerjasama ini dibuat dengan berobjektifkan penyebaran keriangan di kalangan kanak-kanak di hospital. Ianya juga merupakan satu inisiatif Marrybrown yang inginkan suasana yang ceria disamping mengekalkan suasana kerja yang positif di hospital tersebut.

Pengerusi Marrybrown Charities Association, Dato' Lawrence Liew berkata
We are very proud to collaborate with Hospital Sultan Ismail as we open the first MB Playland here in Johor Bahru.  Marrybrown targets to raise a positive thinking and confident child through MB Playland,  which serves as an appropriate distraction especially for young patients coming for treatment.  There is a need for children to play and enjoy themselves even while waiting for medical treatment and Hospital Sultan Ismail is proven to have the perfect space to develop a playland in its premise.
Dengan memberi tumpuan kepada kanak-kanak yang kurang bernasib baik, ibu tunggal dan warga emas, Marrybrown berhasrat untuk memberikan kehidupan yang lebuh berkualiti dengan menyediakan kemudahan pembelajaran yang betul dan kebajikan mereka juga terpelihara. 


Membantu mereka yang memerlukan tidak semestinya dengan sumbangan duit, memahami latarbelakang asal usul mereka juga sedikit sebanyak dapat mendekatkan diri kita dengan mereka dan sekaligus kita dapat memahami kehendak mereka.

Selepas MB Playland, Marrybrown Charities Association akan lebih tertumpu kepada pengumpulan sumbangan dengan mengadakan lebih banyak lagi program-program kebajikan dan aktiviti yang melibatkan orang awam sebagai sebahagian daripada aktiviti CSR mereka. Tambahan pula Marrybrown akan meletakkan kotak derma di setiap cawangannya di mana sesiapa pun boleh memberikan sumbangan mereka.


Sejak penubuhan Marrybrown yang pertama pada tahun 1981, Marrybrown telah membangun dengan cemerlang sebagai rantaian restoran makanan segera pertama dan terbesar di Malaysia. Dengan lebih 500 lokasi di 16 negara. Sebagai produk keluaran Malaysia, Marrybrown sentiasa komited untuk memberikan pelbagai lagi program di bawah Marrybrown Charities Association kepada kanak-kanak kurang bernasib baik, ibu tunggal dan juga warga emas.
JDT Blogger

Juju suka sangat join event CSR macam ni sebab dengan program-program macam nilah kita akan dapat mendekatkan diri dengan golongan yang kurang bernasib baik ini. Dalam masa yang sama ianya memberi kesedaran untuk Juju membuka mata bahawa ada lebih ramai lagi dekat luar sana yang betul-betul kurang berkemampuan.



Untuk maklumat lanjut mengenai Marrybrown boleh layari:

Laman web rasmi: www.marrybrown.com

14 October 2019

Monday, October 14, 2019

Kempen Penyayang Komuniti Ayam Brand™ 2019 Bawa Mesej Nutrisi Seimbang Ke Negeri Johor untuk Menangani Masalah Obesiti dalam Kalangan Kanak-Kanak

Pada 08/10/2019 yang lalu, Juju dan kawan-kawan JDT Blogger yang lain telah berkesempatan untuk memenuhi undangan dari Ayam Brand untuk menyertai Kempen Penyayang Komuniti Ayam Brand. Kempen ni juga mengajar macam-mana kita nak dapatkan makanan dan nutrisi seimbang untuk menangani masalah obesiti dikalangan kanak-kanak.

Kempen Penyayang Komuniti Ayam Brand™ 2019 Bawa Mesej Nutrisi Seimbang Ke Negeri Johor untuk Menangani Masalah Obesiti dalam Kalangan Kanak-Kanak
Peserta bergambar bersama sijil
Adakah hidangan terakhir anda ialah sepinggan 3S makanan Malaysia yang Sihat? 3S adalah singkatan kepada Suku-suku Separuh. Suku-suku Separuh menggalakkan pembahagian makanan di atas pinggan melibatkan suku protein, suku karbohidrat kompleks serta separuh buah-buahan dan sayur-sayuran. 

