Latest

31 December 2019

Tuesday, December 31, 2019

Hari Terakhir di Tahun 2019


Hai semua,

Harini merupakan hari terakhir dalam tahun 2019. Fuh, tak sangka, cepat betul masa berlalu. Sekejap je dah nak masuk tahun 2020. Banyak yang jadi dalam tahun 2019 ni. Suka duka, semua Juju lalui. Tahun 2019 menyaksikan Juju kehilangan 2 orang insan yang Juju sayang. 

Pertama atok sebelah abah dan kedua sepupu yang juga disebelah abah. Paling terkesan dekat sepupu tu. Kalau korang follow IG Juju, pertengahan bulan haritu Juju sekeluarga sempat ke Perak, Kelantan dan Terengganu. Sepupu Juju ni ikut sekali trip tu. Tak sangka itu merupakan trip terakhir Juju dengan sepupu Juju tu. Mohon kalian sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah atok Abdullah bin Salleh dan arwah sepupu Aiman Habib bin Jalaludin.

Tahun 2020 pulak memang kanak-kanak yang lahir tahun 80'an tunggu sangat-sangat. Sebabnya kami dari kecil telah dimomokkan dengan kereta terbang. Haha, teringat lagi masa Juju sekolah rendah kena warna lukisan yang ada kereta terbang. Siap kira lagi umur 30'an nanti baru jumpa kereta terbang ni. Muehehehe.

Oklah, taknak cerita panjang-panjang. Kita jumpa lagi di tahun 2020 ya.

Salam sayang.

24 December 2019

Tuesday, December 24, 2019

Lirik Lagu Curang - Syamel


Syamel - Curang

Lirik Lagu Curang - Syamel
Ku tak mengerti apa kau ingin
Hatiku ini kau lukakan lagi
Seribu janji yang kau mungkiri
Menghancurkan jiwaku yang kuserah padamu

Kau dustakan semua
Kata-kata bernyawa
Kau akhirkan dengan bicara tak bernada

Aku kau persenda
Dihadapan mereka
Ternyata kau hanya bersandiwara
Bermain kata
Pergi kau pada dirinya

Kau hancurkan semua
Kita bina kerana dia

Kau dustakan semua
Kata-kata bernyawa
Kau akhirkan dengan bicara tak bernada

Aku kau persenda
Dihadapan mereka
Ternyata kau hanya bersandiwara
Bermain kata
Pergi kau pada dirinya

Kau dustakan semua
Kata-kata bernyawa
Kau akhirkan dengan bicara tak bernada

Aku kau persenda
Dihadapan mereka
Ternyata kau hanya bersandiwara
Bermain kata
Pergi kau pada dirinya

Pergilah kau pada dirinya

23 December 2019

Monday, December 23, 2019

Wyndham Hotels & Resorts Opens Hotel in Klang

Wyndham Hotels & Resorts, a leading provider of hotel management services and the world’s largest hotel franchisor with over 9,200 properties across more than 80 countries, today announced the opening of its flagship Wyndham hotel brand in the Royal Town of Klang, just 30 minutes from Kuala Lumpur.

Owned by Dwelling Makers Sdn. Bhd., a subsidiary of Acmar International Group of Companies, Wyndham Acmar Klang is poised to be a new landmark in Klang and a leading hotel choice for business travellers, meeting planners and leisure guests. The 488-room hotel will be managed by Wyndham’s growing international hotel management arm.

“We are thrilled to debut our namesake Wyndham brand in Klang, one of Malaysia’s commercial gateway and economic districts. As the first upscale, international five-star hotel to enter Klang, we want to provide a wider choice to domestic and international guests travelling to Malaysia for business,” commented Joon AunOoi, President and Managing Director, Wyndham Hotels & Resorts, South East Asia and Pacific Rim.

Joon Aun continued, “With Klang’s connection across three major highways into the city, coupled with its proximity to Port Klang, this town is ripe with business opportunities.The amazing growth we're seeing in Malaysia for our brands is testament to Wyndham’s strength in and commitment to the market, coupled by a rapidly growing economy.”

Wyndham Hotels & Resorts has a portfolio of five hotels and resorts across Malaysia, including a Days Hotel & Suites property in Kuala Lumpur and Ramada-branded hotels in Kuala Lumpur, Melaka and Johor Bahru.The Company is growing rapidly in the Southeast Asia and Pacific Rim region, its fastest-growing region, which expanded by 23% year-over-year as of September 30 th .

Wyndham Acmar Klang is designed as a leading place to stay, dine and host excellent events in Klang with its plush rooms and stylish suites, a designer outdoor pool, world-class cuisine in a selection of dining venues and well-designed meeting spaces including a luxurious Grand Ballroom.

The hotel is ideally located for business travellers and meeting planners, offering a total of 11 meeting rooms equipped with state-of-the-art audio and visual systems and an onsite business centre. Meeting offerings include the Grand Ballroom, whichcaters up to 2,200 guests for seminars, business meetings, dinner functions and weddings, highlighted by its spacious and unobstructed high ceiling with grand chandeliers and equipped with state-of- the-art LED screens and sound systems.

Guests looking to travel into the city can access any one of three major highways - Federal Highway, New Klang Valley Expressway (NKVE) and Konsortium Expressway Shah Alam Selangor (KESAS)-- as well as several tourist attractions including Tugu Keris (Kris Monument), Klang’s Little India District, Central i-City Shopping Mall, Raja Mahadi Fort and i-City Recreational Centre.

The hotel features a range of facilities catered to today’s travellers, with a fitness centre and an outdoor poolas well as amenities for families including babysitting services and a kids club located in the hotel.

Wyndham Acmar Klang will offer guests a range of culinary options including an all-day dining restaurant serving local and international cuisine, a deli offering coffee and freshly baked pastries or cakes, alobby lounge area serving cocktails and mocktails with live performances in the evening, and a Chinese restaurant serving Dim Sum and authentic Cantonese and Szechuan cuisine.

In conjunction with the opening of Wyndham Acmar Klang, the hotel will be offering a special promotion for its Superior Room from RM250* nett per night, which includes breakfast for two. *Terms and conditions apply, for more information about the hotel please visit www.wyndhamhotels.com or to inquire further, email
reservations@wyndhamacmarklang.com.

4 December 2019

Wednesday, December 04, 2019

Malay Cultural Village, Johor

Hai semua,
Haritu Juju dan suami ikut rombongan sekolah Firash ke Zoo Johor dan Malay Cultural Village. Juju memang suka ikut rombongan budak-budak sekolah ni. Maklumlah, dulu masa kecik-kecik tak sempat nak merasa. 
Menunggu bas
Buat perangai eh yang tengah tu
Kalau ikutkan Zoo Johor tu kitorang memang dah pergi dah. Tapi disebabkan nak rasa sendiri pengalaman dekat Malay Cultural Village ni Juju pun follow ajelah. Juju dan suami follow bas dengan kereta. Firash dengan nenek dia je yang naik bas. Memandangkan seat bas sangatlah limited, maka kami pun buat keputusan untuk follow dengan kereta.
Bergambar dulu sebelum terjah haiwan
Ni tempat wajib ambil gambar kalau ke Zoo Johor


Malay Cultural Village, Johor.
Okeh, secara jujurnya memang Juju tak tau pun kewujudan tempat ni. Sebab tu Juju nak sangat follow rombongan sekolah dak Firash ni. Hehe. Teringin nak tau apa yang ada dalam tempat ni. So, jom kita tengok sama-sama yek.
Pintu masuk
Pada awalnya Juju dah survey dulu harga tiket di laman web rasmi tempat ni. Tapi malangnya Juju tak jumpa pun. Tak dapat nak share dengan korang harga dia. Tapi tak sampai RM50 pun seorang. Lepas tu dia ada pakej yang korang boleh pilih. Macam yang Juju join ni cikgu dah pilihkan pakej A iaitu, roti canai, teh tarik dan batik painting. Semua tu korang boleh buat sendiri tau. 
Wefie lagi
Antara pakej lain yang ada ialah;
Pakej B
Roti canai
Teh tarik
DIY soap

Pakej C
Roti canai
Teh tarik
DIY soap
Batik painting

Pakej D
Roti canai
Teh tarik
Small fan

Pakej E
Roti canai
Teh tarik
DIY soap
Small fan

Setiap pakej ni harga dia berbeza. Jadi terpulanglah dekat korang nak cuba pakej yang mana satu. Masa yang kitorang ambil untuk menghabiskan semua task ni pun agak lama jugalah. Okeh jom tengok peta kawasan tempat ni dulu.
Peta kawasan
Penerangan mengenai gong
Tapi kami tak ikut pun peta tu. Kami habiskan dulu ronda kawasan yang sebelah luar, lepas tu baru buat aktiviti dekat dalam. Pertama sekali anak-anak diajar mengenal gong. Siap dapat pukul gong tu lagi.

Penerangan mengenai pokok kelapa
Seterusnya anak-anak diberi penerangan mengenai pokok kelapa. Macam-macam produk yang boleh dihasilkan menggunakan pokok kelapa ni. Dari batang pokok sampailah ke daun dia. Semua boleh guna. Bak kata Tok Dalang dalam cerita Upin Ipin, pokok seribu guna.