Pinggan Sihat 3S Malaysia mungkin kedengaran asing bagi kebanyakan daripada kita, lantas menjadi punca kepada epidemik obesiti dalam kalangan golongan dewasa serta kanak-kanak. Menurut Laporan Menangani Obesiti di ASEAN oleh Unit Risikan Ekonomi[1], kadar obesiti di Malaysia adalah 13.3% iaitu tertinggi dalam Asia Tenggara. Malaysia juga merupakan antara tiga negara peneraju di Asia yang mempunyai peratusan tinggi, iaitu 11.5% kanak-kanak obes berusia enam bulan hingga 12 tahun.

Ayam Brand™, jenama tempatan yang terkenal dengan rangkaian makanan dalam tin berkualiti tinggi, tanpa bahan pengawet, tiada MSG tambahan, sihat dan mudah. Jenama ini berusaha untuk menangani isu besar iaitu masalah obesiti dalam kalangan kanak-kanak di Malaysia dengan memperkenalkan konsep Pinggan Sihat 3S Malaysia ke dalam program Tanggungjawab Korporat Sosial (CSR) yang akan dijalankan. Tahun ini, Ayam Brand berjaya mengembangkan program CSR kepada murid-murid sekolah rendah.

Tema kempen pada tahun ini ialah ‘Ayam Brand™ Community Care Campaign 2019, Get Healthy Malaysia, Start Now’. Kempen ini bertujuan untuk memperkasakan kanak-kanak dari 10 buah negeri dengan maklumat untuk mengenal pasti pilihan makanan yang sihat dan melengkapkan mereka dengan kemahiran dalam menyediakan hidangan Pinggan Sihat 3S Malaysia. Program ini terbuka kepada kanak-kanak berusia lapan tahun dan ke atas.

Di Johor, seramai 32 orang kanak-kanak dari Pusat Jagaan Anak Yatim Dan Miskin Villa Paulos Johor Bahru, Persatuan Kebajikan Mesra Megah Ria, Pusat Jagaan Care Haven, Pertubuhan Kebajikan dan Rumah Anak Yatim Shafar, SK Infant Jesus Convent, SK Taman Daya 2, SK Seri Perling 2 dan SK (P) Sultan Ibrahim mengambil bahagian dalam kempen ‘Ayam Brand™ Community Care Campaign 2019, Get Healthy Malaysia, Start Now’ yang mencabar dan menyeronokkan ini.

Acara ini dimulakan dengan pengenalan interaktif mengenai konsep #sukusukuseparuh. Diikuti oleh pembahagian kepada lapan pasukan yang terdiri daripada empat orang kanak-kanak untuk menyediakan hidangan berdasarkan prinsip 3S. Mereka perlu menyiapkan hidangan dalam masa 30 minit dengan bantuan daripada orang dewasa dan menggunakan resepi yang disarankan oleh pakar.
Hasil makanan yang telah siap
Hasil makanan yang telah siap
Hasil makanan yang telah siap
Sementara menunggu hidangan Pinggan Sihat 3S Malaysia dinilai, kanak-kanak itu kemudian dicabar dengan permainan yang memerlukan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi untuk mengingat apa yang telah dipelajari tentang nutrisi yang baik.
Hasil makanan yang telah siap
Hasil makanan yang telah siap
Hasil makanan yang telah siap
Menurut Pengurus Pemasaran Ayam Brand™, Nathan Deverre, kempen yang kini sudah memasuki tahun ke-12 telah menyumbang 1.76 juta hidangan sihat bagi tujuan kebajikan, menyediakan makanan berkhasiat kepada lebih 20,000 orang dari 482 buah rumah kebajikan dan NGO.
Mr Nathan Devvere sedang membuat sesi pemarkahan
“Sebagai peneraju dalam industri makanan di Malaysia selama lebih 100 tahun, Ayam Brand™ sangat bimbang dengan penularan masalah obesiti di negara ini dan ingin tampil ke hadapan untuk memberi bantuan. Bermula dengan kanak-kanak kerana mereka merupakan golongan yang paling mudah diajar dan didekati. Kami membangunkan program Get Healthy Malaysia, Start Now dengan harapan agar dapat membantu mengurangkan kadar obesiti dalam kalangan kanak-kanak, menerusi pemberian pengetahuan serta kemahiran untuk memilih, membuat dan menyediakan makanan yang lebih berkhasiat,” kata Nathan Deverre.

“Kami telah menjalankan kempen CSR selama 12 tahun. Sudah tiba masanya untuk kami mengembangkannya demi memberi manfaat kepada lebih ramai kanak-kanak dengan menyampaikan mesej 3S melalui cara yang lebih mudah difahami. Di samping tip-tip yang dapat peserta manfaatkan di rumah, mereka juga dapat berkongsi pengetahuan dengan rakan-rakan dan ahli keluarga,” katanya lagi.

“Hari ini saya belajar bahawa saya perlu makan lebih banyak sayur, buah-buahan dan protein. Selain perlu mengurangkan pengambilan nasi dan roti yang saya sangat gemari. Makanan yang saya buat hari ini cukup sedap dan sihat. Saya akan cuba untuk makan hidangan yang seimbang setiap hari untuk jadi lebih sihat dan akan lebih banyak bersenam,” kata salah seorang peserta.

Ayam Brand™ membawakan kempen ini secara dalam talian dan menghebahkannya menerusi media sosial dengan pengaktifan peraduan Show Us Your Healthy Plate, selain berkongsi kemas kini program secara langsung.

Empat buah rumah kebajikan akan menerima bekalan produk Ayam Brand™ selama dua bulan yang bersamaan dengan 18,000 hidangan sihat untuk 100 orang penghuni.
Pusat Jagaan Care Haven telah muncul sebagai juara untuk pertandingan Ayam Brand Suku-Suku Separuh Healthy Festival 2019 peringkat negeri Johor. Pemenang menerima piala dan sijil penyertaan daripada Ayam Brand untuk hidangan Pinggan Sihat 3S Malaysia yang terdiri daripada kek cawan berinti tuna, nasi goreng dan salad kacang panggang dan jagung.
“Ayam Brand™ telah menyokong NGO selama bertahun-tahun, rumah-rumah kebajikan sentiasa ingin dipilih kerana sumbangan produk mereka dilihat penting terutama ketika kekurangan sumbangan dari orang awam. Terima kasih kepada Ayam Brand™ kerana konsisten dalam mengambil berat terhadap komuniti,” kata wakil dari Pusat Jagaan Care Haven.

Mahu membantu komuniti di negeri anda? Sila layari Ayam Brand™ e-charity di https://www.ayambrand.com.my/e-charity.html dan beli produk Ayam Brand untuk disumbangkan kepada rumah kebajikan pilihan. Ayam Brand™ e-charity menawarkan potongan sebanyak 15% daripada harga runcit dan perkhidmatan penghantaran percuma untuk memudahkan dan menjadikan Malaysia yang lebih sihat, Mulakan Sekarang.








7 October 2019

Monday, October 07, 2019

Lirik Lagu So Am I - Ava Max

Picture source: Google Image
Lirik Lagu So Am I - Ava Max
Do you ever feel like a misfit?
Everything inside you is dark and twisted
Oh, but it's okay to be different
'Cause baby, so am I (So am I, so am I, so am I-I-I-I-I)

Can you hear the whispers all across the room?
You feel her eyes all over you like cheap perfume
You're beautiful, but misunderstood
So why you tryna be just like the neighborhood?

I can see it, I know what you're feelin'
So let me tell you 'bout my little secret
I'm a little crazy underneath this
Underneath this

Do you ever feel like a misfit?
Everything inside you is dark and twisted
Oh, but it's okay to be different
'Cause baby, so am I (So am I, so am I, so am I)

Do you ever feel like an outcast?
You don't have to fit into the format
Oh, but it's okay to be different
'Cause baby, so am I (So am I, so am I, so am I-I-I-I-I)

Oh so, dressed so fancy like Sid and Nancy (Yeah)
Walkin' Killer Queen, gotta keep 'em guessin'
So baby come pass me a lighter
We're gonna leave 'em on fire
We're the sinners and the blessings

I can see it, I know what you're feelin'
So let me tell you 'bout my little secret
I'm a little crazy underneath this
Underneath this, ooh

Do you ever feel like a misfit?
Everything inside you is dark and twisted
Oh, but it's okay to be different
'Cause baby, so am I (So am I, so am I, so am I)

Do you ever feel like an outcast?
You don't have to fit into the format
Oh, but it's okay to be different
'Cause baby, so am I (So am I, so am I, so am I-I-I-I-I)

You're king and you're queen
You're strong and you're weak
You're bound but so free
(Ah-ah-ah)