Penerangan mengenai pokok kelapa sawit
Ha kalau nak bercerita pasal pokok kelapa sawit ni memang anak-anak ni kenallah. Maklumlah, semuanya cucu peneroka. Maunya tak kenal dengan pokok sawit ni. Dalam kawasan sekolah pun ada pokok ni tau. Hehehe.

Ada lagi beberapa pokok yang ditunjukkan pada anak-anak. Antaranya pokok koko, nenas, pisang, durian, mangga dan macam-macam lagilah. Yang pokok durian tu ade buah. Tapi buah tipu-tipu punya. Maklumlah, belum musim durian.

Lepas melawat segala jenis pokok dan tumbuhan kami masuk pula ke rumah tradisional melayu. Dalam rumah ni ada ditunjukkan peralatan yang orang dulu-dulu gunakan. Antaranya kelambu, lampu minyak tanah, buaian bayi dan mainan yang dimainkan  oleh orang dulu-dulu.
Mak kate tak baik duduk kat tangga. Sekarang ni tangga pun dah tak de

Lampu minyak tanah

Congkak dan batu seremban

Kelambu

Pakaian tradisional
Rumah tradisional melayu
Lepas melawat rumah tradisional, kami ke tempat mencanting batik. Fuh, Juju pun belum pernah lagi mencanting batik. Ni pengalaman pertama Juju nak warnakan batik Juju sendiri. Yang bestnya, setiap seorang akan diberikan lukisan yang belum diwarnakan. Lepas korang dah warnakan, korang boleh bawa balik. Ha tengoklah puas-puas batik yang korang dah warnakan tu.


Sesi penerangan sebelum mewarna batik
Lilin untuk melukis

Kain untuk mencantik batik

Okeh, memang tangan takde seni
Ni yash punya
Ayah Yash tunjuk skill
Lepas dah siap mewarna, kenalah keringkan dulu, jadi sebelum menunggu batik kami ni kering, kami buat aktiviti yang seterusnya iaitu menebar roti canai dan buat teh tarik. Untuk acara tebar roti canai ni, dia panggil mak-mak atau bapak-bapak jelah untuk cuba tebar roti. Ha nampak macam senang, tapi susah jugak ye rupanya.

Untuk teh tarik pula baru libatkan anak-anak. Tapi diorang tidaklah bagi air teh panas tu. Bagi air paip je. Kot salah tarik kang melecur badan budak tu siapa nak bertanggungjawab pulak.

Lepas tu kami dijamu dengan roti canai cicah kuah kari dan teh tarik. Semuanya segera punya tau. Haha. Bolehlah. Produk keluaran Malaysia jugakan.



Lepas makan-makan, kami bergerak ke pentas untuk menyaksikan persembahan kebudayaan pulak. Memang majmuk persembahan yang dipertontonkan. Ada tarian melayu, cina, india dan kadazan. Yang menari sambil lompat celah buluh pun ade tau.






Lepas persembahan kebudayaan tu, kami bergerak pula ke bahagian wayang kulit. Anak-anak berpeluang untuk mainkan sendiri boneka wayang kulit tu. Memang kaku jelahkan. Maklumlah, tak pernah tengok persembahan wayang kulit. Hehe.

Seterusnya kami tengok macammana bijih timah dilebur untuk dijadikan perkakas. Kawasan ni panas sangat. Sebab tu ada cermin pemisah dekat depan dia. Suhu yang diperlukan untuk lebur timah tu mesti tinggi. Kalau tak tinggi sampai besok pun dok keras kejung macam tu.

Dan akhir sekali kami dibawa masuk ke kedai yang menjual barangan cenderahati dan cenderamata. Juju beli jugalah satu set batik painting tu sebab nampak si Firash suka sangat mewarna.

Overall kira menarik jugalah kalau korang nak mempelajari adat-adat melayu dan nak merasai sendiri cemana orang dulu-dulu tidur dalam kelambu berlampukan lampu minyak tanah bolehlah datang ke sini.

Maklumat lanjut boleh ke:
Malay Cultural Village
Alamat: 33A, Jalan Petaling, Kawasan Perindustrian Larkin, 
80350 Johor Bahru, Johor.

Waktu Operasi: 
Wednesday 9am–3pm
Thursday 9am–3pm
Friday 9am–3pm
Saturday 9am–3pm
Sunday 9am–3pm
Monday 9am–3pm
Tuesday 9am–3pm

Telefon: 07-238 7377









1 December 2019

Sunday, December 01, 2019

Welcome December!


Quick update on 1st December 2019.
Welcome December,

“I'm selfish, impatient and a little insecure. I make mistakes, I am out of control and at times hard to handle. But if you can't handle me at my worst, then you sure as hell don't deserve me at my best.”
― Marilyn Monroe