So come and join me
And call me Harley
And we'll make a scene

Do you ever feel like a misfit?
Everything inside you is dark and twisted
Oh, but it's okay to be different
'Cause baby, so am I (So am I, so am I, so am I)

Do you ever feel like an outcast?
You don't have to fit into the format
Oh, but it's okay to be different
'Cause baby, so am I (So am I, so am I, so am I-I-I-I-I)

6 October 2019

Sunday, October 06, 2019

7 Kunci Kebahagiaan Hidup


7 Kunci Kebahagiaan Hidup
1/Jangan membenci sesiapapun walau ada yang menyalahi hakmu
2/ Jangan pernah bersedih secara berlebihan sekalipun masalah memuncak
3/ Hiduplah dalam kesederhanaan sekalipun serba ada
4/ Jangan memutus doa untuk saudara mukmin
5/ Perbanyakkan memberi walaupun anda sedang susah
6/ Tersenyumlah walaupun hatimu sedang menangis
7/ Berbuatlah kebaikan sekalipun banyak musibah

Picture source: Google Image

5 October 2019

Saturday, October 05, 2019

Dutch Lady: PERCUMA 50,000 sarapan pagi untuk warga Malaysia!

Terdapat banyak sebab mengapa sarapan pagi yang sihat harus menjadi rutin harian anda seisi keluarga. Tetapi sekiranya tidak, ada yang akan membantu! Bulan Oktober ialah Bulan Sarapan Dutch Lady dan jenama susu No. 1 ini akan bekerjasama dengan Kellogg’s untuk memberi 50,000 set sarapan secara percuma! Dapatkan sarapan percuma di stesen-stesen LRT di Lembah Klang mulai 21 hingga 31 Oktober!

Dutch Lady Malaysia menyarankan rakyat Malaysia melengkapkan keperluan nutrien harian mereka untuk bersarapan dengan segelas susu. "Sarapan merupakan makanan pertama yang kita nikmati setelah berpuasa selama 8 hingga 12 jam daripada hidangan yang terakhir. Sarapan yang berkhasiat bukan sahaja membekalkan nutrien, malah tenaga kepada badan dan otak kita untuk permulaan hari yang kuat dan seterusnya menjalankan aktiviti seharian" kata Ramjeet Kaur Virik, Pengarah Pemasaran untuk Dutch Lady Malaysia.

Terbukti terdapat banyak kebaikan dengan mengambil sarapan. Kanak-kanak dan remaja yang biasa mengambil sarapan pagi lebih cenderung mendapat nutrien mikro dan makro yang lebih baik, mengurangkan  kemungkinan untuk mempunyai berat badan berlebihan atau obes, dan lebih cenderung untuk melakukan aktiviti fizikal yang lebih tinggi.

Kajian juga menunjukkan bahawa mereka yang tidak mengambil sarapan pagi berkemungkinan sebanyak 1.34 kali akan mempunyai berat badan berlebihan berbanding mereka yang mengambil sarapan pagi. Sarapan pagi biasanya mempunyai jumlah nutrisi yang lebih baik, termasuk nutrien utama seperti sodium, serat, dan folat yang membantu mengekalkan berat badan yang sihat. Sarapan pagi juga mengisi perut anda dan membantu mengelakkan daripada makan berlebihan atau memakan snek kemudiannya.

Walaupun terdapat banyak kebaikan untuk makan sarapan pagi, ramai memilih untuk mengabaikannya. Ini adalah kerana waktu pagi biasanya merupakan masa paling sibuk untuk kebanyakan keluarga dan orang dewasa yang bekerja. Bagi penduduk bandar khususnya, bangun awal untuk berebut menaiki komuter atau mengharungi kesesakan lalu lintas adalah penting semata-mata untuk sampai ke sekolah dan ke tempat kerja tepat pada masanya. Menurut Kajian My Breakfast, 1 daripada 4 kanak-kanak Malaysia berumur 6 hingga 17 tahun tidak mengambil sarapan sekurang-kurangnya 3 hari dalam seminggu.

Keadaan ini selalunya disebabkan oleh masa yang tidak mencukupi untuk menyediakan atau makan sarapan pagi. Menurut Kajian Sarapan Sihat Asia Pasifik, sebab utama rakyat Malaysia mengabaikan sarapan ialah kekurangan masa dan usaha yang diperlukan untuk menyediakan sarapan pagi. Menariknya, 75% responden membuat keputusan tentang sarapan berdasarkan kesinangan dan kelapangan waktu, sementara 39% adalah berdasarkan manfaat kesihatan, manakala nilai pemakanan menerima pertimbangan paling rendah pada 37% .

Walaupun mudah untuk mengabaikan pengambilan sarapan pagi, tetapi ianya penting untuk memulakan hari dengan hidangan yang padat dan penuh dengan nutrisi sebagai keutamaan kita. Malah, sarapan bernutrisi boleh diperolehi dengan mudah dan cepat dengan memadankan sarapan pagi dengan segelas susu.

"Susu adalah salah satu minuman yang mempunyai nutrisi paling lengkap. Ia disyorkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia sebagai sebahagian daripada diet seimbang harian kita di bawah Piramid Makanan Garis Panduan Diet Malaysia," kata Ramjeet.

Ramjeet terus menekankan bahawa rakyat Malaysia masih kurang mengambil susu yang diperlukan untuk mendapat nutrisi berkhasiat. "Menurut Kajian Nutrisi Dewasa Malaysia 2014, orang dewasa hanya mengambil 0.4 gelas susu setiap minggu berbanding dengan cadangan Garis Panduan Pemakanan Malaysia, iaitu sebanyak 1 hingga 3 gelas sehari. Kanak-kanak pun lebih kurang begitu juga, kerana berdasarkan SEANUTS, kanak-kanak Malaysia hanya minum setengah hidangan susu sehari, hanya 5% kanak-kanak sahaja sebenarnya yang memenuhi kuantiti yang disarankan, iaitu mengambil dua hidangan susu setiap hari".

Ramjeet menambah: "Sarapan pagi seharusnya membekalkan 20 - 25% daripada keperluan nutrisi harian kita, tetapi bukannya semua makanan membekalkan semua nutrien yang kita perlukan.  Sarapan pagi yang lazim di Malaysia, seperti nasi lemak atau sandwic tidak membekalkan semua nutrien yang kita perlukan pada waktu pagi. Walau bagaimanapun, apabila anda memadankan segelas susu dengan sarapan pagi kegemaran anda, nutrien yang diperlukan pada waktu pagi dapat dicapai dengan mudah".

Oleh itu, anda boleh menikmati sarapan berkhasiat hanya dengan meminum susu sebagai sebahagian daripada sarapan setiap hari untuk memulakan hari anda dengan kuat.
  
Memahami kebaikan nutrisi secara mendalam, kalsium dalam susu membantu kanak-kanak membina tulang dan gigi yang kuat dan bagi orang dewasa pula, ianya mengekalkan jisim tulang yang sihat untuk menyokong gaya hidup yang aktif. Selain kalsium, susu juga mengandungi nutrien penting lain seperti protein.

Protein dalam susu berfungsi sebagai blok pembinaan bagi otot, tulang, rambut, dan kuku kita, dan ia juga memainkan peranan penting dalam pelbagai proses biologi, termasuk pembentukan, pengawalan, pembaikan, dan perlindungan badan kita.
"Setiap gelas 250ml Dutch Lady PureFarm atau susu +Protein bukan hanya membekalkan kalsium tetapi juga protein berkualiti tinggi. Selain itu, nutrien penting lain yang dibekalkan termasuklah vitamin D, A dan B2. Oleh itu, minum segelas susu sewaktu sarapan adalah cara yang paling mudah untuk pengambilan nutrisi yang mencukupi pada waktu pagi," kata Ramjeet.

Dutch Lady Malaysia menggalakkan warga Malaysia untuk meningkatkan nutrisi sarapan mereka dengan segelas susu pada bulan Oktober ini! Bersempena dengan Bulan Sarapan Dutch Lady, Dutch Lady akan bekerjasama dengan Kellogg’s untuk memberi 50,000 set sarapan PERCUMA yang mengandungi susu dan bijirin di 10 stesen LRT mulai 21 hingga 31 Oktober, dari pukul 6 hingga 11 pagi! Mulakan hari anda dengan susu Dutch Lady, dimana sahaja anda berada!
Untuk maklumat lebih lanjut tentang tarikh dan lokasi (stesen LRT) untuk mendapatkan sarapan percuma anda, sila layari Facebook Dutch Lady Malaysia di www.facebook.com/spread.the.goodness.of.milk atau https://www.dutchlady.com.my/events.php.